Scudo Sports

Trans Türkiye Ultra Bike Race

Üikemizde ultra mesafe bike-packing yarışı yapılması durumunda katılır mısınız...?

• Toplam katılım
    552
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Scudo
Eve gittim mi ne bulursam yerim sonuç olarak çok acıkırım o esnada

• Beğen
Tepkiler: Muhammet Ağrı
@Mhmm@
Sen dursan bile vücut enerji açlığı çekiyor.Vücut durup bakıyor ,vücuda giren enerji de yok, bu böyle olmaz diyor başlıyor eldeki kasların proteinleri ile yetinmeye:krktm:Yani kasları yıkıp enerji kaynağı olarak kullanıyor.Binbir güçlükle yapılan kaslar ziyan oluyor.

Recovery için Kakaolu süt iç.Mutlaka

Ben yakılacak enerjiyi kalp ritmine göre beyin belirliyor zannediyordum siz demişsiniz ki vücut ne bulursa yakar yağ yakmak için HR zone 2 ve 3 bölgelerinde dayanıklılık artırmak için 3 ve 4 bölgelerinde antrenman yapılır 2 de yağ yakarız 4 te karbonhidrat zannediyordum

@hamlet2006
Aynen öyle oluyor.

• Beğen
Tepkiler: Muhammet Ağrı
@Mhmm@
Enerji gereksinimi egzersiz başladığı andan itibaren artış gösteriyor. Uzun süreli dayanıklılık egzersizlerinde organizma sırasıyla kandaki şeker ve yağ asitlerini sonra kaslarda depolanmış olan glikojeni sonra karaciğerdeki depoları tüketmeye başlar. Bunlar yarım saat içinde tükenir. Daha sonra salgılanan adrenalin etkisiyle ve bir takım hormonların katkısıyla yağlar deri altı katmanlarından kana geçerek metabolize olurlar yani yakılarak enerji açığa çıkartırlar. İzledikler yol çok detaylı, ben burada basitçe anlatmaya çalışıyorum. Yağların yanması uzun bir süreç ve oksijen gerektiriyor. Ancak bu, şu anlama gelmiyor : siz yavaş gidip oksijen sağladığınız sürece yağlar yanmaya devam eder ve egzersiz sonsuza dek sürer.. Hayır, organizmada süregelen bu yanma olaylarında bir takım metabolik artıklar birikmeye başlar. Aynı yanan sobada kül birikmesi gibi yanmayı etkilemeye başlarlar. Vücudunuzun gerekli maddelerden enerji üreterek size destek sağlaması antrenmanlarınızın sayısı, km si ile sınırlıdır. Ve yenilenme için dinlenme gerekir.. Antrenmansız gruplarda vücut glikojeninin %30 u kullanılabiliyorken bu oran antrenmanlı bireylerde %55 sınırlarına kadar çıkmakta. Yüksek dozajlarda yapılan antrenmanlarda oksijensiz olarak üretilen enerjinin çoğu yüksek glisemik değerli karbonhidratlardan ve direk olarak glukozdan sağlanır. Bu ürünlerin kullanımı sonucu kullanım süresi ve sizin antrenman düzeyinize göre laktik asit oluşmaya başlar. Laktik asit egzersizi sınırlayıcı bir faktördür. Şimdi sizin sorunuza gelelim : Uzun soluklu sürüşlerde organizmada oluşan enerji açığı tüm vücut kaynakları kullanılarak kapatılır. Belli bir zona çıkmadım karbonhidrata el süremem ya da glukozla işim olmaz gibi bir tasarrufu yoktur vücudun. Glukozu, karbonhidratı hemen glikojene çevirerek kullanmaya başlar, ayrıca en önemli enerji kaynaklarından biri olan ve istirahat anında bile üretile laktattan enerji sağlamaya devam eder. Bütün bu olayların gerçekleştiği yer karaciğerdir. Tüm dönüşümler ve yapımlar orada gerçekleşir. İnsan vücudu mükemmek şekilde programlanmış ve o şekilde çalışan bir fabrika gibi. Yeyin için ve sürün...

