Scudo Sports

tayland(kuzey)-laos-kambocya-tayland(guney)

Evrim kardeş bu harika gezinin yeni notlarını okumak beni çok memnun etti. Emeğine sağlık. Şu anda tek düşündüğüm seni sağlıklı bir şekilde Antalyada görebilmek dört gözle sabırsızlıkla seni bekliyorum. Kendine, sağlığına çok dikkat et görüşmek üzere kal sağlıcakla. Antalyadan kucak dolusu sevgiler.

Scudo
kok tao.
gece yoldulugu. tabiki yatakli vapur.
biraz uyumama ragmen gece 4:30 da vardigimda uykusuzum. yolculuk 5 saat kadar surdu. 450baht bisikleim ve benim icin. chumphonda ki oda icinde 250 baht odemistim.
sabah adada iskeleye yakin olan 7eleven de bir corba iciyorum. hafif aydinlik ile beraber burada yakindaki koya dogru yola cikiyorum. yol kenarinda bir bardaki 3 kiz ve tek musteri bir adam israrla beni cagiriyorlar.
adam beni dun chumponda gormus. burada beni gorunce mutlu oluyor. yer aradigimi anlatinca adam kendi evinde kalabilecegimi para istemedigini, su yatacak yer ve bol papaya verebilecegini soyluyor. ama yemek icin basimin cagresine bakmam gerekirmis. bu teklif iyi olsada burada ciddi olarak yankliz kalmak istedigimi ve kafami dinlemek istedigimi biliyorum. bunu aciklayiip sahilde bungalaow bulmak istedigimi soyluyorum. bardaki kizlardan birisinin arkasina atliyorum beraber motorla plaja gidiyoruz. burasi CENNET. cok tatli bir kizin soforlugu, okyanusta tam aradigim gibi sakin bir koy kumsal palmiyeler....
fazla sakin. kimse yok. herkes uyuyor.
bara donup bir bira iciyorum. bugun buda gunuymus. 3kiz ile beraber budayi ziyarete gidiyoruz. bana sans getirecegini soyluyorlar. ve benim icin cok mutlu oluyorlar. sanki orada bedava para dagitiliyorda benimde bundan pay alacagimi ogrenmis gibi mutlular.
kizlar birazdaha edepli giyiniyorlar.
torende en sakin ve en saygili kisi benim.
calan ceptelefonlari, cevaplanan ve hatta dakikalarda konusulan telefonlar torenin atmosferini biraz bozuyor. buddaya bol bol yemek sunuluyor. ben acliktan olecegim. buradaki yemekler iki kat fiyatta. benim onume iki kap koyuyorlar. kaplardan biri ufak ve icinde su var. torenin sonunda ise ufak kaptaki suyu buyuk kaba cok yavasca bosaltiyorsunuz. sonra bu suyu bir agc dibine dokuyorsunuz.
bara donup bisikletimi aliyorum. ve dogruca cennete sahile.
new heaven dalis okulu. ada ile bana verilen bir dergile devrim isimli kibrisli birisinin yazisi vadi. new heaven dalis okulunun sahibiymis devrim. buradaki adadaki sorunlar ile ilgili, duzensiz ve hizli buyume, asiri agac kesimi, atik su sorunu ve bir cesit erozyon. denize dokulen toprak bir yandanda mercanlarin uzerini ortuyor.
bisikletimle bu dalis okulunun karsisinda buluyorum kendimi. adnan isimli bir dalis hocasi bana kalacak yer bulmemda yardimci oluyor. ama ne yardim. buldugum yer 250 baht. ama manzarasi muhtesem. biraz tepede oldugu icin okyanus ayaklarimin altinda. butun kkoy turkuaz rengi. anlatmam imkansiz. donunce fotolari ekleyecegim. adnanin bu yardimi super oldu anlayacaginiz.
adnan istanbulda ki bisiklet sevdalilarindan birisiymis. aksam sahildeki barda oturup bol bol tr den buralardan ve bisikletten sohbet ediyoruz.
adada ertesi gun bir kano kiralayip adanin etrafinda bir tur atiyorum. 7 saat boyunca ac ve gunesin altinda kurek cekmek hic kolay degilmis. 15-20km yol yapmis olmam lazim.

