@Haluk Eke Piyasadaki en büyük markalar bile kadronun temel ölçülerini ölçmeyi bilmiyorlar, verilen ölçüler hatalı. Teker çapına oranlayarak kadro boyu belirlemede küçük bir düzeltme yapayım. 622 mm, lastik yanağının bindiği çıkıntının çapı (ing. bead seat diameter). Çember çapı değil. Çemberin çapı 632-634, iç lastikle çalışan çember ise. Tubular çember hiç ölçmedim ama muhtemelen bu ölçüden fazladır, 640 civarıdır.
312025 dosyayı görüntüle
Konusu gelmişken, yukarıda konuşulan Bianchi Oltre comp 50 cm'in kadro boyunu kabaca ölçtüm bahsettiğin yöntemle. 52.5 cm geldi.
@Erenalpp
312026 dosyayı görüntüle
Dediğin gibi BSD'dir 622 mm olan ölçü. Ben jant çapı derken zaten hep o ölçüyü hesap alıyorum. Üşendiğim için o ayrıntıyı eklemedim. Katkın için teşekkürler.
Ama resimde kırmızı çizgiyi sen de dikkat et, jant dış çapı olarak çizmişsin, yani yakl. 633 mm (BSD + (yanak yüksekliği x 2)) karşılığı olarak. Çünkü janttaki sarı çember lastiğin yanağı. Bu durumu telafi etmek için 622 değil yakl. 633 mm'yi oranlamak gerekecek senin kırmızı çizginin uzunluğuna. O kırmızı çizgini ben 89,5 mm, üst boruyu da ben 80 mm ölçtüm. Bu durumda 633 : 89,5 = x : 80 denkleminden üst borunun gerçek uzunluğu yakl. 566 mm, yani 56,6 cm çıkıyor.
Mavi ile çizdiğin sele borusunun uzunluğunu ben bu haliyle hatalı kabul ettiğimi daha önce yazmıştım. Doğru yerden ölçtüğümde o mesafe resimde yakl. 71 mm çıkıyor. Bu da gerçek sele borusu uzunluğunu 502 mm, yani 50,2 cm olarak veriyor.
Buradan şuraya gelmek istiyorum: Yapımcıların verdiği boy ölçülerinin ne olduğunu bilmeden ve kadronun diğer ölçüleri öğrenilmeden veya bisikletin kendisi denenmeden bir bisiklet almanın ne kadar riskli olduğu bu verdiğin örnekte de çok iyi anlaşılıyor. Sele yüksekliği zaten her zaman yeniden ayarlanabilen bir ölçü olduğu ve kadro geometrisini çok az etkilediği için boy seçiminde her zaman üst boru referans olarak alınmak gerekir. Ölçüler verilirken hemen altta şu uyarı var:
Bitte beachte: Diese Empfehlungen sind nur Richtwerte. Das Verhältnis von Beinlänge und Oberkörperlänge kann individuell stark variieren.
Çevirisi: Lütfen dikkat: Bu tavsiyeler sadece yönlendirici değerlerdir. Bacak uzunluğu ile Üst Beden uzunluğu kişiden kişiye çok değişebilir.
Normal yol bisileti olarak yakl. 180 boyda ve standart vücut oranına sahip birisi için bu resimdeki bisiklet uygun demektir.
Not: İlk önce kaydettiğim ölçüm değerlerini resme tiklayınca açılan resimdeki ile karışık ölçmüşüm. O yüzden tekrar olçüp hesapladım. Çok da fazla birşey değişmedi gerçi 🧐