Scudo Sports

Yol bisikletinde 50 mi 53 mü aynakol kullanıyorsunuz?

Yol bisikletinde aynakol tercihiniz nedir?

• Toplam katılım
    255
Arkadaşlar bu dişli oranları nedir, nasıl öğrenilir, arıyorum ama detaylı bir bilgi bulamadım. Örnek bir link var mı?

Scudo
@Kudret Kurtcebe Abi bir de 50-34 11-32 sistemler var. Hatta Shimano yol için bu sene 11-34 Tiagra çıkardı. Endurance ve tırmanma için bire bir. Benim Cannondale Synaps'ta böyle mesela. Gerçi ben rahat sürüş odaklı olduğu için tercih etmiştim. Sizin gibi cyclocross tarzı sürüş yapanlara ve yokuş sevenlere on numara olur. 28 lastik, hatta benimkinde 30 lastik bile takılabiliyor.
Enduransın güzel yanları çok. Sürüş pozisyonu çeşitliliği var mesela. Hem tur bisikleti gibi rahat açıyla sürebiliyorum hem de aero pozisyonda.:harika:

2012 Model Alu Giant TCR kadrolu yol bisikletimi Ultegra 6700 53-39 aynakol ve 12-25 Ruble kombinasyonlarımı kullanıyordum iki yıldır. İstanbul'un, özellikle Avrupa Yakası'ndaki birçok yokuşunu bu kombinasyonla çıktım şimdiye kadar.

Kısa yokuşların üstesinden 39/23 oranla, ayağa kalkıp yüksek güç harcayrak geliyordum ancak uzun yokuşlarda 39/25 oran ciddi anlamda zoruluyordu beni. Dizlerime daha fazla eziyet etmemek ve daha yüksek kadansla, dayanıklılığımı koruyarak antrenmanlarımı tamamlamak üzere yakın geçmişte wiggle'dan Ultegra 6700 12-30 Ruble ve uzun bacak aktarıcı satın aldım. Bugün ruble ve aktarıcı değişimimi Bostancı'daki Bisiklet Sepeti mağazasında sevgili @Cengiz Parlakgül ile yaptık. İstanbul yokuşlarında yüksek kadans gerçekten gerekli. Yeni ön/arka dişli oranım o kadar hoşuma gitti ki, hem aktarıcı ve aynakol arasındaki renk bütünlüğünü koruma adına, hem de daha yumuşak bir tırmanış oranı elde etmek adına aynakolumu da Compact versiyonuyla değiştirme kararı aldım.

Her zaman yüksek kadansı sevmiş ve savunan biri olarak, düzlükte ve yokuş aşağı Compact aynakolların kullanıcılarını üzmeyeceğini düşünmüşümdür. Aklımdaki 50-34 / 12-30 kombinasyonu hakkında fikirleri beklerim :)

• Beğen
Tepkiler: Cengiz Parlakgül
@MehmetAliB.

mehmet dostum teşekkürler tabi daha iyi olur 11-34 tiagra aynen bana uyar,bakalım zaman ne gösterecek
50-34 arka 11-34 durumunda 34 bölü 34 eşittir 1 çıkar çok fazla kuvvet gerekmeyecek eğimlerde
gerçi 22 bölü 34 de ben çok rahat 17 eğimleri alıyorum ama ağır çıkıyorum .endurans kadroları kesin düşünmekteyim.

Pro değilseniz ve yarışmayacaksanız, uzun turlarda 80-90-100 kadans ile 25-35 km ortalamayı dizlere zarar vermeden tutturmak istiyorsanız, ayna kol da büyük yaparak dişli yerine, küçük yaprakta ki dişli sayısına odaklanın derim. Daha önce 50/34 aynakol kullanıyordum, 34 dişli küçük yaprak 11/23 ruble de küçük gelmeye başlamıştı, bir süre sonra 53/39 ayna kola geçiş yaptım. 53 dişliyi çok sık kullanmıyorum, benim asıl faydalandığım 39 dişli küçük yaprak oldu. 12/27 ruble ile 17-19-21 dişli aralıklarında düz yolda, 25-35 km ortalama rahat bir şekilde tutturulabiliyor. Yokuşlarda 24-27 dişliler gayet yeterli geliyor. Sık kullanmadığım büyük yaprağın bir güzelliği, bisiklet üzerinde ki heybetli görüntüsü.

@Kudret Kurtcebe
Abi tam yol alacakken bir anda cyclocross'a yönelmiştim. Hafif arazide çok rahat gidiliyor. Fakat asfalt yolda ve tırmanışlarda 46/36 aynakol olmuyor. Bu sebepten dolayı aynakolu 50/34 olarak değiştirdim. Zincir de ultegra oldu. Ruble ise 12/27 olarak kaldı. Bu değişim yaklaşık 9.000 km'deyken yapıldı. Cyclocross'ta 50/34 bir nebze kabul edilebilir ama 52/36 veya 53/39 aynakol cyclocross'un ruhuna ters. Arazida 39 diş işkenceye dönüşür.

