Vallahi Bikem'i kutluyorum. Kariyer ve aldığı eğitimden ziyade kendisi ile barışık olması, mütevaziliği, sevecenliği, pozitif karakteri, güleryüzü ve dostcanlısı kişiliği nedeniyle kutluyorum onu. Bu kadar iyi bir eğitim almış, iyi bir kariyere sahip kaç kişi bu ülkede onun gibi kendisiyle barışık olmayı başarabilir dostlar sorarım size. Bunu bu ülkede başarmak diğerlerini başarmaktan çok daha zordur. İnsanlar "Ben Amerika'da eğitim aldım kardeşim" diye hemen böbürlenmeye burunlarını büyütmeye başlarlar. Bu tipler kendilerini son derece önemseyen insanlardır ve bu nedenle de zaten öğrenemezler. İşte bu yüzden Bikem'in başarısı takdire şayan. İlk işim hemen kitabını almak olacak.
Bu arada kurban bayramı ile ilgili benden bir kaç söz;
1-Kurban bayramı diye bir bayram dinimizde yoktur. Bu bir gelenektir. İnsanların birbirilerine yardım etmeleri amacıyla oluşturlan bir gelenektir. Kestiğiniz hayvanın etini bir muhtaca vermekle, kasaptan et alıp vermek veyahut para yardımı yapmak arasında hiçbir fark yoktur. Önemli olan kurban kesmek değil YARDIM ETMEKTİR. Bu yardım da dinimize göre sadece 1 güne sığdırılmış değilidir. Muhtaç gördüğümüzde, bildiğimizde elimizden geldiğince zaman gözetmeksizin yardım etmek en büyük ibadettir. (Bu açıdan da Bikem'i yapmış olduğu yardımlar nedeni ile kutluyorum.) Yardım sadece para yardımı da değildir. Zor durumda olan dostunu dinlemek ona yol göstermek, bilgi vermek de yardımdır.
2-Kurbanın kesilmesi Kuran'a göre farz değildir. Vaciptir, yani isteğe bağlıdır. Nas suresindeki bizdeki kesme fiili anlamına gelen kelime Arapça'da bir çok farklı anlama gelmektedir. Bunların içinde kesme anlamı içermeyen anlamlarda vardır. O dönem Arabistan'da hayvan ticareti revaçta olduğundan surenin bu şekilde yorumlanmış olduğu yönünde görüşler mevcuttur. Yani sözün kısası "Efendim kurban bayramında mutlaka kan akıtılması lazım, mutlaka bir hayvanın boğazlanması lazım." gibi zorlamalar dinimizde yoktur. Olamaz da. Çünkü zorlamayı bizzat dinin kendisi yasaklamaktadır. Bunlar genelde mezheplerin dayatmalarıdır. Ne tuhatır ki dinimizde mezhep diye bir şeyde yoktur.
Allah herkese aklını kullanmayı nasip etsin.
Sevgilerimle
MFG(+)