arkadaşlar öncelikle durup bir düşünelim
devlet nedir? neler yapmalıdır? fonksiyonları nelerdir?
ben de şahsen tümüyle bu soruları cevaplayabilecek durumda değilim. mesela güvenliği sağlamalı, ekonomi ve sanayi üzerinde politikaları yönetmeli, eğitim vermeli gibi birkaç şey sayabilirim.
ama eminim ki devletten sigara üretmesi veya piyango düzenlemesi beklenmemelidir. aslında devletten herhangi bir üretim beklenmemelidir. Ama başa seçeneğin olmadığı durumlarda ülke yararı için gerekirse üretebilir. Başkası yapamıyorsa veya başkasının yaptıkları ülke için yeterince yararlı olamıyorsa, o zaman devlet el atabilir.
ortada milyonerlerin olmadığı bir dönemde mecburen devletçilik politikası izlendi. devlet üretim yaptı. ama artık devir değişti. devlet mümkün olduğunca bu tür şeylerden elini eteğini çekerek kendi asli görevlerine odaklanmalıdır.
özelleştirme yapılmayıp devlette kalırsa ne oluyor? bu sefer de kadrolaşma oluyor, yeterince iyi idare edilemiyor, siyasi oyunlar dönüyor, zarar ediliyor, kamuya yük oluyor...
tabi bu olayın teorik yönü. ideal durumda devlet üretim yapmamalıdır, elindekileri mümkün olduğunca özelleştirmelidir. ama pratikte herşey ideal yürümüyor tabi. yine oyunlar dönüyor, kamu zararına işler oluyor, peşkeş çekiliyor. önce bankalara el konuyor, sektör iflas ediyor, sonra yabancılara satılıyor, her nasılsa iflas etmiş bir sektör bi anda şahlanıyor, herşey tersine dönüyor. Mesela diğer bir örnek olan telekom olayı. Bedavaya gittiği gün gibi ortada. Tamam, satman gerek, bunu kabul ediyorum. Ama değerini teklif eden yoksa da satmazsın, iyi yönetmeye çalışırsın. Beceremiyorsan o senin hatan. "Beceremedim, o zaman en iyisi ucuz da olsa satayım" demeye hakkın yok.
Genel olarak özelleştirmeye bakışım böyle.
Diğer taraftan yabancı sermaye olayı. Gönül ister ki Türkler alsın. Ama alan yoksa ne yapsın ki devlet. Biz rahatımızı bozmadan faiz yemeyi seven tembel bir milletiz. Sermayemle iş kurayım da hem ülkeye faydam olsun, hem birkaç aile nasiplensin demiyoruz ki. Varını yoğunu altına, dövize, emlağa yatıran bir milletiz. Hem bu ülkenin yabancı sermayeye ihtiyacı var. Hyundai bizde yatırım yapsa idi güzel olacaktı. Bir çok aile iş bulacaktı. Ama olmadı, gidip Çek Cum.'de kurdular, onlar nasiplendi. Dışarıdan sermaye girmezse bu ülkenin işi zor. Ve maalesef bize girmiyor, Çin'e gidiyor. Bu nedenle bu ülkede yatırım yapan firmaların ürünlerini boykot etmek çok tehlikelidir. Tamam adam Çin'de üretip burada satıyorsa onu boykot edelim, ama kendi milletimizin çalıştığı fabrikanın ürünlerini boykot etmeyelim.
tabi bu yine olayın idealde olması gereken tarafı. Pratikte yine herşey idealdeki gibi olmuyor. Türlü oyunlar dönüyor.
Karıştı mı

Şöyle netleştirmiş olayım: Ben özelleştirmeye ve yabancı sermayeye karşı değilim. Bunlar olmalı. Ama bankaların bu şekilde Türklerin elinden alınıp yabancılara ucuza satılmasına karşıyım; Telekom gibi hassas bir kurumun ne idiği belirsiz birine ve neredeyse bedavaya verilmesine karşıyım.