Scudo Sports

TEKEL satıldı.

tekel de kaç bin kişi çalışıyo önemli olan bunu bilmek lazım.kendi halkın sokakta dış yatırımcı içeride.eğitimi bölmeye çalışıyorlar yakında sağlık konularınada el atacaklar......

Scudo
vallahi ben bu durumun sonunu kestiremiyorum elimden geldiğince satılan firmaların hizmetlerini ve/veya ürünlerini kullanmıyorum mesela Türk telekomu kullanmamaya çalışıyorum haberleşme için Turkcell tercihiniz olsun digerleri de yabancı nasıl olsa.
Ayrıca içki sigara kullanmıyorum. Son olarak da internet için kabloneti kullanmanızı veya tellcom(turkcell) kullanmanızı (özellikle istanbul izmir ve ankara için) öneriyorum ben kablonet kullanıyorum bence siz de yapın ve biran önce her türlü adsl bağlantınızı iptal ettirrip kablonete geçin hem daha hızlı hem daha ucuz

tekelin özelleşmesi ekonomi alanında gerçkten çok büyük bir kayıp neden diceksiniz
1. türkiye tütün üretiminde ve kalite bakımından sayılı ülkeler arasında ve ürettiği tütünleri zaten british american ve diğer ülkelere satıyor ve gelir sağilıyordu fakat şöle bir yanıda var sattımız tütün türkiyeye 2 katı fiyatla yabancı sigara olarak giriyor yani o pahalı sigaraların içinde türk tütünü var
2. özelliştirme olmadan önce adamlar tütünü türkiyeden alip amerikada işletiyorlardı ve satışa sunuyorlardı şimdi nakliye masrafından da kurtuldular artık o pahalı sigaraları türkiyede üretiyorlar
3. bizim tekellerde çalışan işçilerimizin aç kalması da cabası!!!!!!

En guzel protesto ne icki ne sigara ,hepsini toptan kullanmamak...

arkadaşlar öncelikle durup bir düşünelim
devlet nedir? neler yapmalıdır? fonksiyonları nelerdir?
ben de şahsen tümüyle bu soruları cevaplayabilecek durumda değilim. mesela güvenliği sağlamalı, ekonomi ve sanayi üzerinde politikaları yönetmeli, eğitim vermeli gibi birkaç şey sayabilirim.
ama eminim ki devletten sigara üretmesi veya piyango düzenlemesi beklenmemelidir. aslında devletten herhangi bir üretim beklenmemelidir. Ama başa seçeneğin olmadığı durumlarda ülke yararı için gerekirse üretebilir. Başkası yapamıyorsa veya başkasının yaptıkları ülke için yeterince yararlı olamıyorsa, o zaman devlet el atabilir.
ortada milyonerlerin olmadığı bir dönemde mecburen devletçilik politikası izlendi. devlet üretim yaptı. ama artık devir değişti. devlet mümkün olduğunca bu tür şeylerden elini eteğini çekerek kendi asli görevlerine odaklanmalıdır.
özelleştirme yapılmayıp devlette kalırsa ne oluyor? bu sefer de kadrolaşma oluyor, yeterince iyi idare edilemiyor, siyasi oyunlar dönüyor, zarar ediliyor, kamuya yük oluyor...
tabi bu olayın teorik yönü. ideal durumda devlet üretim yapmamalıdır, elindekileri mümkün olduğunca özelleştirmelidir. ama pratikte herşey ideal yürümüyor tabi. yine oyunlar dönüyor, kamu zararına işler oluyor, peşkeş çekiliyor. önce bankalara el konuyor, sektör iflas ediyor, sonra yabancılara satılıyor, her nasılsa iflas etmiş bir sektör bi anda şahlanıyor, herşey tersine dönüyor. Mesela diğer bir örnek olan telekom olayı. Bedavaya gittiği gün gibi ortada. Tamam, satman gerek, bunu kabul ediyorum. Ama değerini teklif eden yoksa da satmazsın, iyi yönetmeye çalışırsın. Beceremiyorsan o senin hatan. "Beceremedim, o zaman en iyisi ucuz da olsa satayım" demeye hakkın yok.
Genel olarak özelleştirmeye bakışım böyle.
Diğer taraftan yabancı sermaye olayı. Gönül ister ki Türkler alsın. Ama alan yoksa ne yapsın ki devlet. Biz rahatımızı bozmadan faiz yemeyi seven tembel bir milletiz. Sermayemle iş kurayım da hem ülkeye faydam olsun, hem birkaç aile nasiplensin demiyoruz ki. Varını yoğunu altına, dövize, emlağa yatıran bir milletiz. Hem bu ülkenin yabancı sermayeye ihtiyacı var. Hyundai bizde yatırım yapsa idi güzel olacaktı. Bir çok aile iş bulacaktı. Ama olmadı, gidip Çek Cum.'de kurdular, onlar nasiplendi. Dışarıdan sermaye girmezse bu ülkenin işi zor. Ve maalesef bize girmiyor, Çin'e gidiyor. Bu nedenle bu ülkede yatırım yapan firmaların ürünlerini boykot etmek çok tehlikelidir. Tamam adam Çin'de üretip burada satıyorsa onu boykot edelim, ama kendi milletimizin çalıştığı fabrikanın ürünlerini boykot etmeyelim.
tabi bu yine olayın idealde olması gereken tarafı. Pratikte yine herşey idealdeki gibi olmuyor. Türlü oyunlar dönüyor.
Karıştı mı :)
Şöyle netleştirmiş olayım: Ben özelleştirmeye ve yabancı sermayeye karşı değilim. Bunlar olmalı. Ama bankaların bu şekilde Türklerin elinden alınıp yabancılara ucuza satılmasına karşıyım; Telekom gibi hassas bir kurumun ne idiği belirsiz birine ve neredeyse bedavaya verilmesine karşıyım.

