Scudo Sports

tayland(kuzey)-laos-kambocya-tayland(guney)

04 07 09
pakse tad lo
89bin kip oda 25bin kip dahil.

mesafe119km odo2912km

1200m bir tepeyi asmak gerekiyor. yol uzerinde 30m yukseklikten dokulen 1 selale ve tadloda nefis bir selale daha var. yol uzerinde paksong a yakin 1 selale daha var ki 120m yukseklikten dokuldugu icin onemli bir selale olmali. ben bu selaleyi goremeyerek cok sey kacirdigimi dusunuyoryum. tad lo ucuz ve sakin bir yer. ve burada kaldigim yerler icinde en iyilerinden biri.
benim odam selalenin tam karsisinda ve nehirin yanindaydi. dusumu nehirde alip dislerimi nehirde firclayaciliyordum. bugun ilk luang prabang sonra da vientienede gordugum sirailli kizla 3. defa karsilastim. biraz sohbet edip yemek yedik. konusacak cok fazla sey bulduk tabikide.

Scudo
050709
tad lo - champasak
115km
odo 3027

yol uzundu. arka gobek iyi gorunuyor. ben iyi degilim yorulmaya basladim. bu yorgunlugum ise kaslarla alakali degil, beynim ile alakali. biraz sakin kalip bisiklete bimek haricinde bierseyler yapmak iyi olacaktir. yolda 4 bisikletli ile karsilastim 2si yeni zellandali (ama emin degilim), 2side avusturalyaliydi. yola 2li grupklar halinde baslamislar ama simdi 4kisi olmuslar. galiba bir yere kadarda bu sekilde devam ederler. biraz sohbet edip yolumuza devam ettik.
champasak nefisbiryer. ucuz ve biaz dinlenebileceegim gibi biryer. burasi nehirin diger tarafinda oldugundan karsiya bot ile gecmem gerekiyor. ilk bot 30bin istedi, bende yoluma devam ettim 20 bin isteyen bir baskasii buldum. nehiri 4km kadar takip edince asil arabali bot yerine vardim. burada sadece 5bin istediler. burada bir gun daha kalip biraz dinlenecegim. yarin wat champasak tapinaga bir tur yaparim.

06 0709
campasak - wat champasak
oda 25bin kip
toplam 99bin kip
yol:25km
odo3050km

unutmadan dunku 4 arkadasin gezilrini takip edebileceginiz adreslr:
crazyguyonabike.com
erowens yeni zellandali cift
Asia2009 avusturalyali cift.

wat champasak iyi bir ornek fakat cok havamda olmadigimdan ve birazda temmbellikten hizlica gezmegi tercih ettim. burada ve taylanda tapinaklarin bazilari icin ve ozellekle onemli olanlariicin ankor stilinde deniliyor. ankor kambocyada onumuzdeki gunled gorecegim tapinak. ve dunyadaki en buyuk tapinak olusu vede guzelliginden olacak buradaki tapinaklari cok fazla etkilemis.
champasakta koyde bilardo ve petang oynanan bir yer var. gidip bir kahve iciyorum. 2bin kip. yaninda da cay sinirsiz. yandaki evde ise bizdeki hamur isi benzeri birsey yapiliyor. gidip 5 tane aliyorum. aslinda 5 tanesi birisini cok rahat doyurabilir ama ben gidip 12 tane daha aliyorum. ertesi gunde sabahtan 20 tane yol icin alacagim. burada pirinc yemekten hamur isi birsey gorunce resmen saldiriyorum.

07 07 09
campasak - don khong
113km
odo 3167km
113bin kip 30 bin oda dahil.
bu yol hic bitmegecek sandim. insani cildirtacak kadar duz bir yol. hicbir sey yok. ne bir seye bakabiliyorsunuz ne birsey dusunebiliyorsiunuz. saksidaki bir bitki gibi pedalcevirip durdum. don khong guzel bir ada. mekongun ortasinda bir adada olmak fikri bile benim icin cok guzel. burada bir gece kalip yola devam edecegim. yarin gidecegim dondet adasida tahminimce cok guzel ve ayricana sadece 25km uzaklikta. bir an once kambocya sinirina yakin olamak istiyorum. bir iki gun icinde karar verip kambocyaya yada taylanda dogru yoluma devam edecegim.

