Scudo Sports

Virüse rağmen bisiklete binmeye devam edenler

Bisiklet Sürerken Maske Takıyor Musunuz? Takmıyorsanız bu herhangi bir yasal sıkıntı çıkardı mı?

• Toplam katılım
    584
Arkadaşlar malumunuz bugün itibariyle 49 ilimizde dışarda maske takma zorunluluğu bulunuyor. Bisiklete binerken cerrahi maske takarsak da yeterince nefes alamayız. Takanlar ne yapıyolar acaba? Burnumu açıkta bırakıp başkalarına kötü örnek de olmak istemiyorum. Cerrahi maske değil de en azından yıkanan maskelerden kullanırsam biraz daha rahat olur diye düşünüyorum.

Scudo
Bugün 85k sürmüşüm, 30k velodrom harici hepsi sahil şeridi.

Akşam serinliğinde pendiğe gidip geldim maskeliden daha fazla maskesiz vardı, gördüğüm bi zabıta ekibiydi onlarda muhabetteydi.

Velodromdan sonra sahil şeridinden fenerbahçe akabine asfalttan maltepe yine, sahilde bekçi vardı 2 tane dünya umurlarında değildi, onun dışında caddebostan migros çıkışında polis çevirmesi vardı, yakaladığını boş geçirmiyor iyi de yapıyor gazlayan çok ne yazık ki!

Antalya'da özellikle bisiklet yolunda sürerken sahilde ve yalım parkta ben kullanıyorum. Şuan nerdeyse tüm şehir bisiklete biniyor Antalya'da =).

Havalar daha da ısınınca (Malum Antalya sıcağı) maske kullanımı pek bir işe yaramıycak gibi çünkü terinizden hemen ıslanıyor.
Yıkanabilir maskeler normal cerrahi maskelere göre daha kolay ıslanıyor bende o yüzden normal cerrahi maske takmaya devam ediyorum.

Maskeyle bisiklet sürmek karbondioksit solumanıza neden olur, benim almayı tercih etmediğim bir risk. Bu sıcaklarda terden ıslanması da zaten imkansız hale getiriyor sürüş yapmayı.
Muğlada 15 mayıstan beri uygulanıyor maske zorunluluğu, 3 hafta inat edip bisikletten uzak kaldıktan sonra bisikletçi arkadaşlarımın maskesiz sürüşlerini gördükten sonra maskesiz 4 sürüş yaptım, her sürüşümde polislere ve jandarmalara selam veriyorum, kendileri de takmıyorlar geçinip gidiyoruz.

İnsanların içinden veya yakın olduğu yerlerden geçerken maskeyi burnunuzu da içine alacak şekilde takmalısınız. Çoğumuz sürüşlerde ister istemez şehir merkezlerinden uzaklaşıyoruz. Sürüş sırasında ve gittiğimiz yer açısından insanlar çok uzaktaysa veya yoksa maskeyi indirmenin veya çıkarmanın zararı yok. Ben öyle yapıyorum. Bir insan gördüğümde 40 50 metre öncesinden takıyorum çünkü virüsün daha nasıl bulaştığı net değil, havada asılı kalıp kalmadığı net değil vs. Siperlik düşünmüştüm ama gözlük+maske olunca pek gerek kalmıyor gibi, ilerleyen zamanda tekrar düşünürüm. Sürüş sırasında yüksek eforda maske takılı olursa biriken co2 nefes almanızı zorlaştırır, ciğerler göçebilir dikkat etmek lazım. 3 katlı cerrahi maske dışında n95 gibi maskeleri kesinlikle kullanmayın. Sürüş sırasında ara ara maskeyi açıp nefes alın ve geri kapatın. Umarım şu süreci hayırlısıyla sağlıklı bir şekilde atlatırız.

Benim yaşadığım şehirde heniz böyle bir zorunluluk getirilmedi ama artık dışarı çıkarken decathlondan aldığım boyunluğu takıyorum boynuma. Markete veya kalabalığa gireceğim zaman hemen yukarı çekiveriyorum. Hatta ay başında birtane daha alacağım yedek olarak. Pratik oluyor. Tahminimce bir sene daha böyle yaşayacağız. Ultra süpersonik ekonomimize zarar ziyan olmasın diye alabileceğimiz en büyük önlem maske takmak :)

Benim yaşadığım şehirde heniz böyle bir zorunluluk getirilmedi ama artık dışarı çıkarken decathlondan aldığım boyunluğu takıyorum boynuma. Markete veya kalabalığa gireceğim zaman hemen yukarı çekiveriyorum. Hatta ay başında birtane daha alacağım yedek olarak. Pratik oluyor. Tahminimce bir sene daha böyle yaşayacağız. Ultra süpersonik ekonomimize zarar ziyan olmasın diye alabileceğimiz en büyük önlem maske takmak :)
O tür sentetik malzemeleri kullanmayın diyorlar. Maskelere göre gözenekleri çok büyük. O yüzden faydadan çok zararı var demişlerdi. Ben çabuk kuruduğu için onu kullanmayı düşünmüştüm ama sıcak havada beklediğimden daha çok nemleniyordu. Sonra bu dediğimi okuyunca maskeye döndüm.

