Tur Bisikleti amortisörlü mü olmalı?

Düz maşa mı Amortisör mü?

  • Düz Maşa

    Katılım: 97 59,5%
  • Amortisör

    Katılım: 66 40,5%

  • Toplam katılım
    163

Işıklar Gazisi

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Şubat 2017
Mesaj
403
Tepki
681
Şehir
Ankara
Bisiklet
Mosso
Bu soruyu gerçek manada soruyorum, tur planlarımı genelde ilçeler arası ve köyler arası yollarda ve 1/4 de dağ yollarından çizen birisi olaraktan, düz maşa mı havalı amortisörlü maşa mı? Ve de en önemli soru, tamam amortisör biraz fazla enerji harcamamıza sebep oluyor ve daha ağır amma ve lakin sunduğu konfora değer mi?

Öne bagaj takmıyorum eğer fark ediyor ise.

Siz hangi durumlarda ne kullanıyorsunuz peki?
 
Scudo

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.464
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
(link)

Bir bildikleri vardır öyle değilmi ne dedin duyamadım.

Birde konfor konfor konfor. Yanlış araç seçmişsin, konfor arıyorsan en son tercihin bisiklet olmalı. Herşeyden önce avuç içi kadar selede saatlerce oturmak konforlumudur allasen.
 
Kayıt
10 Nisan 2014
Mesaj
89
Tepki
65
Yaş
30
Şehir
Niğde
Bisiklet
Salcano
Salcano city sport 50 bisikletim var ön amortisörlü. Amortisörün faydasını mucurlu asfaltta görüyorum. 60-65 psi lastik basıncında amortisörü kilitlediğimde mucurlu veya bozuk yolda titreme aşırı rahatsız ediyor. Ama amortisörsüz kaliteli bi maşa, carbon da olabilir, kullanmadım belki kalitesiz amortisörün yerini tutuyordur. Kaliteli bi tur bisikletinde ihtiyaç olmayabiliyordur belki.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL

Işıklar Gazisi

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Şubat 2017
Mesaj
403
Tepki
681
Şehir
Ankara
Bisiklet
Mosso
@mehmetsunu

İnanır mısınız hepsine tek tek baktım ve %1 yani sadece 1 tanesi amortisörlü maşa kullanmış. Diğer 99 düz.

Tur bisikletimi alırken düz maşalısını seçtiğim için bir kez daha memnun oldum şimdi :harika:

Ama şöyle birşey de var. Bisiklet en rahatsız alet diye. Buna katılmıyorum işte. Rahat, yani tamam belki +50km den sonra sele yavaş yavaş batmaya başlıyor olabilir, kaslar her yokuş gördüğünde bir kez daha isyan bayrağını çekiyor olabilir, yoldaki sarsıntılardan böbrek taşı da düşürüyor olabilirim amma ve lakin bizim kız ile ne zaman bir yola çıksak ,uzun ve ya kısa, bana verdiği özgüven, özgürlük ve bağlılık başka hiçbir şeye değişilmiyor işte. Böyle olunca da fiziksel olarak çok olmasa da mental rahatlığa eriyorum..... :harika: :kyfmyrn:
 

mariokaldato

En yeniden bir önce kayit olan adam
Kayıt
1 Ağustos 2015
Mesaj
10.978
Tepki
34.471
Şehir
Bursa
İsim
Raşit Cumhur Çakın
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Merida
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Düz maşasına ekmegimi bandığımını toplamama az kalsada kendi şaftım dağıldi sayın @mehmetsunu eee lümpenlikle sabır örtüşmüyor mirim received_1458029757540992.jpeg
 

Kefter

Daimi Üye
Kayıt
25 Mayıs 2014
Mesaj
206
Tepki
202
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Giant
Valla İstanbul şartlarında bile o kadar bozuk yollar mevcut ki amortisörün avantajları olduğunu düşünüyorum. Hele ki bozuk arazilerde pedallayacaksanız turcuların videolarını izlemenizi tavsiye ederim genelde amortisörlü kullanırlar.
 

CyclistAntalya

Daimi Üye
Kayıt
22 Eylül 2015
Mesaj
387
Tepki
473
Şehir
Antalya
İsim
Erkan
Bisiklet
b'Twin
fazladan ağırlık olsada amortisör iyidir. istediğinde kapat düz kullan. fotoğrafçılıktaki siyah beyaz mı renkli mi sorusu gibi. elbette renkli çek. çünkü siyah beyaz filtre atarsın olur siyah beyaz. ama siyah beyazı renkli yapamazsın. amaç tur sonuçta,
 

Işıklar Gazisi

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Şubat 2017
Mesaj
403
Tepki
681
Şehir
Ankara
Bisiklet
Mosso
Anketten de baş başa sonuçlar gelmesi üzerine şunu diyeceğim.

Maşa konusu da biz bisikletcilerin kişi bazlı düşünülecekler dediğimiz konuya giriyor. Kimisi sabit ile mutlu ve hafif hafif geziyor, kimisi ağırlığını takmayıp sunduklarına bakıyor düz yolda da kitlerim biter diye düşünüyor.