08 0709
don khong - don det
oda 15bin kip. toplam harcamam 100bin kip.
bugun 12 30 gibi adaya varip kendime nehir kenarinda bir oda kiraladim. ardinda yemek ve ufak bir ada turu yaptim. burada yanimda bir mtb olacaktibi off. yollar super.
burada 3 ada birbirine ufak koprulerle baglanmis durumda. ben iki adayi gezebildim. yollar biraz karisik olackki 3. adayi bulamadim. burada gorulmesi gereken bir selale daha var. mekong nehrinin tum uysalligini kayettigi tamamen korkutucu bir selale.
sevgiler.

cok kisitli ve hizli olarak yazdigim icin kusuruma bakmayin. en kisa zamanda eksiklerimi duzeltmege calisacagim.

Evrim Anlattımların cok hos.İyice okuduktan sonra tekrar degerlendirecegim.Sana iyi geziler,yolun acik olsun.

ewet anlattıkların gerçektende çok güzel senin ve bizim için eşsiz birer deneyim oluyorlar paylaşımların için çok saol ! yolun açık olsun

@evrimyigit

Evrim cok guzel di Laos lu kadını ortaya koyusun.Ama biz kadın-erkek esitligi konusunda bir seyler soylersek kıyamet kopar.:D Hayırlısı olsun diyelim.Uykuya devam edelim :)

Merhaba
Evrim kardeş her gün bilgisayarımı ilk açışta senin maceralarını yaşadıklarını kontrol edip güne öyle başlıyorum. Bu arada otobüs muhabbetide harika kültür için illa zengin veya avrupalı olmaya gerek yok. Cinselliğin tabu olmadığı bir Türkiye görmek dileğiyle sana iyi yolculuklar. En güzel günler seninle olsun.

Evrim,
Senin bisiklete olan ilgin nedeniyle bende forum uyesi oldum.İyikide olmusum.
Ama bende bagımlılıkta yaptı.Her bos vaktimi forumu inceleyerek gecirmeye calısıyorum.Ne inceleme, zaman buldukca neler yazılmıs ne konulara deginilmis okuyorum.Cok dusundugum, hayran oldugum,guldugum,zekası ile beni şaşırtan yazı ve resimlere rastladım.Forumun guzelligide bu.Gencler harika,yaratıcı ve bilgili.Arada seviye dusuklukleri var ama olsun,o kadar olacak artık.Bazı kulturlu ve egitimli kisilerin yazılarıni tekrar tekrar okuyorum.Kisilerin karekterleride yazılarında dusuncelerinde bariz olarak goruluyor.Seni sevdiklerinden eminim.Sende onları seviyorsun.Yeni arkadaslar,senin yazılarını henuz okuyanlar
o kadar temiz bir ifade ile dusuncelerini aktarıyorlar,samimi ve ictenler.Hissediyorsunuz yazdıklarında.Bende bos durmuyorum yazıyorum,sanırım begeniliyor tesekkur ediyorlar.Ama benim tesekkur edenlerim genelde belli kisiler.Olsun okuyanlar o kadar galiba.Beni kendilerine dost, abi ,arkadas olarak kabul ettilerya yeterli.
Evrim,yazıların cok zevkli gercekten.Ben sahsen cok begeniyorum.Ama,bizler icin fazla zaman harcama gelince devam edersin yazılarına ve izlenimlerine.
Habersizde bırakma tabiiki.Forum mukemmel bir organizasyon olusturmus.Belki sizlerin bu gezi notları vede resimleride bisiklet severlere manevi ve maddi olarak geri donen degerler olur.Bilemiyorum ne olacagını,kestiremiyorum simdiden ama hep birlikte dusunulurse yol yontem bulunur.Kitap olarak basılır,geliri tur yapacak bisiklet severlere katkı olabilir.Veya diger yardım kuruluslarına kaynak olarak aktarılabilir.Bana gore ilerde bu forum sivil toplum kurulusu olarak tescillendirilmeli ve bunun calısmalarına baslanılmalıdır.Uzun omurlu ve uzun soluklu olmak ilkemiz olmalı.Forum yoneticilerinin forumdaki gorevleri geregi ustlerine duseni en iyi sekilde yapmalı gerektigine inanıyorum.
Bu sizleri ornek alan ve guvenen bisikletseverlerin motivasyonu için cok gereklidir.Ben genel olarak memnunum forumda bulunmaktan.Tum bisiklet dostlarına tesekkur ediyorum.
Foruma sahip cıkalım,sanal bir yuvamızın oldugunu unutmayalım

saglıcakla kalınız...

