Scudo Sports

Tour de France 2025

bunlara katlanacağız gibi
Alternatifleri mi var?

Scudo
En büyük sebep profesyonel bisikletçi olmadıkları için sürekli goygoy, bugün tarlada olduğum için bende türk eurosport 1 den izlemek zorunda kalıyorum. Quickstep takımının kullandığı bisiklet ve bileşenler ekrana geldiğinde mevzu hala bilmem ne köyünün tanıtımıydı, hiç bu konuya değinmediler.

İzlediğim kadarıyla, uk itv4'de gary imlach genel anlatıcı, teknisyen ned boultin ve eski pro bisikletçi david millar anlatıyor. quick stepin bisikleti ekrana geldiğinde eminim ki kısada olsa her yönüyle kadro, bisiklet ve bileşenleri inceleyip mutlaka artı ve eskilerini söylemişlerdir.

nbc amerikada ise bu işin peygamberi phil ligget, eski pro bisikletçi chris horner ile anlatıyor.

Berkem bey olsaydı yine ucundan kıyısından bisiklet sporu ile alakalı konular da sarper beye sorup konuşuyorlardı. Linç etmeyin ama Caner beyin bisiklet sporu ile alakası hiç yok gibi. Önceden çalıştığı şeyleri anlatıyormuş gibi geliyor.

3 saattir eurosport 1 tr de fransanın kültürü köyleri şehirleri şatolarının tanıtımı yapılıyor. Dün akşam Pogacar neler y3emiş olabilir saat kaçda uyumuş olabilir kaç kaloti yakmıştır kas kaybı nedir bunları konuşamazlar çünkü pro bisikletçi yok kadroda. Geriye kalan anlatıcak tek şey goygoy + fransa tanıtımı.

Arkadaşlar net olmamakla birlikte bu adamlar 15 yıldır falan bu şekilde anlatıyor turları. Eminim ki bu şekilde izlenmeleri iyi olmasa bu kadar süre devam etmezdi bu devran. Ayrıca ben keyif alıyorum, aynı güzergahlardan geçerken genel hatları çok değişmemekle birlikte her sene farklı detaylar verebiliyorlar ayrıca, bence bu kadar uzun süreli bi yayın için çok ideal.

Teknik anlatım Türkçe olarak mevcut değil maalesef. Dille ilgili sıkıntısı olmayan arkadaşlar için sanırım Max’te İrfan abinin ara ara paylaştığı üzere oldukça tatmin edici bir İngilizce yayın mevcut.

Bende bu konudan yıllardır muzdarip olan biri olarak bahsi açılmışken naçizane fikirlerimi paylaşmak isterim. Eurosport Tr'nin spikerlik kısmında bencebüyük bir sorun yok. Caner Eler bu işin bence en iyisi. O anlatmadığı zamanlar Berkem Ceylan'da işin spikerlik ve anlatım kısmını götürüyor bence başarılı olarak. Asıl sıkıntı yorumculuk kısmında bana göre. Yarış içindeki hamleleri analiz edecek, yapılan bir atağın veya bir durumun ne anlama geldiğinin bize aktarılması kısmında büyük sıkıntı var. Yıllardır bu ülke Sarper Bey'in sevdiği bisikletçileri övüp, sevmedikleriyle dalga geçmesi ve izleyinleri de o sporcuya karşı kışkırtması üzerinden bir yorumculuğa maruz kalıyor. Bu ülkede yıllardır bir tane bile eski sporcu, antrenör, sportif direktör vs yok mu yarış içindeki analizleri objektif şekilde yapıp bize aktaracak. Bu işin yıllardır Sarper Bey'e kalmış olması çok üzücüdür.

Artık zaman değişti insanlar Eurosport'un diğer ülkelerdeki yayınlarında neler koşulduğunu, ne analizler yapıldığını görüyor ve biliyor. Bizde işin o kısmı çok eksik ve yetersiz olduğundan bunu goy goyla, gereksiz sohbetlerle, sporcularla dalga geçmelerle, espriyle vs kapatmaya çalışıyoruz. İnsanlar artık etaplar bittiğinde akşamları o etaplarla ilgili neler konuşulduğunu nasıl analizler yapıldığını okuyor, takip ediyor. Bize etap içinde anlatılan şeyler öyle alakasız realiteden uzak şeyler oluyor ki bazen insan üzülüyor. 10-15 yıldır bu konuda kendini geliştirmemiş olmaları inanılır gibi değil. Bence sorun spikerlik kısmından çok yarış içi analiz konusundaki yetersizlik ve yorumcu sıkıntısı gibi geliyor.

