Scudo Sports

Toz Tutmayan Zincir Yağı Tavsiyesi

Shimano ptfe dry lube. Zincirim o kadar temiz gorünüyor ki görenler yağsız olduğunu sanıyor. Vites geçişlerini de iyileştirdiğini hissettim. Mtb kullanıcısıyım.

Scudo
@Göktürk Ünal

Ne zamandır videosunu izlememiştim, sanırım 2 yıldan fazla oldu. Uzun süreden sonra izledim acaba kendini geliştirebilmiş mi, gerçekten bilgi sahibi mi diye sırf ne söyleyecek diye meraktan izledim (Youtuberlarımızın hiç birinin video çekecek kadar bilgiye sahip olmadığı görüşündeyim, sırf para kazanmak için bu işi yapıyorlar) :)
Ve şuan gülüyorum :D Allah'ım, bir kameranın karşısına geçip, bu kadar sınırlı bilgi ile nasıl zincir yağı incelemesi yapılmaya yeltenilir, bu nasıl bir öz güvendir diyorum :bsmagryr:

Wet lube ile dry lubeyi aynı değerlendirme kriterlerine tabi tutup, "Bu yağ (wet lube) çok çabuk toz tutuyor" demesi, bu alanda biraz olsun bilgi sahibi olanlar için komik.
Hiçbir yağı tazelediğinden bahsetmemiş ama 1. sıraya koyduğu Finish line yağını 150 km'de tazelemek gerektiğini söylemiş. E o halde bu yağ 600 km sorunsuz gidiyor nasıl diyebiliyorsun? 150 km sorunsuz gidiyor de ve 6 numaraya (en kötüye) yaz o yağı.
2 numaraya yazdığı Chain L yağını uygulama şeklini öyle bir anlatmış ki, cerrahi yapar gibi yağlamak gerekiyormuş, her baklaya 1 damla yağ damlatmak gerekiyormuş, sonra da kurumaya bırakıp daha sonra bez ile kenarlardaki fazlalık yağın alınması gerekiyormuş. Allah Allah ne kadar garip değil mi :) Çok sıradışı geldi bana! Sadece bu yağı bu (doğru) şekilde uygulaması, diğer yağları gelişigüzel, sürterek damlatması bile testin objektifliğine gölge düşürür. Diğer yağları uyguladıktan sonra fazlalıkları bez ile almamış bile :acpsnr: Bu yağı kullanınca 1500 km'de kirlenmemiş, Zefal'de 250 km'de simsiyah olmuş? Yesek mi? :D

Sıfır ön hazırlıkla, sıfıra yakın bilgiyle çekilmiş bir video.
Tüm zincir yağlarını aynı şekilde uygulamamış.
Testin gerçekçi olabilmesi için bu sürüşleri aynı rotada yapması gerekiyor. İstanbul'da oturanlar bilir, bir ortaköy sahilde bisiklet sürmek var, bir de Şile'ye tozun toprağın içine gitmek, yanınızdan habire kamyon geçip size toz-kum saçması var. Hızınız bile etkiler zincirin kirlendiği mesafeyi. Rüzgar etkiler, tüm sürüşlerde aynı rüzgara maruz kaldığını varsayıyor videoda (gerçi varsayması bir yana, bunun farkında olduğunu bile sanmıyorum bahsetmemiş bile çünkü) :kötü:

İçler acısı bir inceleme. Ama bu, denk geldiğim ilk içler acısı videosu değil. Daha kötülerini de görmüştüm.

• Wet lube, Dry lube ve 4 mevsim lubeler ayrı ayrı kategorilendirilip kendi aralarında kıyaslanmalı.
  • Tüm yağlar aynı metodla uygulanmalı ve fazlalık bezle alınmalı.
  • Testler aynı hızla, aynı rotada yapılmalı.
  • Tek değerlendirme kriteri zincirin ne kadar sürede kirlendiği olamaz, yağ sürmemizin amacı kirlenmemesi değil ki. Sürtünmeyi azaltması ve grupsette %3-%5 arası gerçekleşen mekanik kaybın en aza indirgenmesi. Doğru zincir yağlaması bu kaybı %1 azaltıyor. Asıl performans testi bunu başarıp başaramaması baz alınarak yapılmalı. Yani bir şekilde sprint at, tırman, veya powermetre ile velodroma çık, bir şekilde bize sayısal değerler ver madem zincir yağı performansı videosu çekmek istiyorsun. Bir diğer kriter de yağın kuruma süresi olmalı. Nasıl ki wet lubeler çok toz topluyor (geziniyo bunu bilmese de) dry lubeler de daha çabuk kuruyor. Çünkü wet lube zincire daha iyi yapışıyor, doğal olarak toz da yapışıyor, beyin bedava :) Dry lube ile wet lube kıyaslamak tam olarak komedi.