@myant

Mustafa bey..
İlk önce Evrim'in babası olarak tanıdık sizi forumda..
Zaman zaman kaygılanan,meraklanan ama oğluna güvenen..
Gerçekleştirdiği hayaline saygı duyan,oğlunun dostlarına dostça yaklaşan bir baba..
Daha sonra sıkı bir bisiklet dostu oldunuz bizler için ve şimdi de sıkı bir forumkolik.Evrim'e destek olmanızı çok önemsiyorum. Kendi adıma söylüyorum bunu ben sizi çok sevdim.
Ben de bir babayım.16 yaşında bir oğlum var ve o da ileride sıkı bir uzun yol bisikletçisi olma yolunda.Evrim abisi gibi..
Benim de en büyük hayalim oğlum Doruk'la uluslararası uzun soluklu bir turu baba-oğul gerçekleştirebilmek..Bu nedenle sürekli formu izliyorum.Yani anlayacağınız ben de bir forumkolikim sizin gibi.

Bisiklete ilişkin benzer hayalleri olan ve bu hayallerini gerçekleştiren tüm arkadaşlarla ben de gurur duyuyorum. Onlarla birlikte ben de gün gün pedal çeviriyor gibi hissediyorum kendimi.. Bir kaç gün haber alamadığımda tıpkı sizin gibi ben de kaygılanıyorum onlar adına.. Sonra A.Mumcu dostun deneyimlerine sığınarak, pozitif düşünceler üretiyorum yoldaki arkadaşlarım için. O coğrafyayı iyi bildiğinden Ahmet'in sözlerini önemsiyorum.(Evrim İnternet bulmakta sıkıntı yaşayacağı bir bölgeye gidiyor şimdi. Bir kaç gün haber alamayacağız. vs vs. gibi)

Yukarıda yazdığınız içten duygularınıza katılıyorum. Evrim'in bu deneyimini dönüşünde kitaplaştırması meselesini de çok önemsiyorum. Çünkü gerçekten bu tür rehberliklere gereksinimi var herkesin.
Yıllardır Dağcılık sporuyla lisanslı bir dağcı olarak ilgiliydim. Dağcılık literatürüne girmiş tüm zirvelere defalarca çıkmış biri olarak diyorum ki, Türkiyenin dağlarıyla ilgili rehber niteliğinde amatörce hazırlanmış bir kaç kitap dışında bir rehber kitap yoktu elimizde. İngiliz,Avusturya'lı ve Fransız dağcıların Türkiye dağlarında yaptıkları tırmanışları derledikleri kaynak kitaplara baş vurmak zorunda kalmanın ne denli büyük bir acı olduğunu iyi bilirim. Bu nedenle Evrim'in bu turunu kitaplaştırmasını gönülden istiyor ve destekliyorum. Umarım Evrim bunu gerçekleştirir.Tüm uluslararası tur özlemindeki arkadaşlar da Evrim'in bu deneyiminden yararlanırlar. Şimdilik hoşçakalın. İyi bakın kendinize..

Sevgili Evrim.

Gunu gunune yazilanlar daha bir heyecanli oluyor cok tesekkurler. Cambodia'nin en sevmedigim ozelligi her yerde dolarla alis veris yapilabilmesi ve boyle olunca sanki 3-4 dolar degersizmis gibi gozukuyor ve daha fazla para harcaniyor ama maddi yonden iyi gidiyorsun bu gidisle Turkiye'ye donmen yillar alabilir :). Wat Ankor'a gidince 1 - 3 ve 7 gunluk tarihi yerleri gezme bileti satiyorlar. Ben 3 gunluk almistim, butceyi biraz sarsiyor aman paradan cekinme en az 3 gunluk al. Zaten sen mimarsin belki 3 gun bile az gelebilir ama 7 gun gercekten cok fazla. Hele aksamlari gunes batislari harika. Tarihi yerleri gezerken mutlaka bisikletle git ki istedigin yerde istedigin kadar vakit gecirebilesin. Bisikleti bir yerlere baglarsin veya herhangi bir bufeciye teslim edebilirsin. Sehirede rahatca bisikletle geri donersin. Umarim bisikletin de bir sorun cikmiyordur.

Selamlar

yarin biraz daha ayrintili anlatacagim fakat ozelte
kambocya sinirini 2 amerikali bisikletci ile beraber gectik.
yeni geldigimiz sehirde son param olan 28usd mi bozdurdum. bankada sadece viza kart gecerli oldugundan para cekemedim. para cekmek icin 500km yol gitmem gerekiyormus. son param ile bilet alip biraz ac biraz susuz ertesi gun otobusunu bekledim.
simdi 2 tl para ile baskente ayakbasmis durumdayim. para cektim oda buldum. parami bozdururken 20 usd kaziklandim. tam birseyler yemis keyfimi toparlamisken bir motosikletli arkadan carpti. sadece dengemi kaybettim ve 2 sokak ileride cocugu yakaladim. ozurdilemesi gerektigini boyle kacmamasi gerektigini aciklarken bana guldu ve kacti. daha fazla aksilik yasamamak icin hemen bir internet cafe bulup sigindim. kisacasi kambocyada simdilik hersey ters. yarin yollar nasil arastirip bir rota belirleycegim. lonely planet bazi yollar icin cehennem yollari ismini vermis. yani buralarda bisiklete binmenin bir yolunu bulacagim.
sevgiler.

@evrimyigit

İyisin degilmi Evrim, parasal konular onemli degil.Sana bir sey olmaması onemli.Demekki hıyarlar her yerde aynı hiyar.Baska anlatman gerek varsa anlatırsan seviniriz.

Ya tesadufe, kadere bak.
Bana da Cambodia'da bir motosikletli carpmisti. Arka teker yamulmustu. Motosikletli cocuk durdu oyle kizmistim ki cocugu dovesim geldi ancak caresiz cocugun utancini gorunce birden insanlik duygularim kabardi bir sey diyemedim cocuga. Avrupada olsa mutlaka alirdim zararin parasini :) .
Tamamen tellerden ayirip cekicle filan duzeltmeye calismistim ama cok zor bir tamir. Bu olaydan sonra 28 Jant'tan 26 ya gecis yaptim zira 26 heryerde bulunuyor.
Evrim
Benden sana bir tavsiye nehir kenarindan merkezden batiya gidersen (nehire yuzunu donersen sol tarafa) yaklasik 1 km, kopru tarafina dogru orada sag tarafta (nehir tarafinda) cok nefis disardan bayagi bir luks gozuken restaurant var. Hatta giriste iki tane ufak ejderha heykeli var. Ne yap et o restauranta git ve ordek ye. Ordegi yanarli bir sekilde getiriyorlar super bir yer yemek sadece 8 dolar, disarda ise en az 5-6 dolar vereceksin. Birani da yudumlarken beni hatirlarsin.
Nasil nehir kenarindaki insaat devam ediyormu? Ben gecen sene aksam turlarindan hic zevk alamamistim yol calismalari yuzunden.
Selamlar

nasıl olur da bu muhteşem konuyu bu kadar sürede farkedemeyecek kadar kör olurum inanamıyorum!

Ahmet Mumcu abinin, "Evrim Laosta Forum nerede?" konusunu görünce ürperiyorum birden. İlk kez grup halinde bisiklet sürdüğüm, çeşme turuna son anda katılamayan, trakyada yaptığı gezilerden tanıdığım Evrim abi mi diyorum içimden titreyerek...

hala nasıl farkedemediğimi anlayamıyorum.

eksikliğimi telafi etmek istercesine bir çırpıda tüm konuyu baştan sona okudum bugün.

hatta uzunca bir süre de Ahmet abinin sitesinde geçirdim...ilk ülkelerarası turunu 87 de daha benim doğmama 3 yıl varken almanya italya arasında yapmış Ahmet abiyi de tanımış oldum.

Sizlere olan hayranlığımı açık açık ifade etmek istiyorum. Daha geçen hafta ilk defa tek başıma yollara çıktım ben de. Ve hayatımda yaptığım en güzel şeylerden birisiydi. o kadar güzel şeyler yaşadım ki, ayaklarım pedal çevirmeye devam ettiği sürece sizin gittiğiniz yoldan gitmeye karar verdim.

Yaşadığınız deneyimleri bizlerle paylaşma zahmetine katlandığınız için sizlere ne kadar teşekkür etsem azdır. Evrim abinin, Ahmet abinin gezi notları, resimleri o kadar faydalı ki!. her cümlesinden her satırından, yeni bir şey öğreniyorum ve bu beni inanılmaz mutlu ediyor.

saat 4 olmuş bile...sizlerden öğrenecek o kadar çok şeyim var ki daha...burada noktalamazsam güneş doğana kadar yazmaya devam ederim büyük ihtimalle. yarın işe başlayacak olmasam hiç önemli de değil aslında.
konuyu canla başla takip ediyorum artık...

Evrim abi kendine çok ama çok iyi bak!, her zaman yanınızdayız ...
"you will never walk alone"
Bol Şans!

sevgilerle...

@Ahmet Mumcu

Selamlar,
Gorunuse gore kambocya gercekende talihsiz bir yer bisiklete binmek icin. Dun bir aksilik taha jant tellerimden birisi koptu, aslinda telin baskentte kopmasi birsans sabahtan yarim saatte yenisi ile degistirdim.
Dun gece bahsettigin resturantin onunde biraz vakit gecirdim. Nehirin kenarindaki yuksek duvarlar yuzunden nehiri gormek sadece buradan mumkun oluyordu. Gorunuse gore aksam yemekte ordek olacak.
Tesekkurler.

Geri