Scudo Sports

Ucuza fixie toplanır mı?

@Murat Cömez Evet fixie. :) inanması zor ama 50₺ Sivas'tan geldi hatta. Ince demir fixed kadrosu. Adam fren, vites herşeyi takıp kullanmış. Ben de sökücem hepsini. Bayram için dışarıdayım. Bisiklet parçalanmış durumda ambalajlı. Açınca gönderirim fotoğrafı. Şans belki de :)

• Beğen
Tepkiler: Tahir Keskin
Scudo
@ilker21

Ilker, konu kirliligi olmasin diye sana fiyatini özelden yaziyorum. Frenlere gelince evet Arkada ve öndede fren takma yeri yok. Fixie'ler biliyorsun, sadece kadro, jant seti, gidon ve gidonbogazi, sele ve seleborusu birde aynakol ile pedallardan kurulur. Bu kadroyu ben tesadüfen bir pist yariscisinda buldum.

@outsidermen
Bakiniz outsiderman....
1. Fixie kadrosunda frendelikleri yoktur ve takilmaz ki siz takmis diyorsunuz,
2. Fixie kadrosunda vitesleri takmak icin vites tellerinin gecirme yada tuturma yerleri yok. Ha buna karsi gelmem, arka aktariciyi ve telleri adaptörle takmis olabilir ama Frende takmis diyorsunuz.

Bence o kadro yol yada singlespeed kadrosudur, buna emin olun. Fotograf yüklerseniz daha iyi anlasilir durum yada markasini ve modelini yazin buraya (Ben tahmin etmeyeceginiz kadar iyi bilirim alman markalarini).
Fren takilmis Fixie kadrosu? :kötü: Evet dediginiz gibi inanamasi gercekten zor.

@Murat Cömez Arkadaş sanırsam klasik yarış kadrolarından bahsetmiş, çoğu zaman fixed bisikletlerin yapımında kullanıldığı için böyle bir algı ortaya çıkmış olabilir. Hakeza bende fren ve vites bağlantısız fixed için yapılmış bir kadronun bırakın 50 TL'ye bulunabileceğini, Türkiye'de bulabilmenin ayrı bir zor olduğu kanaatindeyim.

Buna rağmen eğer arkadaşın bulduğu kadro klasik yol kadrosuysa, 50 TL'ye yine iyi ve mucizevi bir rakam bence.

• Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5
Son 1 aydır bu işle ciddi ilgilendiğim için kaçırdığım noktalar var muhtemelen. Bisikletçiye vereceğim tamir için. 10 gün içinde yüklerim son halini.

@Murat Cömez

Ufak bir düzeltme yapmak istiyorum. Fixie, fixed gear kadro setlerde ve bu bisiklet kombinasyonlarında üreticinin tercihi doğrultusunda kaliper delikleri, kablo bossları ve bu gibi aparatlar genellikle vardır. Burada atlanan ufak ama en kritik nokta bu kadro setlerin tamamen aynı mantığa, sisteme dayalı ve bu alanın yapı taşı olan track ya da pista diye nitelendiren kadro setler ile karıştırılıyor olmasındandır. Öte yandan fixie ya da diğer bilinen adıyla fixed gear bisiklet mantığı 1920'lerin son çeyreği ve 30'lu yılların başlarından olmak üzere tarihte yerini almaya velodromlarla beraber bu akımında öncüsü olma yolunda pista / track bisiklet grubu ile başlatmıştı. İşte o zaman diliminden günümüze aktif olarak kullanılmakta olan "gerçek" track ya da pista segmenti bu kadro setlerde her hangi bir cable boss(kablo pivotları), brake bridge/fork crown noktaları kaliper kullanımına kesinlikle aktif değildir.
Yani kısacası fixie, fixed gear kadrolar amatör kullanıcı grubu başta olmak üzere şehir kullanıma yönelik oluşları sebebiyle pista/track kadrolardan çalışma prensibi dışında tamamen farklı, daha basit ve daha seri bir üretim planlamasına açık ayrı bir skalanın ürünüdür.

@Doğukan Aksu

Evet Dogukan aksu bey, siz haklisiniz. Ben zaten benimkini Pist kadrosu demistim ama inan ben tüm fixed'leri ayni saniyordum.

• Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5
valla bir ara sunlardan görmüştüm..işinize yarar mı bilmem..yine baktım bunları buldum aliexpress.com'dan
bunlar uyarmı bilmem..

en ucuzu şu gibi 100 dolara geliyo kargo filan..:)

(link)

(link)

Doğukan Aksu Arkadaşım
Hala aklım yeniden yarattığınız puch pasifica da. Aynısı olursa veya benzeri olursa şiddetle talibim. Şu an bisiklet kimdeyse satarsa da talibim. Benzer proje olursa lütfen beni arayın. Erkin Serdaroğlu 532-5821323

Üniversitem bitsin bende kendime bi single speed toplayacam tahmini butçem 1000₺ olacak sizce yeterli bi rakam mıdır.?