Bahsettiğimiz kurumların hepsi eski, köklü, yatırımlarını tamamlamış ve kâr eden kurumlar. Özelleştirmeye karşı değilim ama böylesine karşıyım. Zaten aksini savunacak Türk vatandaşı da yoktur.
Satıldı da ne oldu? Neye yaradı? Hiçbirşeye! Satın alan verdiği parayı çoktan kazandı veya 1 2 sene sonra kazanmış olacak.
Devlet kurumlarının siyasallaşması, kadrolaşması ayrı bi başlıkta tartışılabilir.
Ama bu tarz kâr eden kurumları satmak hemde komik paralara satmak.
Birde çıkmış çok mutluyum dior bakan. Yazık.
Dışardan sermaya neden gelsin neden burada yatırım yapsın. Zaten özelleştirme adı altında kurumlar birilerine peşkeş çekiliyor. Ne gerek var hazırı varken sıfırdan kurmaya. Bu kadar yüksek faiz veren bir ülke varmı. Parasıyla durduk yerde kazanmak varken neden yatırım yapsın, fabrika kursun, istihdam yaratsın ki değil mi?!

• Beğen
Tepkiler: gatila
ya arkadaslar bilip bilmeden dısarıdan duyduklarınızla konusuyorsunuz ben tekelin icerisinde olan biriyim sadece makinenin dugmesine basmak icin 2-3 kisi calısıyor ve devletimiz bunlara yıllardır milyarlarca para veriyor... bi laf vardır akı pisligini kurtarmıyor diye iste aynen oyleidi tekel devletimizin sırtında bir kamburdu... ancak telekom a birsey diyemem hic bilgim yok...