@Taze Fasulye
Antrenman ve beslenme konusu çok bileşeni olan konular. En azından hedeflediğiniz yarış ya da sürüş türüne uygun yapılmalı. Örnek : uzun mesafe antrenmanları yaparak 40 km saate karşı yarışına hazırlanamazsınız. Mutlaka antrenman konusunda da elimden gelen her türlü desteği herkese vermeye hazırım. Beslenme konusu da keza aynı şekilde. Detaylar barındırıyor. Tabii bu, anlatmıyacağım demek değil. Önce güneşle ilgili deneyimlerimi anlatayım : Güneş çarpması ya da sıcak çarpması denilen olay tamamen vücutta yeterli suyun bulunmaması veya bitmesi veya yerine konmaması sonucunda oluşan motorun hararet yapmasıyla aynı...Vücudumuz terleme yoluyla kendini soğutuyor. Sıcağa ve devam eden egzersize rağmen terleme durursa kıyamet yakındır. Sıcak çarpması, bulanık görme, düzgün düşünenememe, baş dönmesi, deride solgunluk, mide krampı, kusma ve yorgunluk olarak ortaya çıkar. Yapılacak şey hemen gölge ve rüzgarlı bir yere geçip soğuk olmayan serin sayılabilecek su içmeye başlamaktır. Ancak bazı durumlarda bilinç kapalı olabilir, böyle bir durumda içecek hiç bir şey verilmemelidir. Duş imkanı varsa yararlanılabilir. Ateş düşürmede uygulanılan yöntemler uygulanır. Koltuk altlarına ve diz arkalarına ıslak bezle kompresyon yapılabilir. Benim başıma hiç gelmedi. Bunun sebebi güneşli ve aşırı sıcak havalarda sık mola verip su kuşu gibi çeşmelerin yalaklarında vakit geçirmemdir. Ancak geçen seneki ultra yarışta kollarımı korumadığım için aşırı ultraviyole ışınlar nedeniyle su topladı ve yarış sonrası 10-15 gün sanki kollarımı iğneli fıçıya koymuşum gibi dayanılmaz batma ve kaşınma hissi beni perişan etti. Bu tür etkilenmelerden kaçınmak için beyaz renkli koruyucu kolluklar var ve çok iyi iş görüyor. Beyaz uzun kollu jarse forma da giyilebilir.
Antrenmandan söz ederken, uzun mesafe antrenmanını kastediyorsanız öncelikle seleye alışmak ve bisiklet üzerindeki pozisyonunuzun doğruluğunu teyit etmekle başlayabilirsiniz. Yani bikefitten bahsediyorum. Bisiklet geometrisinin vücudunuzla sürüş anında uyum içinde olmasını sağlamak için yapılan ergonomik ayarlar. Şunu samimiyetimle söylemek isterim ki : uzun mesafe sürüşlerinde kondisyon üçüncü sırada. Eğer siz bisikletin üzerinde en az 3-5 saat sürüş yapamıyorsanız ki bu sürüşte ort. km hiç önemli değil, o zaman uzun soluklu yarışlarda bir kaç saat sonrasında sırasıyla, boynunuz, ense kökünüz, beliniz, sırtınız, el bilekleriniz ağrımaya başlar ve giderek dozajını arttırır. Sorunların en önemlisi sele sorunu. Eğer kendi popo ölçünüze ve uzun sürüşe uygun bir sele seçiminiz ve bu seleye alışıklığınız yoksa eyvah eyvah...İşin enteresan yanı sele vurmaya başladımı ufacık selenin üzerinde poponuzu o kadar gezdiriyorsunuz ki taytınız eskimeye başlıyor. En önemlisi belirli aralıklarla ayakta sürerek kan akışını sağlayarak rahatlatma yapmazsanız, seleden kalkınca bir daha oturamıyorsunuz. Ben yanlış sele seçimim yüzünden km lerce ayakta sürdüm geçen sene. Doğal olarak o da çok yoruyor. Kısacası sele yüzünden mahvolduk. En kolayı da kondisyon. Tek seferde 100 km ( molasız ) sürecek duruma geldiğinizde, iyi programlanmış molalarla gün içinde çok rahat 200 km lere ulaşabilirsiniz...Yine devam ederiz, şimdilik aklıma gelenler bunlar...

@Taze Fasulye
Bütün öğrendiklerimi bilmeyenlere ve bana faydası olsun diye öğrendim. Spora başladığım ilk yıllarımda ( 1978 ) antrenman verecek antrenör bulamıyorduk. Onun bunun antrenmanını gizlice seyredip yapmaya çalışıyorduk. Başkasının elbisesi size ne kadar uyarsa bize de o kadar uydu. Bana göre en kıymetli şey bilgi ve daha kıymetlisi de paylaşmak. Yardımım dokunuyorsa ne mutlu bana... :)?Tekrar etme konusu bana da faydalı, bildiklerimi unutmamıış oluyorum... :)

@Şeffaf
e nasıl geçiyor peki bu diz ağrısı? @CmlCLK

• Hahaha
Tepkiler: Cemal Ç.
@Süper Dede

valla benim epey bir fazla kilom var ama 50km durmadan sürdükten sonra eve gelip yemezsem (asgari miktarda) sabah kalktığımda trafik kazası geçirmiş gibi oluyorum.
o bir seçenek değil yani...