Son düzenleme:
bunlara katlanacağız gibi
Alternatifleri mi var?
Alternatif yabancı kanal bulup izlemek. Dil bilmemek bile daha az sıkıcı. İlkokul mezunu babam bile bunlardan sıkıldığı için Rai şifresizdi o zaman, yıllarca oradan izledi yarışları. Baktım İtalyancayı söktü. Ekranda yazı çıkıyor, bak diyor yarış lideri, kaza oluyor duyunca bak kaza olmuş diyor.

• Beğen
Tepkiler: RmzBurak
Eurosport türkçe yayınını dinledim geçen, ve gerçekten şok oldum. Türk iş yapma standartları için bile kurumun yaptığı çok saygısız bir iş. Sunucuları vb karıştırmıyorum, işlerini yapıyorlar. Belki müşteri öyle istiyor bilemeyiz. Ama Eurosport bu şekilde bunu yayınlıyarak çizgiyi çok aşmış. Sanki Fransa'da çalışacak emlakçı çırağı yetiştiriyorlar. Başkası adına utanma duygusunu yaşadım.

Zamanında Flash TV amerikan güreşi yayınlardı. Bunlar ilk zamanlar orijinal sunumun spontane çevirisi olurdu. Sonra baktılar ne anlamı var, direk kendileri uydurmaya başladı. Tüm amerikan güreşi sektörünün bir senaryosu, karakterleri ve uzun döneme yayılan bir hikayesi var. İşte bizim seyircinin bunların hiçbirinden haberi olmadı.

Bisiklet sporu da aynı şekilde. Bizim seyirci ne oluyor, hangi karakterler var, hikaye nedir falan haberi yok. Tamamen kendi dünyasında paralel bir gerçeklikte yaşıyor.

Dikkatimi çekti, sporcular kolların üst kısmından tutarken çok dik mi oturuyorlar yoksa kamera açısından dolayı mı öyle?

Biraz abartarak söylüyorum, çoğumuz dağ bisikletinde daha dik oturuyoruz.

Muhtemelen kaçırdığım bir şeyler var ya da yayınlarda öyle görünüyor.

5 - 6 watt için ciddi zaman harcanan konularda dik oturarak o kadar watt kaybetmezler heralde.

Bu tip sprint etaplarının bu vakitte olması hiç hoşuma gitmiyor, yanlış demek istemiyorum sadece benim için hiç bi heyecan kaynağı olamıyorlar. Nitekim kaza sebebiyle grubun bölünmesi de heyecansızlığa heyecansızlık kattı, Milan rahat kazandı.

Yarın arka arkaya müthiş iki etabın ilkini geçeceğiz. Önce Col du Glandon, sonra Col de la Madeleine ve en sonda da Col de la Loze. Hepsi 2.000 metre dolaylarında ve toplam 5.500 metre irtifa kazanımı var.

1753297283670.jpeg

Yayın 12:45-19:00 arasında görünüyor. Ne yapıp edip bi şekilde izlemek şart..

O zaman bu adamlar benim gibi pek bir şey yemeden yüzlerce km pedal çeviremezler. Baştan aşağı kas o zaman bunlar. Jelleri barları kullanmadan çok dayamazlar. 🙄
175cm 61kg adamda yağ min seviyededir sanırım ,kas ve kemik onlar ,harcadıkları kaloriyi yarışta koyamaz ise küt diye giderler diye düşünüyorum bu oranlar ile sınırda yaşıyorlar gibime geliyor

• Beğen
  • Muhteşem
Tepkiler: MakRo ve Cemal Ç.
175cm 61kg adamda yağ min seviyededir sanırım ,kas ve kemik onlar ,harcadıkları kaloriyi yarışta koyamaz ise küt diye giderler diye düşünüyorum bu oranlar ile sınırda yaşıyorlar gibime geliyor
Benim de anlatmaya çalıştığım bu işte. Düşünceme anlaşılır şekilde tercüman olduğunuz için teşekkür ederim. Yoksa güçlerinden şüphe ettiğim, kendimle yarıştırdığımdan falan değil. 😅

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Aynen tam sınırdalar. Yediklerini, içtiklerini ölçerek alıyorlar. Adamlar off sezon olunca " Oh " artık istediğimi yiyeceğin diye seviniyor 1--2 ay için. Sonra yeniden ölçüp biçmeye devam.

Yağ konusunda ise evet, yok denecek kadar az. Bundan dolayı düştükleri zaman çok hasar alıyorlar zira derinin altında bir alt katmanı koruyacak kadar yağ bulunmuyor.

Eurosport Türkiye size ne etti, diye sorasım geliyor.

Arkadaşlar, Fransa Bisiklet Turu'nun ruhu geçilen köylerdir, kasabalardır, şehirlerdir, oradaki insanların 100 yıldır yaşadıklarıdır, yedikleridir, içtikleridir.
Bu adamlar bu konuları fazlasıyla karşı tarafa aktarabiliyor. Kargadan başka kuş tanımayan Ayhan Sicimoğlu dahi kıskanır hatta. Bisikletçi Fransızca konuşuyor çeviriyorlar, İspanyolca konuşuyor çeviriyorlar, İngilizce konuşuyor çeviriyorlar.

