Scudo Sports

Vegan beslenme

@Gökay Akçay benim bilgim var saçma olan bir şeyi sırf kendi yapıyor diye evrenin sırrına vakıf olmuşçasına konuşanlar başka kimsenin kanına girmesin diye cevap verdim forum kuralları dahilinde. sorun nerede?

Scudo
@Bertan12 sorun şurada ben açıklayayım; başkalarının tercih ettiği bir yaşam biçimini, sadece siz inanmıyorsunuz diye ya da aklınıza yatmadığı için veyahut nedenli/nedensiz tercih etmediğiniz için hala inatla saçma diye nitelendirmek ve “başkalarının kanına girmesinler” diye ithamda bulunmak en hafif tabirle hadsizlik afedersiniz. İnsanlar bu hakkı kendilerinde nasıl buluyorlar inanamıyorum. Lütfen forumda ilginizi çeken diğer konularla devam ediniz, iyi forumlar dilerim.

''Bir sıfırdan büyüktür''
Belli ki ben bir vegan olamayacağım.Peki yarı vejetaryan bir beslenme düzenine geçiş yapmanın da faydası olur mu?
Yani benim amacım et tüketmemeye odaklanmak yerine daha fazla sebze ve meyve tüketmeye odaklanmak.Çok daha az hayvansal gıda , çok daha fazla bitkisel temelli gıda tüketimi

Okumaya üşenmeyenler için güzel bir makale bırakayım;

Bitkilerdeki protein muhtevasının yumurtayla boy ölçüşemeyeceği iddiasını çok sık duyuyoruz. Et severler yalnız yumurta değil diğer hayvansal besinlerdeki aminoasitlerin de bitkisel besinlerden üstün olduğunu iddia ederler.
Oysa bitkisel besinler en az hayvansal besinler kadar amino asitten zengindirler, bunu görmek için nutrition data sitelerinden birine girip karşılaştırma yapmanız yeterli.

Tüm proteinler 20 temel aminoasitten oluşur. Bu 20 amino asidin onbirini kendi vücudumuzda yapar, 9 tanesini dışardan alırız. Besinlerle alınan bu kıymetli amino asitlere “esansiyel amino asit” adını veriyoruz. Dışarıdan alınması gerekli derken sadece hayvansal besinlerden alıyoruz anlamı çıkmasın, esansiyel amino asitlerin de esas kaynağı bitkilerdir çünkü bitkiler memelilerden farklı olarak bu 20 amino asidin 20 sini de kendileri yapabilirler.

İster yumurta yiyin, ister yulaf, ister ıspanak, midenize giren protein önce parçalanarak aminoasitlerine ayrılır, sonra mide barsak duvarından kana karışır, hücrelere girdikten sonra tekrar zincirler oluşturarak yeni proteinler oluştururlar. Bu açıdan amino asidin nereden geldiği değil çeşidi ve miktarı önemlidir. Kas, kemik yapısından tutun tüm vücut organlarının tamiratını bu yeni oluşturulan proteinler yapar, hücreleri biçimlendirir, enzimlerin ve hormonların ana yapısını meydana getirirler. Hayvansal besinlerde, örneğin yumurtada amino asit yoğunluğu daha fazla olabilir ancak çeşitlilik açısından bitkisel besinler en az hayvansal besinler kadar zengindir. Kıyaslama yaparken yediğimiz besinlerin muhtemel zararlı etkisini de göz önünde bulundurmamız gerekir. Meme kanseri veya prostat kanseri riskinizi % 80 artırmak sizin için önemli değilse her gün bir yumurta yiyerek zengin amino asit kapsamından yararlanabilirsiniz. Bu, aynı içinde antioksidan var diye günde iki üç şişe şarap içmek gibi olur, zaman içinde verdiği zarar yararını kat be kat geçer.

Dünyanın beslenme konusundaki en yetkili kuruluşu The Food and Nutrition Board of the National Academy of Sciences “Ellerinde bitkisel protein karışımıyla beslenen kişilerin mutlaka hayvansal protein almaları gerektiğini söyleyecek yeterli delil olmadığınıaçıklamıştır. Ben de altını çizerek tekrar ediyorum: Hayvansal besinlerde mevcut olan tüm amino asitler ve insan vücudunun ihtiyaç duyduğu 9 esansiyel amino asidinin tamamı bitkilerde vardır ve uygun bitki karışımlarıyla beslenen birinde asla herhangi bir amino asit – protein eksikliği ortaya çıkmaz. Öyle olmasaydı vegan beslenen milyonlarca kişide protein eksikliği ortaya çıkardı. Oysa araştırmalar onların daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak nasıl ki fil, hipototam, boğa, bizon gibi kaslı ve güçlü hayvanlar sadece bitkiyle besleniyor, insanlarda sadece bitkiyle beslenerek protein ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilirler.

