@noyanyan
- "Haddini bil"... Uuuu. Sakin ol küçük Polat Alemdar. Yanına 2 tane saz arkadaşı gelince bi özgüven geldi galiba
- "Veganizm misyonunu yürütmek"? Normalde elimi bile sürmüyorum bu başlığa. Forum dışında bir aktivistlik yaptığım falan da olmadı şimdiye kadar. Ama senin gibi, vegan olmamasına rağmen buraya salça olan, içi boş şekilde sataşanlar oluyor, o zaman yazıyorum sadece. Cevap veremeyip "bana senli konuşma"dan öte gidememek kötü tabi.
- Başlığın
ilk mesajına bakılırsa, bu başlık sadece yemek tarifi için bir başlık değil. Daha forumun çalışma mantığını anlamamışsın. Et yemek algıyı yükseltiyor demiştin ama pek öyle gözükmüyor sana bakılırsa
@benkrennic
- Ülkenin ekonomik durumunun konuyla alakası nedir? Enflasyon hızından yüksek hızla artan et fiyatları için de veganlara değil hükümete yakarmalısın.
- "Badem yiyin yulaf yiyin
aynısı" değil. Daha iyisi. Çünkü bunlar peynir gibi zararlı bileşenler içermiyorlar.
- Takmışsın bi yulaf... Yazdığını okuyan veganların sabah akşam at gibi yulaf yediğini düşünür. "Is oat healthy" diye aratabilirsin. Türkçe yazı da bolca var.
- Rakamlarla konuşan videoyu aşağıya koyuyorum.
- Hayvanlar acı çekmesin... Buna "na-vegan (yani vegan olmayan) polyannacılığı" diye bir isim verilse güzel olur. Metaya dönüştürülen, üretilen satılan her şey ucunda kirli bir endüstri yaratır. Şirketler arası rekabet ve kar maksimizasyonu var işin içinde. Çin'de kullandığın telefonu yapan fabrikada çalışan işçinin karın tokluğuna çalıştırılması ile, dişi tavukların bir an önce kesilecek ağırlığa gelmeleri için kısa ömürleri boyunca hareket etmelerini engelleyecek kadar küçük kafeslerde tutulmaları aynı sebeptendir mesela. Buna "
vahşi kapitalizm" denmesinin sebebi de bu. Karı yükseltmek için bütün ahlaki durumları hiçe saymak.
- "insanlar aç kalsın ama et yenmesin peynir yenmesin e bağlamak çok sağlıksız bana göre. ":
İnsanlar aç kalsın falan diyen yok. En sonda "bana göre" demişsin. Bilim ne diyorsa odur, bunun bana sana göresi olmaz.
- "siz yemeyin saygı duyar herkes ama bunun propagandasını "et yiyen herkes cahil, barbar ve tecavüz destekcisidir" şeklinde yapmanız etik değil ":
Et yiyene direkt "cahil, barbar" diyemem, "damak zevki uğruna, bitki gibi ilkel yaşam formları varken, bir insan gibi canına kıymet veren, anne olan, bir annenin yavrusu olan, özgürlük ihtiyacı olan, tehlike sezgisi olan, ölüm korkusu olan, tek farkımızın "zekasal gelişmişlik" olduğu hayvanların canını almayı meşru görebilen" derim. Can almak da bir tecavüzdür en nihayetinde. Tecavüz sadece cinsii olarak olmaz.
@Darth Sidious
- "Vegan kadının bebeğini yetersiz beslediğini kabul ediyorsun yani?":
Yukarıda şöyle yazmışım : "Çocuğu yetersiz besle ölümüne sebep ol, ama anne-baba vegan olunca "Veganlar çocuğunu öldürdü!" ". Bundan vakanın, düz şekilde "yetersiz besleme" olduğunu, anne-babanın veganlığıyla alakasının olmadığını söylediğimi anlamalıydın. Olayla ilgili yerli ve yabancı sitelerde, "
Doktorlar, Ezra Eylül 2019'da öldüğünde, çocuğun bir haftadır beslenmediğini tespit etmişti. " yazmasına rağmen olayı anne-babanın veganlığına yorma gayretiniz göz yaşartıyor.
- "Özentilik veya farklı olmaktan başka bir şey değil veganlık. Kendinize vegan dediğiniz zaman önemli biriymiş gibi hissediyorsunuz." :
Başkasını bilemem, ben çocukluğumdan beri "kediyi köpeği severken, danaları tavukları yiyoruz" dedim hep. Sonra bi gün gördüm ki bu fikrin bir adı bile varmış, "veganlık". Sonunda bi gün buna daha fazla ortak olmayacağıma karar verdim. Veganlığın verdiği "farklılık" ile ne sağlayabilirim kendime? Ne avantajım olacak bundan? Veganlık ortaklığında oluşumlara topluluklara katılmışlığım bu şekilde bir sosyalleşme falan da olmadı. Vegan kız arkadaş mı bulacağım? Böyle kişiler var diye komple bütün fikir akımını karalamakta çok kararlısın. Merak ediyorum bir ideolojinin, gerçekten bir ideoloji mi yoksa özentilik akımı mı olduğunu hangi kriterlere göre belirliyosun?
@Umur Bora 2. grubun "
Fizikleri düzgün, sağlıklı ve spor seven insanlar" olduğu o kadar kesin değil

Sağlığımı önemseyen biri değilim pek, veganlığı da daha sağlıklı olayım kafasıyla seçmedim. Her gece kola cips götüren biriyim. Benim gibi sağlığına düşkün olmayan çokça vegan da gördüm. Çıkış noktası, "daha sağlıklı/fit olayım" değil çünkü. Özetle, bir "üst tür" olarak konumlanıp diğer hayvan türlerine tahakküm hakkımızın olmadığını düşünmek.