bende tekelin içinde olan biriyim adana tekelde. devletin sırtına yük diyorsun sana şunu söleyim tütünün üzerinde kota olmasaydi hala bu sözü söylermiydin merak ediyorum adanada 2 fabrikası vardı yaprak bölümü makine bölümü 1000 lerce insan vardı hepsininde işi vardı öle bir dmeye 3 kişi basmaya gitmiyolardı yaprak bölümü 6 ay çalışı 6 ay işçileri çıkarmak zorunda kalmamak için makine bölümüne veriolardı o yüzden işçilerde çoğunluk oluyordu yani bide tütün diyorsun ya bi nevi altın demek devlet için malatyada olan olaylarıda biliyorum bi depo tütünün yakıldını bu bile bi ekonomik zarardı yani saygılarımla

sonunda bu da oldu devlet binalarını da satışa cıkardık . bunlada bitmiyor sattığımızla kalmayıp kiraya geciyoruz kendi bimalarımıza olacak iş değil gercekten sinirlenmeyim diyorum ama dayanamıyorum:boese157:

tüh ya bılseydım babama ben satın alırdım:) uzun wadede sırf babamdan kar elde edebılecegıme emınım :)

beykozda deri kundura fabrikası ve şişe cam fabrikasıda önce özelleştirilip sonra kapatılmıştı şimdide tekel fabrikasını kapatcaklar galiba. burda birsürü insan işşiz kalmıştı

beyler ön yargılı olmayalım lütfen. Özelleştirme dünyanın herbir yerinde var ve özelleştirme yapan ülkelerin durumuda ortada.Şunu demek istiyorum.Devlet küçülebildiği kadar küçülecek.Aynen Avrupada ki gibi devlet geliri sadece toplanan vergiler olacak.Ama nerde bizim insanımızda vergi vermek pehhh...
Bankalar devletin olduda ne oldu Hortumlanmadı mı ?
Size en basit bir örnek vereyim.Benim babam zabıta memuru.geçenlerde iş yerine gittim.Babam dışarıdaydı.Babamla bir iki laflarken o arada arabalı ekip geldi.Babam nerdeydiniz deyince Yaylada Mangal yaptık dediler.Peki Arabanın benzin parasını kim veriyor ? devlet
Demek istediğim herkes vergisini adam gibi verirse ne telekom ne tekel ihtiyaç kalmaz aynen avrupa da olduğu gibi...

insanın oturduğu yerden şu satıldı bu satıldı yazık demesi kolay.neyin ne amaçla satıldığı önemli.satılan kurumların çoğunun eli,yıllardır devletin cebindeydi.yukarıda dendiği gibi;devletin işi ticaret değil.boş yere yük ve sermaye.yeryüzünde hangi büyük ülke içine kapanmış,dış sermeyeye muhtaç değil? evet telekom olayını bizzat içinde olmadığımdan bilemem ve biliyomuş gibide yorum yapamam neden satıldığı ile ilgili.elbet vardır bi mantıklı nedeni.ancak diğer bi çok kurumun satışı zarar değil faydadır.yıllardır hortumlanan batırılan kurumların faturası biz millete kesiliyo doğal olarak.elde kalsa ne olacak.bu bir duygu meselesi değil.şu krizde birçok devlet bataklıkta.bizimkilerde tabiri caizse çuvaldaki delikleri yamalıyo ki zarar en aza insin.işçiler mevzusu ayrı.elbetteki bizim işçilerimiz açıkta kalmasın ancak kendi işçilerimiz çalıştığı KURUMLAR kendi devletlerine milletlerine yük olup kambur oluşturuyorsa özelleşmesinden daha hayırlı bi seçenek yok.ayrıca bizim insanımız sadece içeride iş sayasına sahip değil.dış ülkelerde bir çok iş sahaları var bizim işçilerimiz çalıştığı.özelleşme kriterleri çok önemli fakat bu konu öle kulaktan duyma dedikodularla yaygaraya çevrilcek kadar basit değil.herkes bir türkü tutturmuş sölüyor.fikirlerimizi elbette dile getirelimde,gözümüzle görmüş gibi falanca böle yaptı filanca bunu yaptı diye konuşmak bir nevi yalandır(aslı araştırılmadan konuşulmuş söz yalandan farklı değildir)
netice olarak herkesin dünya görüşü bakış açısı farklıdır.kimseye kimsenin avukatlığını yapıyo değilim ancak hiçbir devlet hiçbir kurum hiçbir fikir,70 milyonu mutlu ve tatmin edemez.bakıyorum daha düne kadarki hükümetlerin verdiği zaraları görmeyenler şimdiki hükümetin hemde böyle sıkıntılı bir dünya krizinde her yaptığını ve yapmadığını görüp eleştiriyo.yaptıklarını eleştirsinler ona lafım yokta şimdiye kadar hiç yaşanmamıştırki bir hükümetin yapmadıkları,yaptıklarından fazla konuşulsun.madem ülkeni bukadar seviyodun madem bukadar doğrucuydun düne kadar nerdeydin(=
lafı daha fazla uzatmıycam.sadece herkesten isteğim;eleştirilerimizi bilinçli yapalım. herkese bol muhabbetler...

