Uzun ve yüksek tempolu sürüşlerde doğru beslenme

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.894
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Yine uzun ve detaylı bir makale ile kaldığımız yerden devam ediyoruz :D Bu haftaki konu beslenme ve su içme. Fakat içinde yağ ve karbonhidrat yakımına dair harika, herkesin işine yarayacak bilgiler var! Vücut ne zaman yağ yakar? Ne zaman karbonhidrat yakar? Sadece yağ yakmak mümkün mü? Gibi sorulara da cevaplar var çünkü bu yazıda.

Başlıyoruz...

cycling-nutrition-energy-bars.jpg


Uzun ve yüksek tempolu sürüşlerde doğru beslenme

Isınmaya başlayan havalarla birlikte, çoğumuz uzun antrenman planlarımızı yapmaya başlamışızdır bile. Bu makalede, uzun ve yorucu turlarda yorgun düşmemeniz için doğru beslenme ve sıvı tüketimi tavsiyelerinde bulunacağız.

İlk olarak, bisiklet üzerinde kaldığımız her saat ne kadar enerji yaktığımızı ve sürüş öncesinde,sırasında ve sonrasında ne tür besinler yememiz ve içmemiz gerektiğinden bahsedeceğiz. Bu sayede vücudumuzu bu tempoya hazırlayacağız ve bu tempoyu koruyabileceğiz. Aynı zamanda tam olarak hangi tür besinleri önerdiğimden de bahsedeceğim.

Spor sırasında 2 temel yakıt kullanırız. Karbonhidrat ve yağ. Bu iki yakıtın kullanım oranları, harcadığımız efora göre değişir. Bu eforu Watt cinsinden ifade edeceğiz. Düşük eforlu sürüş sırasında (pedala daha az kuvvet uyguladığınız) karbonhidrat yakmaktan ziyade daha çok yağ yakarsınız. Öte yandan yüksek performanslı sürüşlerde (pedala asılıp, hızlı gittiğinizde) tam tersine karbonhidrat yakımınız yağ yakımınızdan daha fazla olur.
Pedala asıldığınızda ve daha hızlı gittiğinizde doğal olarak daha fazla güç harcarsınız. Peki tam olarak hangi tempoda, ne kadar karbonhidrat, ne kadar yağ yakarız? Tabloyu inceleyelim:
General-Energy-Burn-Rate.png

Bisiklet antrenmanında uygulanan güce göre yağ ve karbonhidrat yakım dağılımının gösterimi


"Ortalama" watt harcanımı (link) sitesine göre şu şekilde;

20.1 km/h hız 75 watt
22.5 km/h hız95 watt
25.1 km/h hız120 watt
27.7 km/h hız148 watt
30.0 km/h hız180 watt
32.7 km/h hız218 watt
35.2 km/h hız262 watt
37.7 km/h hız311 watt
40.2 km/h hız366 watt
Watt ölçümü bildiğiniz gibi powermetre cihazıyla yapılabilir. Bu tablodaki veriler ortalama boyda, ortalama kiloda bir sporcunun yol bisikletine göre yaktığı değerler. Hepimizin gerçek değerleri buradan ve birbirimizden farklı olacaktır. Bu değerler rüzgarın durumuna göre, yolun eğimine göre de değişecektir. Fakat bu tablo fikir vermek açısından baz alınabilir. 20 km/h hızla gitmek için harcanan wattla 40 km/h hızla gitmek için harcanan watt arasında neredeyse 5 katı fark var :)

Sezonluk bir bisikletçinin (bizden bahsediyor :) Tatlı su bisikletçisi) vücudundaki karbonhidrat depoları iki saatlik yüksek performanslı bir antrenmanı karşılayabilecek düzeydedir. Fakat karbonhidrat depoları tükendiğinde adeta bir anda duvara çarpmış hissi yaşarsınız. Eğer daha düşük tempoda pedal çeviriyorsanız dayanma süreniz 3 saat de olabilir.

