Scudo Sports

Trans Türkiye Ultra Bike Race

Üikemizde ultra mesafe bike-packing yarışı yapılması durumunda katılır mısınız...?

• Toplam katılım
    552
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
@CmlCLK
Hocam neredeyse aynı şeyleri yaşamışız. Halen dizimin altında, üstünde ağrılar var. Kendini hissettiriyor. Nasıl geçer? Ne yapmak lazım?

Aynen yaşadım, sabah kalktığımda ayaklarımın üzerinde duramam bir 5 20 daklka kase. Mecburen oturup iyileşmeyi bekledim. Çok zordu gerçekten

Scudo
Diziniz cok ağrıyorsa dinlenme şart. Duruma göre bir kaç gün/hafta hiç binmeyin. Benim kronik problemimdir diz ağrısı. Amma esneme ve germe hareketlerinin direkt etkisini görüyorum. Her antrenman dönüşü soyunurken malum sol dizim ağrır, bugün yine ağrıdı. Her zamanki gibi sol bacağımı esnettiğim an ağrı geçti. Eskiden ağrısa da esnetme yapmaz dinlenmeye geçerdim, sabaha yine eseri kalırdı, bir kaç güne anca yok olurdu. Şu an en ufak bir ağrıda esneme germe hareketleri yapıyorum. Ödemin çaresi de buz uygulama yukarıda anlatılmış. Bir de zıt banyo çok iyi oluyor, kasları helva gibi yapıyor. Zıt banyoyu duşta da uygulayabilirsiniz, ister lokal isterseniz tüm bedene. 4 dk.sıcağa yakın ılık su tutup 1 dk.soğuk şu tutuyorsunuz. 3 set yapılıyor pamuk gibi oluyorsunuz ? özetle antrenman sonrası esnetme germe, sonra zıt banyo, gerekiyorsa buz uygulama ve ödem dağıtıcı krem...

@Süper Dede
Mümtaz Ağabey,
Şu mantık doğru mudur?
-Antrenman öncesi karbonhidarat ağırlıklı
-Antrenman sırasında yine karbonhidrat ağırlıklı
-Antrenması sonrası protein ağırlıklı mı beslenme yapılmalıdır?

İkinci sorum antrenman öncesinde glisemik indexi düşük
Antrenman sırasında(özellikle) glisemik indexi yüksek
Antrenman sonrasında yine glisemik indexi yüksek gıdalara mı yönelelim?

Arkadaşlar sürüş sırasında süt içicekseniz Laktossuz için derim bağırsaklarda sıkıntı yapmıyor.

• Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin
Bir beslenme uzmanının (link) başlıklı yazısını okumanızı tavsiye ederim. Yazıda Kan Şekeri, Glisemik İndeks, Glisemik Yük ve kan şekeri kontrolünü sağlayan başlıca iki hormondan bahsediliyor. Faydalı olacağını düşündüğüm için bu mesajda o yazıdan kısaca alıntılar yapmak istiyorum.

Kan şekerini etkileyen başlıca besin grupları, karbonhidratlar ve proteinlerdir. Proteinlerin kan şekeri üzerindeki etkisi karbonhidratlar kadar güçlü değildir.

Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar ve emilimi bağırsakta tamamlanır. Karbonhidratların lif dışındaki kısımları, sindirim sonucu monosakkaritlere (basit şekerlere) dönüşür. Monosakkaritler bağırsaklardan emildiğinde kan şekerimiz yükselir ve sonrasında insülin devreye girerek kan şekerimizi normal seviyelere çeker.

“Glisemik İndeks” yiyeceklerin yeme sonrası kan şekerini yükseltme hızını gösteren bir ölçüttür.

Glisemik yük, bir besinin glisemik indeksi ve bir porsiyonunda bulunan karbonhidrat miktarı kullanılarak elde edilen bir sayıdır. (1) Glisemik yükü yüksek bir yiyecek yenildiğinde kan şekeri hızla yükselir, glisemik yükü düşük bir yiyecek yenildiğinde ise kan şekerindeki yükseliş daha yavaş ve dengeli gerçekleşir.