kok tao oldukca keyifli fakat bisiklete binememek beni rahatsiz etmege basladi. buradaki iki gunun ardinda diger iki adayi es gecip surat hani ye bot ile ulasiyorum. yolculuk dalgali.
surat hani de sabah kahvesi icip biraz sohet ve ardindan khao sok milli parkina gidiyorujm. yol bence taylanddaki en iyi yol. bisiklete binmek tam bir keyif. daglar mukemmel.
bu milli parkta dunyanin en buyuk cicegi yetisiyormus. bu cicegin mevsimi olmadigindan goremiyoruz.
kaldigim yr 250 baht bir bungalov ve yagmur ormaninin icinde.
yol boyunca yagan yagmur oldukca garipti. cunku tayladin boynuz gibi asayiya uzanan guney yarisinda dogu taraf gunesli ve sezonu acmis durumda. yani bundan sonra yagmur yok. bu tarahta ise yani bati tarafta yagmur eksik olmuyor. aradaki mesafe ise 80km falan. bugun odometrem 5598km
sabah 5600km yi ana yola ulasmadan gorebilecegim.

sabah 5600km yi gordum
simdi yagan yagmura aldirmadan yola devam ediyorum. pukete yada dolda gordugum keyifli bir yere gidecegim. yagmur hic kesilmedi ve km saatim artik calismiyor. aklimda kalan puket yolun basinda 171km mesafedeydi. saati bilmiyorum, kac km hizla gittigimi bilmiyorum. bir tamircige girip saatin neden calismadigini anlamaya calisiyorum. ustumu ve saati kurutuyorum.
neyse kisacasi bugun tum bilgilierimi kaybettim. odometrem 0
simdi pukete 65 km uzaklikta bir yerdeyim. yaklasik 105km yol demek bugun icin. yani odometrem 5700 yada biraz daha fazla.
fazla kafama takmiyorum fakat sudan cikmis bir balik gibi oldum. yabanci bir yerde saati bilmeden, yagmurda, kac km hizla gittigini bilmeden yol almak biraz korkutucu oldu.
sevgiler.

süper bir gezi ve kültür keşfi yapıyorsuz evrin pedalların tayima dönsün kendine iyi bak allah yardımcın olsun

Evrim.

Gunlerden sonra senden haber almak cok hos birsey. Ozlemisiz yazilarini.
Koh Tao'ya sanki seninle birkez daha gitmis oldum. Ancak benim favori adam Koh Samui'yi es gecmissin. Keske Phuket yerine bu adaya ve Koh Phang'a gitseydin. Bu adalar bisiklet binmeye cok uygun aslinda. Umarim Phuket'te Pattaya'daki hayal kirikligina ugramazsin. Belki de olumlu seyler basina gelir de Phuketi seversin zira ben hic begenmemistim.

Bu arada kilometreleride yemissin 4 ayda.

