Scudo Sports

Yokuş çıkma problemi

@SerkanH

3x5 derken ön vites büyük yaprakta arka viteste küçük yaprak mı yani ? Bu viteslerde yokuş nasıl çıktınız ki imkansız gibi.

Scudo
@Tolga Çelebi
Hafif rampa başlangıç ve bitiş 80 - 90 metre yükseklik 2, 5 - 3 km uzunluğunda olan rampalar çokta zor değil. Elbette eğim arttıkça vites küçültmek zorunda kalınır. O zaman da 2x5 2x6 gibi kullanmaya çalışıyorum.

Daha da dikleşirse daha da küçük vitesler kaçınılmaz oluyor. Spd kullanmanın faydaları ise bambaşka..

Ayakta çıkamıyorum, sadece oturarak kendimi iyi hissediyorum. Ayağa kalkınca bacaklarım ağrıyor, yetersiz antrenman mı yoksa doğuştan mı ?

Yokuş çıkmak tamamen antrenman işi arkadaşlar. Ben MTB kullanıcısıyım, 2009 yılında 100 metrelik %5 eğimde yamulurdum.
Yapılacak şey aslında basit öncelikle psikolojik bir hazırlık şart tırmanışta, yolun sonuna değil önünüze bakın eğer trafik yoksa.
Sonrasında MTB ile ben çıkarken 80 kadans minimum, eğer rampa çok uzun değilse 90 kadansın altına düşmemeye çalışıyorum.
Eğime göre 6 km/s ile 10 km/s arasında tırmanabiliyorum, nabız ise 145 - 170 aralığında değişiyor eğimin derecesine göre.
Tabi ki çok uzun rampalarda bende nabız düzeltmek için mola veriyorum bir süre sonra ancak antrenman yaptıkça mola sayınız azalıyor ve süreniz kısalıyor, kendinizi daha güçlü hissediyorsunuz.

Fiziksel yeterlilik bu işin bir bölümü ama herşey aslında kafada bitiyor, kendinize güvenirseniz ve yorulacağım, bu yokuş zaten çok dik diye başlarsanız en baştan kaybedersiniz, çalışmaya devam. :)

@Hasan Saylık Kişiden kişiye değişiyor rahatlık konusu. Ben de ayakta daha rahat çıkıyorum mesela yokuşları.

Ayakta tirmanirken govdeden de destek alindigi icin daha kolay cikiyorum. Tabi birazda aliskanlik meselesi olsa gerek.

Ayakta tırmanış bacaklara daha fazla yük bindirir. Bu sebeple ayakta tırmanış daha fazla yorar. Bayıra gelmeden uygun vites ayarları çok işe yarar. Ayrıca bayırı aşana kadar belli noktaları ara hedefler belirleyip haraket etme yardımcı olabilir. Birde gaza getirecek bir şarkı ;)

• Beğen
Tepkiler: taner07
@SerkanH hocam yüksek viteste kullanmaktansa yüksek kadans daha iyi değil mi

@m.klcts

Kadans her zaman iyidir. Ancak yokuş var yokuş var. Benim bahsettiğim yokuşlar tabiri yerindeyse Eşek anırtan yokuşları değil. Her yokuşta da kadansa ihtiyaç duymuyorum anlamında yazmıştım. Yokuşu gören çıtır çıtır vites değiştiren bisikletlilerden olmadım hiç. Gerektiği yokuşlar dışında.. :)

@Hasan Saylık

eskiden ayakta tırmanırken daha rahat idim şimdi ayakta tırmanırken daha fazla yoruluyorum ben de. eskiden düşük kadans-bol grind yaparken şimdi yüksek kadans-bol spin yapmaya çalışıyorum. yine ayağa kalkıyorum tabi ki ama ayakta eskisinden çok daha fazla yorulduğumu farkettim. ayağa kalkmadan önce vitesi biraz yükseltmek daha az yoruyor.

Yıldız yokuşunun eğimi nedir bilginiz var mı?

Beşiktaş Meydanı'ndan (link)'ya kadarki 1,5 km'lik bölümünün genişliği 50 m, eğimi % 8'dir, Balmumcu'dan Zincirlikuyu'ya kadar, yine gidiş ve geliş olarak ayrılan 30 m genişliğindeki bölümde eğim % 2-3'tür.

• Beğen
Tepkiler: Utku D
Ayakta yokuş çıkmayı seviyorum öncelikle...
Contador misali. Quintana da ayağa kalkar gerektiğinde :)

Her gün yokuş çıkıyorum. İşten eve dönerken Üsküdar'dan tırmanıyorum misal, ayağa da kalkıyorum.
Ağrım olmuyor. Bir ara bacaklarımda halsizlik hissetmeye başladım. Zaten o ara hızlı kilo verdim.
Kuvvetli beslenmeye başlayınca halsizlik geçti.

(Ayakta basacaksam dişliyi bir iki tık küçültüp vücut ağırlığımdan faydalanmaya çalışıyorum.
Kadans düşüyor haliyle. Daha derin nefes alıyorum, nabzım yükseliyor ama sonra düzene giriyor.
Elbette tüm yokuşu ayakta çıkmıyorum.
Misal Narcity üzerinden Gülsuyu'na tırmanıyorsam sert ve kısa eğimleri ayakta çıkıp nispeten düz bir yere gelince
oturuyorum...)

Not: Bunlar kişisel deneyimlerim, uzman değilim.

• Beğen
Tepkiler: Ozan k.
%7 rampalı 3 km uzunluğunda bir rampa var yaşadığım yerde. İlkinde bu rampanın önünden döndüm, sonrasında ortasında mola verdim sonra çıktım ama yukarıda soluk soluğa kaldım sonra ben bu rapmayı çıkacağım dedim ve şuan segment de 4. lüğe kadar çıktım.
Bu günlerde zevkine çıkıp iniyorum. Birde rampa merakı başladı bende Kdnz. Ereğli bisiklet festivalinde duvar diye bir yerde milletin bisiklet ile çıkışını görüp kendim yürüyünce artık bende rampa çıkacağım dedim ve kendimi hep o rampaya atar oldum. Düz yol inanırmısın bana zevk vermiyor.

• Beğen
Tepkiler: Ozan k.
Geri