Glisemik İndeksGlisemik Yük
Meyveler
Elma386
Muz5212
Portakal425
Şeftali425
Armut384
Üzüm468
Kivi536
Çilek401
Karpuz724
Greyfurt253
Kavun654
Kiraz223
Ananas587
Portakal suyu5013
Elma suyu4413
Sebzeler
Pancar645
Havuç473
Bezelye484
Patates8714
Bal kabağı753
Mısır549
Tatlı patates6117
Ekmekler
Beyaz Türk ekmeği8715
Tam tahıllı ekmek719
Çavdar ekmeği588
Pumpernickel çavdar ekmeği415
Süt ve Süt Ürünleri
Süt (tam yağlı)273
Süt (yağsız)324
Yoğurt363
Soya sütü448
Kahvaltılıklar
Yulaf ezmesi5515
Müsli (Alpen)5510
Cornflakes8121
Cheerios7415
Reçel ve bal
Bal5510
Çilek reçeli5110
Kuruyemişler
Yer fıstığı141
Kaju223
Patlamış mısır728
Kuru meyveler
Kuru kayısı319
Kuru üzüm6428
Kuru incir6116
Kuru hurma10342
Tahıllar
Pirinç8737
Esmer pirinç5518
Basmati pirinç5822
Aşurelik buğday2511
Bulgur4812
Kuskus6523
Karabuğday5416
Kuru baklagiller
Nohut288
Mercimek305
Kırmızı mercimek265
Kuru fasülye299
Barbunya3910
Maş fasülyesi315
Meksika fasülyesi287

Kaynak:(link)

Yenilen besinin glisemik yükü ne kadar yüksekse vücutta bu besine karşılık o kadar çok insülin salgılır. (2)

192737

Düşük glisemik yüklü besinler, yüksek glisemik yüklü besinlere göre kan şekerini daha dengeli seviyelerde tutar. Kan şekerinin dengeli seviyelerde tutulması ani açlık durumunu engeller.

Referanslar
  1. Salmeron J. Dietary fiber, glycemic load, and risk of non-insulin-dependent diabetes mellitus in women. JAMA: The Journal of the American Medical Association 1997;277:472-477.
  2. Atkinson F, Foster-Powell K, Brand-Miller J. International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008. Diabetes Care 2008;31:2281-2283.

Glisemik indexi düşük besinler kulağa çok daha sevimli gibi gelse de ani enerji ihtiyacının olduğu durumlarda yani antrenman sırasında glisemik indexi yüksek besinler tercih edilmesi gerekiyor olabilir.Bu ifade doğru bir ifade midir?
Mantıken doğru olabilir,zira antrenman sırasında kullanılan enerji barlarının ve jellerinin kana çok hızlı geçmesi vurgulanır.

Bana kalırsa beslenme konusu her bireye özel. Sizin dogrulariniz bana yanlış gelebilir size iyi gelen bana kötü gelebilir. Alışkanlıklar çok önemli daha önce yemediginiz gıdaları yemeyin. Hepimiz belli bir yaşı aşmış bireyleriz metobalizmamiza ne iyi gelir ne kötü gelir pek ala öğrenmiş olmalıyız. Örneğin geçen yılki yarışta Mümtaz abiyle birlikte otelde kalmıştık. E tabiki Mümtaz abimin gazıyla kahvaltıda tahin pekmez bal kaymak ne bulduysam yedim sanırım o da yemişti Sonrası mi benim bagirsaklarim bozuldu. Ama onda bişey yoktu. :D ilk gün 10 dakikada bir tuvalet aradım bu yüzdende saatler kaybettim.
Burada yapılan oneriler genel bilgiler diye yorumluyorum kendinize göre düzenleyin derim.
Kan gruplariniza göre beslenme seceneklerinide bir araştırın. Yeni yeni şeyler çıkıyor :)