Umarım gerçekten iyi video çekebilen youtuberlar çıkar, yoksa bunlara kalacağız, bu videolarda anlatılanları izlemek zorunda kalacağız :(

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Başlıktaki soruya gelecek olursak toz tutmayan zincir yağı herhangi bir "dry lube" dir. Toz tutmama konusunda en kötü dry lube bile en iyi wet lubeden iyidir. Çünkü üretiliş amaçları farklı zaten. Biri toz tutmamak üzerine, biri zincire iyi yapışıp yağmurda akıp gitmemek üzere üretiliyor o_O 4 mevsimler ise ikisini aynı anda yerine getirmeye çalışıyorlar ama tabiki mümkün değil. Üşengeçler için 4 mevsim yağlar :D

@Serkan Mıstınoğlu şuan bu söylediklerinizle bayağı bir kafam karıştı. hocam siz hangi yağı kullanıyorsunuz peki? hangisini tavsiye edersiniz?

• Beğen
Tepkiler: Afyon35
(link) bu işe yarıyor mu kullanan var mı?

toz tutması konusunda bir şey diyemeyeceğim ama oldukça tasarruflu ve bereketli olan chain l yağı öneriyorum ben (link) her 150-200 km de bir yağlıyorum 2500 km civarı kullandım,ilk başlarda 50 ml almıştım hala yarısı duruyor

@Desert Fox tarife uygun bir şekilde, zinciri söküp, temizleyip kurutup, yağlayıp, bir süre bekledikten sonra fazlalıkları temizleyip öyle mi bisiklete takıyorsunuz yoksa geleneksel usul ile sökmeden mi yağlıyorsunuz

Ben karaköy de hırdavatçıdan 15 tlye aldığım Gress yağını kullanıyorum. Zincire sıktıktan sonra zincirin yanını siliyorum ve toz toplamıyor ayrıca geçişler çok yumuşak oluyor. Haftada bir tazeliyorum, genelde bir hafta içerisinde 300km sürüyorum. Tavsiye ederim. Sıvı gres yağı sarı gres

@cihataktag zinciri sökmeden ruble ve aynakolu temizleyerek yapıyorum,aynakol-rubleyi iyi temizlemiyorum üstün körü oluyor ve biraz fazla damlatıyorum aslında zinciri çıkartıp yapsam hem daha fazla gidecek hem daha az yağla halletmiş olacağım

• Beğen
Tepkiler: cihataktag
@Desert Fox
Bende bu yağı kullanıyorum, bahsedildiği gibi uyguluyorum. Şuana kadarki en temiz zincir oldu bu yağı kullandım kullanalı. Ama bence uzun süre dayanmıyor gibi 140-150kmden sonra zincirden gıcır gıcır sesler geliyor.Kir düzeyi çok az gözüküyor. Milletin dediği gibi yok o uzun mesefaler kullanıyorum,yağ değiştirme gereği duymuyorum falanlar bilemedim yani. Vites geçişlerinde sıkıntı olmuyor,temizde gözüküyor ama o ilk yağladığım zamanlardaki gibi sessizlik 140km aştıktan sonralara kalmıyor...Bu bakım olayını bir peryoda sabitlemeye çalışıyorum bakalım,bazen bisikleti temizliyorum zincir kalıyor bazen zinciri temizliyorum bisiklet kalıyor falan.Ayrı ayrı uğraşmalarda yoğruyor insanı...

