Scudo Sports

Virüse rağmen bisiklete binmeye devam edenler

Bisiklet Sürerken Maske Takıyor Musunuz? Takmıyorsanız bu herhangi bir yasal sıkıntı çıkardı mı?

• Toplam katılım
    584
Siyasi emellerle verilmiş, bilimle hiçbir alakası olmayan bu karara bisikletçi olarak uymayı düşünenlere şunu hatırlatayım; minimum 110 nabızla ve çoğunlukla 140-160 nabızla yapılan bir sporda maske takmanız o sık nefes alışınızla kombine olunca çok büyük sıkıntılar çıkarabilir. Yeterli havanın alınamaması, maskenin filtrelemesinden dolayı oksijen oranı düşük solunum yapılması derken bazı durumlarda ölüme kadar gidebilecek vakalardan bahsediyorum.

Ben takmayacağım, sadece bisiklet sürerken değil dışarıda da takmayacağım hem de. Ceza yazan olursa da, kendine emredilen görevi yapıyor olur. Ben de vatandaş olarak gerekli kanallardan itirazımı yaparım. İtirazımın geçerli olacağına hukuksal zeminde güvenim tam ama Türkiye burası, belli olmaz. En kötü ihtimalle de bu yönetim değiştiğinde, bu cezalar da onlarla beraber gidecektir.

Kimseye takın ya da takmayın diyemem, takarsanız anatomik anlamda neyin içine girdiğinizi bilin istedim.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Scudo
Siyasi emellerle verilmiş, bilimle hiçbir alakası olmayan bu karara bisikletçi olarak uymayı düşünenlere şunu hatırlatayım; minimum 110 nabızla ve çoğunlukla 140-160 nabızla yapılan bir sporda maske takmanız o sık nefes alışınızla kombine olunca çok büyük sıkıntılar çıkarabilir. Yeterli oksijenin alınamaması, maskenin filtrelemesinden dolayı oksijen oranı düşük solunum yapılması derken bazı durumlarda ölüme kadar gidebilecek vakalardan bahsediyorum.

Ben takmayacağım, sadece bisiklet sürerken değil dışarıda da takmayacağım hem de. Ceza yazan olursa da, kendine emredilen görevi yapıyor olur. Ben de vatandaş olarak gerekli kanallardan itirazımı yaparım. İtirazımın geçerli olacağına hukuksal zeminde güvenim tam ama Türkiye burası, belli olmaz. En kötü ihtimalle de bu yönetim değiştiğinde, bu cezalar da onlarla beraber gidecektir.

Kimseye takın ya da takmayın diyemem, takarsanız anatomik anlamda neyin içine girdiğinizi bilin istedim.
Coffin dance

@Bigpatron ben 11+11=22(futbolcu) +7(hakem) = 29 kişini yüksek efor ile burun buruna mücadele ettiği futbol sahasında maske zorunluğu nasıl olmaz konusuna dikkat çekmek istemiştim.

Ayrıca kişisel korunmaya önem vermek gerek yazdığımı da hatırlıyorum.
Ha! burada eleştirdiğiniz "buff" koruyuculuğu konusuna katılıyorum. Lakin yüksek eforla bufftan nefes almak bile zorken maskeyle hiç bisiklet sürülemez veya başka bir spor yapılamaz diye düşünüyorum.

Bu durumda bisikleti unutacağız o zaman.
Ben sizi eleştirmedim şayet yazım bu şekilde anlaşıldı ise kusura bakmayın. Amacım buffun korunmada hiç bir etkisi olmadığını, kullanımında nemden dolayı farklı bakterilerin oluşacağına dikkat çekmekti. 🙂

Son düzenleme:
@Bigpatron Haklısınız buff ile sadece kendimizi kandırıyoruz.
Ama bakalım ne olacak durumlar ve kafalar çok karışık herkeste.

İyi forumlar.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Şunu da belirteyim, yarım saat bir yürüyüş yapmanızdaki ve hafif tempo bisiklet sürmenizdeki nabız değerleri çok yakın bir birine. En azından benim öyle. Maske ile nefes almayı engelleyecek bir durum yaşamadım ben.

Yürüyüş ve sürüş nabız ortalamalarıma aşağıdan bakabilirsiniz.

(link)

(link)

Şunu da belirteyim, yarım saat bir yürüyüş yapmanızdaki ve hafif tempo bisiklet sürmenizdeki nabız değerleri çok yakın bir birine. En azından benim öyle. Maske ile nefes almayı engelleyecek bir durum yaşamadım ben.