İlk darbe, oldukça hızlı gelir. Karbonhidrat depolarınız tamamen boşaldıktan sonra temponuzu en fazla 2-3 dakika daha sürdürebilirsiniz. Ve o andan itibaren birden bire pedala basacak mecaliniz kalmaz, eliniz ayağınız bir anda gider. Bunun sebebi, yağ yakımının karbonhidrat yakımından yavaş oluşu ve bu sebeple kaslarınızın o an acil ihtiyacı olan enerjiyi yağ yakarak yetiştiremeyişinizdir. (Başta söylediklerimizi hatırlayın, vücut yağ yakımını sadece düşük tempoda yetiştirebiliyor ve bu yüzden düşük tempoda yağ yakmayı tercih ediyor)

SiS_Nitrate_gel.jpg


Dayanıklılık odaklı beslenmede iki temel beslenme prensibi vardır:
1-) Her saat 30-60 gram arası karbonhidrat tüketimi
2-) Her saat kilogram başına 1 gram karbonhidrat tüketimi.
Sakin ve istikrarlı sürüşler için saat başına 30-60 gramı öneriyorum. Eğer yarış temposunda çevirecekseniz, bu durumda saatlik, kilogram başına 1 gram karbonhidrat tüketimi daha doğru olacaktır.
Bu karbonhidrat gereksinimleri, sporcu içecekleriyle, barlar ve jellerle veya sıradan meyve,meyveli kek veya sandviçle ya da bisküvilerle karşılayabilirsiniz. (ANZAC bisküvisi demiş, her bisküvi değil. Aşağıya ANZAC bisküvisinin enerji değerlerini ekliyorum. Buna benzer değerlerde olan bisküviler olabilir)

anzac.png


Eğer yarıştaysanız ve bu enerjilere daha hızlı ihtiyacınız varsa benim önerim (yazarın önerisi) sporcu içecekleri,jeller ve sporcu barlardır. (Şu tanesi 8 lira olanlar hani :))

Temponuz daha sakinse "gerçek" besinler almak için vaktiniz var demektir. Şu an piyasadaki hemen her üründe karbonhidrat değerleri yazılıdır. Bu, saatte ne kadar yemeniz gerektiği konusunda hesaplama yapmanıza kolaylık sağlar. Öte yandan çoğu jel ve sporcu barı 20-30 gram karbonhidrat verir. Bu da bunlardan saatte 2-3 tane yemeniz anlamına geliyor. (saat başı 24 lira :D iyiymiş)

Tabi bunların sadece öneri olduğunu unutmayın! Herkes tabiki kendi ihtiyacı doğrultusunda beslenir. Zamanla kendinizi tanıyıp, ihtiyaçlarınızı anlayıp, buna göre beslenmenizi şiddetle tavsiye ederim! İri cüsseli insanlar daha çok karbon hidrat tüketmeye ihtiyaç duyarken ufak yapılı sporcular daha azına ihtiyaç duyar. Bu ayrıntıları, kendi beslenme planınızı yaparken kesinlikle dikkate alın.


glycemicindex.png


Antrenmanlar sonrasında yüksek kaliteli ve glisemik indeksi (GI) düşük besinleri tüketin. (low GI carbohydrate meal diye geçiyor) Makarna-pilav-patates. Akşamları, benim önerim kırmızı et, tavuk,balık gibi proteini yüksek besinlerle birlikte buharda hafif pişmiş sebzeleri tercih etmenizdir. (Zenginlik başa bela :D)

Konuyla ilgili daha detaylı Türkçe kaynak ekliyorum;
(link)
Bu linkten de 2561 besinin GI değerine ulaşabilirsiniz:
(link)


Biker-and-sports-drink-1024x671.jpg


Sıvı tüketimine de değinelim. Sürüş esnasında aldığınız sıvılar, terinizle kaybettiğiniz suyun ve eloktrolitlerin (tuz deyip geçelim :D) yerini alır. Kaybettiğiniz su miktarı, havanın sıcaklığına ve sizin terleme düzeyinize göre değişiklik gösterir. Yazın çok daha fazla su kaybınız olacaktır. Her bireyin su kaybı ve su ihtiyacı farklıdır. Bu durumda kendinizi tanımanız ve ihtiyaçlarınızın farkında olmanız önemli.