Selamlar

@Ahmet Mumcu

Selamlar tekrar. Puket e ugramadim bile. Simdi phang nga dayim. Sabah 10 30 gibi buraya vardim. 250 baht lik bir oda buldum kendime ve saat 2 de baslayacak olan tura katildim. Yani yogun bir gun oldu.
turda 40 adadan olusan bir bolgeyi gezdik. james bond filmlerinden birisi burada cekildigi icin adalardan birisi bond adasi olarak taniniyor. burada hayatimda ilk defa plajda kum yerine deniz kabugu gordum. sadece deniz kabuklari. ne kadar kazarsaniz kazin kum yok.
ayrica sadece musliman halkin yasadigi bir ada daha vardi. oldukca ilginc bir yer. bir ada oldugu icin tamamen yalitilmis kendilerine ozgu bir muslumanlik gelistirmisler denebilir. her evde kabe nin bir fotografi var. insanlarin giyimleri o kadarda abartili olmasada islam etkisi var. buradaki tek cami ise herhalde dunyadaki tek yuzen camidir.
cami betonarme insaa edilmis yani aslinda temelleri okyanusun zeminine saplaniyor yani aslinda yuzen bir cami degil. ama genede yapim zorlukleri nedeni ile cami kasabadaki tum binalar dibi adaya dik yapilmis. kabe ye bakamiyor. yani kible yonu yok. bunun yerine camide zemine serilen halilar ve ic mekan duzenlemesi kible yonunu belirliyor.
televizyonda duydugum bir seste cok fakli bir aksanla kuran okuyan birisi vardi. taylandli bir musluman oldugu icin bizden cok farkli aksanla kuran okumasi normal. fakat bundan kuranin ve ezanin arapca okundugunu ve taylandli muslumanlarin arapca ogrendiklerini anlamak zor degil.

Koh phang hala planimda. 4 eylulde ben donmeden 4 gun once buyuk bir parti yapilacak. uzun suredir yanliz seyahat ettikten sonra boyle buyuk bir parti iyi bir son olacaktir tayland icin.
segiler.
bugun 60km yol yaptim. 5760km olsa gerek.

@Soner Sarihan

Selamlar,
Nedense her yeni ulkeye geciste, bazen yeni bir sehire giderken bile, insanin kafasinda bin bir turlu olumsuz dusunce dolasiyor. daha laos ta ilk gunumde oteldeki calisanlardan yollar hakkinda bilgi almaya calismistim. tehlikeli bolgeler var mi, beni durdurup soyarlar mi, guvenli mi gibi binbir soru. otel calisani sadece 'korkma laostasin' demisti.
laos ve tayland benim en guvende hissettigim yerler oldular. bir kac defa bisikletimi kilitlemeden sokakta biraktigim bile oldu.

dun sabah birisi bana neden bisikletle dolasiyorsun diye sormustu. cevabini bilmedigimi soylemistim. dunku sorunun ardinda hayatimdaki en guzel yollardan gecerek krabiye ulastim. gordugun yerler inanilmazdi. benim dun gorduklerim dun yasadiklarim paha bicilemez seylerdi. bu belkide neden bisikletle dolastigimin cevabidir.

fakat cok gec kaldigimiz bir gercek. tukiyede bircok insan yurtdisina cok gec yasta cikiyor (o da sadece 1 yada 2 hafta oluyor) yada hic cikmiyor. bunun anlamida disdunyaya tamamen kapali habersiz olmak demek.

sonucta ben buralarda olmanin, farkli bir ulkede turlamanin tadini aldim. turkiyeye donuncede yapacagim ilk plan ikinci bir tur plani olacak.
sevgiler

Evrim'cigim

Sana bu konuda bir ilave yapmak istiyorum. Bizler bisikletlerle yollarda olunca yerli halkin bizlere yaklasimi daha bir candan. Pahali, gurultulu bir motosikletle gitsen hayranlikla bakabilirler ama sevmezler birinin gosterisli hayatini.
Ama bizleri her anlamiyla kendilerinden biri olarak gorurler, paylasirlar o yoksul hallerine ragmen lokmalarini bizlerle. Yatirirlar evlerinde bizi hicbir karsilik beklemeden. Guler yuzludurler bizlere hicbir cikarlari olmadan. Sadece gormezsin parlak yuzunu bir ulkenin, inersin gerceklerin derinligine.

Iste ben bu yuzden cikiyorum turlara bisikletle, kaynasmak icin yoresel halkla.
Tatil koylerinde etrafi citlerle cevrilmis halktan kopuk luks bir yasam ne verebilir bizlere sosyal statuden baska.
Birak millet ne dese desin biz yuruyelim bildigimiz yollarda.