Aynı donanım ve aynı fiyatlarda yol bisikleti ile cyclocross arasında 1 kg'ye yakın fark oluyor.
2013 Focus Mares 1.0 var ve pedallı ağırlığı 9,50 kg. Kadro alüminyum. Maşa full karbon. Aynı özellikle 2013 Focus Culebro 1.0 yol bisikleti ise 8,60 kg civarında.
900 gramlık fark ise neredeyse karbon kadro ağırlığı demek.

Karbon bir cyclocross ise 7000 TL demek.

@Kudret Kurtcebe
11-34 Tiagra yeni çıktığı için anca 2016 modellerde olur abi. Şu an satışta yok.
3228H6.jpg

Tabi bir de üçlü aynakol alternatifi var. Üçlü aynakol alışık olduğunuz sistem olduğu için her türlü götürür.
Yanılmıyorsam sizin bacak boyu normalden uzun. Üst bedense buna göre kısa. Bu yüzden enduransların kısa uzanma mesafesi ve hafif yükseltilmiş önü iyi gelir diye düşünüyorum. Scott'tan geçiş kolay olur. Denemek isterseniz eylülde bir günlüğüne İstanbul'a geleceğim. Benim (50-34 11-32) enduransı size bırakırım. Üç-beş gün kullanır gönderirsiniz. 56 beden. Şu:
Yol bisikleti ve rahatlık? cannondale synapse 105 inceleme - BisikletForum

@MehmetAliB.

dostum mehmet günaydın
şimdi bir adet sorum var,
50-39-30 ayna kol arka ise 11-36 'yı desteklermi ?
denemiş insanlar herhalde bu forumda yok
zincir yetersiz kalır ise ilave zincir takılarak sorun giderebilinirmi ?
sistemi buna göre kuracağım ,ayrıca bisiklet alma yerine toplama şeklinde yapacağım

evet doğru bacak uzun 83 cm .
mehmet dostum 56 bedeni denedim yalnız büyük geldi bana bi arkadaşın 54 kadro cannondale yol bisikletini denedim valla iyi geldi ,benim üst taraf kısa evet .

@Fatih Çetin

dostum fatih
valla ne yalan söyleyeyim ben stabil yollardan düz toprak yollara oradan asfalta geçebilen endürans kadro yol bisikleti hep düşündüm ama 2008 'de yok idi .sonra karbon mtb large kadro aldım ,ama bir yol bisikletinin üst borusu gibi düz değil tabi uzun mesafelerde asla yol gibi değil çünki karbon trek yol bisikletini bir günlüğüne ödünç almış idim 50-34 arka 11-28 idi,valla düzde acaip idi ,neyse son durumum ise şu, toplama olacak 50-39-30 arka 11-36 olacakta ,denemiş arkadaşlar varmı bu forumda acaba diye sormaktayım ,bu sistem desteklermi birbirini ?
zincir yetmez ise zincir ilave edilerek sorun giderebilinirmi bunlar kafamdaki sorular

@MehmetAliB.

valla deneyeceğiz bakalım ne olacak ,mekanikçi gürsel dostum imdadıma yetişecek başkada çarem yok, kafama göre sistem malesef yok ,yarışcı değilim onun için 53-39 ayna kol asla bana göre değil, hele hele arka 11-23 ise aman aman sert eğimlerde patlarım resmen :komik:

@Kudret Kurtcebe

Sevgili kudret abi,

dappari dubaba ıhı ıhı ıhı şeklinde ünlemeler yapmış olduğun şarkıyı dinledim akşam kendime geldim yahu. Ben eski emektarımda 52*42*30 aynakol kullanıyordum. kaset ise 12*34 idi. cn-hg 53 zincirle sorunsuz kullandım. Dappari dubaba dapbari hu hu hu. bak hala şarkının etkisindeyim....

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
2014 model xrs 030 tiagra kulanıcısıyım. 52-39 aynakol ve 11-25 ruble kullanıyorum. Afyonda yaşamaktayım. Afyon(1020m) merkezden Kocatepe Anıtına(1874m) tırmanırken yer yer %10-12-15-25 eğimler var. ortalama %7-8 eğimle 12-13 km cıvarı bir tırmanış. Bu oranlar epeyce zorlu oluyor bu rotada(hatta fazla yüklenmekten olsa gerek kısa zamanda zincirimi uzattım bu rotada :) ). Onun dışında +200 rotalarımda yer yer 3-5km lik %5-6-7 eğimleri rahat şekilde 17-20km arası hızlarla tırmanıyorum. Kişi antreman durumuna göre oranlar belirlemeli kendine:harika:

@Kudret Kurtcebe

50/39/30 aynakol ile 11-36 kaset kullanmak mümkün olmayabilir. En küçük ile en büyük dişliler arasında önde 50-30=20, arkada ise 36-11=25 fark var. Toplamları 45 ediyor ve bildiğim kadarıyla yol bisikletleri için 45 diş kapasiteli arka aktarıcı yok. Ancak MTB arka aktarıcı kullanarak olur, onların da 10'lu olanları STI kollar ile uyumsuz.