Honest-Ads-Sports-Drinks.jpg


Pek çoğumuz, enerji içeceklerindeki karbonhidratın (şekerin) bizi uzun bir süre idare edeceğini düşünürüz. Fakat soğuk günlerde suya duyduğumuz ihtiyaç azaldığından daha az sporcu içeceği içeriz ve saatlik 30-60 gram karbonhidratı buradan karşılayamayız. Bu durumda, içeceğin yanında bar da almamız gerekir. Soğuk günlerde ihtiyacınızdan fazla sıvı tüketmeniz, fazla suyu atmak için daha sık tuvalet ihtiyacınız doğmasına sebep olur.
Öte yandan aşırı sıcak günlerde de kaybettiğiniz suyu geri koyamayabilirsiniz. Eğer gerçekten sıcak bir günde tam da gün ortasında pedal çeviriyorsanız, aşırı sıcağa yakalanmadan önce yeterli suyunuzu tükettiğinize emin olun.

1244553839068-76k4h8ffnxp0-630-354.jpg

Unutmayın; susadığınızda, su içmek için geç kaldınız demektir.

Baş ağrısı da susuz kaldığınızın işaretidir.
Başınız ağrıdığında, hemen bir su kaynağı bulun, gölgede oturup biraz dinlenin ve su için. Susuzluğunuzu giderin.

Üre rengi susuz olup olmadığımız hakkında bize doğrudan bilgi verir:

Urine_chart.1504687044.jpg

(link)

Birkaç hatırlatma:
-Yola çıkmadan 2 saat önce düşük GI değerine sahip karbonhidratlar alın. Yulaf ezmesi, müsli ya da esmer ekmek gibi.
-Bazı insanlarda sporcu içecekleri veya jeller midede yanma (gastrit) yapar. Bunu engellemek için yanında, yanma etkisini azaltması için bar,bisküvi(veya herhangi başka birşey) gibi birşeyler daha yiyin. Eğer bu sorununuz varsa bu çözümü deneyin, birkaç haftada mideniz buna alışacak ve yanması duracaktır.
-Enerji jellerini sadece suyla içmekte sorun yoktur. (sadece su+jel de iş görür, sıkıntı olmaz diyor)
-Vücudumuz bir saatte en fazla 1.25 litre suyu emebilir (kullanabilir). Fazlasını içmeniz fazladan tuvalet anlamına geliyor.
-Eğer aşırı sıcak günlerde çok fazla sporcu içeceği tüketiyorsanız midenizin yanmaması (gastrit) için bunu suyla seyreltebilirsiniz.
-Çok sıcak günlerde sadece su yetmeyebilir. Elektrolitli sporcu içecekleri veya suya karıştırılan sporcu tuzlarından almalısınız. (Bilirsiniz, cumhurbaşkanlığı turundaki mataralardaki suyu içenler bilir :D tuzluydu! :D bazıları da limonlu hehe)
-Soğuk günlerde sporcu içeceklerine (ve içlerindeki elektrolitlere) fazla ihtiyacınız kalmaz.
-Önerilen sürüşün başında başında düşük GI içeren, enerji barlar gibi besinlerle başlayarak daha sonra, yavaş yavaş enerji jellerine ve sporcu içeceklerine geçmeniz.
-Sürüş sonrası alkollü içecek alımı ve kızartmalar vücudun toparlanmasını geciktirir ve zorlaştırır.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Yazı, tamamen alıntıdır. (Parantez içleri hariç :D)

Orijinal kaynak:
(link)

