Scudo Sports

Uzun ve yüksek tempolu sürüşlerde doğru beslenme

Scudo
@Serkan Mıstınoğlu Eline sağlık, geç gördüm ama olsun :) Forumda kaliteli içerik görünce mutlu oluyorum.

Benim kafamı karıştıran bir konu da glisemik indeks olayı. Makalede anlatılan ve karbonhidrat depolarının takviyesi esnasında glisemik indeks düşük değil tam tersi yüksek olmalı ki vücut bir an önce enerjiye kavuşsun, böyle olmalı değil mi? GI düşük besinler pik enerjiden ziyade zamana yayılan enerji verirler; yani çok da yüksek olmayan tempoya uygun; zaten bu kısımda yağ da yakılıyor... Ne dersiniz?

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@Kurtuluş E.
Güzel konuya değinmişsiniz, haklısınız da :)

Yazının orjinaline tekrar baktım, hata yapmış olabilirim diye. Orjinal yazı güncellenmiş ve eklemeler yapılmış. Glisemik endeksi ile ilgili bahsi geçen bölümleri tekrar yazıyorum:

• It’s better to start your ride off consuming low GI foods like energy bars earlier on in your ride and slowly introduce high GI food like gels and sports drinks later on in your ride.
  • After a long ride, ensure that you consume a good quality low GI carbohydrate meal and in the evening, eat a meal that has a good source of protein combined with a good serving of lightly steamed vegetables.
  • Ensure that you eat a low GI carbohydrate meal like porridge, muesli or brown bread before a ride that takes longer than two hours.
  • Some people suffer from gastric distress when taking gels and sports drinks. To avoid this, either stick with a low GI food like energy bars or train yourself, in the last four weeks leading up to the event, to digest gels during the ride.

• Sürüşün ilk bölümlerinde düşük glisemik endekse sahip gıdalarla başlayın, ilerleyen kısımlarda yavaş yavaş glisemik indeksi yüksek gıda, jel ve içeceklere geçin.
  • Uzun sürüş sonrası, akşam düşük glisemik endeksine sahip besinler alın. Yüksek proteinli ve buharda hafif pişmiş sebze tercih edin.
  • Uzun sürüşlerden 2 saat önce, yulaf ezmesi, müsli veya kahverengi ekmek tüketin.
  • Midesinde gastrit problemi olanlar enerji jeli veya enerji içeceği içtiğinde problem yaşayabilirler. Bunu engellemek için ilk başta glisemik endeksi düşük enerji barlarına kendinizi alıştırmaya çalışın. 4 hafta bu şekilde devam ettikten sonra mideniz buna alışacaktır ve sürüş esnasında jel aldığınızda bile gastritiniz azmayacaktır.
demişler :) Ve glisemik endeksi yüksek gıdalar kan şekerini çok hızlı bir biçimde yükselttikleri için bu aynı zamanda bir süre sonra yere çakılacağınız anlamına da geliyor. Glisemik endeksi yüksek gıda tüketimi sadece yarışın sonuna yaklaşırken mantıklı :) Yani tam olarak 1. madde bahsedildiği gibi

Bu yiyecek işi de zormuş sadece pedallamak yetmiyor sporcu disiplini bambaşka iş bu yaştan sonra öğreneceğiz bakalım.

• Beğen
Tepkiler: SEYYAH OZİ
@Serkan Mıstınoğlu
şimdi serkan bende şöyle bir durum arz etti,ayda bir adet devit -3 hormon benim kemiklere ,kaslara yaradı performansta artış gözlemledim ,ayrıca hafta içi kuyruk yağlı omlet yumurtalı yaparak (yalnız yumurtanın sarısı az pişecek ) olayı perçinledim kuzu eti hafta içi günde 2 kez ,ve ıspanak ,kuşkonmaz brokoli ve karnabahar mevsimi geldi artık,kefir çok önemli ,artı yoğurt,şekeri azaltma olayı .yeşil çay önemli
ayrıca bağırsakların haftada bir temizlenmesi gerekmekte, buda anca üç adet karışım ile olur, aktarlarda var 100 'er gram alınacak zencefil-keten tohumu ve ısırgan otu harmallanacak, ve bir yemek kaşığı yoğurda bu üç karışımı koyacan bir çay kaşığı olacak.bağırsakta ne varsa döker,bu önemli,
kaymak önemli tereyağın hası itimatta ,ayrıca zeytinyağlı yemekler ,örnek ayşe kadın fasulye ve domates ,yeşillik hıyar,bunlar demirbaş ,mevsim meyveleri olacak, ama az tüketilecek ,şeker fazlası var,şeker kanser hücrelerini tetikleyen en tehlikeli olay, bu şekeri kontrol eden, kanseri kontrol eder , hiç sigara içmeyenlerde kanser olmakta neden ,biliyorsun biz çok severiz tulumba tatlısını ,öyle bol bol bal yenmez ve pekmez ,bunlar azar azar alınacak
bi tane tulumba tatlısı ye dört gün sonra bi tane daha ye ,üst üste beş tane yiyen adamdandan hayır gelmez,
arada sırada sucuk yenecek ,
sosis salamla işim olmaz,festfood 'lada ,haşlanmış patates eyvallah ,ekmek ile işim olmaz ,ekmeği kestik sabahları karnım açıkmıyor,
bu enerji barlarına ben sıcak bakmıyorum doğal bar yapanlar var gerçide ,benim takdiğim çok başka olmakta
bi kere 30 km durmadan bastığım etapta önceden su takviye alıp (fazla içmiyorum )tempoya geçiyorum zati 30 km boyunca tek bir gell'de almıyorum 1 saat 20 dakikada iş bitiyor,tabi burada eğimler dudullu-bıçkıdere 'ki gibi asla sert değil ora milli felaket şilenin 6 eğimi adamı dümdüz eder,
bir saat önceden kahvaltı yaparım 4 yumurta kuyruk yağlı zeytinyağlı omlet yaparım yeşil çay içerim siyah zeytin yerim sabah fikstir bu olay..
30 km sonunda ,su içerim aynı yoldan dönerim,lay lay lom da lom yaparım zati idman bitmiştir,:komik::komik::komik::komik::komik:
eve gelince protein -karbonhidrat yüklenmece yaparım
tahıllara bir stop çektim,
pilav az yaparım bulguru devreden çıkardım makarnayıda,
makarna buğdaydan yapılmakta ,malesef bu buğdayların genetiği ile oynanmıştır ,genetiği oynanan buğdaydan yapılan ürünler marketlerde raflarda aman dikkat derim .:eek:

son 2 yıldır performansa dayalı kullanmaya çalışıyorum, ondan önceki dönemde performanstan ziyade normal kullanıyordum.

belli bir güç ile uzun süre kullanmak yağ yakımında daha etkili olabilir, ama bana kalırsa interval yapmak özellikle yağ yakımında oldukça etkili bisiklette. çok zorlayıcı olmadan yapılan (25 - 30 km mesafeler mesela) haftada 2 3 tekrar ile düzenli olarak yapılırsa, uzun mesafe katedildiğinde baya fayda sağlıyor kendimden deneyimlediğim kadarıyla / performans açısından da.

dönemsel kullanımlarda biranda çok yüklenmemek gerektiği konusuna ben de katılıyorum. bu sene şimdiden hafif hafif nefes açmaya, çok zorlamadan yüklenmeye başladım ben de. (sadece aralık ocak arasında 1 ay hava durumundan ötürü binemedim) yazdan sonra uzun birkaç tur denemek istiyorum (120+ km). haftada en az 2 3 kere binip vücudu diri tutmak önemli.

+++burda konusu geçmemiş, sabah erken çıktığımızda ne yapacağız? 2 saat önce beslenmek lazım kabul de, 6 da çıkacaksak 4te mi kalkmak lazım?

• Beğen
@Serkan Mıstınoğlu Zeytinyağlılardan Portakallı Kereviz çok güzel:harika::harika: Bir de ayva koyuyorlar içine daha bir güzel oluyor:kedicik:
Eskiden yemezdim kereviz birden yemeye başladım:D:D

• Beğen
Burak A. Bir tane muz ve kahve ile çıkabilirsin.Benim gibi dayanıksız bir bünye bile alışıyor.(link) bu aktivitede hiç birşey yemedim.Böyle onlarca antrenmanım var çok iyi kilo verdiriyo.

• Beğen
Tepkiler: Burak A.
@Serkan Mıstınoğlu
Hocam karnibahari sevmek icin yumurtaya bulayip kizartmasini yapabilirsin :D manyak lezzetli bi şey :D

Onun disinde 2 popkek, benzinlikten alinan metro cikolata, 2 -2,5 litre su ile 174 km yol yapabiliyorum :D hemide yazın :D

@Serkan Mıstınoğlu
Bimin çakma snickersi de olur mu hocam :D

Şimdi yulaf karışımı yapayım diyorum ben fırında antreman için.

Ancak suda da oynama yapasım geldi yazıyı okuyunca. Sade su değil de ne karıştırsam, uzun ve tempolu sürüşte beni götürür? (Bunun yanında sade su olmak zorunda mıdır :D )

@Ahmet Bilge Kaan AKIN bu işin aslı şu tabletlerden geciyor:
(link)

Eger bu tip sitelerden herhangi bir siparis gecmeyi dusunuyorsaniz, sepete bu tip tabletlerden ekleyebilirsiniz. Fiyatlari 3-5 dolar arasinda olur genelde. Vucudun kaybettigi tuz ve mineralleri karsiliyor (elektrolit dedikleri)

Uzun tura iki matarayla cikarak, birini %100 su, digerini tabletli su kullanabilirsiniz. Tabletli suyunuz biterse matarayi tekrar suyla doldurup bir tablet daha çözündürebilirsiniz, tabletlerin kutusu cepte tasimak icin cok uygun.

@Serkan Mıstınoğlu
Bizim ülkede bunun karşılığı gelen bir şey var mı hocam? Kendi yapabileceğim bir şey bile olur :D

@Ahmet Bilge Kaan AKIN

:) Yumurtaya bulanıp kızartılan karnabahar+hafif sarımsaklı yoğurt ile ağızlara layık bir tat.
Yemek yapmayı çok seviyorum. Yarın, yumurta ile kızarmış, hafif sarımsaklı yoğurt ile soslanmış karnabaharı soğuk meze olarak masama servis edeceğim.
Esen kalın.

Geri