Yeni tur planlarina gelince. Bilmem yalnizligin tadini bulabilirmisin baskasiyla beraber turlarsan. Ama yinede denemeye deger, bak ben her sene Ekim - Mayis arasi hazirim yeni maceralara haberin olsun:)

Selamlar

uzun zamandir dagda oldugum icin seni takip edemiyordum. anladigim kadariyla hersey iyi gidiyor, bu sevindirici. bir yandan da maceralarini canli olarak dinlemek icin sabirsizlaniyorum kendine iyi bak.

• Beğen
Tepkiler: evrimyigit
@alper kabran

...Evrim merhaba, bol şans dilerim...

blogundan fotolara baktım. süper hepsi de.. yemekler harika görünüyor.. iguananın tadına baktın mı..? benim sormak istediğim şey; önümüzdeki yıl bir kaç arkadaş senin rotanı yapmak istiyoruz. ancak ben yeniyim ve öncelikle burada şehirler arası deneyim kazanmaya çalışacağım. ancak patlayan lastiği tamir etmenin dışında teknik olarak daha fazlasını şahsen yapamayan birisi böyle bir turda sıkıntı yaşar mı? ( benim gibi ) örneğin bir yerde vites ayarlarını yaptığından bahsetmişsin, bu bana çok karmaşık ve hiç anlaşılamayacakmış gibi gelen bir durum. tabi bir iki tane de bisikelt tamircisinde fotoğrafın var, elbette dışarıdan da - eğer mümkünse- yardım alınabilir. ancak üzerimde teknik konularla ilgili bir gerilim olduğunu paylaşmak ve deneyiminden yararlanmak için yazıyorum. tabi ki Ahmet Mumcu beyin gezileri gibi senin maceran da çok ilham verici ve cesaretlendirici. ayrıca günlük tutman ve son derece ekonomik bir dille paylaşman da ayrıca çok keyif verici.

...tekrar bol şans...

sevgiler,

@Ali Kader Erol

Merhaba,
ben ilk bisikletimi 2 yill once aldim. buraya gelmeden oncede tr de mevsimlerden kisti. yani bisiklete pek fazla zaman ayiramamistim.

buradaki tur planina gelince. tayland ve kambocya genelde duz. eger turunuza laostan veya kuzey taylanddan baslamazsaniz, benim gibi bangkoktan baslarsaniz, duz yollarda 1500km kadar isinma sansiniz olur. kuzeydeki daglara ulastiginizda forma coktan girmis olursunuz.

tamir konusuna gelince, taylandda hic bir sorun yasamazsiniz. birden fazla bisikletci olacaginiz icin birbirinize destek olacaksinizdir.
tayland bisiklet magazasi konusunda tr den cok daha gelismis durumda. burada guney taylandda 5-6 tane cok buyuk trek bayii gordum. surathani-krabi-chang rai gibi ufak kentlerde ki trek bayiileri bile oratakoydekinden cok daha buyukler.
tamirci kismina gelince burada nerede ise her yerde tamirci var. bisiklet secimi ve yollar hakkinda gereken bilgileri zaman icinde veririm. eger bu tur konusunda ciddi iseniz tr ye donuste yol haritalarimi yanimda getirecegim. onlari incelegip kabaca bir plan yapabilirsiniz.

konaklama konusunda da hic bir zorluk yok. haritada gorunen her yerde guesthouse bulmak mumkun. ayrica buradaki (WAT) tapinaklarda konaklama sansiniz var (bedava olan bu secenek ilginc olabilir).

tayland icin birsey daha burada insanlar bisiklete biniyorlar. hemde heryerde. bisikletten bol birsey yok yani.

sevgiler.

@dagci_gezgin

Ellerine,beynine sağlık sevgili dostum.İyiki varsınız.

Evrim.