Konu, özellikle yağ yakma alanında çok iyi bilgi vermiş. watt hesabınızı yapmak için telefonunuza uygulamalar indirebilirsiniz. Çoğu uygulama, kabataslak bir watt hesabı çıkarır. Tam tutmaz ama yakın sayılır. Göz kararı söyleyecek olursam, 150 watt demek çok az terlediğiniz bir tempo demek. Bu tempoyu uzun süre koruyarak yağ yakabilirsiniz. Hızlı gitmenize yada hızlı çevirmenize gerek yok. Yorulmadan, istikrarlı bir şekilde haftalık 10 saati bile hedefleseniz mutlaka işe yarar :)
Yalnız bir noktayı atlamayalım, düşük tempoda çevirirken vücudumuz daha çok yağ yakar, ama hala karbonhidrat yakıyoruz. Yani saatlik 30-60 değil ama 20-30 gram gibi bir karbonhidrat ihtiyacımız olabilir. Su da önemli aynı şekilde. Çoğu kaynakta, antrenman sırasında saatte ortalama 750 ml suya ihtiyaç duyduğumuz yazıyor. ;)
Ayrıca elektrolit işine (tuz kaybına) merak saranlar için şu linkte, bir matara suya (500ml) 1/4 çay kaşığı tuz atıp hüpletebileceğimiz söylenmiş :)
(link)
Ayrıca bu linkte, uzun bir tura hazırlanırken 4 saat öncesinden 2 bardak su için, 2 saat kala yine 2 bardak su için demiş. Antrenman sırasında ise hava sıcak değilse saate 1 matara (500ml) için, eğer hava çok sıcaksa saatte 2 mataradan fazla için demiş.


Son olarak hepimizin sevgilisi Snickers'da 33 gram karbonhidrat olduğunu buraya yapıştıralım herkes bir daha aşık olsun reyize :D
3187249_orig.jpg
 
Scudo

C.Biberci

Tulpar
Kayıt
1 Kasım 2015
Mesaj
1.864
Tepki
5.477
Yaş
43
Şehir
Bursa
İsim
Alp Tigin
Başlangıç
1991—92
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Triathlon
Yine faideli bir konu ile gecenin 03:30'unda bizleri aydınlatmışsın. Ben şahsım adına doğal beslenmeden yanayım.Sporcu jellerinin ileriki yaşlarda vücuda olumsuz etkileri olduğunu daha önceki makalelerde okumuştum bu yüzden mümkün mertebe doğal beslenmek gerekiyor. Snickers vs.. ambalajlı ürünlerin genelinde koruyucu maddelerin dışında bir çok zararlı madde var.Onun yerine alerjen etkisi yok ise memleketimin topraklarından polen yada ballı karışımlar ile daha doğal ve verimli sonuçlar alınır. Bu bir sektör jel vs. adamlar tabiki satmak için doğal ya da zararsız diyeceklerdir ama gerçek malesef öyle değil.
 

Gökhan Taflan

Aktif Üye
Kayıt
4 Eylül 2013
Mesaj
175
Tepki
204
Şehir
Trabzon
Bisiklet
Merida
Çok faydalı bir yazı olduğunu düşünüyorum. Paylaşarak faydalanmamızı sağladığınız için teşekkür ederim.

Benim kendim için çıkardığım sonuç şu.
Düşük tempo, pedallara güçle yüklenmeden yapılan sürüş esnasında düşük glisemik endeksli besinleri yavaştan götürürsek yağ yakımının da devamlılığını sağlarız.

Tecrübeli ve bilgili arkadaşlardan bu konuda biraz desteğe ihtiyacım var. Farklı farklı çok görüş dolanıyor. Bir kullanıcı rampa çıkarak çok çabuk yağ yaktım derken bir başkası yüksek kadans ile bunu başardığını söylüyor. Üç haneli rakamlara ulaştığım kiloları bir an önce atmak için düzenli idmanlara başlayacağım. Günlük 1 saat sabit idman. Bazı günler 80+km turlar yapmayı düşünüyorum haftada 2 günü geçmemek şartıyla.
Bu idman rutininde 60-80arası kadans ile önemli ölçüde kas kaybetmeden yağ yakımını gerçekleştirmek mümkün müdür? İdman esnasında da saat başı 4-5 adet ceviz tüketsek mesela.

Bu arada uyku düzenim berbat. 24-48 çalışıyorum. O yüzden 8 saat uyku olayı maalesef bana uymuyor istesem de.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
1
Şahane bir paylaşım olmuş, yöntem bize kalmış artık, doğal ya da hazır ürünler tercih meselesi fakat makale genel anlamda bilgilendirici, fikir veriyor.:harika:
 

BRSZNR

Aktif Üye
Kayıt
17 Nisan 2014
Mesaj
133
Tepki
193
Yaş
41
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Salcano
çok bilgilendirici bir yazı emeğinize sağlık
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner

İbrahim Aslanhan

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Temmuz 2008
Mesaj
2.016
Tepki
814
Şehir
Diyarbakır
Bisiklet
Scott
Bilgilendirici bir paylaşım olmakla beraber güzel bir paylaşım aynı zamanda. Ancak şu protein barları + jeller vs. vs. bunlar gerçekten çok zararlı ürünler her ne kadar tercih meselesi olsa da bu ürünlerin içerisinde bulunan koruyu maddeler ve aromalar felan ciddi anlamda insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor ilerki yaşlarda.
@Candan Biberci arkadaşımızın da belirttiği gibi doğal ürünlerden de, gerekli karbonhidrat ve enerji edebilmek mümkün.

Su kaybına gelince su ile ilgili kısımlar güzel. Çok beğendim. İnsan kendini bilir su durumunu ayarlayabilir pek tabiki de.
Neyse elçiye zeval olmaz. @Serkan Mıstınoğlu sen de gecenin bir saatinde bizler için saatlerini ayırıp güzel bir makaleyi derleyip çevirmişsin güzel dilimiz TÜRKÇE'ye. Ellerine, emeğine sağlık.
Saygılarımla.
 

Eser Sevinç

Eskiden buralar dutluktu
Kayıt
5 Nisan 2011
Mesaj
2.015
Tepki
3.076
Yaş
42
Şehir
Ankara - Eskişehir
İsim
Eser Sevinç
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Snickers ve hazır çikolata türevlerinde yağ, trans yağ ve şeker oranı çok yüksek oluyor.
Benim favorim her zaman yulaf ve yulafla yapılmış enerji barları

Ekran Resmi 2016-03-22 11.21.10.png


yulafla yapılmış basit bir tarif olarak


Mesela ben bu tarife biraz kuru üzüm,incir, kayısı, havuç ve tarçın ilave ediyorum. İsteğe göre biraz zeytin yağı da ilave edilebilir.

Mataraya da limon, tuz ve yeşil çay karışımı yapıyorum.

Edit: İlave olarak Etinin Mısır Patlağı var tatsız tuzsuz bir şey ama işe yarıyor.

