Scudo Sports

Trafikteki martı scooter terörü

"Devlet bununla trafiğe çıkmama müsade ettiğine göre ben bu aletle her haltı yerim" mantık tam olarak bu. Bunların trafikte sergiledikleri tuhaf davranışları ilk defa bisiklet sahibi olmuş 10 yaşındaki çocukların hareketlerine benziyo, bi ön kaldırmadıkları kaldı! Sonradan görme bazı motorlu taşıt sürücüsü görgüsüzlerden gına geldi üstüne bi de bunları sürdüler piyasaya. Ya sabır!

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Scudo
ben de kadıköyde boğa heykelinin az aşağısında az daha bu teröre denk geliyordum
trafik tek yön orda. sağdan gelen araçlara bakıp karşıya geçmek için yola adımımı attığım anda vıjjjjj diye bi rüzgar sesi hissettim. adam ters yönde bayır aşağı inerek benimle kaldırım arasından 1 adımlık mesafeden silme geçti. yani bana soldan çarpsa neler olurdu bilemiyorum. ayak bileğimde o rüzgarı hissettim
eğer bana çarpsaydı muhtemelen yere düşüp birkaç takla atardım. eğer ayağa kalkabilecek durumda olsaydım o herifi bi daha martıya binmeye tövbe ettirene kadar pataklardım buna eminim

Evet arkadaşlar dün Merzifon da bisiklet yolunda giden , ayakta durulup sürülüyor ya iki tekerli bir alet gördüm :D , kulağında kulaklık , gardaşım buralar benden sorulur gibi bir havadaydı yaşı 25-30 arası vardı. Yakında martı da görürüm herhalde.

• Beğen
Tepkiler: Aybek Cihan
Eryaman metromal onunden geçen bisiklet yolunda goksuya doğru her gun suruyorum. Kaçtır denk geliyor, bisiklet yoluna, tek gidisi kapayacak şekilde birakilmis elektrikli skooter. Bugun yeter artik dedim aldim kaldirimin en kenarına yatırdım.

Başlık yanlış açılmış, Türkiye trafiğinde martı scooter terörü olarak açılmalıydı, Ankara dışında sanki herkes kurallara harfiyen uyarak martı sürüyor. İkamet ettiğim İstanbul'da da mmartılara herhangi bir kural işlemiyor, zaten daracık olan kaldırıma enlemesine bağlayıp bütün kaldırımı kapatmak, ters yönde laylaylom modda yaldır yaldır gidip kafa kafaya çarpışma tehlikesi geçirmek, geçirttirmek, az miktarda olan bisiklet yollarında dümdüz bir çizgiyi bile takip etmeyi beceremeden yalpalayarak giderek sollayacak bisikletliyi tedirgin etmek gibi hareketler İstanbul'daki ve Türkiye'nin geri kalanındaki martılarda da bol bol görülen hareketler

Başlık türkiye geneli olarak değiştirilmeli.

Darıca sahilde antreman vs. sürüş tarzında sağ sol veya yanlış yapan arkadaşlar beni gördüğünde dikkat ediyor :D bu da benim yöntemim. Hızımı düşürmeden sabit şeritte.

Bir etkinlik düzenleyelim, toplanıp Martı kullananları dövelim😃 Şiddet yanlısı olmasam da ara sıra aklıma böyle şeyler geliyor🤣 Bu soruna acil bir çözüm bulunmalı. Çok rahatsız edici oluyorlar bazen.

En tehlikeli şey 2 kişi biniyorlar. Bu araçlara 2 kişi binilmez ,denge sağlamak zor ve görüs çok sınırlı olur.

Pendik-Caddebostan sahilinde bolca bulabilirsiniz ve sövmemek elde değil.

• Beğen
Tepkiler: LastikOsman
Araba, motosiklet en sonundada scooter terörü geldi 😅 Bazı kesimlere göre bisiklet sürmeyen herkes terörist nedense. Herkes bisiklete yol vermeli, bisikleti sıkıştırmamalı, bisiklet yolunu boş bırakmalı. Başka hiç bir şey girmemeli, hayvan da, karşıdan karşıya geçen yayada...

Bisiklet yolundan sadece bisiklet gitmez, scooterda gidebilir, elektrikli motosiklet tarzı bisikletlerde gidebilir ki onlarda bisiklet sonuçta. Geciş üstünlugu derseniz bisikletten daha dengesiz, zayıf ve küçük bir araç olduğu için geciş üstünlüğü olmalıdır hatta scooterların.

Bisiklet yolundan küçük hacimli, moped yada scooter tarzı motosikletlerde gidebilmeli mesela, araçlar bunları çok sıkıştırıyor, ve bunların çoğu ortalama bir şehir bisikletinden bile yavaş. Bazen görüyorum kaptırmış adam yol bisikleti ile sahil bisiklet yolunda belki 50km anlık hız yapıyor, zil çala çala gidiyor, çoluk cocuk sahilde sağa sola koşuyorlar, önüne çıksa o ince tekerler ve pabuç frenleri ile bırakın ani durmayı yavaşlamayaz bile.

Panik fren yapildiginda istenildigi kadar kaliteli olsun incecik lastikler yola tutunmaz, amortisör yok, şaşi geometrisi frene uygun değil, çarparsınız yani.

Kıssadan hisse terörist ne kullanırsa kullansın trafikte terör estirir. Pedala basan terörist olmaz diye bir kavram yok. Görüyoruz zaten %90 bisikletli elinde telefon, ışık yok önde, zil yok ıslık çaliyor, arkada stop yok. Kaldırımlarda keyfi gidiyor vs...

Kalan %10 luk kısmın yarısıda, taytını giyip bisiklet yolunda uçarak gidiyor adeta, ben sporcuyum triplerine girip, önüne birşey cikabilir diye dusunmeyen. 50+ km hızlarda, caddede araba sollayanıda görüyorum, yanında otobüs geçse rüzgarından uçacak adam.

En tehlikeli şey 2 kişi biniyorlar. Bu araçlara 2 kişi binilmez ,denge sağlamak zor ve görüs çok sınırlı olur.
2 yine iyiymiş. Ben 4 kişi binenini de gördüm.
Araba, motosiklet en sonundada scooter terörü geldi 😅 Bazı kesimlere göre bisiklet sürmeyen herkes terörist nedense. Herkes bisiklete yol vermeli, bisikleti sıkıştırmamalı, bisiklet yolunu boş bırakmalı. Başka hiç bir şey girmemeli, hayvan da, karşıdan karşıya geçen yayada...

Bisiklet yolundan sadece bisiklet gitmez, scooterda gidebilir, elektrikli motosiklet tarzı bisikletlerde gidebilir ki onlarda bisiklet sonuçta. Geciş üstünlugu derseniz bisikletten daha dengesiz, zayıf ve küçük bir araç olduğu için geciş üstünlüğü olmalıdır hatta scooterların.

Bisiklet yolundan küçük hacimli, moped yada scooter tarzı motosikletlerde gidebilmeli mesela, araçlar bunları çok sıkıştırıyor, ve bunların çoğu ortalama bir şehir bisikletinden bile yavaş. Bazen görüyorum kaptırmış adam yol bisikleti ile sahil bisiklet yolunda belki 50km anlık hız yapıyor, zil çala çala gidiyor, çoluk cocuk sahilde sağa sola koşuyorlar, önüne çıksa o ince tekerler ve pabuç frenleri ile bırakın ani durmayı yavaşlamayaz bile.

Panik fren yapildiginda istenildigi kadar kaliteli olsun incecik lastikler yola tutunmaz, amortisör yok, şaşi geometrisi frene uygun değil, çarparsınız yani.

Kıssadan hisse terörist ne kullanırsa kullansın trafikte terör estirir. Pedala basan terörist olmaz diye bir kavram yok. Görüyoruz zaten %90 bisikletli elinde telefon, ışık yok önde, zil yok ıslık çaliyor, arkada stop yok. Kaldırımlarda keyfi gidiyor vs...

Kalan %10 luk kısmın yarısıda, taytını giyip bisiklet yolunda uçarak gidiyor adeta, ben sporcuyum triplerine girip, önüne birşey cikabilir diye dusunmeyen. 50+ km hızlarda, caddede araba sollayanıda görüyorum, yanında otobüs geçse rüzgarından uçacak adam.
Yanlış foruma geldiniz herhalde. Doğru forumda olduğunuza emin misiniz?

Son düzenleme:
2 yine iyiymiş. Ben 4 kişi binenini de gördüm.

Yanlış foruma geldiniz herhalde. Doğru forumda olduğunuza emin misiniz?

Ben gayet doğru bir forumdayım, kişi öncelikle kendini eleştirebilmeli, eleştirilmeden gelişme olmaz, iş fanatikliğe yada tekelleşmeye gider. Yanlışlar doğru kabul edilmeye başlar bir süre sonrada.

Bisiklet biniyoruz diye, her yaptığımız hareket ve düşüncemizi doğru sayamayız. Bisikletide dokunulmaz ve en büyük haklara sahip araç olarak göremeyiz.

O zaman hiç eleştiriye gelmeyen, malum camilar gibi oluruz.

Yine birileri duyar kasma peşinde... Söylediğiniz şeyler tarafımca yanlıştır. Birincisi "biz" bisikletliler olaraktan kendimizi üstün gören yapıda değiliz. Belki bisiklet sporuna alıştıkça tanırsınız bisikletli insanları. Bugüne kadar bisiklet üstünde tanıdığım kimsede art niyet veya kötülük görmedim(talihimden değildir umuyorum). Bu yüzden bisikletli haricindeki insanları "terörist" olarak nitelendirmiyoruz. Bize zararı olan veya zarar verme potansiyeline sahip nesneleri terörist olarak nitelendirmesek de hoş gözle bakmıyoruz. Sürdükçe göreceksiniz ki trafikteki otomobil kullanan insan müsvetteleri tarafından sıkıştırılacaksınız, yayalar üzerinize atlayacak, yanınızdan silme geçen yüksek süratteki araçların penceresinden kafasını çıkarıp bağırarak sizi korkutmaya çalışacaklar ve daha sayamadığım türlü hayvanca hareketler. Siz de yavaş yavaş bunları "terörist" olarak nitelendireceksiniz istemesenizde.

İkinci olarak incecik tekerleklermiş, uygunsuz kadro geometrisiymiş(?), amortisörsüz oluşuymuş... Yol bisikleti kullanmadan bu tarz yanlış eleştiriler yapmamaya özen gösteriniz. İstediğiniz zaman istediğiniz şekilde bal gibi de durabilirsiniz. Ayrıca burada bisiklet yolunda +50 km ile giden hiçbir arkadaşın olacağına inanmıyorum. Zaten antrenman niyetiyle sürenler bisiklet yoluna tövbelidir zannediyorum. Eleştiri olarak alın :)

Bu noktadan sonra mutlak yapılması gereken yasal düzenlemeler var.
Mevcut hali ile giderek artan kazalar ile can güvenliği sorunu ilk öncelik.
Ardından bizim gibi/bize rağmen ve aynı hinterlandın cangılında bisiklet kullanıcıları gibi ortak sorunları olacak...
Onlar-bizler ayrımı artık geride kalmalı..
Yolları babalarının malı gibi gören otomobil ve benzeri araçların hegemonyasını karşı birlikte hareket edip mücadele etme zamanıdır...
Yasa düzenlemesi fena değil ancak her şey "insan" faktörüne gelip dayanıyor..
(link).

Bu noktadan sonra mutlak yapılması gereken yasal düzenlemeler var.
Mevcut hali ile giderek artan kazalar ile can güvenliği sorunu ilk öncelik.
Ardından bizim gibi/bize rağmen ve aynı hinterlandın cangılında bisiklet kullanıcıları gibi ortak sorunları olacak...
Onlar-bizler ayrımı artık geride kalmalı..
Yolları babalarının malı gibi gören otomobil ve benzeri araçların hegemonyasını karşı birlikte hareket edip mücadele etme zamanıdır...
Ülke de adalet diye bir şey yok ki abi, dün siyah plakalı araç yolda sıkıştırdı. Yolun her zaman en sağından gidip kimsenin önünü kesmem saygısızlık yapmam ama işte yapan yapıyor.

Yol bisikleti kullanıp saatte 50km ile hiç kimse bisiklet yolundan gitmez öyle bir imkanı yok. Yol bisikletinde zil takıp süren hayatımda hiç görmedim. Çoluk çocuğun sorumlusu ailesi bisiklet süren değil.

Yol bisikleti yani frene uygun değil öyle mi diyorsun? Ne alakası var şaşi geometresi ile frene uygun olup olmadığı? Hayatında kaç kere yol bisikleti kullandın da böyle bir yorum yapıyorsun?

Senin mantığın ile yola çıkarsak bisiklet yolundan kamyonda geçebilir o zaman öyle mi.

Elektrikli scooterlar ulaşım için çok pratik bir araç, bisiklet forumundayız ama evden işe işten eve gitmek için bisiklet yerine tercih edebileceğim kadar da faydalı bir alettir

Ben gayet doğru bir forumdayım, kişi öncelikle kendini eleştirebilmeli, eleştirilmeden gelişme olmaz, iş fanatikliğe yada tekelleşmeye gider. Yanlışlar doğru kabul edilmeye başlar bir süre sonrada.

Bisiklet biniyoruz diye, her yaptığımız hareket ve düşüncemizi doğru sayamayız. Bisikletide dokunulmaz ve en büyük haklara sahip araç olarak göremeyiz.

O zaman hiç eleştiriye gelmeyen, malum camilar gibi oluruz.
Size göre scooter, e bike, bilmemne ne varsa bisiklet yoluna doluşsun, öyle mi?
Ne kadar kurye, dürümcü, pizzacı vs varsa hepsi bisiklet yolunda zaten. Üç kuruşluk bisiklet yolumuz var, onu da bu arkadaşlarla paylaşalım tam olsun.
Ayrıca yol bisikletçilerine de laf etmişsiniz. İncecik lastikler, taytlar vs. İnanın ironi yapıyor olmanızı ne kadar çok isterdim ancak sonradan anladım ki ciddiymişsiniz.
Yol bisikletçisi zaten trafiğin akış hızına uyabilen hız ve çeviklikte, dikkatli ve ortanın üstünde sürüş tekniklerine hakim sürücüdür. Ve bir çoğu da 100+ kmleri sorunsuzca antrenan niyetine 30+ avg'ler ile bitirebilen sporcu kişiliklerdir.
Maalesef hala yanlış forumda olduğunuzu düşünmeye devam ediyorum. Size yağlı boya, ağaç oyma, vs hobi içeren hoş forumlar önereceğim. Gayet keyifli vakit geçirip kendinizi geliştirebileceğiniz yerler buralar.

Ülke de adalet diye bir şey yok ki abi, dün siyah plakalı araç yolda sıkıştırdı. Yolun her zaman en sağından gidip kimsenin önünü kesmem saygısızlık yapmam ama işte yapan yapıyor.

Yol bisikleti kullanıp saatte 50km ile hiç kimse bisiklet yolundan gitmez öyle bir imkanı yok. Yol bisikletinde zil takıp süren hayatımda hiç görmedim. Çoluk çocuğun sorumlusu ailesi bisiklet süren değil.

Yol bisikleti yani frene uygun değil öyle mi diyorsun? Ne alakası var şaşi geometresi ile frene uygun olup olmadığı? Hayatında kaç kere yol bisikleti kullandın da böyle bir yorum yapıyorsun?

Senin mantığın ile yola çıkarsak bisiklet yolundan kamyonda geçebilir o zaman öyle mi.

Sırayla cevaplayalım.
1- İzmir İnciraltından Mavişehire kadar olan kısımda özellikle haftasonları bisiklet yolundan, bisiklet için top speed denecek hızlarda arkadaşlar yardırıyor, istersen video çekip atabilirim foruma. 50km/h hız, zil, korna, uyarı mecazi anlamda, elimde hız ölçer yok, 3 aşağı beş yukarı. Bagarıp çağırarak uyaran arkadaşlarıda çok görüyorum, aman bisiklet yolundan birisi karşıya geçmeye çalışmasın, bakışlar tripler.

Burada sizin yazdığınız çocuğa ana baba sahip çıksın cümlesi zaten olayı kopardı, elbette her ana baba cocuğuna sahip çıkar, canından kıymetlidir. Çocuk bu sahil alanı fırlar yola, oraya oyuna gelmiş, üst taraf çim, alt taraf çim, boynuna tasma takıp buraya çıkma diyemezsiniz, elinizden kaçar.

2- İki tekerlekte fren konusunu tahmin edemeyecegin kadar iyi bilirim, sidik yarışına döndürmek istemem olayı ama, senin videolarda izlediğin spor iki tekerleklilerde 25 yılım geçti, Ülkü parkın adı İzmir yarış pisti ve henüz Egem virajı Türkiye pist şampiyonasında açıkken tam bir sezon geçirmem, hatırlamadığım sayıda pist günü, ve halen öğrenmem gerektiğini düşünerek İstanbul parktan önce 2008 yılında ilk defa İzmire Erol Hülagü nün getirdiği California Superbike okulu egitimim.

Yani şase geometrisi nedir? Süspansiyon ne görev yapar? Lastik, yol tutuş, frenaj... hepsini çok iyi bilirim. Şimdiki elektronik destek sistemlerinin hiç birisi yoktu hatta en basit Abs bile mevcut değilken üstelik.

Yol bisikletlerinin zaten böyle bir iddeası yok, sizin var nedense? Yol bisikletleri gitmek için tasarlanmış, durmak için değil. Yol bisikletini anca yavaşlatırsınız fren ile.

Bisiklete ilk başladığımda beni en çok saşırtan fren performansı olmuştu, berbat hatta çok çok kötü geldi, adapte olamadım. Diğer bir konu ise kötü yol tutuştu, yani geçmiş tecrubelerim ile uzaktan yakından ilgisi olmayan tamamen farklı bir kondüsyon. Neyse alıştık şimdi, bisiklet gibi davranıyorum sorun yaşamıyorum artık.

Yol bisikleti kullanan arkadaşlar alınmasın lütfen, Zaten onların bir iddeası yok bu konuda, arkadasa binayen söylüyorum. Bu işin gördüğüm kadarı ile en uç noktası yol bisikleti. Fiziki güç, kondüsyon ve aerodinami ile mükemmel mühendislik birleşimi yol bisikletleri adeta uçuyor.

Ama duramazlar, yani örnekleyim, 5-6 bin tl lik yerli malı ön amortisörlü bir Mtb bile sizin fiyatı belki 3-5 katı fazla olan yol bisikletinden daha iyi durur. Jant, iyi pabuç, lastik, mukemmel asfalt dersenizde ya kızaklar yada takla atarsınız panik ve sert yapılan frenajlarda. Sert ön frende takla atmaya çok müsait bir geometri var çünkü.

3- Kamyon demedim. Scooter, martı, elektrikli bisiklet(motosiklet tarzıda olabilir küçük elektrikli) Düşük hacimli caddede sorun yasayan ve bisiklet hızında kalan motosikletler... Bu tarz araçlar ile yollarımızı paylaşabiliriz onlarında hakkı. Bize bir zararları yok çünkü. Hatta adeta diken üzerinde giden scooter sürücülerine geçiş hakkı bile verebiliriz.

Üye engelleme halen işe yarıyorken kullandım. Herkese tavsiye ederim. Yönetime bu özelliği devre dışı bırakmadığı için teşekkür ediyorum.
——-

Scooter üstünde terör estirenleri görmek isteyen varsa, hafta sonları İstanbul caddebostan sahil yoluna davet ediyorum. Sıcak yaz günlerinde gelirseniz daha bir keyifli oluyor!

(link)

Fatih Altaylı işin içinde büyük rant ve avanta olduğunu söylüyor. Ben de buna inanıyorum. Büyük şehırler sağa sola rastgele bırakılmış scoter çöplüğüne döndü. Artık ilçelerde de görmeye başladık. Gençlerin elinde pimi çekilmiş bir elbombasına dönüşüyor
- (link)

Geri