Vidalı rubleli göbekten fixie göbeği yapma.

Fixie dişlileri, vidalı ruble dişlileri ile aynı vida dişine sahip. Bu sayede elimdeki eski bir göbeği fixie göbeğine çevirdim bugün. Tabii para göz olmayan bir tornacı bulmanız gerekiyor.

Elimdeki göbek buydu:
1533.jpg

Göbekten 2mm alarak dişlinin 2mm daha içeride durmasını sağladık. Böylece göbeğin ucunda sekman kanalını emniyetle tutacak 3mm lik alan kalmış oldu. İç çapı 32mm sekman kullandım.
DSCN4854.JPG

Bu da sekman takılmış hali :
DSCN4855.JPG

Şunu belirtmeliyim ki bu yöntem alüminyum göbeklerde bu kadar güvenilir olmaz. Sekman kanalının olduğu kısmın et kalınlığı 2 mm şu an. Bu miktar çelik için yeterli iken, alüminyum gibi yumuşak malzeme için yetmeyebilir. Sert bir skidde göbek sekman yuvasının olduğu yerden kopabilir. Skid yapmayanlar için alüminyum da olur.

Dosyalar

• DSCN4854.JPG
    DSCN4854.JPG
    73,8 KB · Okunma: 4
Vidalı rubleli göbekten fixie göbeği yapma.

Fixie dişlileri, vidalı ruble dişlileri ile aynı vida dişine sahip. Bu sayede elimdeki eski bir göbeği fixie göbeğine çevirdim bugün. Tabii para göz olmayan bir tornacı bulmanız gerekiyor.

Elimdeki göbek buydu:
1533.jpg

Göbekten 2mm alarak dişlinin 2mm daha içeride durmasını sağladık. Böylece göbeğin ucunda sekman kanalını emniyetle tutacak 3mm lik alan kalmış oldu. İç çapı 32mm sekman kullandım.
265143 dosyayı görüntüle

Bu da sekman takılmış hali :
265142 dosyayı görüntüle

Şunu belirtmeliyim ki bu yöntem alüminyum göbeklerde bu kadar güvenilir olmaz. Sekman kanalının olduğu kısmın et kalınlığı 2 mm şu an. Bu miktar çelik için yeterli iken, alüminyum gibi yumuşak malzeme için yetmeyebilir. Sert bir skidde göbek sekman yuvasının olduğu yerden kopabilir. Skid yapmayanlar için alüminyum da olur.

İlgili uygulamayı çelik bir shunfeng marka göbek üzerinde denedim. 2 bin km kadar dayandı bana. Sonra elimde kaldı. Güvenilir bir uygulama değil. Bu göbek Alman galiba. İnşallah dayanır. Neyse kullanımdan sonra belli olur.

Göbeği komple üretme noktasında bir proje yaptım. Solidworks'te teknik çizim yapabilen bir arkadaş bulup çizimini yaptırdım ve CNC tornada üretirmek istedim. Tek olarak üretim maliyeti 500 lirayı geçiyor. Bin adet ve üzerinde ancak 300 liralara düşüyor. Bence değmez. Aliexpress göbek de o fiyata geliyor zaten. Ki bin adet üretsen Türkiye'de kime satacaksın. Var mı o kadar fixieci?

@Ali Kılıç 35.5 Union marka, klasik değeri olan bir göbek. İşlerken markasının hakkını verdi. Çok sert bir çelik kullanmışlar. Evladiyelik olduğunu düşünüyorum, deneyip göreceğiz.

Göbek imalatı işine gelirsek... İşlemeyi başka yerde yaptırarak kar yapılmaz bu işten. Ayrıca sırf fixie göbeği ile de olmaz. Zaten kendi tezgahını alacaksın, kendin kullanmayı öğreneceksin, bunlar sağlandıktan sonra her tür göbek imal edilir, bütün yerli markalar da senden alır göbeği. Her imalat kolunda olduğu gibi, yatırım için gereken büyük paraları çıkarabilmeye bakıyor.

Bu arada, Türkiye'deki bisiklet markaları göbek imal etmeye hiç yeltenmemiş mi acaba?

Bu arada, Türkiye'deki bisiklet markaları göbek imal etmeye hiç yeltenmemiş mi acaba?

Ben duymadım. Eğer göbek üreten bir firmamız varsa benim açımdan çok büyük sürpriz olur.
Göbek imalatı işine gelirsek... İşlemeyi başka yerde yaptırarak kar yapılmaz bu işten. Ayrıca sırf fixie göbeği ile de olmaz. Zaten kendi tezgahını alacaksın, kendin kullanmayı öğreneceksin, bunlar sağlandıktan sonra her tür göbek imal edilir, bütün yerli markalar da senden alır göbeği. Her imalat kolunda olduğu gibi, yatırım için gereken büyük paraları çıkarabilmeye bakıyor.

Ben onu da araştırdım ve hesapladım. 300 bin sadece makine maliyeti tutuyor. Dükkan kirası vs hariç. Takım taklavat parası sadece bu.

Ucuza fixie deyince akla "suicide fixie" ler gelir. (link) dan bir suicide fixie örneği. JB Weld isimli metal epoksisi ile yapmış.

z6hczac2ncn71.jpg

Bu da videosu :

Şu an eski bisikletten dönüşümle dahi olsa 2000 TL altına makul bir fixie toplamak neredeyse imkansız. Sadece teker göbekleri bile 500 tl tutuyor. Fixie olayı artık bir ihtiyacı karşılayacak ucuz bir alternatiften ziyade özel bir hobi noktasına geldi. Piyasada dünya kadar ikinci el mtb varken sadece meraklısı katlanır o maliyete. (Benim gibi meraklılar:))

Ucuz olacak diye single speed göbeklere dişliyi yapıştırmalı dönüşümleri ise kimseye önermem, çok ciddi tork oluyor tekerde, öyle bir yerde dişli çıkar ki gelip burada başına geleni anlatamayacak hale gelebilir insan, hiç gerek yok bence. Paşa paşa sabit göbek maliyetine katlanıp zevkini sürmek en makul çözüm.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
@Anonim Eski çelik göbeklere dişliyi takıp sonra üstüne 2 tane orta göbek somunu sıkıp en dıştaki somunu göbeğe kaynatanlar da var. Bu en emniyetli suicide sanırım. 2 tane somun kullanmalarının sebebi de, kaynağı mümkün olduğu kadar dişliden uzak yapmak. Malum her kaynak kesmede göbeğin dişlerinden 2-3 mm civarı kayıp olacak. Böylece sıradan çelik göbeğin en az 2 dişli ömrü kadar fixie olarak kullanımı sağlanıyor. Dişliyi taktıktan sonra somun takacak diş kalmayana kadar yapıyorlar bu yöntemi. Sonrasında ise göbek ss olarak hayatına devam ediyor :)

Alüminyum göbeklere kaynak olayı riskli. Ama çelik göbeklere olur tabi.
Benim kastettiğim ise epoxy veya loctite tarzı yapıştırıcılar. Teker göbeği torku çok yüksek bir kaldıraçla verdiği için kırmızı loctite bile olsa güvenmem ben. Ters yönde vidalanan kilit somunu şart bana göre.

@Anonim Alüminyum göbekte kaynak hiç görmedim zaten. Arka dişliler çelikten yapıldığı için ikisinin kaynaması mümkün değil.

Bu arada, böyle maceralara girenler en azından ön frenini takıyor tabii. Ekstra emniyet olarak iç somunu rulmana hemen bitişik değil de, önce bir küçük pul sonra iki tane büyük pul sonra somun şeklinde setuplar da görmüştüm. Maksat şu, dişlinin bağı koparsa yani çözülme yönünde dönerse, 2-3 tur sonrasında dayanacağı bir yüzey olsun ki göbekten tamamen ayrılamasın, oraya dayanınca frenleme oluşsun.

Ucuza fixie toplama işleri bitmiştir. Benden daha ucuza makine toplayacak kimse bulamazsınız. Nereden çalarsam çalayım kadro dahil 3 binin altında bitiremiyorum fixieyi. Elinizdekini koruyun. Göbek maliyeti diğerlerinin yanında hiçbir şey bence.

Benden daha ucuza makine toplayacak kimse bulamazsınız.
Bu özgüvenin kaynağı nedir merak etmedim değil :koptum: :koptum: :koptum:

Bisikletten beklenenlere bağlı biraz. Hafiflik, yatay kızak ve has fixie göbeği şartı yoksa 1500 tl civarına hallediliyor. 1000 tl ye külüstür çelik yol bisikleti bulunuyor. Göbeği çelikse muntazam bir TIG kaynağıyla dişli göbeğe sabitlenir. Değilse de çelik göbek alınıp tekrar örülür. Disk frenli göbeğe 17-18t leri vidayla tutturanlar da var. 100 tl ye 46t kamalı 1/8" zincir aynakolları var. Geriye 1/8" zincir ve pedal bandı kaldı. Bu kadar.

Geri