@emre özbayEmre bey, 26" dağ bisikletiyle 50 yaptığım zaman uçacakmış gibi hissediyorum. 28" tur bisikletiyle 100'den 80'e indiğimde, sanki yere atlasam bisikletle beraber koşacakmış gibi hissediyorum.
Kadansa gelelim. Öncelikle 80 ile giderken kadans 174, ayrıca bunu düz yolda kaymak asfaltta ve arkadan esen rüzgarla yaptım. Geçen sene Kırşehir-Kayseri arası bir yerlerdi. Evet bisiklet yüküyle beraber 50 kg idi. Ayrıca kısa süreli 174 kadans öyle çok zor bir şey değil. Öte yandan düz yol, sıfır rüzgar ile 60 km/s normal günlük işe giderken de yaptığım bir şey. Yüklü olunca da düzde pek bir şey farketmiyor zaten. Ben de bunu nasıl garipseyebildiğinizi anlamıyorum. Yola yatkın bir bisikletle pedal gücüyle 60, 80 gibi hızları nasıl böyle ulaşılmaz görüyorsunuz, ben de buna inanamıyorum.
Boş bisiklete alışmışken yüklediğimde, bisiklet anormal hantal geliyor, gidonu çeviriyorum ama maşa borusu lastik gibi esniyor ama bisiklet yine bildiği gibi düz gidiyor. Buna alışıncaya kadar sanki kauçuktan yapılmış bisiklet kullanıyor hissi veriyor. Bir müddet sonra yüklü bisiklete alışıp, bu sefer yükleri boşalttığınızda bisiklet çıldırıyor. Her pedal bastığımda bisiklet çöp gibi sağa sola çalkalanıyor ve bisikleti düz tutmakta zorlanıyorum.
Her şey alışmaya bağlı.
Nihayet, bu bir inanma meselesi değil. Max hızların rapor edildiği bir başlık gördüm ve kendi rakamımı rapor ettim. İnanılıp inanılmaması beni ilgilendirmiyor. Yarışçı değilim, yarışmayı sevmem. Bir şey ispatlama veya inandırma merakım da yok. Bunun bir polemiğe dönüşeceğini bilsem baştan yazmazdım.
Aslında başka bir sebeple max hızımı kendime saklamayı düşünmüştüm. Çünkü bu bir marifet değil, hatta kötü örnek. Bir arkadaş 55 ile giderken lastiği patlamış, 15 takla atmış köprücük kemiği kırılmış. İki cıvata üzerinde gidiyorsunuz ve bir kıymığın insafındasınız. 100 civarı hızlarda giderken lastiğe bir kıymık batması veya ufak bir teknik arıza hayatınıza mal olabilir.
Aslında ben de her seferinde kendi kendimi uyarıyorum yokuş aşağı bisikleti salmamak için. Ama her nedense elim frene gidemiyor bir türlü. Yaptığım kötü, bunu ilan etmek daha da kötü. Max hızımı kendime saklamalıydım, farkındayım. İşte bir an gafletime geldi yazmış bulundum. Siz görmezden gelin iyisi mi. Hatta inanmayın daha iyi.
@Hamza HakkıPro yarışçılar sprintlerinde 60, 80 gibi hızlara mı zor ulaşıyor? Veya pro yarışçılar yüklü bisikletle arka rüzgarla dağdan aşağı mı sprint yapıyorlar? Pek anlamadım.