Bu haftasonu bende bi düz maşam ile civar patikalara bi dalayım. Bakalım ben ne hissediyorum bu konuda...
 

Ahmet Bag

Daimi Üye
Kayıt
24 Ocak 2017
Mesaj
299
Tepki
489
Yaş
46
Şehir
MERSİN
İsim
ahmet
Bisiklet
Scott
elbette kişisel seçimler öncelikli olmakla beraber, illa amortisörlü ya da düz olmalı diye teknik bir dayatma olamaz, şahsen amortisör kullanıyorum ve çok memnunum, özellikle bozuk parkurlarda amortisörü kilitli ve açık olarak deneyerek kullanıyorum ve maşa kilitliyken inanın özellikle bilek,kol ve omuzlara uyguladığı sarsıntı ve darbeler gerçekten azımsanmayacak kadar çok, burada sonuç olarak biz bu ağırlık farkına katlanır mıyız? ağırlık dışında başka bir sıkıntısı olmayacağını varsayarak buna değer der geçerim.
 

Hastateker

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Ocak 2016
Mesaj
801
Tepki
772
Şehir
Ankara
İsim
Osman Özgün Yıldız
Bisiklet
Trek
Kesinlikle düz maşa. Kesinlikle.
Düz maşalı fitness bike kullanıyorum. Düz yolda 85 psi öne 90 psi arkaya basıyorum. Harika.
Arazi de ise 75 e 70 olarak indiriyorum psi göstergeli pompa şart. Sorun yaşamıyorum.
Teker akordu sorun oluyor evet. Ama amortisörde de olur o akort sorunu.
Düz maşa 1 kg amortisör 2.5 kg+kaliteli bir amörtisor pahalı+bakım gerektirir.
100 bisikletin 99u düz. Bence söze gerek yok
 

BerkEvren

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Şubat 2016
Mesaj
3.300
Tepki
13.190
Şehir
İstanbul
İsim
Berk Evren
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Diğer
Kilitli maşa kullanıyorum. Geçtim turu, toprak yola ya da çimenliğe bile girsem maşam kilitlidir. "İstanbul'un bozuk yolları" muhabbetini fazla abartmaya gerek yok. Maşayı artık düz satıh yoksa, büyük taş ve kayalar varsa açıyorum ben. Maşayı açınca tutup darbeyi emecek diye dümdüz dalmıyorum tabi çukurlara. Maşa ufacık bir hareketle bisikleti engellerden ceylan gibi atlatmanızı sağlıyor. Engele bodoslama girip sağlam çıkmanızı değil :)
Benim tur anlayışım iki nokta arasına mümkün olan en doğrusal çizgiyi pedallamak olduğu için amortisörlü bir bisiklet tercih ettim. Eğer bu tip bir kaşıntınız yoksa düz maşa kullanmak çok daha akıl karı geliyor bana tur işinde.
  • Ucuz ve ağırlıktan başka işe yaramayan bir maşa yerine iyi bir elcik ve eldiven çok daha fazla darbe emiyor.
  • Turda zaten yüklüyüz, 1,5-2 kg'lık maşa totalde bizi çok az etkiler. (Arka bagaja kavun koymuşum rockshox'tan mı korkucam ?
  • Yoldan çıkmıyorsanız o maşa çalışmayacak emin olun
 

JusTiMe

Siyah Bisiklet Delisi
Kayıt
13 Eylül 2016
Mesaj
1.433
Tepki
1.117
Yaş
34
Şehir
Akçaabat
İsim
emre
Bisiklet
Mosso
Tur bisikletinde amortisörlü maşa gereksiz ağırlık olabileceği kanaatindeyim. Şayet amortisör bizim dağ bisikletlerinde gerekli olabiliyor. Buna kıyasla tur bisikleti ile dağ bayır falan patika falan bu yerlerde kullanılmayacağından dolayı gereksiz olabileceğini aksi takdirde @BerkEvren dediği gibi düz maşa kullanmak mantıklı geliyor bana da :) Şayet niyetiniz varsa rockshox maşa alın her yerde coşturun daha hafif oluyor yanılmıyorsam
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato

Ahmet.YILDIZ

Aktif Üye
Kayıt
18 Mayıs 2016
Mesaj
178
Tepki
324
Yaş
38
Şehir
ordu
İsim
Ahmet YILDIZ
Şimdiiii Abilerim Maşa Maşa diyoruzda 800-2000 lira aralığındaki bisikletlerin genelindeki amartisorlü maşa sadece görüntü bence ben bunu kaliteli bir amortisörlü bisiklete binince farkettim diğeri tenekeymiş. Eğer Bu şekilde kaliteli harbiden amortisör görevi yapan bir maşa hafifliğinede önem verildiyse kullanılmalı tabiki ama İyi bir düz maşa ve gidon takımı aynı işide görüyor Bence
 

Ismaildmr

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Ekim 2016
Mesaj
459
Tepki
397
Yaş
38
Şehir
Denizli
İsim
Ismail demir
Bisiklet
Salcano
Ben sehir bisikletimi secerken ayni modelin zoom masalisida vardi, yorumlardan zoom masanin zamanla islevini kaybedip normal masa kivamina geldigini okuyunca ve ilave yuk oldugunu dusunerek sabit masali aldim..

