Sizde haklısınız, güvenli sürüş imkanı sunmaları en büyük görevleri.
3-5 arkadaşınız ile tabi sürersiniz ama 700 kişi süremezsiniz.
Yarışa katıldınız mı bilmiyorum ama yarıştan sonra yarış müdürü, expo sorumlusu ve genel koordinasyon sorumlusu ile bizzat konuştuk(abim ile). Bize göre güzel olan ve kesinlikle geliştirilmesi gereken yerleri üzerine basa basa söyledik. Hepsi yapıcı ve olumlu konuşmalar oldu. Not aldılar.
Keşke sizde veya eleştirisi olan sporcu arkadaşlarım da bu şekilde yapıcı yorumlasak olayları.
Örnek veriyorum.
1-Bitiş çizgisinde ki su dağıtma işi kesinlikle saçmalıktı. İnsanlar bitiş çizgisine +30 km hızlar ile giriş yaptılar insanlar orada su, çip, havlu madalya derdine düşmüş. Kaza riski fazlaydı. Çöp kutuları yetersizdi ve her yerde yemek ve su şişeleri vardı. Ha sonradan tabi ki temizlenir ama görüntü hiç hoş değildi.
2-Yolların temizliği, kasislerin boyanması ve bazı yerlere yama yapılması ile ilgili öncesinden de çok baskı kurmuştuk. İstediğimiz yerlerin nasıl olması gerektiğini resimler ile anlattık hangi kmlerde olduğuna kadar(kısa parkur için) birçok yere müdahale edilmiş olduğunu görmek bizi mutlu etti.(bunları gönüllü olarak yaptık) Bursa da ana yolları kapatamazsın. Alternatif yok. Tüm şehir felç olur. Bu yüzden batı tarafında (dağ köyleri, zeytinlikler ve deniz görme imkanı olsun için) rotalar düzenleniyor.
Kişisel düşüncelerimi paylaştım...
Su dağıtımında aksilik yaşanması veya mükemmel olması, temizlik vs bence hep 2. planda olacak şeyler. Aksilik olabilir, hatta su bittiği için su verilmeyen insan bile olabilir. Ama bunların hiçbiri insan canına kast eden veya edebilecek hatalar olmadığı için, konuşarak çözülebilir. Bir sonraki GF'de düzeltilebilir yada umursanmaz.
Benim bu yazdığım sadece Bursa GF ile ilgili değildi. En son 3 sene önce Kartepe Tırmanış yarışında, hem arkadan hem karşıdan gelen beton mikserlerinin sıkıştırmalarından sonra, bir daha hiçbir yarışa/GF'ye gitmeme kararı aldım.
Ama takip edebildiğim kadar, tüm yarış ve GF'leri takip etmeye ve yorumları okumaya çalışıyorum. Son zamanlarda bu "güvenlik" problemi çok ciddi olmaya başladı. Sporcuların kendi hataları ile kaza olabilir, yoldaki çukurdan vs de kaza olabilir. Ama yarış veya grafondoda, karşıdan gelen araç sebebiyle kaza olması kabul edilemez.
Maalesef Bursagranfondo'da da, virajda karşıdan gelen araçtan son anda kaçmak zorunda kalıp, yol dışına savrulup kaza yapan var. Neyse ki sadece yara bere ve bisiklet hasarı ile atlatmış. Daha kötüsü olsa sorumlusu kim olacak?
Yolu kapatıp güvenliği sağlayamayan mı? O yola giren araç mı? Yoksa bisikletçi mi?
Aksaklıkları eleştiririz, (su, yemek, dinlenme alanı vs) yapılabilecekler vardır, daha iyi olabilecekler vardır (daha iyi yemek, ucuz ve kaliteli konaklama vs). Ya da imkan gereği yapılamayacak olanlar vardır (granfondo sonu masaj alanı isteyen ama olmadığı için eleştirenler var).
Ama iş güvenlik ve can meselesi ise, ben eleştirmiyorum, suçluyorum. Sporcunun güvenliğine sağlamak zorundalar.