Bu gunlerde Koh Phangan'a gececeksin herhalde. Bana sorarsan bisikletini goturme derim, o gunlerde ada cok kalabalik oluyor. Oraya goturmesi bir dert, calinmasin diye ugrasman bir dert. Eger karada guvenilir bir otel bulabilirsen oraya birak donuste alirsin bana kalirsa.
Eger Koh Samui'ye gidersen Chaweng Beach'de OP Bungolovlarin bitisiginde Rattana Guest House var orada kalabilirsin 105 numarali odayi iste orasi benim odadir ve sahilde OP nin onunde Travel seyehat acentasi olan "Mann" isminde bir arkadas var o sana her konuda yardimci olur.
Umarim bu yazdiklarimi gitmeden zamaninda okursun.

Iyi eglenceler.

@Ahmet Mumcu

Selamlar.
ayin 4unde parti var. kalabalik olacak gibi. ben simdi chomphom dayim. buradan adaya bircok vapur var.
benim tek sorunum ayin 8inde sabah ucagim var. eger adada partiye katilirsam ayin 5inde chomphona geri donerim. ayin 6 si bangkokta olurum. sadece ayin 7sinde bisikletimi paketleme ve islerimi bitirme icin bir gunum olacak. bu beni biraz tedirgin etti. cunku 10binden fazla kisinin olacagi bir partide adadan donus icin kolay bilet bulamayabilirim ve adada bir gun adaha gecirmek zorunda olablirim. bu durumda da bisikletimi pakelemek icin zamanim kalmayacak.

yarin benim icin karar zamani olacak. bu partiye katilmak istesemde bir dahaki sefere birakmak gibi bir durum olabilir. adada kalacak yer olmamasida ayri bir durum simdiden tum oteller dolmustur.

burada guney taylandda cok guzel yerler gordum. bence kuzeye gore cok daha gorulesi yerlerdi. burada 3 tane favori sehirim oldu. daglar ve adalari ile krabi, gol kenarindaki huzurlu sahili ve tamamen ulusal sakin gece hayati ile nakhon si thamaarat ve en tok insani bile tikabasa yedirecek gece pazari ile surat thani. son 6 gunde 90km, 120km, 60km,158km, 151km ve 200km yaptim. artik bisikelt turum bitti. son 3 gunde bende bittim. toplamda 6664km olmus. bangkokda 3 defa km saatini unutarak turlamistim. onlarin hatirina 6666km demek gerek. seytan rakami gibi olmus.
buraya gelisim 75kg. simdi 69kg. 6kg burada birakmisim. 6666km uzunlugunda bir 6kg.

simdilik turkiyede gorusmek uzere.

Ayağınızın tozuyla sizi sağsalim bekliyoruz Evrim Bey, hoşcakalın..

Nasip olursa bu anılarınızı İzmir'de dinlemek isterim.Görüşmek üzere.Sağlıcaklar kalın.Gelişinizi bekliyorum Evrim Abi...

• Beğen
Tepkiler: OZHAN ESEN
Evrim Merhabalar.
Sanki seninle tekrar Krabi, Nakhonsi Thamarat sehirlerinde dolasiyor gibiyim.
Ada'dan donusu fazla kafana takma, adamlar artik senelerce bu partiyi duzenledikleri icin profosyenel olmus korkma deniz yapmadigi surece orada kalmazsin. En iyisi gidis donus boat bileti ayarlamaya bak.
Khao San'a donersen bisikleti paketlemen icin karton kutuya ihtiyacin olacak sanirim. Khao San'da China Town yonune gidersen (Palast'in aksi yonune) Ratchadamnoen Klang bulvari Demokrasi Monumentinden biraz ilerde kanaldan sonra saga Thanon Bariphat caddesine gideceksin yaklasik toplam yarim saat yuruyerek. Hatirladigim kadariyla Charoen Krung caddesi olacak sol tarafinda, orada bircok bisikletci dukkani var bir karton alip tuk tukla otele donersin. Umarim pedallarini. gidonu filan kendin sokebilirsin. Olmazsa bisikletle git orada demontaj yapip kutuya koydur ve otele oyle gel. Aksamlari yine Khao San'dan havaalanina servis otobusleri var, bisiklet kutusu hic problem olmuyor.

Son gunlerin tadini cikar yakinda kargasanin icine geliyorsun :) .
Selamlar

Geri