@gecekusu333

işte en güzel burada konuşmuşsun. bencede sen lafı fazla uzatma. bide bilinç, milinç hiç girme, git bisikletle dolaş, daha yararlı.

• Beğen
Tepkiler: Özgür Tunalı
yahu abicim sen ne istiyon benden (= herkesin görüşü fikri ayrıdır kimse kimseye katılmak zorunda değil.burada herkes ayrı bi pencereden bakıyo ve eleştirisini yapıyo benim sözlerim de seninle ilgili bişey yokken sen niye takıldın bukadar.kimin neye nekadar yararlı olduğu kimseyi ilgilendirmediği gibi bunun kararınıda kimse veremez.başkasının yararıyla ilgileniceğine kendin bişiler yazda faydan olsun.yaşından ötürü saygı sınırlarını aşmak istemiyor anlamsız tartışmaya girmiyorum...saygılar...

@gecekusu333

kusura bakmayınız. çok fevri ve acele bir çıkış olmuş benim ki. özür dilerim.

aslında özellleştirmeleri savunan bir mit gibi karşımıza koyan Amerikan düşünce tarzına ve aynı kaptan yiyen yurt içi uzantılarına ve onların yardakçılarına, şakşakçılarına o kadar çok tiksintiyle baktı ki bu halk, ama onlar bişi anlamadı. bir de utanmadan "özelleştirme iyidir" demeye devam ettiler. "hayır, kötüdür" diyene "siyaset yapıyorsun, sen benden ne istiyorsun, özgür dünyaya karşı koyamazsın" diye diye siyasetin kralını yaptılar, yapıyorlar. bunlara "hayır" demek tukaka, gericilik, komünistlik oluyor. ama bunların yaptıkları normal.

ayrıca bisiklete binmek iyidir, yararlıdır. bu bilimsel bir gerçektir. bu gerçeği benim yada başkasının söylemesi hiç bir şey değiştirmez. ama illa ikna olmam diyorsanız bir sürü Amerikalı bilim adamının bu konu üzerindeki araştırmalarını google den bulur ikna olursunuz. nede olsa onlar Amerikalı güvenilir, ne söylese doğru. onlara karşı çıkanlar mı? onların aklı bir karış havada.

felis911, teğet değil, sürtünerek geçti deniyor artık.

Arkadaşlar neyin satılıp ne kadara satılıp alındıgı bence hiç önemli değil. Önemli olan başımızdakilerin vatan sevgisiyle dolu kişilerden oluşup oluşmadıkları sorgulanmalı :eek:
Eğer bir kişide vatan yani insan-aile sevgisi yoksa o kişi ister bakan olsun ister çöpçü olsun bu ülkeye ve yaşayanlara hiçbir yararı yoktur!
Bu yüzden okullarda verilen eğitimi yine sorguluyorum ki yetersiz oldugu kanaatindeyim çünkü ülke sevgisi aşılanmıyor artık:(!. Tekel 'in satılması belki bizden pek bişey götürmez (en fazla 5 yıl geriye götürür ülkeyi desek bile) ama düşüncelerimizde yatan "vatan sevgisi"nin olmayışı bu topraklarda yaşayanlara ve insanlık adına işlenmiş bir suçtur gözümde!
Saygılar,sevgiler, iyi forumlar

Geri