Arkadaşlar bugün kan şekeri ile makarna konusuna son verecek durumu açıklıyorum.9
1- Makarna evet arkadaşlar Mümtaz abi bile bulamadığını söylediği bu makarnayı bulabileceğiniz yegane yer pizza tomato, gidebileceğimiz yerler yarışta baştan sona sıralayacak olursak Trabzon, Samsun, Çanakkale, İzmir ve son olarak Manisa menülere gelince spagetti ve fırında makarna olarak ayrılıyor. Fırında makarnalı olanlar 2 çeşitliden başlayarak 5 çeşitlisine kadar mevcut. Spagetti ise 4 usüllü olarak mevcut. Fırında makarnaların fiyatları 18,90tlden 22,90tlye kadar, spagettide ise 14,90tlden 16,90tlye kadar mevcuttur.
2- Kan şekerini yükseltmeden ve şeker ihtiyacımızı karşılayacak meyveyi 1 kaç gün önce videoda rastladım. Adına gelecek olursak Papaya bu meyve A, C, E vitaminleri açısında çok zengin meyvedir. Meyvenin kendisinde şeker olduğundan dolayı fazla tatlıdır. 2 gün önce gittiğim 3M migrosta kuruyemiş tezgahında kurutulmuş olarak mevcuttu. Paramın yettiği kadar aldım aynı gün içerisinde evde bitirdim. :D

Sorulara cevaplar : Glisemik değeri düşük ya da yüksek değerli karbonhidratların önemi istirahat halindeyken var. Egzersiz sırasında organizmaya ne versen eritiyor. Düşükmüş, yüksekmiş bakmıyor, sebebi vücudun programlanması böyle. Egzersiz bittiği andan itibaren yıkıma uğramaması açısından protein ağırlıklı beslenmek çok önemli. Öncesinde de protein tercih edilebilir ancak düşük glisemik değerli karbonhidrat alımı biraz daha önemli. Hareket başladıktan sonra enerjiyi seçmiyor vücudumuz. Ne bulursa yakıyor. İstirahat halinde iken durum farklı oluyor. Yüksek değerli k.hidrat karşısında hemen insülin salgılanıyor ve baskılanıyor. Bu konuda yapılan laboratuvar çalışmaları var. Bir saat öncesinden yüksek değerli k.hidrat verilen grup normal beslenen gruba göre daha düşük performans sergiliyor. Zaten molalarımızda 15 dakikayı geçmemeniz gerektiğinden çok ince davranmaya gerek yok. Uzun verilen molalarda ( uyku hariç) vücudun tekrar sürüşe geçip alışması biraz zor oluyor. En önemli ip ucu : daha önce yemeye alışık olmadığınız bir şeyi yarış sırasında asla tüketmeyin...nokta... :)

@Süper Dede
Mümtaz Ağabey,
15 dakika sınırı recovery yapma sınırımız aynı zamanda değil mi?Eğer sürüşü sonlandırdıysak 15 dakika geçmeden recovery beslenmesi yapmalıyız.Molada 15 dakikayı geçersek vücut yıkıma başlıyor değil mi?

Evet, gerekli enerjiyi bulamazsa proteinleri parçalayarak enerji üretmeye başlayan organizmada kas yıkımları başlıyor. Egzersiz sırasında enerji alımı bu yüzden çok önemli. Durduğunda da enerji tüketimi devam ediyor. Bunu bir şekilde yerine koymak şart. Kuru kayısı, kuru incir, hurma ve muz çok güzel protein ve karbonhidrat kaynakları. Muzun hafif kararmış olanını tüketmeye dikkat edin...

(link)

(link)

Birinde sadece sıcak su lazım, diğerinde sicak su ve bir kap lazım.

Yalnız içinde monosodyum glukomat var. O yuzden tadı çok güzel geliyor . Doyma hissi vermiyor.

