@Dogukan Artuç
Boyle bir sey yok, metaller Trek modelleri gibi siniflandirilmazlar, 7000 serisi 6000 serisinden ustundur gibi kolay bir cikarim da yapilamaz.
Benim bildigim kadari soyle:
7005 6061'den daha sert ama daha kirilgan bir alasim, ayni zamanda daha pahali. Iyi ozelligi ise kaynak sirasinda dayanikliligindaki kaybin 6061'e gore az olusu, bu yuzden 6061 gibi pahali isil isleme tabi tutulma zorunlulugu yok. Isil islemin maliyeti alasimin maliyetinden genelde fazla oldugu icin 7005 kadrolar genelde daha ucuza bile geliyorlar.
6061 serisinin avantaji ise kolay sekillendirilebilmesi ve bu sayede kadro tasarimcisina sundugu esneklik, ama dedigim gibi kaynak isleminden sonra yapilan isil islem kadronun dayanikliliginda buyuk oneme sahip.
Kisacasi kadronun kalitesini belirleyen materyal degil tasarim, yani materyalin kullanim seklidir. Ulkemizde Migros'taki celik bisikletleri gorenler de "celik bisikletten uzak dur" deseler de o da dogru degil, adam gibi tasarlanmis Transition, Surly, Evil Bikes gibi markalarin celik modelleri satilsa bu onyargi da kirilmis olurdu.
Masa yatagindan da bahsedilmis, Bianchi'de de kullanilan entegre masa yataginin pazarlama balonu oldugunu Chris King firmasi bizzat acikladi, semi-integrated olan Trek'in de bu acidan Bianchi'den avantajli oldugunu belirteyim.
Iki kadro da Uzak Dogu uretimiyse kalitesi benzerdir durumuna da katilmiyorum, Uzak Dogu'da da iyi fabrika kotu fabrika vardir illaki. Bianchi'leri kim uretiyor bilmiyorum, ama benim kullandigim Trek Giant uretimi ve Giant'in kalitesini tartisacak kimse oldugunu sanmiyorum.
Hadi ikisi de ayni fabrikada uretiliyor diyelim, sonucta isin icinde bir de tasarim kismi var. Fabrika kafasina gore yapmiyor ki kadroyu, firmalarin muhendisleri dizayni yapip fabrikaya imalatini yaptiriyor, yani uretim kalitesi ayni olsa da tasarim kalitesi ayni degil.
Bazilari arkadaslar Trek'teki donanim dusuklugunu sadece kapitalizme, marka degerine, ego tatminine baglamislar. Tabi ki bunlarin da etkisi vardir, ama ben Alikut'un kadrosunun 6000'den iyi olduguna inanmiyorum. Bisikletimi alirken hissettigim duygu da "ego tatmini"nden cok omur boyu garantinin getirdigi "ic rahatligi" oldu.