Scudo Sports

Yokuşta daha iyi çıkmak için tek çözüm yokuş antrenmanı mı?

@fatihözüdoğru

doğrudur,kendi namıma yarışçı değilim 59 'a basacam ,11-28 benim için risktir,dizlerde kıkırdak zedelenmesi artı sıvı kaybı olabilir.
 
Scudo
Naçizane kendi vaziyetimden bahsedeyim. Bisikletim 13 kiloluk zırhlı :) bir yol bisikleti. Aynakolum 42-52, ruble 14-28. Neredeyse herkes bu bisikletin bırakın yokuşu düz yolda bile insanı yorgunluktan öldüreceğini söyler, hem ağırlığından hemde yüksek vites oranından dolayı. Tırmandığım rampa ise ortalama % 13 eğimli 4 km'lik Harput rampası. En düşük vites oranım 42÷28= 1.5 ve o rampada ilk vitesi artık kullanmıyorum. Kadansım 60 civarında oluyor rampada düz yolda ise 90. Peki ya yokuş antrenmanlarımdan öncesi? O yokuşta sürekli ilk vitesi kullanmama rağmen, 10 sefer filan durmak zorunda kalıyordum. Şimdi tek seferde zirvedeyim :) Ben sadece yokuş çıkarak yaptığım antrenmanlarımdan emeğimin karşılığını aldım, ama herkes için aynı durum geçerli değil görüldüğü üzere.
 
@Eibec

Bu söylediğinizi bu sabah yaşadım. Yaklaşık 2-3 aydır yol bisikleti kullanıyorum ve kendime göre belirli bir düzende antrenman yapıyorum.

Yol bisikletinden önce MTB kullandım uzunca bir süre. Sonra bi ara şehir/trekking bike aldım, sattım, vs.

Standart parkurumun bir bölümünde , MTB veya city bike ile çıkaken beni duman eden, yarısında inip nefes nefese akciğerlerimin düzelmesini bekleten, adamı anırtan bir yokuş var... Çoğu kez bu yokuş beni yenmişti..

Yol bisikletini kullanmaya başladığım andan itibaren bu yokuştan halen tırsmaya devam ettiğim için, sürekli parkuru değiştirip bu yokuşun etrafından dolaşıp kaçıyordum kendisinden...

Bu sabah gözümü kararttım... :) Yol bisikleti ile vurdum yokuşa.... Ana? Hiçbirşey yokmuş gibi güle oynaya çıktım... Ayağa bile kalkmadım... sadece yokuş başında bir vites indim, ortasına bi vites daha indim ve yokuş bitti.....

Aynı yerde beni daha önce anırtan MTB de ağır birşey değildi, karbon kadro, 11 kilo falan.... Ki MTB'ler tırmanışın üstüne iniş için yapılmış aletler... ama mevzubahis asfalt yokuş ise, 50/34 compact aynaya bir basıyorsun...yardıra yardıra çıkıyorsun...

Mutlaka ben de eser miktarda kondüsyon kazanmışımdır, ama yokuş performansında bisikletin önemi çok fazla... Aynakol çapı, kadronun hafifliği vb bisikletçi performansı kadar önemli.... 52 ayna ile 50 kompakt aynada bile ciddi fark olur diye düşünüyorum aynı kadro üzerinde... Son süratte 52 ayna deler geçer tabi, o ayrı...

Dolayısıyla, Giant anyroad tipi bir cyclocross'un yokuş performansı ile bir yol bisikletinin yokuş performansı mukayese edilmemeli diye düşünüyorum....

Yanlış da düşünüyor olabilirim, benimkisi nacizane ufak bir tecrübe sadece.. Çok yeniyim bu yol bisikletleri ve yokuşlar mevzusunda..
 
İyi yokuş çıkmak için bol yokuş tırmanmak gerek bence,spor salonu antrenmanları tabiki katkı sağlar sırt,bel karın sağlamsa daha da iyi olunur.Bi seçenek daha var yokuşunuz yoksa:bir kere uzun süre bisiklete binmiş kadans ,hr,power ftp vb... konulara hakim olmalsınız ve bunları gösterecek gps cihazı.Sizin ritminizi bozmayacak ışık, trafik gibi şeyer olmayak düz yolda pedalın kuvvetini (ağır kadans)ve tempoyu değiştrmeden gözünüz hr de,süreyi sizin seçtiğiniz antenmanlar da işe yarar.Çok iyi disiplin gerektirir ama.Gerçek yokuşu tutmaz (hemen celallenmeyin) çünkü eğim yerçekimi sizi mecbur eder.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
@Şahan

Belirtmeyi unuttum ama kış döneminde üç ay boyunca spor salonunun koşu bandında haftanın dört günü 3'ü 10 dk, biri 30 dk. olmak üzere koştum. Bu koşular aynı tempo değildi; bazılarında yüksek tempo bazılarında arada interval yaptım. Ayrıca iki patika yarışına katıldım. Birisi Çekmeköy'deki 15 km'lik yarış, diğeri de Aydos'taki 10 km'lik yarış. Bu yarışlarda çok dik yokuşlar vardı. İki yarışa daha katılacaktım ama kızımın voleybol liginde kritik maçlarının çakışması engel oldu (biri Belgrad Geyik koşusu, diğeri Avrasya çeyrek maratonu). Koşunun da nefes nefese kalmaya karşı direnç sağladığını düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: N.ÖZKAN
yarın başlıyorum dostum,çok haklısın..en azından hafif tempoyla gün batımına yakın zamanda koşayım ..çok teşekkürler
 
Bisiklet performansını arttırmak için koşu antrenmanı yapmayı teknik olarak doğru bulsam da, mantık olarak çok doğru bulmuyorum açıkçası..

Bisiklet performansını arttırmak için kısaca daha çok "bisiklete binin".... :)

Bu şuna benziyor, uzun yıllardır zıpkın ile balık avı sporu ile de uğraşıyorum. 15 yılı geçmiştir.... Su altı apnea sürenizi uzatmak ve avcılığınızı geliştirmek için uyabileceğiniz en iyi tavsiye "daha çok dalmak"tır.... Daha çok dalarak akciğer kapasitenizi arttırırsınız, diyaframınızı eğitirsiniz, dalış refleksi neticesinde kalp atış hızınız azalır.. Bunlara bağlı olarak da agaşon süreniz artar... Ne kadar çok dalarsanız su altı hayatına o kadar fazla adapte olursunuz, o kadar fazla "balık gibi" düşünmeye başlarsınız... :)

Ve tüm bunların neticesinde avcılığınız gelişir...

Bisiklet için de benzer durum geçerlidir diye düşünüyorum... Ne kadar çok bisiklete binerseniz, beyniniz ve kas hafızanız bu duruma o kadar fazla adapte olur, ciğerleriniz açılır, performansınız artar....

Gerçi benim dalış performansım da bisiklete binmeye başladıktan sonra arttı ama şikayetçi değilim.. ;)
 
Bisikletin teknik verilerine göre çevrim oranı ve hangi dişli konfigürasyonunda hangi hızda gideceğini hesaplayan link. Faydalı.
  • Herkes kendi bisikletini hesaplayabilir....
  • Yada bisiklet seçerken /alırken hesaplayıp kıyaslayabiliriz.
Dk da 85 U/min (adım yada pedal çevrim sayısı) standart almış. ama değiştirebiliyoruz.

(link)

Veri giriş ekranı görünümü:
Öndeki dişli sayısı, sırayla dişlerin adedi.. (devamı yasak diş sırası diyor ama, anlamadım)
Arkadaki dişli sayısı en küçük ve en büyük dişlideki dişlerin adedi..
Radumfang cm, tekerleek çevresi
Tabelle...berechnen (hesaplattır)

https://i.hizliresim.com/r92rBV.png

Çevrim oranı ve vitese göre hız tablosu ( pedal 85 dev/dak veri ekranında değiştirilebiliyor(U/min))

https://i.hizliresim.com/bbGmqj.png
 
@Ahmet Ayaz

Teşekkürler hocam..
İngilizcesi de güzel ..ama bunun grafiği daha kullanışlı.
Bu benim bisikletin verileri.
1x1 viteste 60 pedal/dk da 5 km/h yapıyor.
Yani yaya yürüme temposu.
Dolayısı ile dik yokuşu 5 km/h hızla seri pedal çevirerek çıkıyorum.

2x11 viteste max hız 60 pedal/dk da 25 km/h yada 85 pedal/dk da 36 km/h max hız veriyor..
Fazlası beni aşar zaten.:)
Çünkü asfalta pek girmiyorum.:)

https://i.hizliresim.com/goWd60.png

Bu da Sedona 870 modelinin verileri
Ayna kol 36 ..24 fiş
Kaset 10..42 diş
2x10 vites olmasına rağmen çevrim oranı benim 2x11 lik cube dan daha iyi görünüyor???
Aynı yöntemle hesapta
Cube 5..25 km/hverirken
Sedona 4,5..28 km/h
Aralık verdi.
Hesaba göre 5 yerine 4,5 kmh ile yokuşu daha kolay çıkmalı.. :)

https://i.hizliresim.com/kvX3g9.png
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet Ayaz
Merhaba arkadaşlar 1x11 42t-30t veya 46t-30t (ruble-aynakol diş sayıları) aralarında nasıl fark olabilir. Ve 1x11 vitesli bisikletlerle tırmanış yapmak ne kadar zorlar.
 
screenshot.png


FB_IMG_1456578768996 (1).jpg
 
@profmillerson

Yarış bisikleti ya da yol bisikleti kullanmıyorsanız
.şehir-tur için 2 x11 yeterlidir.
11 li ruble ile saatte 5 km hıza kadar düşüp dk da 80 kadans çevirip güzel yokuş çıkarsınız.
Ben 11 li ruble kullanıyorum.
Yokuş için kesinlikle 10 veya daha iyisi 11 li ruble şart.:)

Zaten sistem 2×11 pedal çevirerek 35-40 km/h hıza çıkarıyor.
Bu da ciddi bir hız bence.
Yokuş aşağı daha yüksek hızları pedal çevirmeden de görüyoruz.:):)
 
2 aydan beri bisiklete binmiyordum bugün yaklaşık 3,5 km sağlam bir rampayı 3 posta nefeslenerek çıktım 1.-2. vites 10 lu sistem dağ bisikleti yani 24x36 ve 24x32 ile 34x32 ile herhalde hiç çıkamazdım.bacaklarda güç var ama nefesim yetmiyor.o rampayı bir aksilik olmazsa her gün düşe kalka çıkmayı düşünüyorum bu arada kilo 130 umarım ilerleyen zamanda kiloda verir ve nefeslenmeden çıkabilirim.rampa balıkesir edremit yolundaki ilk rampa
 
  • Beğen
Tepkiler: Atasoy
Merhaba hacılar,
Havalar iyice kötüleşince iyice bisiklete binme isteğim doğdu. :) İstediğim bisiklette XT ve ya SLX aktarıcı olmasını istiyorum. Şuan aklımda RR540 var;
(link)
Tabi bunun kompenentleri uygun değil. Altusa bir dal giripte havaya uçmasını istemem bisikletin. Black Friday Kullanaraktan da şu kompenetleri takmak istiyorum;
Aynakol (Narrow Wide Oval, Tek dişli, 104mm 30t): (link)
Vites Aktarıcısı Kolu (Shimano XT M8000 Trigger Shifter, 11 speed): (link)
Arka Aktarıcı (Shimano XT M8000, Shadow RD+, 11 speed): (link)
Arka Fren İçin Düşündüğüm Bundle (Shimano XT M8000): (link)
Ruble Dişlileri (Shimano XT M8000, 11 speed);
11t-42t: (link)
11t-46t: (link)
1-) Yani set 1x11 olacak. Bu rubleler arasında kaldım. Yokuş yukarı çıkarken sıkıntı çekmek istemiyorum. Yokuş yukarı bilen varsa Kocaeli Kartepe çıkışını baz alabiliirsiniz. 1x11 olması benim çıkış performansımı etkiler mi? Kullanıcılar bu konuda ne diyor?
2-) Yokuş yukarı çıkarken sıkıntı çekmemek adına 30 dolar daha fazla verip 46 tooth almak daha mı mantıklı?
3-) Birde fren sistemi rr540ın hayes radar hidrolik fren. Eğer bisiklete alışırsam çok hızlı süreceğimi düşünüyorum bu durumda fren sistemini yükseltmem gerekir mi? Çünkü bisiklete alışmam durumumda araziden başka yerde kullanacağımı zannetmiyorum.
Fiyat çizelgem;
XT M8000 Frenle;
46t ruble ile: 1186.82 türk lirası + rr540
42t ruble ile: 1126.84 türk lirası + rr540
XT M8000 Fren Olmadan;
46t ruble ile: 793.85 türk lirası + rr540
42t ruble ile: 733.86 türk lirası + rr540
4-) Öğrenci olduğum için olabildiğince düşük fiyatları değerlendiriyorum. XT vites aktarıcı kolu yerine deore aktarıv-cı koluda kullanılabilir mi?
5-) Arka aktarıcının kafesinin uzun, orta ve ya kısa olması neyi değiştiriyor?
Şunu kaçırdığıma çok üzülüyorum :'( :acpsnr::acpsnr::acpsnr:
(link)
 
@fatihözüdoğru
Selamlar iki yıl olmuş tecrübeleri alabilir miyiz?
Ayrıca carraro yu tavsiye eder misiniz?
 
@ozgurgokalp aynakol kucuk dıslı34 ruble buyuk dıslı 36. sizin teorıye gore ıyı bır sonuc mu ?
 
Geri