Son düzenleme:
@Süper Dede

Mümtaz Ağabey, Galiba mantığı sayende yakaladım, kafamda oturttum.

Sürüş bittikten hemen sonra vücut proteinleri parçalamasın diye acilinden enerji bulmamız gerekiyor.Bu acil enerji ihtiyacını da vücut proteinlere saldırmasın diye kuru incir ,hurma gibi glisemik indeksi yüksek besinlerden karşılıyoruz.Zira bu besinler en kısa sürede enerji ihtiyacını karşılıyor.:harika:Ve böylece kaslar da yıkılmamış oluyor.

Sürüş bittikten sonra 15 dakika içinde recovery beslenmesini yapmazsak;vücut enerji ihtiyacını kaslarımızdan sağlıyor yani kaslarımızı yıkıyor.

Son düzenleme:
Ya siz acıkmışsınız anladım ben. Gelin size şöyle şöyle bol soğanlı kavurmalı bir yumurta yapayım da glisemik moraliniz yükselsin :)

Edit, çok uzun bir süre spor öncesi, sırasında ve sonrasında ne yemeli, ne kadar yemeli konusunu araştırdım. Body forumlarında hocalara sordum. Diyetisyenlerle görüştüm. Bir çok bilgi edindim ve bu foruma ds yazdım zaten. Ama hepsinin özeti bu konuda var. Şu son 9-10 mesaj. Tüm doğru bildiklerimin bir özeti

Kendi adıma bir teşekkürü borç bilirim. Hakikaten bu konu forumun britannica'sı

Bu arada bir kaç sayfa önceki hamlet'in konusu askıda kaldı. Dünya üzerindeki gezginlerin son dönemlerde tercih ettiği yük taşımayla ilgili bir kaç görsel ekleyeyim. Son 3 fotoğraf aynı bisiklete ait. Tabii bunlar aero endişesi pek olmayan gezginler onu da belirteyim
@hamlet2006
192745192747192748192749192750192753192752192751

Son düzenleme:
Sevgili arkadaşlar bazı konularda kendi fikirlerimi, tecrübelerime dayanarak açıklıyorum. Bazı konularda ise bilimsel gerçekler var, onları aktarıyorum. Sıcak su ilavesiyle yenilebilir hale gelen gıdaların tümünden uzak durun. Raf ömrünü uzatmak için ilave edilen bir takım koruyucu katkılar yüzünden kanserojen etkisi olan gıdalar bunlar. Makarna yemek istiyorsanız, küçük bir kabın içinde yiyebileceğiniz kadarını kendiniz pişirerek tüketin. Yoksa piyasada bin çeşit makarna var. Sıcak suyu ilave et ve ye. Konumuz bu değil ve içinde ne olduğu belirsiz üstelik te çok pahalı bir takım para tuzakları. 2-3 liraya yarım kilo makarna alıp iki seferde pişirmek suretiyle hem ucuza hem de sağlıklı besin tüketmiş olursunuz. Benim sizlere tavsiyem odur ki her bıyıklıyı babanız sanmayın. Hiç bir şey bulamazsanız, yarım ekmeğin arasına kaşar koyup yarım litre sütle yeyin, çok daha sağlıklı...

Şöyle iki dk okudum müthiş gerçeklerle yüzleştim ben kas mı kaybettim ya 15 dk lık sürelere hiç dikkat etmedim antrenman sonrası mümkün olduğu kadar yememeye çalıştım yanlış yapmışım o zaman ?

@Mhmm@
Antrenman sonrası yememek, aracınıza yakıt koymamaya benzer. Nasıl yol gideceksiniz...

@Süper Dede
Abi antrenman bitti eve geldim uzandım dinleniyorum ve birkaç saat içinde uyuyacağım yemesem olmaz mı :)

@Mhmm@
Fazla kilon varsa yemeyebilirsin, ama açlık hissetmene rağmen yemezsen olmaz...

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri