Merhaba Arkadaşlar,
Bu çok faydalı bir yazı olmuş. Hatta teşekkür edip bırakmayalım, bilgi paylaştıkça dağdan yuvarlanan kar topu (çığ) misali olurmuş ya...
Ben de daha önce bu dişli oranlarını bir Excel çizelgesi ile karşılaştırmıştım. Birbirine eşit (!) ve çok yakın oranlar olduğunu görünce ne iş dedim kendi kendime! Herhalde işin uzmanları tarafından geçişlerin tek koldan daha seri yapılması içindir dedim. Sonra araştırdıkça ne ayrıntılar çıktı ben de şaşırdım...
Örneğin Emircan'nın şu eklemesi yeni başlayanlara ilk dikkat etmesi gereken çapraz gerginlik ile alakalı:
@emircan Başbuğ06
Bu durumda kullanılabilir vites sayıları iyice azalmış oluyor. Örneğin benim dandik 18'lik bisikletim (aynı zamanda 18 kilo!) 6 adet yasak kombinasyonları çıkarınca kaldı mı 12! Bunların oranları şu şekilde:
- 0,86-1,00-1,14-1,21 (Ortalaması 1,05)
- 1,42-1,62-1,89-2,00 (Ortalaması 1,73)
- 2,13-2,33-2,63-3,00 (Ortalaması 2,52)
Ortalama ve birbirine yakınlıklara bakınca da ister istemez, 1x ile 3x arası 4-5 bilemedim 6 adet kombinasyon çıkıyor ki bu 18 vites için 1/3 demek. Acı ama gerçek...
@Barkın Kenan
Bu arkadaşımın sorular cevapsız kalmış ama zannedersem zaman için tecrübeyle bu soruların cevabını almıştır. Ben de ilk başladığımda bu vites olayları arabadaki gibi hızlanmaya yarar bir şeydir dediysem de işin için kadans, eğim ve bacaklarınızdaki dermanı katınca çok boyutlu olduğunu hissettim. Zaten tecrübeyle ayaklarınız hangi vitesi kullanması gerektiğini söylüyor, adeta bağırıyorlar...
İşte bir de yukarıdaki kullanmamamız gerekenleri bilirsek ve de benzer hızlar için boşuna vites değiştirme zahmetine girmezsek daha konforlu sürüş olacaktır. Örneğin çoğunlukla ben, aynakolun 2 numarası (ortadaki dişli) ile çok dik olmadığı müddetçe yokuşlarda ve düzlüklerde yeterli görüyorum. Yani arkadaki 6 kombinasyon o an ki yorgunluğuma göre yetiyor bile. Tabi 7-8 ve hatta 9 çarpanlı rubleler herhalde daha rahat geçişler nedeniyle mükemmel olacaktır. Ne yalan söyleyeyim bana 6 adeti bile yetiyor. Yoksa biz insanlar çok mu aç gözlüyüz!
Küçük bir katkı da benden. Gerçi yokuşta kadans (devir sayısı) düşükken ve zincirde gerginlik çokken vites değiştirmeyin derler ama kadansınız çok kötü değilse mümkün olduğunca vitesleri hemen düşürmeyin. Yani yokuş sonuna geldiğinizde hala bir kaç değiştirebileceğiniz babacan kombinasyon kalsın yoksa orta yolda bisikletten inmek zorunda kalabilirsiniz...
Kazasız pedallamalar...