@-Skynet- aynen hocam 150 km civarı bitiyor 500-2000 km yapanlar nasıl yağlıyorlar merak ediyorum doğrusu ama yağ bence baya kaliteli ilk sürdüğün zaman anlıyorsun sürtünme sesini kesiyor,vites geçişlerini gayet iyi yapıyor tourney set olmasına ragmen.En çok da ekonomik olması memnun ediyor 1 yıl önce aldıgım yağın hala yarısı duruyor 2500 km civarı yola rağmen sanırım 1 yıl daha yetecek bana bu

• Beğen
Tepkiler: -Skynet-
Çok eskiden finish line (dry) kullanmıştım güzeldi, sonradan Türkiye'de satan kalmadi sanirim.

• Beğen
Tepkiler: rodya
@Desert Fox
Ben denemelik olsun diye en az mllisini almıştım. Bu yağlamada biter gibi. :D Fiyatı yüksek baya ya,ben o paralara bisiklete yağla kese attırırım. :)

• Beğen
Tepkiler: Desert Fox
@-Skynet- ben de 100 ml sini alayım diyorum hocam 1 yılda 25 ml kullandığıma göre 100 ml 4 yıl yeter ehehe :) şaka maka 50 ml lik şişe 40 dan 60 tl ye çıkmış napalım :(

• Beğen
Tepkiler: -Skynet-
Bisiklet zinciri ni yağlamak gerekli mi, gereksiz mi. Zamanın da zincir ile ilgili araştırma yaparken, bisiklet için zincir yağlamanın gereksiz olduğu yönün de bir video izlemiştim. Video da ki açıklama, yağlanmış zincirin yağsız zincire oranla daha çok toz vs topladığı, aşınmalara bu parçacıkların sebep olduğu yönündeydi.

Radikal çözüm arayanlar zincir waxlarına bakabilirler. Ben kendim kullanmadım ama hakkında çok iyi şeyler duydum.

@MuratHan
O da bir şey mi? Ben hidrolik frenlerime kadar yağsız kullanıyorum. Uçuyor meret :kyfmyrn:

• Beğen
Tepkiler: Kadir Eskici
Konu hortlasın o zaman. Birçok yağ kullandım birkaç teneke yağ aldım karışım yaptım hala deniyorum vazgeçmedim şimdi bunu aldım (link) viskozitesi yüksek olduğu için fırça ile sürüyorum veya birkaç milimlik plastik şişeye koyup mikrodalgada çözüyoruz sıvı haldeyken temiz zincire damlatıyorum şimdilik 109 km sürdüm zincirim grileşti fakat öyle çamur gibi olmadı
Şimdi Motorex kuru Zincir yağı aldım Erdoğanlar biskletten bakalım bu nasıl olacak denemelere devam

Konu hortlasın o zaman. Birçok yağ kullandım birkaç teneke yağ aldım karışım yaptım hala deniyorum vazgeçmedim şimdi bunu aldım (link) viskozitesi yüksek olduğu için fırça ile sürüyorum veya birkaç milimlik plastik şişeye koyup mikrodalgada çözüyoruz sıvı haldeyken temiz zincire damlatıyorum şimdilik 109 km sürdüm zincirim grileşti fakat öyle çamur gibi olmadı
Şimdi Motorex kuru Zincir yağı aldım Erdoğanlar biskletten bakalım bu nasıl olacak denemelere devam

Bende wax kullandım. Öyle simsiyah ya da çamur olmuyor ama arada fırçalamazsanız wax birikiyor.

• Beğen
Tepkiler: Yoldakiseruven
Shimano ptfe dry lube. Zincirim o kadar temiz gorünüyor ki görenler yağsız olduğunu sanıyor. Vites geçişlerini de iyileştirdiğini hissettim. Mtb kullanıcısıyım.
Neden böyle düşünmüşüm bilmiyorum ama hala aynı yağı kullanıyorum ve berbat olduğunu düşünüyorum. Zinciri, rubleyi ve aynakolu temizleyip yağlasam bile daha mahalleden çıkmadan kararma yapmaya başlıyor. İlginç.

Neden böyle düşünmüşüm bilmiyorum ama hala aynı yağı kullanıyorum ve berbat olduğunu düşünüyorum. Zinciri, rubleyi ve aynakolu temizleyip yağlasam bile daha mahalleden çıkmadan kararma yapmaya başlıyor. İlginç.
Bozdular o zaman

Geri