Beğenmeyen arkadaşlar bu kişilerin nerelerde okuyup, çalışıp, neler yazıp çizip ürettiğinden haberi var mı? TRT'deki gibi sadece 3-4 isim bilen, 1 kilometrelik sprintte yüz kez "Sam Bennett Sam Bennett Sam Bennett" diyen insanlar mı sunsun istiyorsunuz?

Federasyonda iki kelimeyi bir araya getirebilecek insan mucize oldu ve velev ki bulundu diyelim; her gün bu işi saatlerce bu şevkle anlatacak birileri olabilecek mi bu insanlar sizce? Daracık kabini görünce yapmak istemezler zaten.

Varsın sizler bizler kadar bisiklet sürmemiş olsunlar, teknik konulara o kadar hâkim olmasınlar; bence liyakatli bir şekilde işlerini lâyıkıyla yapıyorlar.

Evet, ben de bazen -pek bisiklet sürmedikleri için; ki bu eleştiriyi de anlamıyorum zira Caner Eler'in bir bacağının dizden aşağısı protez- bizim için sıradan bir %10'luk eğimi dahi çok abarttıklarında rahatsız oluyorum fakat Türkiye'de bu anlatımın alternatifi olduğunu düşünmüyorum ve gayet de keyif verici yayın yaptıklarını düşünüyorum. Umarım bırakmazlar.

Teknik detay isteyen inciğine cinciğine kadar zaten buluyor. Adamlar sorulan sorulara dilleri döndükçe cevap veriyor, gelen iyi yorumlara da kötü yorumlara da cevap veriyor; Türkiye'de maalesef alışık olmadığımız şeyler olduğu için farklı geliyor galiba size. Rahatsız olduğunuz, eleştirdiğiniz konuları kendilerine yazın, samimi bir cevap vereceklerine eminim.

Oldu olacak motosiklet üzerinden yorum yapan emekli elit bisikletçileri de çok genelgeçer ve kısa bilgiler veriyorlar diye eleştirelim.

Eurosport Türkiye size ne etti, diye sorasım geliyor.

Arkadaşlar, Fransa Bisiklet Turu'nun ruhu geçilen köylerdir, kasabalardır, şehirlerdir, oradaki insanların 100 yıldır yaşadıklarıdır, yedikleridir, içtikleridir.
Bu adamlar bu konuları fazlasıyla karşı tarafa aktarabiliyor. Kargadan başka kuş tanımayan Ayhan Sicimoğlu dahi kıskanır hatta. Bisikletçi Fransızca konuşuyor çeviriyorlar, İspanyolca konuşuyor çeviriyorlar, İngilizce konuşuyor çeviriyorlar.

Beğenmeyen arkadaşlar bu kişilerin nerelerde okuyup, çalışıp, neler yazıp çizip ürettiğinden haberi var mı? TRT'deki gibi sadece 3-4 isim bilen, 1 kilometrelik sprintte yüz kez "Sam Bennett Sam Bennett Sam Bennett" diyen insanlar mı sunsun istiyorsunuz?

Federasyonda iki kelimeyi bir araya getirebilecek insan mucize oldu ve velev ki bulundu diyelim; her gün bu işi saatlerce bu şevkle anlatacak birileri olabilecek mi bu insanlar sizce? Daracık kabini görünce yapmak istemezler zaten.

Varsın sizler bizler kadar bisiklet sürmemiş olsunlar, teknik konulara o kadar hâkim olmasınlar; bence liyakatli bir şekilde işlerini lâyıkıyla yapıyorlar.

Evet, ben de bazen -pek bisiklet sürmedikleri için; ki bu eleştiriyi de anlamıyorum zira Caner Eler'in bir bacağının dizden aşağısı protez- bizim için sıradan bir %10'luk eğimi dahi çok abarttıklarında rahatsız oluyorum fakat Türkiye'de bu anlatımın alternatifi olduğunu düşünmüyorum ve gayet de keyif verici yayın yaptıklarını düşünüyorum. Umarım bırakmazlar.

Teknik detay isteyen inciğine cinciğine kadar zaten buluyor. Adamlar sorulan sorulara dilleri döndükçe cevap veriyor, gelen iyi yorumlara da kötü yorumlara da cevap veriyor; Türkiye'de maalesef alışık olmadığımız şeyler olduğu için farklı geliyor galiba size. Rahatsız olduğunuz, eleştirdiğiniz konuları kendilerine yazın, samimi bir cevap vereceklerine eminim.