• Beğen
Tepkiler: Şeffaf
Mutlak olarak dinlenmek bisiklet sürmemek şart sürecekseniz bu km olarak 5-10kmyi geçmeyecek. Bunların haricinde el yapımı içecekler tüketin, masaj yaptırın. Dişinizi sıkabilirseniz soğuk duş alın. Vücudunuzu dinlemek gerçekten önemli bu durumlarda ayriyeten :) @Şeffaf Abi benimde vardı 5-6 haftada iyileşti...

Kısa oldu ama en azından günün boş geçmemesi adına
Hafif trafikte, pedal kesmeden

Mesafe: 30 km
Süre: 1 sa 15 da
Ortalama hız: 24 km/sa
Nabız bandım galiba bozuldu:kötü:

Arkadaşlar siz neler yapıyorsunuz?

@hamlet2006
Ders çalışıyorum:okyrm::okyrm::okyrm: zaman buldukça bisiklet sürüyorum. Yapacak bir şey yok malesef. Çok zor ve yoğun bir seneye denk geldi.:(

Ben, yağmur ve soğuk yüzünden 60' trainer yaptım. 100 rpm den hiç düşürmeden ve sürekli dairesel çevirdim. İyi geldi bacaklarıma. Nabız en fazla 133 hr'e çıktı. En azından boş geçmedik... :)

Benden bugün rest :) Dün sorduğum aerobarın üzerine takılan ışık tutuculardan yapıyorum. Bir kaç çeşit var düşündüğüm şundan başladım bakalım nasılmış:

(link)

192828

@Abdülkadir Ergin
Forumun Macgyver'i iş başında.Yapamayacağın şey yok,maşallah.:harika: Korkuyorum senden:krktm:
Gelecekten bir kare

Abdülkadir Ergin 6 Temmuz sabahında Hopa'ya sadece bir sırt çantası ve bir İsviçre çakısı ile gelmiş.Bunu gören @Süper Dede Mümtaz Ağabey,büyük bir şaşkınlık içinde sormuş.
Mümtaz Ağabey:Abdülkadir kardeşim bisikletin nerede?
Abdülkadir Ergin:Ağabey, uçak kargosunda bisikleti fazla hırpalıyorlar diye getirmedim.
Mümtaz Ağabey:İyi de bu yarışta bisikletsiz ne yapacaksın.Bisiklet olmadan nasıl olacak.
Abdülkadir Ergin:Büyük bir özgüven ile yarış saat kaçta Ağabey
Mümtaz Ağabey:Gece saat 21:00 de
Abdülkadir Ergin: Aman ağabey dert ettiğin şeye bak.Daha 9 saat varmış.Hiç buralarda bildiğin nalbur falan var mı?
Mümtaz Ağabey:Hiç dikkatimi çekmedi,yok galiba.Buraya gelirken yol kenarında bir hurdacı görmüştüm,bir de bakkal.
Abdülkadir Ergin: Birkaç dakika düşündükten sonra gülümseyerek Mümtaz Ağabey'e beni oraya götürür müsün demiş
Mümtaz Ağabey: Abdülkadir Ergin'in bu rahatlığına anlam verememiş ve evet demiş

İkisi bir müddet Hopa'nın sıcağında yürüdükten sonra hurdalığa ulaşmış.Abdülkadir Ergin,lunapark görmüş çocuk gibi sevinmiş.

Abdülkadir Ergin:Mümtaz Ağabey, işe yarayabilecek birşeyler görürsen haber verir misin demiş.
Mümtaz Ağabey:Etrafına bakınmış ve bir adet çamaşır makinesi,birkaç profil demir,birkaç çaydanlık ,birkaç motosiklet hurdası ,araba hurdası ıvır zıvır gibi şeyler görmüş
Abdülkadir Ergin:Ağabey uzay mekiği yapmayacağız ki demiş.Bunlardan bir tane uzay mekiği bir tane de F16 çıkar demiş.Ivır zıvır yeter demiş
Mümtaz Ağabey:Şaşkınlıklar içinde peki ya bunları yapacak alet edavatın var mı
Abdülkadir Ergin:İsviçre çakım varya demiş ve işe koyulmuş bir iki saat sonra bisikleti yapmış.Daha sonra bir de buralarda bakkal var demiştin.
Mümtaz Ağabey:Yaptıklarını görünce bakkaldan aldıkları ile herhalde atom bombası yapar diye korkarak sormuş ne yapacan bakkalı
Abdülkadir Ergin:Susadım da su alıp içeceğim demiş.Biliyorsunuz istese 2 hidrojen bir oksijene bakar.

Ben de gece antrenmanına çıkayım bari, yarın günlerden Milano Sanremo çünkü

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri