Scudo Sports

tayland(kuzey)-laos-kambocya-tayland(guney)

30 06 09
vientiene
oda 30bin kip. toplam harcamam 148bin kip.

Sabah Adam ile sert bir lao kahvesi icerek gune basliyoruz. Buralarda kahvenin yaninda su yerine cin cayi veriyorlar. Cin cayi bizim turk cayi kadar lezzetli acikcasi. Demlik poset yerine demleme cay oldugu icin galiba tek seferde 4-5 bardak icilecek kadar guzel. Lao kahvesine gelince balyoz gibi. Turkiyedeyken gunde 2 litre kadar kahce icerdim. Buna ragmen buralarinin kahvesi benim icin cok sert. Burada kahveyi turk cayi gibi hazirliyorlar. biraz dem birazda kaynar su. ve cam bardak.

bugun sabah pazarina gidip biraz yemek yedim. ve tabi birazda bisikletci aradim. on tekerimi onarmak ve derdimi anlatmak acikcasi cok kolay degil. sounda laoslu bisikletki bir kiz (nid) bana yardim etti. Nid ile beraber bir kac bisikletciye gittikten sonra icerisinde birkactane trek yol bisikleti ve bir tane trek 8 serisi bisiklet olan bir tamirci bulduk. sahibi fransizmis ama tanisamadik dukkan kapali. ayni gun 2 defa daha dukkana ugrayip ertesi gun bir daha gelmeye karar verdim. aksam ise adam ile birer bira icip biraz muhabbet ettik. bugun bacaklarim rahatladi. Bes gun araliksiz bisikletin ardindan biraz yorulmus hissettim kendimi.

Scudo
01 07 09
vientiene

sabaydi.
Mayis 15 ten beri buralardayim. tam 1,5 ay olmus.
Bugun sabah klasigi olan kahvelerimizi ictik Adam ile. Artik Adama 452km ile ilgili sorular sormuyorum, onun yerine cin ile ilgili bilgiler aliyorum. Anlattiklarina gore Cin bu ulkelerin icinde en iyi olaniymis bisiklete binmek icin. 4000-5000m lik daglar ve muthis manzara. ayrica yollar, yemekler nefismis. Onumuzde yillarda mutlaka cinde bisiklete binmek istiyorum.
Sabah 8 30 gibi bisikletcideyim. Avusturalyali bir bisikletci kadin var oda dukkanin acilmasini bekliyor. sohbet ederek 1 saat kadar bekliyoruz. Fransizlarin tembel olduguna karar verip baska bir dukkana gidiyorum. Ve yeni acera serisi on gobekle eskisini degistiriyorum. 1 saat icinde bisikletim hazir. bu arada on lastikle arka lastigin yerlerini de degistiriyorum. Burada ki dukkan sahibinin karbon bir yol bisikleti var. Diezel ile bisikletini temizliyordu, acikcasi bisikletinin temizligini kiskandim ve dogrucana bisikletimi temizleyebilecegim bir yer aramaya basladim.

Bisikletimi temizlemek icin buldugum ter bir araba tamircisi. Sahibi bir kiz. Burada Araba tamircileride bazen kadin oluyor. 1 saat kadar bol kopuklu bir banyo ve ardindan dizel ile ayintili bir temizlik. Bisiklet simdi nefis calisiyor. Vites degistirince hissetmek imkansiz.

ogleden sonra Nidle biraz dolasiyoruz. Dun bana cok yardimci oldugu icin bugun onun icin birseyler yapmak istedim. Ve beraber dolasirken o kadar cok yemek yedim ki kiz saskinligini gizleyemedi. Burada yaninizda laosllu birileri varsa yemekler biraz daha ucuz olabiliyor. Yarin otobusle pakxe ye gitmeyye karar verdim. Pakse kambocya sinirina 200 km kadar yakin. Ayrica paksede mutlaka gorulmek gereken 2-3 gunluk bir bisiklet parkuru var. Ardindan da 4000 adalar ve kambocya. Ayrica buradaki otobusler yatakli. Yatarak seyahat etmek benim icin enterasan bir deneyim olacak.
Son aksam biralarini Adamla muhabbet ederek iciyoruz. Ertesi gun o taylanda bende pakseye yolcuyuz.
Sevgiler.

Evrim.

Laos'un guneyinden Cambodia'ya girerken ve daha sonra pek ana yollardan cikmamaya bak. Ben gerci oralarda hic surmedim ancak gecen sene genc bir cift biraz macera yapalim demis ve ara yollari secmisle Cambodia'nin kuzeyinde ancak sonradan cok pisman olmuslar. birkac gun kumlu, toprakli yollarda bayagi bir zorluk cekmisler.

En iyisi oralarda turlayanlara denk gelirsen onlara danis.

Sana kolay gelsin. Bak aliskanlik yapabilir seneye Cin, obur sene Hindistan filan birde bakmisiz birgun beraber turluyoruz:) .

Selamlar

Merhaba Ahmet,
Umarim birgun beraber de turlariz.
Gercektende Kambocya ilgili anlatilanlar pek hos seyler degil. Ozellikle ana yollarda soforler cok hizli ve dikkatsizmis. Yollar ise cok darmis. Bir kac bisikletci bazi yollar icin otobusu oneriyorlar. Ozellelikle ankordan baskente giderken otobus ve kamyon trafigi bertbatmis.. Kambocyada toztoprak icinde sefil olmaktansa zaman zaman otobusle sehayet edecegim kesin. Fakat lonely planetin Bisiklet icin olanindan biraz daha bilgi alabilirim.

@Ahmet Mumcu

Beraber turlar yapmalısınız bana gore.Cok zevkli olacagını dusunuyorum. Belki bende katılırım.:D selamlar...

@evrimyigit

Guvenligin her seyden onemli Evrim.Kambocya yı hayal edebiliyorum,Kendin icin uygun olan yontem ne ise o yolla gezine devam etmelisin. :)selamlar...

Sevgili Evrim
Soluksuz takip ediyorum turunu. Bizler için o kadar çok bilinmeyen var ki o bölgeler hakkında. Ahmetle bire bir konuşmalarımızda pek çok soruya cevaplar almış olmama karşın, hala bir çok bilinmeyenler var. Şu an tabii ki turuna konsantre olmalısın. Güvenli ve sağlıklı tur diliyorum gönülden. Geçmişte Ahmet'e yaptığım öneriyi sana da yapmak istiyorum. Dönüşte bu gezini fotoğraflarla destekleyerek bir kitap haline getirmelisin bence. Farklı coğrafyalarda pedal basmak için yüreği kıpır kıpır bir çok bisikletçinin yararlanabileceği bir rehber kitabın eksikliğini hepimiz hissediyoruz. Bu forum sayfalarına sığmayacak kadar anılar ve deneyimle döneceksin. Bu doluluk farklı sorumluluklar da yüklüyor sana bu arada. Yüreğimiz seninle. Kolay gelsin. İyi bak kendine..

@dagci_gezgin

Katılıyorum,iyi bir rehber olur bisiklet sever dostlarımıza.Bencede yapmalısın bu kitabı.Ama unutma insanın hafızası her seyi depolayamaz. her an gezi notlarını tutmalısın.Unutmaya yonelik.ornegin isimler, vs.Olaylar hatırlanabilirde isimler unutulur.Artık bu ortamda sitende saklasan bile bu bilgiler birilerinin yardımına ulasır.Eskisi kadar zor degil bilgi edinmek.Ben sizin gibi turcu degilim ama bisiklete biniyorum gunluk olarak.Fakat sizleri izlemek bisiklet forumdan harika.yunan adası geziniz cok hosuma gitti Dagcı- gezgin dostum.Yolunuz acık olsun hepinizin.Amaclarınızın gerceklesmesi ve saglıklı olmanız dilegimdir.

Evrim kardeş önce güvenlik aman hiç kendini riske atma Kambocyada gerekli olan her yerde otobüsle devam et önce senin sağlığın önemli. Sağlıklı olman lazımki yeni seyahatlerini buradan takip etmeye devam edelim. Kolay gelsin. İyi bak kendine

Bu gunlerde bazı bisikletci arkadaslarımız yurt içi ve yurt dısı turlar yapmaktadırlar.Gurup veya ferdi olarak.Bunları izleyebildigim kadarı ile takip ediyorum.Cok guzel işler basarıyorlar.Bunlardan biriside Evrim Yigit.Gezisinin baslangıcından itibaren samimi ve gercekci bir sekilde bizleri bilgilendirdi.Gunluk olarak yazıları ile aktardı turunu.Yetmedi resimleri yukleyerek bizim daha fazla bilgilenmemizi sagladı.Kafaya koymustu bisiklet sever dostlarına her yonu ile anlatacaktı o gezdigi yerleri.Cok samimi candan dostları burda heyecanla bu geziye alkıs tuttular.Candan yazıları ile tesekkur ettiler.Tesvik ettiler.Evrim yılmadan buyuk bir fedakarlıkla teri sogumadan bize yazılarını, blogundan resimlerini gondermeye devam etti.Hic katmadan tum saflıgı ile anlattı her seyi.Yakın tanımam dolayısı ile bunlar icin ne kadar ciddi calıstıgınıda biliyorum.İnanın yemeginden once sizleri dusunmustur.Ona candan desteklerini esirgemiyen bisiklet dostlarına tesekkur ediyorum.Bazı kisilerin hele bunlar kesin yanında olması gerekenler hic konuya katılmak istememeleri,tesekkuru bile cok gormeleri ,hatta israrla ilgisiz kalmaları dusundurucu.Destekleyenlere sonsuz sevgiler ve tesekkurler.Evrim icin tesekkur eden kayıtlı tum bisklet dostları saglıcakla kalınız.

@myant
Dünya'nın neresinde bir pedal dönüyorsa bizimde kalbimiz onunla atıyor. Sadece bilelim ki nerede, sağlık durumu nasıl, keyfi nasıl.... Bunlar bize yeter...

Sevgili Evrim'i gerçekten ve yürekten tebrik ediyorum. Gün gün bize vermiş olduğu bu bilgiler cevher niteliğinde. Merakımızı az da olsa gideriyor...

2007 yılı içerisinde yapmış olduğum Pedalla Türkiye Turunda bende gün gün yaşadıklarımı her akşam aktarmıştım.
(link) belki ilginizi çekebilir...

Sevgiler...

@Serkan Taşdelen

Sevgili Serkan mutlaka buyuk bir zevkle ile girecegim sitene,ozellikle tesekkurlerimden birisi sizedir.:)

@myant

Harika bir gezi olmus,sunumunda mukemmel.Saygılı,sevecen,mutevazi yaklasımların için de ayrıca tesekkur ederim.Bu sunumunu daha genis kitlelerle paylasmalısın.
Sizlerin bu calısmalarını ve basarılarını gorunce huzur ve mutluluk duyuyorum...:)Gurur duyuyoruz sizlerle.

Evrim,
Gezin iyi gidiyordum umarim.Alismistik gezi notlarini gecikmeden okumaya.Galiba biraz olanaklarin kisitli.Olsun,bizleri gezin hakkinda bilgilendirirsen seviniriz.Turkiyeden sevgiler,selamlar...:)

Evrim kardeş senden haber bekliyoruz inşallah iyisindir kalplerimiz seninle. Yolun açık olsun Sevgiler.......

@evrimyigit

Sevgili Evrim.
Merakla beklediğimiz haberleri bir kaç gün gecikmeli alsak ta olur. Yeter ki turunu gölgeleyecek bir sorun yaşama oralarda. Sağlığın ve keyfin yerinde olsun. Her şeyin yolunda olduğunu bilelim. Nasıl olsa dönüşünde tura ilişkin bütün detayları almak için bol bol rahatsız edeceğiz seni. İyi bak kendine..

@dagci_gezgin

Tesekkurler sevgili Dostum Dagcı_gezgin.Kardesce yaklasımın için bende ayrıca tesekkur ediyorum.Saglıcakla kalınız.

02 07 09
vientiene -pakse otobusyolculugu

oda 30bin, otobus 150bin ve bisiklet icin 30bin kip ekstra dahil toplam harcamam 292binkip.

burada hersey keyifli. sabahtan adami yolcu ettim. o bisikletle taylanda dogru yola cikti. ben ise biraz vakit oldurup otobus biletimi aldim. aksam 7 30 gibi pakseye dogru yola cikacagim.
burada hersey keyifli.
insanlar burada masaj yaptiriyorlar. enkisa masaj bile bir saat suruyor. ve sonunda kendini cok rahatlamis hissediyorsun. yemekler nefis insan yedikce daha mutlu hissediyor. burasi sanki keyif icin yaratilmis gibi. bunlari soyluyorum cunku burada insanlar otobus yolculugunuda keyifli bir hale getirmisler. otobusler yatakli. bu bircogumuzun turkiyede sehirler arasi otobuslerde uyumaya calisirken aklindan gecen bir dusuncedir. cok azimiz herhalde 'su otobuslerde yatakli olsaydi keske' dememistir.
ottobuslerde koridorun bir tarafinda ikili bir tarafinda tekli yatak var. ben otobusun en arkasinda 5 kisilik yatagi olan yerdeydim. yatagimi 4 kiz ile paylasmis olmamda yolculugumu biraz daha enterasan hale getirdi. enterasan olusu ise turkiyede yanyana bir kadin ile bir erkegin oturmasinin otobus firmalarini nekadar cok telaslandirdigindandir. dusunuki birde yatakli otobus olsa ve bir erkek yatagi 4 kizla paylasmak zorunda kalsa....seyahat firmasi icin bir utanc olurdu herhalde. avrupa kadar gelismis bir bolgede ve burasi kadar ilkel sayilacak bir bolgede de kadin ve erkegin bizden cok daha fazla esit durusu beni biraz rahatsiz etti.
yolculuga donersek sonunda ne mi oldu? hicbirsey tabiki.

030709
pakse
30bin oda dahil 106bin kip
bugun arka gobek dagildi. saka gibi ama kabul tamamen benim hatam. sakin olmaliydim cunku en yakin arka gobek 770km uzakta vientiende yada taylanddaydi. gobegi acip bilyeleri temizledim tekrar yerlerine oturtup yoluma devam etmege karar verdim. kambocyaya gecmeden once biraz yol yapip kararimi verecektim. ya tayland yada kambocya.
tamamen benim hatam dedim cunku yazmaya utanmistim ilk basta fakat acikliyorum; nehirde bot ile yolculuk ederken, karaya cikacakken biraz dikkatsiz davrandim ve su derinligini hesaplayamadim. bu durumdada bisiklet gobeklere kadar suda kaldi. 2sn yeterli. ben bisikleti kurtarana kadar olan olmus. ilk 2 hafta hic birsey yok sonra birden bilyeler dagiliyor. yapacak pek birsey yok.
pakse tayland siniri olmasi disinda pekde ozellikli bir yer gibi gelmedi bana. fakat pazar yeri ve kahvesi ise mukemmel. ozellikle bu cografyada kahve yetistiriyorlarmis. yani burasinin kahvesini bahcede yetistirdikleri kahvelerden yapiyorlar.

Geri