2014-04-07_14-34-36_391.jpg
 

şamilkafkas

Aktif Üye
Kayıt
9 Aralık 2015
Mesaj
105
Tepki
385
Şehir
istanbul
İsim
Şamil
Bisiklet
Scott
Yazı için verdiğiniz emekten ötürü teşekkür ediyorum. Beslenme ve antrenman konusunda gördüğüm kadarı ile jel, toz, bar vs tarzı sporcu destek ürünlerine temayül eden arkadaşlarım var. Bu konularda paylaşılan yazılarda çok klasik hale gelen protein tozu tartışmaları, ambalajlı gıda tartışmaları vs ile sıklıkla karşılaşıyorum.
Bu konuda doğru olan önemli değil, insanlar kendilerine faydalı olacağına inandıkları neyse onu tercih ediyorlar. Birebir misal teşkil etmese de sigara içenlerin zararlarını bildikleri halde aldıkları keyiften vaz geçememelerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Ben üniversite yıllarımda zararlı olduğunu bile bile 8 ay steroid kullandım. Güreşle başlayıp daha sonra vücut geliştirme sporuna evrilen bir spor rutinim oluşmuştu. O zamanki bilinç düzeyim steroid sayesinde kazanacağım kas kütlesinin vereceği zarar yanında çok daha önemli olduğu yönündeydi. Şimdi 15 sene sonra geriye dönüp bakınca gülüyorum bu yaptıklarıma. Şu an tümüyle doğal ve katkısız besinler ile protein ve karbonhidrat ihtiyacımı karşılıyorum. Yaptığım sporu da doğal aldığım gıdalarla gerçekleştirebileceğim bir seviyede yapıyorum. Çok üst düzey bir performans için kendimi zorlayıp sentetik, yapay, koruyucu madde içerikli vb gıdalar almak zorunda kalmaktansa daha makul bir performansa rıza gösteriyorum. Bu benim tercihim ve doğruluğu da şu anki yaşam tecrübem dahilindedir. 10 sene sonra doğrularım farklılık arz edebilir. Zira 15 sene önceki doğrularım çok farklıydı. Kesin doğru olan bir şey varsa beslenme ve gıda takviyeleri ile ilgili tercihlerinizin zaman içerisinde değişiklik göstereceğidir. Boşu boşuna jellerin ve whey tozlarının avukatlığını yapmaya veya düşmanı olmaya değmez. Üzmeyelim birbirimizi. Genç arkadaşlarımın sanırım yaşları ilerledikçe zaten fikirleri de değişecektir. Pro değilseniz sürdürülebilir bir spor hayatı hedeflemenizi öneririm. 60, 70 ve 80 yaşınızda da keyifle spor yapabiliyorsanız o zaman en doğru antrenman ve beslenme programını siz uygulamışsınız demektir.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
1
https://www.bisikletforum.com/dosyalar/3187249_orig-jpg.60204/


serkan haberlerde geçti,malesef snıckers 'ta plastik parçaları var ,mikroskopik,allahtan az alıyor idim ,energelide kestim,artık doğala başvuracağım,nitekim sabah 2 yumurta kuyruk yağı ile (az miktar) 30 km eğimli güzergahta durmadan bastım idman bittiğinde karnım gudurdadı,sonra aynı yoldan 30 km yavaş sürdüm,yanımda bisiklet forma arkasında fındık vardı ,kuru üzüm vardı,suyuda arkada formada taşırım su takviye iyi geldi.
 

Adven2riders

Ride your destiny.
Kayıt
3 Mart 2016
Mesaj
99
Tepki
110
Şehir
Eskişehir
İsim
Yasin K
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Özetle doğru beslenme etkili pedallamaya, etkili pedallama ise doğru yağ yakımına/kas oluşumuna fayda sağlar.
Güzel bir yazı teşekkürler.
 

Kazuya

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Ocak 2015
Mesaj
969
Tepki
1.480
Yaş
40
Şehir
Ankara
İsim
Emrah
Bisiklet
Specialized
Elinize sağlık, harika paylaşım.
Asıl yağ yakımının kan ter içinde kalmadan daha uzun ve düşük yoğunluklu antremanlardan geçtiği bilgisi çok önemli. Kendimizi harap edip kilo niye veremiyorum diye hayıflanmadan okumak iyi oldu:)
 

mustafa ç

Forum Demirbaşı
Kayıt
12 Eylül 2014
Mesaj
429
Tepki
508
Yaş
38
Şehir
gölcük
Bisiklet
Trek
Güzel paylaşım. snickersdan bahsedilmişken şunu hatırlamakta fayda var,
(link)

Kısaca 19 Haziran 2016 ile 8 Ocak 2017 son kullanım tarihi olan snickers başta olmak üzere üreticinin diğer ürünlerinin iade edilmesi gerektiği anlatılıyor.

