Herkes merhaba arkadaşlar. Sorunumu bu başlığa yazmak uygun geldi. Öncelikle şunu belirtmek isterim 2014 Nisan ayından beri ilk bir yılı mtb, sonraki iki yılı mtb'den bozma şehir bisikleti kullandım. Yol bisikletine geçme vakti geldi diye düşünüyordum son zamanlar. Bir gün önce ikinci el, temiz şu an stokları azalan Triban 540 M beden yol bisiklleti için pazarlık yaptım ve uygun fiyatta anlaştık satıcıyla. Gerçekten tam bir fiyat performans ürünü oldu. Sıfır fıyatından daha aşağı alacaktım. Link burada - (link) -
Soruna gelirsek M bedenin bana uyacağını düşünüyordum. Dechatlona gidip denemek istedim. Öğle vakti triban 540 stoklarda olmadığından, Kırmızı Triban 500 ile aynı kadroya sahip olduğu için bu bisikletin M ve L bedenlerini denedim. Karar veremedim stant görevlisi 177 cm boy için L veriyoruz dedi benim kafam karıştı tabi. 175 cm e kadar M beden veriliyormuş. Ben de hakimiyet açısından bir nebze küçük boy kadro daha iyi olur diye düşünmüştüm zira çok fark yok arada M ve L sınırındayım. Orada denedim biraz sürdüm ,üstüne çıktım bisikletlerin ama karar veremedim. Sanki L daha rahat gibiydi. Bilemedim.
Döndüm eve. Dedim bari teorik olarak araştırayım bir de. Burada ki konuları incelerken - bu konuda forum gerçekten çok karışık yararlı bilgiyi bulmakta zorlanıyorsunuz belli yazılar başa tutturulmalı-
bisiklet bedeni ile ilgili bir linkten başladım mezure ile ölçüm yapmaya. (link) .
Ölçülerim bu şekilde çıktı.
126283 dosyayı görüntüle
Bu sefer aldım mezureyi yine gittim Decahatlona Triban 500 yol bisikletini başladım ölçmeye. M ve L bedenleri değerleri arasındaki fark ortalama 2 cm falan oynuyordu. Ama ne M ne L benım bu linkteki değerlerimi tam olarak karşılamıyordu. Alyan alıp sele yuksekliğini ayarladım vs. Bu konuda da tam olarak tatmin olamadım ve her iki bisikletle stant tarafında 10'ar tur yaptım herhalde.
Sprinte kalkıyor gibi yapıyorum ,gidon üstüne yatıyorum M ve L bedenleri arasında kaldım bir fark yok gibiydi. İlk yol bisk. olacağı için ilerde pişman olmak istemedim. Ve kadro yapısından mıdır yoksa mtb de rahata alıştık ondan mıdır iki büklüm oluyordum. Küçük bisiklete binersiniz de dizleriniz karnınıza doğru yaklaşır iki buklum olursunuz ya öyle gibiydi. Sanki bisiklet üzünluğu daha uzun olmalı diye düşündüm. Mtbnin verdiği rahatlığı bulamadım belkide. Triban 500 ü sevemedim rahat edemedim kısaca. Belki de orada sele ayarıdır gidon ayarıdır bunlar bana göre olmadığı için rahat edemedim.
Sonuç olarak farklı marka ve kadroları denemek ve ileride pişman olmamak için satıcıya bu yüzden triban 540 ı almaktan vazgeçtiğimi yazdım. O kadar para veriyoruz yeni başlayacağım için ilerde keşke şunu alsaydım, keşke bunu alsaydım düşüncelerimi min. düzeyde tutmak istiyordum çünkü. F/p ürününü kaçırma pahasına!
Yol bisikletinin rahat olmasını beklemiyorum. Üstunde rahatça gidona uzanıp yatabilirim diyordum. Ama bu kadroda -sanırım endurance triban 500 deki- bunu yapmak zor gibiydi. kadro yapısı belki benim tarzıma uygun gelmedi. İki büklüm hissettim.
Sorum şu : Yol bisikletlerinde ne kadar rahatsınız? Mtb'den yola geçenler çok zorlandılar ve şimdi çok seviyorlar mı bisikletlerini? Bike fit ölçülerine göre tam olarak uygun 1 cm kadar sapma olacak şekilde bisikletler bulabiliyor muyuz? Önce düşük bir fiyattan bir yol bisikleti alıp mı karar vermeliyim yol bisikleti geleceğime?
Teşekkürler.