İş değişikliği nedeniyle yoğun bir eğitim dönemindeyim o nedenle de foruma girip konuyu güncelleyemedim kusura bakmayın.
Daha evvel söylediğim gibi Shimano Saint M820 fren seti ve 203 / 180 SM-RT86 XT rotorlarları aldım.
Aslında Shimano Saint ve XTR fren setleri için üretilen rotorlar SM-RT99 olarak geçiyor ve Blender Bıçağı gibi görünüyor.
Örn. Foto:
Ancak bu rotorlar sadece Centerlock göbekler için üretiliyor maalesef

O nedenle gene ICE Technologies olan ancak 6 Vidalı göbeklere uyan SM-RT86 XT Rotorlardan aldım. Bkz örn foto
Frenlerin pro çekim fotoğraflarına gelecek olursak :
İlk izlenimlerim :
13 Mayıs tarihinde şöyle yazmıştım:
"Bugün 2018 Sram Code R Frenlerimi, Eymir Hızlı İnişte Parkurunda Test ettim.
Görüşlerimi aktarayım kısaca ;
İlginç Olan Şu Bu zamana Kadar Kullandığım Ucuzdan Pahalıya Sram / Avid Frenlerde Çok Net
Bir Tutum Vardı. Yani Fren Koluna Dokunduğunuzda İlk Milimetreden Başlayan Bir Sertlik Bir Güç Üretimi Söz Konusu İdi.
2018 Sram Code Serisiyle Beraber Size Verdiği His Tam Olarak Şu Bence: "Kollar Shimano Kaliperler Sram Code Gibi

"
Şimdi Yeni Seriler Sanki Acemi Binicileri Düşünmüşler Gibi İlk Frene Basışta Shimano XT/XTR/Zee Gibi Önce Bir Yumuşaklık Geliyor (Dead Line). La Acaba Fren mi Boşaldı Diye Hava mı Bıraktım İçerde Diye Düşündüğünüz Anda Sizi Ensenizden Geriye Doğru Çekiyor. Ohhh Diyorsunuz

Tabi Eski Avid / Sram'cılar Frene Alışana Kadar Bir Kaç Kez Kalp Atım Hızınız Yükselebilir

"
.
.
.
13 Mayıs tarihinde 2018 Sram Code R 'ların ilk test inişinde yukarıda yazdığım şekilde "Shimano Saint M820 Frenlerin kollarında bir Shimano Karakteristiği olarak kollarda ilk "1" cm'lik alan resmen "deadline" kola basmanız ile basmamanız arasında o bölgede bir fark yok. Ne demek istediğimi XT - XTR - Zee ve Saint kullanıcıları çok net anlayacaklardır.
Ben de 13.08.2017 tarihinde ilk inişimde viraja yaklaşırken "Sram" alışkanlığı fren kollarını hafiften sıktım. Ancak tabi o esnada 50-60 Km/s hız ile ilerlediğinizden saniyede 15 metre mesafe kat ediyorsunuz. Tabi 2 saniyelik frenleme gecikmesini az kalsın tepeden aşağı uçarak ödüyordum
Her zaman söylerim Homo Sapiens beyni problem algıladığında bazen derki "kardeş sen bi dur hele" Bilinci debriyaja basıp kısa bir anlık askıya alır, sizin yerinize düşünür ve karar verir, bu refleks değildir.
Yani geçmişteki yaşadığınız kazalarınız - atlattığınız kazalarınız, gördüğünüz kazalar vs. bir database'de saklanır ve ihtiyaç anında nano saniyelik hızlarla işlenir ve o fren kolunu "refleksleriniz" dibine kadar sıkarsa eğer bisikletin sizi üzerinden atacağını bilir

İnsan gibi ölçülü bir fren yapar ve uçmaktan kıl payı kurtuluruz
Bana da tam olara böyle oldu. Adrenalin salınımı, kalp ritminde ve soluk alışlarda artış ve keskin duyular. Velhasıl kurtuldum.
Diyeceğim odur ki , Avid - Sram grubundan Shimano'ya geçen arazi sürücüsü arkadaşlarım biraz erken fren yaparsanız vücut sağlığınız açısından daha faydalı olur

Bazı arkadaşlar özellikle facebook'tan mesajla Avid mi Shimano mu Abi hangisi daha iyi? diye soruyor.
Buna cevap her ikisi de çok iyi frenler.
Bu tercih tamamen sürücünün hissiyatına kalmış bence.
Güç olarak kıyaslayacak olursak Gri Parlak 2017 Avid Code ile Shimano M820 Saint ölümüne kapışırlar bence.
Tepki olarak Code çok daha etkili ancak acemilere göre değil zira refleks olarak yanlışlıkla 0,5 cm'lik fazla bir fren kolu sıkışı sizi çok ciddi düşürebilir (Özellikle yüksek Hızlarda!)
Ancak Kolu sertçe sıktığınızda (Köklediğinizde demiyorum) üretilen gücün orantısı bağlamında Saint size neredeyse otomobillerdeki "ABS" gibi manevra şansı veriyor diyebilirim.
Hayatımda hiç "FANBOY" olmadım. Bu nedenle de gerek yabancı forumlardaki kullanıcıların gerek se test pilotlarının yazı ve incelemelerini gerekse de kendi tecrübelerimi tarafsız şekilde sizlere aktarmaya gayret ediyorum. O nedenle Sram iyi Shimano kötü ya da tam tersi bir kıyaslama tamamen saçmalık. İkisi de köklü ve çok büyük firmalar.
Performans olarak Sram bence biraz daha önde, çünkü yarışçılara ya da performansa para dökenlere yönelik ve sürekli değişen model - teknolojilerde üretim yapıyorlar. Ancak verdiği performansa karşılık istedikleri para çok fazla ve Shimanoya göre çok daha kısa ömürlü bileşenler çıkartıyorlar (Hiç adam akıllı çalışan 8-10 Senelik Avid Hidrolik fren veya grupset gördünüz mü?) Ancak bu ufak performans farkını sizden sürekli bakım olarak geri isteyecek kadar da nazlıdır. Araziden çıkınca vites ayarı, 6 ayda bir yağ değişimi gibi.
Shimano ise bir Japon karakteristiği olarak Her zaman dayanıklı ancak Sram'a göre daha düşük performanslı ürünler üretiyor. Ama 20 senelik Shimano SIS arka aktarıcılar ve 15 senelik mineral yağ kullanan hidrolik frenleri eğer bakımı düzgün yapıldı ise halen taş gibi çalışıyor. Kolay kolay vites ayarını kaçırmaz, frenlerin de yağını 2 senede bir değiştirirseniz hep ilk günkü gibi çalışmaya devam ederler. Tam bir japon
Bu tamamen tercih meselesi arkadaşlar.
Sözü fazla uzattım sizleri daha fazla meşgul etmeden konuyu toplarlayıp 1-2 fotoğraf bırakıyorum.
Tekrar görüşmek üzere.