Ben yazana kadar @Kudret Kurtcebe abi bahsetmiş bile plastik işinden.
 

srdrmrs

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Haziran 2014
Mesaj
2.094
Tepki
5.989
Yaş
37
Şehir
istanbul
Başlangıç
1994—95
Bisiklet
Canyon
protein barı kendiniz yapabilirsiniz de. yulaf ezmesi , fıstık protein tozunu karıştırarak daha doğal bir snickers yapmak mümkün :)
 

özcan yılmaz

Daimi Üye
Kayıt
28 Aralık 2011
Mesaj
295
Tepki
390
Şehir
Tekirdağ/çorlu
Bisiklet
Specialized
Bir düzeltme yapayım: watt grafiği herkes için değişkendir.90 kg binici için 150w hiçbirşeyken 55 kg lik sürücü için nabız yüksektedir.Kg başına düşen watt değeridir doğru olan, pm yoksa da nabız aralığına bakılmalı.Eser beyin paylaştığı karışım favorimdir.Güzel paylaşım teşekkürler.
 

C.Biberci

Tulpar
Kayıt
1 Kasım 2015
Mesaj
1.864
Tepki
5.477
Yaş
43
Şehir
Bursa
İsim
Alp Tigin
Başlangıç
1991—92
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Triathlon
Daha önce bir kaç konuda bilim ve teknolojiye değilde bilim insanlarına fazla güvenmediğimi yazmıştım ve teknoloji ve bilim karşıtı bir "Luddist" mişim gibi muamele görmüştüm..

Aynı düşüncem yine geçerli.Bilim insanları hepsi keşke insanlığa hizmet etse ama malesef sermaye sahiplerinin istekleri doğrultusunda haraket etmekteler..Özelliklede gıda sektörü her türlü hileyi içerisinde barındırıyor.
Yaptıkları ürünüde satma amaçlı "bağımsız bilim kuruluşu" bunu destekliyor diye milletin sağlığıyla oynuyorlar.Hangi bağımsız kuruluş acaba? Bunların alayı sermayenin emrinde hizmet etmekte olan göstermelik kuruluşlar.
Bilim ve teknolojiyi kendime yetecek kadar güvenli şekilde kullanıyorum.Özelliklede gıda sektöründe kendimden mümkün mertebe uzak tutuyorum.Hazır ve paketli gıda takviyeleri sizi ilk etapta tatmin edebilir fakat ileride bunlara bağlı sağlık problemleri geri dönüşü mümkün olmayan neticelerle sonuçlanabilir..
 

taskin90

Üye
Kayıt
18 Ekim 2015
Mesaj
70
Tepki
58
Yaş
34
Şehir
izmir
İsim
TAŞKIN K.
beslenmeye her daim d,kkat etmeliyiz fakat antrenman,sürüş gününde yanı vucudun harekete gececegı gunlerde bıraz daha dıkkat etmek gerekıyor.Oncelıkle kendı adıma konusursam sürüşe baslamadan ıkı saat once besın takvıyemı yaparım kı bu takvıyede komplex karbonhıdrat dedıgımız yanı vucuda gırdıkten yaklasık 2, 2 bucuk saat sonra sındırılen karbonhıdratlar bulunur makarna, pılav ,yulaf, mısır gevregı vs. her ne kadar muazzam pedal basamıyor olsam da kasların amıno asıt ıhtıyacını karsılamak amaclı proteınlı bes,nlerı de bu öğüne sıkıstırırım. Bunlar hayvansal proteın olmak zorundadır zira tahıllarda bulunan proteınler kaslara amıno asıt olarak gerı donus yapmaz . Bu sekılde ıkı saat sonrakı suruse gayet hazır duruma gelebılıyorum .Surus basladıktan sonra ıse yarım lıtre powerade yarım lıtre su alırım. 2 tane muz bır tane metro sınıckers turevı cıkolatalardan alırım.Burada dıkkat edılmesı gereken şudur surus esnasında basıt karbonhıdrat tuketmek zorundayız ( basıt karbonhıdra = 15 dk ıcınde sındırılıp kana karısan karbonhıdrat ) yanı surus esnasında yedıgımız yulafın bıze karbonhıdrat olarak donusu 2 saat sonra olacagından dolayı pek bır sey ıfade etmez. Jelibon sekerler gayet ıyıdır bu konuda.Muz ise tamamen dogal olarak 100 gr ında 17 gr karbonhıdrat ıhtıva eder ve kana karısımı kolaydır tum meyvelerde oldugu gıbı.Karbonhıdrat mevzusunu hallettıgımızı dusunerek su, potasyum,sodyum dengesınden bahsetmek gerekır.Yanıma aldıgım powerade suya nazaran daha fazla sodyum ıcerir bu da vucuda gırmesı gereken sodyumu almak ıcın gayet yeterlı bır ıcecek yapar kendısını . Muz ıse potasyum bakımından oldukca zengındır.Potasyum ve sodyum aktıvıte esnasında vucutta dengesı saglanması gereken en onemlı unsurlardır.Şöyle ki potasyum kalp, iskelet ve düz kasların kasılmasına yardım eden temel bir mineraldir ve vücut hücrelerinin sıvı ve elektrolit dengesini sürdürmede sodyum ile birlikte çalışır.Sodyum potasyum dengesi bozulunca sinir ve kas fonksiyonları bundan olumsuz olarak etkilenir.Potasyum ayrıca normal kalp atışlarının sürdürülmesi için de önemlidir. Şiddetli potasyum eksikliklerinde kalpte tehlikeli ritm bozukluğu ve çarpıntı oluşabilir bu da performansı fazlasıyla düşürür.sürüş öncesı ve esnasında ben bunlara dıkkat etmeye calısıyorum.Ssürüş sonrasın da ise kaslardakı zorlamadan kaynaklı bazı kas lifleri kopar ve bu ıyı bır seydır zira vucud bu kas lıflerını yenıden uretır ve son koptugu dırencten daha fazlsına dayanacak duzeyde uretır dogası geregı.Bu yuzden sürüş sonrası proteın agırlıklı beslenmek mecburı gıbıdır ben tavuk gogusu kaynatıyorum ya da tavada az yag ıle kızartıyorum lor peynırı ve yumurta ıle de gece yatmadan once munasebette bulunup uyku esnasında gereklı olan proteını saglaamaya calısıyorum.Bu sekılde dogal olmayan pek fazla madde sokmadan tamamlıyorum öğünlermi.Sporun her dalında ıdman onemlıdır fakat beslenme ve uyku cok daha onemlıdır.
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.894
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Olumlu geri dönütleriniz beni daha çok paylaşım yapmam konusunda teşvik ediyor :D İlginiz için, ben teşekkür ederim.
Konu, her pedaldaşımın kendi öneri ve bilgilerini eklemesiyle tam bir "doğru beslenme kütüphanesine" dönüşüyor :cool:

@Gökhan Taflan yol bisikletine ilk geçtiğim yaz (2012) yaz boyunca her fırsatta dışarı çıktım ve "keyif temposunda" canımın istediği yere gitmiştim. Gittiğim mesafeler evime 50-60 km olan mesafelerdi. Gidiş geliş 100 km'yi buluyordum çoğu turda. Yani bisiklet üzerinde 6-7 saat geçirmekten bahsediyorum. Ve bunu yorulmadan yapmaya çalışıyordum. Tek amacım gezip,keyif almaktı. Ve o yaz, 3 ayda 11 kilo (74'ten 63'e) vermiştim. Hiç ihtiyacım olmamasına rağmen, kilo vermek aklımdan bile geçmiyorken :) Bu yazıyı yazarken anladım o yaz neden 11 kilo verdiğimi.
Yani size tavsiyem; kilo vermek için, uzun süren, keyif gezileri yapın. Bisiklet üzerinde kalabildiğiniz kadar kalın. Hafta 3-4 gün çıkmaya çalışın. Veya en az 2 gün.

@Kudret Kurtcebe abi bu olayı bilmiyordum ilk kez duydum. Şanslıyım ki kış boyunca hiç snickers yemedim :) en son geçen yaz yemiştim

@uguryilmaz144 maden suyu gazlı bir içecek olduğu için midede şişkinlik yapabilir, beni rahatsız ediyor mesela :)