Yürüyüş ve sürüş nabız ortalamalarıma aşağıdan bakabilirsiniz.

(link)

(link)

"Nefes almayı engelleyecek" bir durum, devlet tarafından zorunlu kılınabilir mi sizce? Direkt kanun eliyle virüsten korunmaya çalışırken ölün mü deniyor? Kirli solunum, düşük oksijen oranı, maskelerin bakteri biriktirmesi gibi şeyler önemli. Bu karar kaş yapalım derken, böbrek bıçaklamaktır.

@BerkEvren Buff ince model bir buff öyle kalın polar modelinden değil. Tabi yinede göreceli bir kavram, ayrıca sürekli o şekilde (burun kapalı) gidemiyorum maalesef mecburen arada açıyorum.

Diğerlerine gelirsek kısa kollu yazlık forma.
İçinde 1 rüzgarlık
onun içinde mavi olan uzun kollu teri dışarı atan decathlon bisiklet üstü.

Tabi bunlar da göreceli bir kavram, akşam saatleri çıkıyorum ve pedalladıkça rüzgar beni rahatsız ediyor.
Bu şekilde 3 sürüştür deniyorum ve rahatım.

Terlesem de üşümüyorum.
Tabi bu benim kendimce acemi bir bisikletçi olarak gerçekleştirdiğim çözüm.
Profesyonel olarak şunu şöyle yaparsan daha iyi olur tavsiyeleriniz varsa bilmek isterim.

Corona bir virüs hatırlatırım.Nemli maskede birikecek bakteri öldürmez. Şunu derseniz anlarım "Nemli maskeler covid 19 için de ideal yaşam ortamı oluşturur".
Nemli nemli maske de kullanılır anlamı çıkmasın.

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve bonder76
"Nefes almayı engelleyecek" bir durum, devlet tarafından zorunlu kılınabilir mi sizce?
Evet yıllardır yapılıyor zaten. HES'ler, orman kesimleri, sanayi atıklarının denetimsizliği... Maske az bile bunca şeyin yanında.
Sözde bir bilim kurulu var ama süreç boyunca dinleyen oldu mu?Tüm kararlar ekonomik sebeplerle alınıyor. Konu tamamen duygusal yani...

Siyah (3 katlı 5 TL'ye satılan) maskelerden kullanıyorum uzun zamandır. Kişiye göre değişebilir ama yüksek tempoda sürsem dahi pek bir sıkıntı yaşamıyorum; belki hiç sigara alkol vb. tüketmediğimden de kaynaklı olarak sorun yaşamıyor olabilirim. Işıklarda falan durduğumda maskeyi ağzımdan uzaklaştırıp havalandırıyorum sık sık. Bence farklı açıklar arayarak (buff gibi) biz sağlığımızı koruyacağız diye başkalarının sağlığını riske atmamalıyız (geçen buff aldığım yerde de bunu taktığında maskeye gerek yok dedi ama maske ile buff çok farklı).

Ayrıca spor amaçlı kullanımı konusunda arkadaşların dediğine katılıyorum: kuralların daha katı ve "genel" olması lazım. Her şey bir yana, kanunla inatlaşıp 3.000 küsur yemeyi şahsen benim "gözüm" kesmez 🙈

Maskesiz dışarı çıkmaya bazı illerde yasak gelmiş, şimdi bisikletli için işlee biraz daha zora girdi...

• Beğen
Tepkiler: bonder76
@gg bebe Ben bu şekilde düşünmüyorum. Düşüncenize de saygılıyım.

Siz siyasi bir karar olduğu için maske takmak zorunlu hale geldi diyorsunuz. Karar siyasi olmasa zorunlu olmaz mıydı diyorsunuz?

Eğer böyle düşünüyorsanız ben de düşüncemi söylemek istiyorum. Bu kararlar siyasi olarak da değil de bilimsel olarak alınsaydı normalleşmeye bu kadar hızlı geçmezdik ve mevcut tedbirler daha sıkı olurdu. Günlük tablomuz çok daha iyi olurdu.

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Buff takıyorsun kar yağarken yaw abartma :)

Esasen buff için söyledim ama kat kat formalar içinde dahil edebiliriz yorumu :)

Boyunluk takıyorum ben ya , yüzümü kapatmayı pek sevmiyorum.

@makaram Siyasi bağlamlara girmeden bunları konuşmak imkansız, kimseyle de siyasi ekseni olan bir tartışmada bulunmak istemiyorum gerçekten.

Geri