1592545100149.png

Yeşil olan kızımla yatmadan önce ufak bir dolanma. Beş km falan sanırım. Öyle bir döndük.😅
Screenshot_20200619-085648_Maps.jpg

O tür sentetik malzemeleri kullanmayın diyorlar. Maskelere göre gözenekleri çok büyük. O yüzden faydadan çok zararı var demişlerdi. Ben çabuk kuruduğu için onu kullanmayı düşünmüştüm ama sıcak havada beklediğimden daha çok nemleniyordu. Sonra bu dediğimi okuyunca maskeye döndüm.
Biyoloji mezunuyum. Virüs ve diğer mikroplarla ilgili fazlaca bilgim var. Sağ olun uyarınız için :)
(link)

Bu linkte sağlık bakanlığının yayınladığı bu pdf dosyasını bulabilirsiniz. Ben bizi ilgilendiren kısmı resim olarak ekledim. Maskesiz sürüşünüze karşı çıkan olursa bu pdf dosyası telefonunuzda bulunsun. En azından bakanlığın söylediği şeyi yaptığınızı bilin ki sorun yaşamayın.

Maske ile bu gibi sporları yaparsanız sonuçları çok ağır olabilir.
IMG_20200619_125858.jpg

Son düzenleme:
Biyoloji mezunuyum. Virüs ve diğer mikroplarla ilgili fazlaca bilgim var. Sağ olun uyarınız için :)
(link)

Bu linkte sağlık bakanlığının yayınladığı bu pdf dosyasını bulabilirsiniz. Ben bizi ilgilendiren kısmı resim olarak ekledim. Maskesiz sürüşünüze karşı çıkan olursa bu pdf dosyası telefonunuzda bulunsun. En azından bakanlığın söylediği şeyi yaptığınızı bilin ki sorun yaşamayın.

Maske ile bu gibi sporları yaparsanız sonuçları çok ağır olabilir.
230986 dosyayı görüntüle
Haklısınız tabii. Ben TV'de konuşan kişilerden duymuştum, onların yalancısıyım 😂 Sürüş yaptıkça herkes kendisine göre bir yöntem geliştiriyor, ben maskeyle sürüyorum ve güzergahı insanların az olduğu bölgeler olarak seçiyorum. İhtiyaç duydukça maskemi açıyorum insanlar yoksa. İnsanlara en yakın olduğumda 1.5 ile 3 metre arası mesafe bırakıyorum ve maske hep takılı oluyor. Bunun dışında insan yoksa problem yoktur bakış açımla açıyorum 😂

insan yoksa problem yoktur
Bunu genelede yayabiliriz...Nerede çokluk orada istenmeyen kokular...😊
@MustafaSener Türk polisi bu SS i yemez dostum... Kask cezalarının birinde -ki arkada oturan oğlum takmamıştı okul dönüşü-, bir baktım ki bize ceza yazarken her taraftan kasksız tonla scooterlı geçiyor, bazıları 2 kişi..Gözgöze geldiklerimiz oluyor. Polise dedimki neden sadece bize, bak hiç himse takmıyor. Herifçioğlu standart cevabı verdi; " kime ceza yazacağımı sanamı soracağım" ..Cimere e şikayet ettim ama süleyman agadan polise bişey çıkmaz..😊

Son düzenleme:
@MustafaSener hocam yüksek efordan box anlayanda çıkabilir, önce cezayı keserler sonra şikayetçi olunca bisikletin yüksek eforla yapıldığını bilmiyorduk, ve bize bu şekilde bilgi verilmemişti derler. Kânun var ama yoruma açık. Anlatmaya çalışsan devlet memuruna muhalefetten bağlarlar.
Daha önce bir zorluk çıkarmadılar. Yani spora ve sporcuya saygı duyan hiç kimse aleni ceza kesmez. Fakat halden ve laftan anlamaz birine denk gelirsek işimiz zor. Aslında bisiklet direk isim olarak geçeymiş hem cezayı uygulayıcılar hem biz bisiklet sürücüleri daha rahat olurduk.

Arkadaşlar Cumartesi günü sınavdan dolayı sabah 09:00 ile 15:00 arası sokağa çıkmak yasak. Pazar günü için herhangi bir yasak bulunmuyor fakat İstanbul'da ve bir çok ilde maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. Pazar günü uzun mesafe sürüş yapmayı düşünüyordum ama maske yasağından dolayı bi çekincem de söz konusu. Bisiklet sürerken maske takmayı hiç sağlıklı bulmuyorum. Yanılmıyorsam Çin'de bir kişi spor yaparken maske taktığı için ciğerleri zarar gördü ve vefat etti. Maskesiz sürüş yapsam cezası olur mu ? Bilgisi olan var mı ?

@MustafaSener hocam yüksek efordan box anlayanda çıkabilir, önce cezayı keserler sonra şikayetçi olunca bisikletin yüksek eforla yapıldığını bilmiyorduk, ve bize bu şekilde bilgi verilmemişti derler. Kânun var ama yoruma açık. Anlatmaya çalışsan devlet memuruna muhalefetten bağlarlar.
Daha önce bir zorluk çıkarmadılar. Yani spora ve sporcuya saygı duyan hiç kimse aleni ceza kesmez. Fakat halden ve laftan anlamaz birine denk gelirsek işimiz zor. Aslında bisiklet direk isim olarak geçeymiş hem cezayı uygulayıcılar hem biz bisiklet sürücüleri daha rahat olurduk.
Aynen,insaflı ve bilgili olanlar zaten uyarır. Yanında her daim masken olsun, insanlara yaklaşırken takarsın, insan yoksa çıkartabilirsin der. Lakin katı, kanuncu olanlar veya kıl olanlar direk cezayı yazarlar, git itiraz et haklıysan der. Sonra git derdini anlat dur kolaysa, cezayı iptal ettirmeye çalış. Şahsen, şuanlık düşüncem, maske sürekli yüzünde durmalı, burun açık olabilir. Herhangi bir insana yaklaşacaksan veya dinlenmeye duracaksan burunu da kapatırsın. Ama dediğim gibi kıl birine denk gelirsen bu da fayda etmez.

Son düzenleme:
Konuya '' parmak basma'' zamanı geldi sanırım. Artık ''yeni normal''in hayatlarımıza kattığı realite gönüllü mahkumiyettir. Çünkü artık kimse hayatta kalma adına özgürlüklerimizden nasıl hemencik vazgeçtiğimizi sorgulamayacak. Hayatta kalıp nefes almaya çalışmak için nasıl bir bitkisel hayatı tercih ettiğimiz ,üzerinde söz sahibi olduğumuzu zannettiğimiz bedenlerimizin nasıl bizlerin inisiyatifimizden çıkarılıp gönüllü mahkumiyete evrildiğini belki de umursamayacak. Nefes alalım yeter. Maske takılacak tak. Maske çıkarılacak çıkar. Tek yapmamız gereken ''yazılı ve sözlü '' kurallara uymak. Sağlıkla pedallayın.

Arkadaşlar Cumartesi günü sınavdan dolayı sabah 09:00 ile 15:00 arası sokağa çıkmak yasak. Pazar günü için herhangi bir yasak bulunmuyor fakat İstanbul'da ve bir çok ilde maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. Pazar günü uzun mesafe sürüş yapmayı düşünüyordum ama maske yasağından dolayı bi çekincem de söz konusu. Bisiklet sürerken maske takmayı hiç sağlıklı bulmuyorum. Yanılmıyorsam Çin'de bir kişi spor yaparken maske taktığı için ciğerleri zarar gördü ve vefat etti. Maskesiz sürüş yapsam cezası olur mu ? Bilgisi olan var mı ?
O maske n95 olanmış. O tür maskeyi günlük hayatta bile tavsiye etmiyorlar. Normal maske ile sürüyorum şimdilik sorun yok, rahatım.

Sıkıntı yok hocam, uzun mesafe yapacaksanız zaten şehiriçinde fazla bulunmayacaksinizdir. Izmirde daha önceden başlamıştı bu yasak olayı. Ben hep maskesiz sürdüm. Ama yanımda bir maske bulundurdum. Markete,bakkala veya kapalı bir alana girmem icab eder diye. Ben dün akşam üzeri sürüş yaptim. Bir grupla denk geldim onlarda takmıyordu. Çok merkezi biryerde değilsek sorun olmaz bence.

Ronin45
İyi söylüyorsunda hocam, maskeyi bir insani vazife olarak kullanıyoruz. Hastaysak virüsü yayılmasını azaltarak bu illet ile daha uzun süre insanın uğraşmasını önlemek için yapıyoruz. Misal ben bizim burada maske takma zorunluğu gelmeden ta ilk zamanlardan beri maskesiz dışarı çıkmadım. Önceliğim tabiki bana bulaşmasını önlemek veya azaltmaktı. Şimdi burada maske takma zorunluluğu geldi,sebep salgının artışından kaynaklı. Daha derine inersek, sorumsuz davranıp bulaştıran veya kendine bulaşmasına vesileyi bilerek yapan kişilerden kaynaklı. Burada maske takılmasına sebep olan kişi bu sorumsuzca davranışı sergileyen, devlet değil. İşin enterasan yanı, virüsün zirve yaptığı zamanalarda bu maske takma zorunluluğu yoktu diye biliyorumi, en azından bizim buralarda. Şimdi var, eleştirilecek bir nokta varsa burada bence. İnsanları, virüsün yaygın olduğu yerden bir anda gerekli gereksiz, tedbirlerinin aldığından emin olup olmadan salınmasında vardır. Askere gittiğimizde artık 6ay, 18 ay devletin emir kulu olup, elimizi ayağımızı ona bağlıyoruz amaç sağlık olduğunda neden söylenenlere bakmıyoruz? Cevap temel insanlık zaafından kaynaklı. Buda bin laf anlatacağına bir kötek sallaya getiriyor mecburen.

Geri