Bir örnek olması açısından aşağıya yulafla yumurtayı kıyaslayan bir karşılaştırma tablosu hazırladım. (Ben sabahları yumurta yerine bir fincan yulaf yemeyi tercih ediyorum.) İki besin maddesini protein muhtevası açısından kıyasladığımızda yulafın açık ara önde olduğunu göreceksiniz.

Yumurta – yulaf amino asit - protein mukayesesi
Amino asitler 1 orta boy yumurtada 1 fincan (81) gram yulafta
...............................................................................................................................................

Tryptophan 73.5 mg 147 mg
Threonine 245 mg 309 mg
Isoleucine 296mg 407 mg
Leucine 479mg 794 mg
Lysine 402mg 516 mg
Methionine 167mg 168 mg
Cystine 120mg 369 mg
Phenylalanine 300mg 539 mg
Tyrosine 220mg 320 mg
Valine 378mg 557 mg
Arginine 361mg 689 mg
Histidine 136mg 223 mg
Alanine 324mg 456 mg
Aspartic acid 585mg 986 mg
Glutamic acid 737mg 737 mg
Glycine 190mg 520 mg
Proline 226mg 365 mg
Serine 428mg 571 mg
Toplam protein 6 gram 11 gram
.............................................................................................................................................

Yulaf sadece amino asitler açısından değil mineraller açısından da yumurtadan üstündür. Yulafın sağlıklı lif deposu olmasına karşılık yumurtada lif sıfırdır. Bu arada olumsuz bir özellik olması açısından yumurtada sodyumun daha fazla olduğuna da dikkatinizi çekerim.

Yumurta – yulaf mineral kıyaslaması
Mineraller Yulaf 81 gram 1 orta boy yumurta

Calcium 42.1mg 23.3 mg
Iron 3.4 mg 0.8 mg
Magnesium 112 mg 5.3 mg
Phosphorus 332 mg 84 mg
Potassium 293 mg 59 mg
Sodium 4.9 mg 61.6 mg
Zinc 2.9 mg 0.5 mg
Copper 0.3 mg -
Manganese 2.9 mg -
Selenium 23.4 mcg 13.9 mg

(link)

@dryakup23 @Bertan12 motivasyonunuzu merak ediyorum. Aklina yatmayan bisey icin neden bu kadar ugrasir insan anlayamiyorum. Konuya giriyoruz oh yeni tarifler vardir filan yine ayni isimler yine ayni karsi cikmalar. Vay arkadas.
Fırat bey buyrun size muhteşem bir vegan tarif arz ediyorum.

(link)

Herkesin kararına saygı duyuyorum.
Yazılanları ve bazı kaynakları fırsat buldukça okumaya gayret ediyorum. Aklıma yatan yerlerini hafızaya alıyorum, olmaz dediğim yerlerin sağlamasını kafamda yapamasam da bildiğimi okumaya devam ediyorum. Vücudumu dinleyerek yorumlayacak olursam; hayvansal gıdalar tüketmemek yerine ağırlıklı olarak daha çok sebze, meyve tüketmeye çalışıyorum. Ne yardan ne serden geçerim diye özetlersek bu durumun vücuduma ne kadar katkısı olacağından emin değilim.

• Beğen
Tepkiler: Gökay Akçay
Tüm ailem vegan ve evde elimden geldiğince yemek yapmaya çalışıyorum, neredeyse okuduğum tüm kaynaklar özellikle 35 yaşından sonra mümkün olduğunca hayvansal gıdalardan uzak durmamızı söylüyor (balık dışında) Ben henüz vegan olmaya yakın bile değilim, bir şekilde hayatımdan eti çıkarttım sayılır ama yumurta ve özellikle yoğurt olmazsa olmazım.
Bu arada pancar mücveri tavsiye ederim, pancar muhteşem bir besin mücverle uğraşamam derseniz marketlerde paketlenmiş satılan pancarlarıda alıp dörde bölüp zeytin yağı, limon azıcık zerdeçal ve karabiberle tüketebilirsiniz, spor sonrası toparlanmanızın hızlanmasına katkısı artısı ..

