Sırayla cevaplayalım.
1- İzmir İnciraltından Mavişehire kadar olan kısımda özellikle haftasonları bisiklet yolundan, bisiklet için top speed denecek hızlarda arkadaşlar yardırıyor, istersen video çekip atabilirim foruma. 50km/h hız, zil, korna, uyarı mecazi anlamda, elimde hız ölçer yok, 3 aşağı beş yukarı. Bagarıp çağırarak uyaran arkadaşlarıda çok görüyorum, aman bisiklet yolundan birisi karşıya geçmeye çalışmasın, bakışlar tripler.
Burada sizin yazdığınız çocuğa ana baba sahip çıksın cümlesi zaten olayı kopardı, elbette her ana baba cocuğuna sahip çıkar, canından kıymetlidir. Çocuk bu sahil alanı fırlar yola, oraya oyuna gelmiş, üst taraf çim, alt taraf çim, boynuna tasma takıp buraya çıkma diyemezsiniz, elinizden kaçar.
2- İki tekerlekte fren konusunu tahmin edemeyecegin kadar iyi bilirim, sidik yarışına döndürmek istemem olayı ama, senin videolarda izlediğin spor iki tekerleklilerde 25 yılım geçti, Ülkü parkın adı İzmir yarış pisti ve henüz Egem virajı Türkiye pist şampiyonasında açıkken tam bir sezon geçirmem, hatırlamadığım sayıda pist günü, ve halen öğrenmem gerektiğini düşünerek İstanbul parktan önce 2008 yılında ilk defa İzmire Erol Hülagü nün getirdiği California Superbike okulu egitimim.
Yani şase geometrisi nedir? Süspansiyon ne görev yapar? Lastik, yol tutuş, frenaj... hepsini çok iyi bilirim. Şimdiki elektronik destek sistemlerinin hiç birisi yoktu hatta en basit Abs bile mevcut değilken üstelik.
Yol bisikletlerinin zaten böyle bir iddeası yok, sizin var nedense? Yol bisikletleri gitmek için tasarlanmış, durmak için değil. Yol bisikletini anca yavaşlatırsınız fren ile.
Bisiklete ilk başladığımda beni en çok saşırtan fren performansı olmuştu, berbat hatta çok çok kötü geldi, adapte olamadım. Diğer bir konu ise kötü yol tutuştu, yani geçmiş tecrubelerim ile uzaktan yakından ilgisi olmayan tamamen farklı bir kondüsyon. Neyse alıştık şimdi, bisiklet gibi davranıyorum sorun yaşamıyorum artık.
Yol bisikleti kullanan arkadaşlar alınmasın lütfen, Zaten onların bir iddeası yok bu konuda, arkadasa binayen söylüyorum. Bu işin gördüğüm kadarı ile en uç noktası yol bisikleti. Fiziki güç, kondüsyon ve aerodinami ile mükemmel mühendislik birleşimi yol bisikletleri adeta uçuyor.
Ama duramazlar, yani örnekleyim, 5-6 bin tl lik yerli malı ön amortisörlü bir Mtb bile sizin fiyatı belki 3-5 katı fazla olan yol bisikletinden daha iyi durur. Jant, iyi pabuç, lastik, mukemmel asfalt dersenizde ya kızaklar yada takla atarsınız panik ve sert yapılan frenajlarda. Sert ön frende takla atmaya çok müsait bir geometri var çünkü.
3- Kamyon demedim. Scooter, martı, elektrikli bisiklet(motosiklet tarzıda olabilir küçük elektrikli) Düşük hacimli caddede sorun yasayan ve bisiklet hızında kalan motosikletler... Bu tarz araçlar ile yollarımızı paylaşabiliriz onlarında hakkı. Bize bir zararları yok çünkü. Hatta adeta diken üzerinde giden scooter sürücülerine geçiş hakkı bile verebiliriz.