Ben flat barlı kadroda (orbea avant m50) ultegra aynakol 50-34 , ultegra ruble 11-28 kullanmaktayım.
Ancak proje Sram Force1 (1x10) yani aynakol 42, ultegra ruble 12-30.
Herhangi bir yarış/hız sevdam olmadığı için şehir içi kullanımda yeterli olacağı inancındayım.
Selamlar.

@Kudret Kurtcebe

52/39/30 aynakol GS arka değiştirici ile 36 ruble hiç olmadı. Taktım ve üstüne binmeden çıkardım. 32 ile denedim vites geçişleri sorunlu oldu . Ancak 50/34 ayna kolla 32 çalışıyor. shimano 105 serileri için yazıyorum.
Bir de çoğu kişi farkında değil ama 3 yapraklı ayna kollar aynı serinin 2 yapraklı olanlarından farklı zincir kullanabiliyor. en azından shimano 105 serisi böyle.
Sram da ise 36 ruble yol rublesi olarak satılıyor ve buna uygun arka değiştiriciside vardı 1 sene kadar önce gördüm. Hatta rublesini aldım hala elimde sıfır duruyor. hala aynı seriyi çıkartıyorlar mı bilmiyorum.

@caner ünsal

bizim etap zor olduğu için ve de her sene bu etabı yapacağımızdan ,yaş icabı beni yormayacak sisteme yönelmek istiyorum ,bu nedenle fatih arkadaşımın toplama yaptığı city bike bisiklette ,sistem 50-34 arka 11-34 olduğunu gördüm arka ruble 9 'lu idi ve 28 jant idi.
şimdi bi adet gıant bakıyorum ,ön 50-34 ve arka rubleyi değiştirerek benim yeni rubleyi yani 11-34 'ü takacağım
sistem çalışır ise sorun yok tabi bisiklet yol bisikleti bu gün sadece jantları takdık ,ve arkada disk var benim bisikletin (eski mtb ,hibrite dönen karbon scott scale )
arka jant oturdu üstelik disk olmasına rağmen ,
tabi yeni gıant yol bisikletine geçerken arkadaki diski çıkartacağım
ön jantta oturdu bu jantlar cyclo cross jantlar ve sağlam tel sayısı az,element cx model 28 jant ve continental içten korumalı, 28 hacim teker patlama bi kere yaptı aldığımdan beri bayağı kullandım ,
yukarda murat dostum olabilir demiş, 9 lu sisteme bakacağım zati olmaz ise almayacağım
benim hibrit 28 jant karbona devam edeceğim

@Murat B.

Murat Bey, Peki dokuzlu sistemde ne olur ?

(link)

Bisiklet dokuzlu sistem.

Bu bisikletin arka aktarıcısı ve rublesi aşağıdaki MTB donanımı ile değiştirilirse sistem çalışır mı ? Verimli olur mu ?

Arka Aktarıcı 9'lu (Max: 36T - Total Capacity 45T): (link)

Ruble 9'lu : (link)

Kudret Kurtcebe'nin istediği sistemi sizin bilgilerinizle netleştirmek istiyoruz.

@Furkan TK Bildiğim kadarıyla 9'lu Shimano MTB ve yol sistemleri aynı kablo çekme oranını kullanıyorlar, o yüzden birinin aktarıcısı ile diğerinin kollarını kullanmak mümkün. Sizin düşündüğünüzün tersini kullanan (MTB kollar, yol arka aktarıcı) fitness bisikletleri var; parçalar birbirleri ile uyumlu olacak şekilde tasarlanmış olmasalardı Shimano o bisikletlerin satılmasına izin vermezdi, diye düşünüyorum.

Düşündüğünüz sistemde arka aktarıcının hem kapasitesini hem de azami dişli büyüklüğünü sonuna kadar kullanıyor olacaksınız. Kurulumda ve ayarlarda biraz daha dikkatli olunması gerek ama sorun çıkartacak bir durum olduğunu hiç sanmıyorum, ben de kendi bisikletimde ikisini de sonuna kadar kullanıyorum (5700 serisi kısa kafes 105 arka aktarıcının kapasitesi 34, desteklediği azami dişli 30, ben 12-30 kaset ve 52/36 aynakol kullanıyorum) ve şimdiye kadar sorun yaşamadım.

Aklıma gelen tek olumsuz yan, MTB ruble ve aktarıcısının biraz daha ağır olacağı. Fakat bu fark hissedilebilir olmayacaktır.

Geri