Oldu olacak motosiklet üzerinden yorum yapan emekli elit bisikletçileri de çok genelgeçer ve kısa bilgiler veriyorlar diye eleştirelim.
Fikirlerinize saygı duymakla birlikte kendi adıma üzülerek söylemeliyim ki yapılan eleştirileri tam doğru anlamamışsınız. Kıstas, mihenk taşını TRT olarak koyarsanız evet süperler ama kıstas TRT değil. Kendi adıma bizim yayınımız daha iyi olsun, daha kaliteli olsun anlamında eleştirdim. Yarışa odaklanıp konuyu daha fazla da uzatmak istemem. Saygılar sevgiler.

Fikirlerinize saygı duymakla birlikte kendi adıma üzülerek söylemeliyim ki yapılan eleştirileri tam doğru anlamamışsınız. Kıstas, mihenk taşını TRT olarak koyarsanız evet süperler ama kıstas TRT değil. Kendi adıma bizim yayınımız daha iyi olsun, daha kaliteli olsun anlamında eleştirdim. Yarışa odaklanıp konuyu daha fazla da uzatmak istemem. Saygılar sevgiler.

Haklısınız fakat tek alternatif şuanda o, TRT'deki kalite. Eurosport Türkiye'deki sporseverlerin rüyasında dahi görmediği sporları getirdi, anlattı, yayınladı, tanıttı ve bunu her şeye rağmen yapmaya devam ediyor.

Herkes dünya standartlarında olalım ister fakat memleketteki ortalama belli, bisiklet geçmişi ve kültürü de belli ve bu genel ortalamadan nasibini alıyor. Gelişmiş ülkelerle karşılaştırmak veya o seviyeleri beklemek haksızlık olur. Bu arada eleştirim size değildi; zira sizin yukarıdaki bir eski yorumunuzu beğenerek katıldığımı belirtmiştim; bu konudaki en isabetli yorum. Benden de selamlar, saygılar.

Son düzenleme:
Şimdi TDF yada G'iro da yarışan hiç Türk bisikletçi oldu yada büyük turlarda adını duydunuz mu olduysa beni aydınlatın lütfen gerçekten bilmediğimden soruyorum burdan şuraya geleceğim eurosporttaki yayını eleştiren arkadaşların fikrine saygı duymakla birlikte bu tarz uluslararası organizayonlara sporcu gönderemiyoruz ki yarışları yorumlayacak eski bisikletçimiz olsun...evet bir bisikletçi kadar teknik yorumlarda bulunmalarını bekleyemeyiz keşke olsa ancak ben yayından memnunum açıkçası geçmiş turlardan bilgilerde veriyolar 4 saat nasıl geçiyor anlamıyorum hele trainerdaysam hemencecik bitiyor :hhhhhh:

Şimdi TDF yada G'iro da yarışan hiç Türk bisikletçi oldu yada büyük turlarda adını duydunuz mu olduysa beni aydınlatın lütfen gerçekten bilmediğimden soruyorum burdan şuraya geleceğim eurosporttaki yayını eleştiren arkadaşların fikrine saygı duymakla birlikte bu tarz uluslararası organizayonlara sporcu gönderemiyoruz ki yarışları yorumlayacak eski bisikletçimiz olsun...evet bir bisikletçi kadar teknik yorumlarda bulunmalarını bekleyemeyiz keşke olsa ancak ben yayından memnunum açıkçası geçmiş turlardan bilgilerde veriyolar 4 saat nasıl geçiyor anlamıyorum hele trainerdaysam hemencecik bitiyor :hhhhhh:
Olmadı.
Avrupa'daki pro pelotondaki proların yüzde 99 unun eğitim seviyesi düşük zaten.Bence, bakın bence diyorum, teknik yorumcu olsalar ne olur olmasalar ne olur. Sadece o yarışlarda yıllarca yarıştıkları için o mücadeleyi, o acıyı çok iyi biliyorlar.

Bir sezon, üç beş taşlı klasikleri, monumentleri, Giro'yu Tour'u izleyip, yarışların karakterini, bisikletçilerin tipolojilerini, sınıfını, formlarını vb bildikten sonra hiçbir kimseye ihtiyacınız olmaz zaten.

TdF yada diğer büyük turlarda bir sporcumuzun adını duyabilmeniz için en azından PRT statüsünde bir takımda olması lazım. Oda garanti değil.. PRT takımda olsa, olduğu takımının en iyi ilk 3 PRT takımı içinde olması gerekir ki direk katılma hakkı kazansın. Onun dışında takımının tura davet edilmesi gerekir. Hadi davet edildi diyelim, tura girecek 8 kişilik yer içinde kendine yer bulabilir mi?

Neyse, kısaca CT kategorisi üstünde sporcumuz yok. Şuan için, yüksek seviyede sporcularımızı görebileceğimiz yarışma olimpiyat, avrupa ve dünya kupaları.

Geri