Sahsen kaliteli amortusorlu masayi kullanmak isterdim..lakin butce malum.

Sabit masaya gelince sehir icinde 50 psi basincta takir takir vuruyor, ama ben cok takmiyorum bu olayi..arkadasin dedigi gibi bisiklet asiri rahat bir yol tasiti degildir, elbette totomuz, el bileklerimiz agriyacak sizlayacak, bu 10 km dede baslar 50 km sonundada baslar, bi sekikde o bilekler bacaklar agriyacak yani..

Hic sarsinti istemiyorum dediginiz zaman on ve arka suspansiyonlu, buna ek bide böreeks koltuktan aldimi epey bi rahata kavusulur..
Gunde benim yapacagim en uzun mesafe 50 olur 60 olur daha gidemem heralde..belki 50 60 sida gidemeyebilirim simdiki kondisyonumla..o yuzden aracin rahatligi benim gozunde 2. Planda..ilk olarak dayanikliligimi arttirmayi dusunuyorum..

Dayanikliliginiz artinca sabit masayla surun daga bayira, banamisin demezsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Işıklar Gazisi

ventiol

Aktif Üye
Kayıt
27 Mart 2016
Mesaj
136
Tepki
335
Şehir
İzmir
İsim
Ventiol
Başlangıç
1949—50
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Bence kesinlikle amortisorlu maşa.Bunun iki sebebi var.
Birincisi herkes düz yoldan toprak yoldan bahsetse de bence amortisorun asıl lazım olduğu zaman hızla yokuş aşağı inişler.Cunku hız yükselince ufak çukurlar kasisler bile kontrolu oldukca zorlaştırıyor.Bir kere maşa kilitli şekilde inişe geçtim ve gerçekten noluyor bu bisiklete deyip durdum baktım maşa kilitli kalmış. :) Acinca da çok ciddi fark yarattı.Bunun dışında yararı tartışılabilir.Konfor bir miktar sağlamakla birlikte olmasa da olur diyene saygı duyarım ama bu ilk dediğimi muhakkak değerlendirin.

İkincisi tur bisikleti ve tur düşünen birinin ağırlık için bundan vazgeçmesi bence tamamen yanlış.Cunku yeri gelecek arkaya 2lt su koyacaksınız gitti sizin maşadan ettiğiniz kar.Eğer bakım, yokuş performansı gibi kriterleri değerlendiriyorsaniz tamam ama ağırlık değerlendirip bu kararı alırsanız bence tur mantığıyla bağdaşmaz.
 
Kayıt
14 Mart 2016
Mesaj
35
Tepki
36
Yaş
29
Şehir
Kocaeli
İsim
Magsud
Bisiklet
Merida
Ben turculukta gram gram ağırlıkların sayılmasını abartı bulduğumdan ve bunun tamamen psikolojik olduğunu düşündüğümden ağırlık konusunu takmıyorum ve bu yüzden de amortisörlü maşa tercihim. Amma ve lakin, bu amortisörün kilitlenebilir olması lazım ve de gerçekten amortisör olmalı. Çoğu giriş ve orta seviye bisikletlerde amortisör o kadar sert oluyor ki, varlığıyla yokluğu arasında bir fark olmuyor. Böylesi bir amortisör yerine ya adam akıllı bir şey alınır ya da komple düz maşaya geçilir diye düşünüyorum :)
 

KuzeydenGaliba

Daimi Üye
Kayıt
4 Ağustos 2007
Mesaj
252
Tepki
266
Şehir
izmir
İsim
KuzeydenGaliba
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Çelik maşanın darbe emiş özelliği + kaliteli elcik + kaliteli eldiven : Tur
 
  • Beğen
Tepkiler: ulsbyrm

Ahmet Bag

Daimi Üye
Kayıt
24 Ocak 2017
Mesaj
299
Tepki
489
Yaş
46
Şehir
MERSİN
İsim
ahmet
Bisiklet
Scott
@cenkpasha
pardon çelik darbeyi nasıl emiyor? ben tam tersi diye biliyorum, bir yanlışlık olmasın.
 

Yetkin

EAT- DRİNK -RİDE
Kayıt
14 Eylül 2015
Mesaj
255
Tepki
258
Şehir
İzmir
İsim
Yetkin K.
Bisiklet
b'Twin
Düz maşa ve yanında büyük ebatlı lastikler işinizi gayet görür. Örneğin 26" jant ebatı için 26x2.00" lastik kullanırsanız uygun olur. Yol tutuşunuzda bir sıkıntı da yaşamazsınız.
 

Tuurok

Aktif Üye
Kayıt
26 Şubat 2017
Mesaj
172
Tepki
87
Yaş
30
Şehir
Ankara
İsim
Teo
Bisiklet
Salcano
@JusTiMe Benim gibi tur bisikletini patikalardan da kullanicaksan amortisör gerekli. Bencedağ bisikleti köylere vs. gitmiyor saniz gereksiz. Piknik yerlerinde falan ideal benimkisi
 
  • Beğen
Tepkiler: JusTiMe