@Fırat İler burasi vegan tarifler başlığıda bizmi yanlış görüyoruz.... vegan beslenme ve bizde bu eksende bırakında yorum yapabilelim degil mi... bu arada siniflandirmayin forumdaki insanlari ben veganliga karsiyim sahsen demedim yapan arkadaslarada yani vegan beslenebilen dostlarimada saygim sonsuz.. konulari baska mecralara cekmeyin lutfen... yok sabrina hayranim yok bunlara verdiğin mucadele şöyle guzel boyle iyisin yuri be kocum tarzi habire bir gaz vermeler falan... ben bir kere herkesten cok takdir ediyorum berkevreni azmini inandigi olaya sahip çıkışını alkışlıyorum helal olsun diyorum keske bizde becerebilsekte su hayvansal gidalardan uzaklasabilsek... ben en basindan beri diyorum algilalamasi zayif arkadaslar icin tekrar hatirlatayim vegan beslenmede cesitlilik az ve arada hayvansal gida takviyeleri gerekebilir bunun adi da ottoveganlik... bu daha saglikli olabilir insanoglu icin..tabiki fabrikasyon et uretimine bende karşıyım. Ama ciftligimdeki bir tavugun organik yumurtasini da neden yemiyeyim ki... bu arada bir tarifte ben vereyim veganlar icin karalahanayi zeytinyağında 20 dk tavada pisirip biraz domates sosu ekliyorsunuz ohh mis... tarifte vereyimki arkadaşlarin bazıları en azindan okuduguma değdi desin...
Google a yazarsınız vegan yemek tarifleri orda bayağı çeşitlilik çıkacağından eminim ayrica... sonucta teknoloji cağındayız
Sirf bu baslik altinda bizi otekilestirmek icin uyelerle aramiza nifak sokmak icin ugrasan bazi arkadaslara tavsiyem bosuna uğraşmayın...

• Beğen
Tepkiler: Demir Atlı
@dryakup23 Kelimeler kelimeler, birbiri ardına boş, bomboş kelimeler.

Söyle tabi ki söyle, düşünce hakkına dair bir emare olmasa da söz hakkı olarak söyle.

Bu kadar bilgi alma merakı yerine 1hafta kadar bu beslenme tarzını denersen, olup olamayacağını, sportif açıdan faydası veya zararını kendi vücuduna göre değerlendir.

@Serrchi ya arkadaşım niye kisilesstiriyorsnuz her konuyu.. kimin bos kimin dolu konustugunu nasil anliyorsunuz sizin boyle bir uzmanlik alaninizmi var..burda birseye karsitlik veya eleştiri yapmiyoruz olay kisisel olarak bana laf atma olunca cevap hakkimi kullaniyorum hepsi bu o zaman buraya yazmayin ozelden yazin sorununuz varsa benimle birebir tartışalım..binlerce insanin huzurunda kimsenin oteki uyeyi linc etme ve mobbing yapma hakki yok
Veganlik zor bir surec tek basina bitkisel beslenme insan dogasina aykiridir saglik açısından faydalari ve zararlari henuz pozitif saglik bilimleri tarafindan yapilmis calismalarin yetersizligi nedeniyle bilimsel olarak tartisilacak bir konu degil sahsi kisisel deneyimlerden ibarettir...

@dryakup23 Fuzuli aşka aşıktı..
Forumdaki fuzuliler de lafazanlığa..
Onlardan olma yolunda uygun adım ilerliyorsunuz.
Sonra bana özelden yazıp kimseyi şikayet etmeyiniz...
Taş yerinde ağırdır....

@cazci isteyen istedigine hakaret edebiliyormu burada
Sizinde forumdaki moderatorler basligi altinda gördük tartismalari ve basligin neden aniden kaldırıldığını hep beraber izledik..niye kaldirildi o baslik sayin cazci
Ben bilimsel cizgide fikirlerimi savunmaya devam edecegim kusura bakmayin... psikolojik mobbingi de reddediyorum bundan vazgecin artik insanlari rahat birakin fikirlerini paylasabilsinler
Birisi çıkıyor bos konusma diyor otekide onu mesru gosteriyor... adalete bakin seyin seyirciler

@dryakup23 , havanda su dövüyorsunuz..
Kimsenin gereksiz yere sabrını sınamaya kalkmayınız. Forum kurallarına uymayı kabul ettiğinizi unutmadan ve yazdıklarınıza cevap vermek zorunda kalınmadan üyeliğinizi sürdürmenizi dilerim....

• Hahaha
Tepkiler: Demir Atlı
@Serrchi ya arkadaşım niye kisilesstiriyorsnuz her konuyu.. kimin bos kimin dolu konustugunu nasil anliyorsunuz sizin boyle bir uzmanlik alaninizmi var..burda birseye karsitlik veya eleştiri yapmiyoruz olay kisisel olarak bana laf atma olunca cevap hakkimi kullaniyorum hepsi bu o zaman buraya yazmayin ozelden yazin sorununuz varsa benimle birebir tartışalım..binlerce insanin huzurunda kimsenin oteki uyeyi linc etme ve mobbing yapma hakki yok
Veganlik zor bir surec tek basina bitkisel beslenme insan dogasina aykiridir saglik açısından faydalari ve zararlari henuz pozitif saglik bilimleri tarafindan yapilmis calismalarin yetersizligi nedeniyle bilimsel olarak tartisilacak bir konu degil sahsi kisisel deneyimlerden ibarettir...

Gev gev gev, devam..

Bu arada bugünkü sabah kahvaltim zeytinyağlı ekmek ve 10 tane zeytin... 1 bardakta portakal suyu... hayvansal gıdadan yavas yavas uzaklaşıyorum... ogun sayımı 2 ye düşürdüm 1 hafta sonra degerlerimde degisme olsun yada olmasin unutmazssm burada sizlerle paylasacagim... lakin ben yumurta ve süt urunlerinden de tuketerek bunu yapacagim..
Adami tanımam etmem engelle secenegi varmis oh be diyip beni engelledigi icin huzura ulaşmış..col ilginc...hakketen ilginc insanlar var su hayatta..

Okumaya üşenmeyenler için güzel bir makale bırakayım;

Bitkilerdeki protein muhtevasının yumurtayla boy ölçüşemeyeceği iddiasını çok sık duyuyoruz. Et severler yalnız yumurta değil diğer hayvansal besinlerdeki aminoasitlerin de bitkisel besinlerden üstün olduğunu iddia ederler.
Oysa bitkisel besinler en az hayvansal besinler kadar amino asitten zengindirler, bunu görmek için nutrition data sitelerinden birine girip karşılaştırma yapmanız yeterli.

Tüm proteinler 20 temel aminoasitten oluşur. Bu 20 amino asidin onbirini kendi vücudumuzda yapar, 9 tanesini dışardan alırız. Besinlerle alınan bu kıymetli amino asitlere “esansiyel amino asit” adını veriyoruz. Dışarıdan alınması gerekli derken sadece hayvansal besinlerden alıyoruz anlamı çıkmasın, esansiyel amino asitlerin de esas kaynağı bitkilerdir çünkü bitkiler memelilerden farklı olarak bu 20 amino asidin 20 sini de kendileri yapabilirler.

İster yumurta yiyin, ister yulaf, ister ıspanak, midenize giren protein önce parçalanarak aminoasitlerine ayrılır, sonra mide barsak duvarından kana karışır, hücrelere girdikten sonra tekrar zincirler oluşturarak yeni proteinler oluştururlar. Bu açıdan amino asidin nereden geldiği değil çeşidi ve miktarı önemlidir. Kas, kemik yapısından tutun tüm vücut organlarının tamiratını bu yeni oluşturulan proteinler yapar, hücreleri biçimlendirir, enzimlerin ve hormonların ana yapısını meydana getirirler. Hayvansal besinlerde, örneğin yumurtada amino asit yoğunluğu daha fazla olabilir ancak çeşitlilik açısından bitkisel besinler en az hayvansal besinler kadar zengindir. Kıyaslama yaparken yediğimiz besinlerin muhtemel zararlı etkisini de göz önünde bulundurmamız gerekir. Meme kanseri veya prostat kanseri riskinizi % 80 artırmak sizin için önemli değilse her gün bir yumurta yiyerek zengin amino asit kapsamından yararlanabilirsiniz. Bu, aynı içinde antioksidan var diye günde iki üç şişe şarap içmek gibi olur, zaman içinde verdiği zarar yararını kat be kat geçer.

Dünyanın beslenme konusundaki en yetkili kuruluşu The Food and Nutrition Board of the National Academy of Sciences “Ellerinde bitkisel protein karışımıyla beslenen kişilerin mutlaka hayvansal protein almaları gerektiğini söyleyecek yeterli delil olmadığınıaçıklamıştır. Ben de altını çizerek tekrar ediyorum: Hayvansal besinlerde mevcut olan tüm amino asitler ve insan vücudunun ihtiyaç duyduğu 9 esansiyel amino asidinin tamamı bitkilerde vardır ve uygun bitki karışımlarıyla beslenen birinde asla herhangi bir amino asit – protein eksikliği ortaya çıkmaz. Öyle olmasaydı vegan beslenen milyonlarca kişide protein eksikliği ortaya çıkardı. Oysa araştırmalar onların daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak nasıl ki fil, hipototam, boğa, bizon gibi kaslı ve güçlü hayvanlar sadece bitkiyle besleniyor, insanlarda sadece bitkiyle beslenerek protein ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilirler.

Bir örnek olması açısından aşağıya yulafla yumurtayı kıyaslayan bir karşılaştırma tablosu hazırladım. (Ben sabahları yumurta yerine bir fincan yulaf yemeyi tercih ediyorum.) İki besin maddesini protein muhtevası açısından kıyasladığımızda yulafın açık ara önde olduğunu göreceksiniz.

Yumurta – yulaf amino asit - protein mukayesesi
Amino asitler 1 orta boy yumurtada 1 fincan (81) gram yulafta
...............................................................................................................................................

Tryptophan 73.5 mg 147 mg
Threonine 245 mg 309 mg
Isoleucine 296mg 407 mg
Leucine 479mg 794 mg
Lysine 402mg 516 mg
Methionine 167mg 168 mg
Cystine 120mg 369 mg
Phenylalanine 300mg 539 mg
Tyrosine 220mg 320 mg
Valine 378mg 557 mg
Arginine 361mg 689 mg
Histidine 136mg 223 mg
Alanine 324mg 456 mg
Aspartic acid 585mg 986 mg
Glutamic acid 737mg 737 mg
Glycine 190mg 520 mg
Proline 226mg 365 mg
Serine 428mg 571 mg
Toplam protein 6 gram 11 gram
.............................................................................................................................................

Yulaf sadece amino asitler açısından değil mineraller açısından da yumurtadan üstündür. Yulafın sağlıklı lif deposu olmasına karşılık yumurtada lif sıfırdır. Bu arada olumsuz bir özellik olması açısından yumurtada sodyumun daha fazla olduğuna da dikkatinizi çekerim.

Yumurta – yulaf mineral kıyaslaması
Mineraller Yulaf 81 gram 1 orta boy yumurta

Calcium 42.1mg 23.3 mg
Iron 3.4 mg 0.8 mg
Magnesium 112 mg 5.3 mg
Phosphorus 332 mg 84 mg
Potassium 293 mg 59 mg
Sodium 4.9 mg 61.6 mg
Zinc 2.9 mg 0.5 mg
Copper 0.3 mg -
Manganese 2.9 mg -
Selenium 23.4 mcg 13.9 mg

(link)

Yulaf Yumurta kıyaslamasına bir ek yapmak gerekirse
100 gr yumurta 150 kkal
100 gr yulaf 350-400 kkal

Yani günde 55-56 gram protein almamız için 9 yumurta 450gr(725 kkal) yememiz gerekirken; 500 gr yulaf(2000 kkal) yememiz gerekli.

Herkese iyi forumlar

Son düzenleme:
Veganlığı eğer vücudunuz için istiyorsanız kesinlikle ona haksızlık ediyorsunuz. Hayvan hayatına saygı için istiyor iseniz doğada birbirini yiyerek yaşamaya muhtaç canlılara ne diyeceksiniz? Acaba neden otcul, etçil , hem otçul hem etcil sınıfları var bu canlılarda hiç düşündünüz mü? Mesela biz neden saman yemeyi sevmiyoruz? Saman yiyince ise süt ve et üreterek insanların yiyebileceği ürünlerin oluşması bunlar tesadüf müdür?
şunu kafanıza sokun. veganizm bir beslenme tarzı değil, sosyalizm gibi, nazizm gibi, sallıyorum anti-militarizm gibi, bir ideolojik duruştur. kökeni vicdanidir, homosapiens'in bir ''üst tür'' olarak konumlanıp diğer türleri sömürmeye hakkının olmadığını düşünmektir.

birbirini yiyerek yaşamaya muhtaç canlılar için bu olay, engellenemeyecek bir içgüdü iken, yüksek zekası sebebiyle yaptığı eylemleri sorgulayabilen homosapiens için et yemek, bir tercihtir. çünkü biz hayvanların canını almadan da yaşayabiliyoruz. temel dayanak noktamız da budur. hayvanların endüstriyel et tesisi denen yerlerin dört duvarı arasında yaşanan hapsedilme, işkence görme olaylarına değinmiyorum.

İş için Antalya'dayım dün ilk defa Vegan bir restoran bulup Vegan Burger denedim. Karnıbahar ve mantar karışımı bir köfteden yapmışlar. Tadı nefisti.

(link)

Geri