Scudo Sports

tayland(kuzey)-laos-kambocya-tayland(guney)

@mehmet yılmaz

Mehmet Bey,benim ozel mesaj atmam için 50 mesajım olmalı imiş. Şu anda o kadar mesaj gonderemedim,ama bu kanalla yada sizin benim mail adresime gondereceginiz ileti bilgisiyle gorusuruz.Memnun olurum.Selamlar.... :)

Scudo
@Ahmet Mumcu

Sevgili Ahmet,

Cabuk emen bebek bezler.....

Bir bebek bezi reklamı.Slogan:Bez çisi o kadar hızlı emerki,bebeginiz altına yaptığını bile anlamaz.İşte yeni nesil bir slogan.Altına işediğinin farkına varmayan insan.Yeni insan altında litrelerce pislik varken bile yerinde huzurlu ve mutlu oturur,mutlu yaşantısına devam eder,pisliğinin farkında bile değildir.Bebegimiz büyüdüğükçe daha yeni ve farklı ürünler aracılığı ile her türlü pisliğin içinde kendini konforlu hissetmeye devam edecektir.Hayatı o kadar iyi bir televizyondan seyredecektirki kaliteden aldığı haz gördüklerinin rahatsız edici içeriğini gizleyecektir.Böylece bu bebeğin yüzünde silinmez bir mutlulıuk,gülümseme ve hayattan keyf alma hali oluşacaktır.Kendini rahatsız eden şeyleri o kadar hızlı unutacaktırki rahatsız olduğunu bile fark edemiyecektir.
Sonuç: tamamen içi boşaltılmış yeni insan.Bu bebeğin izleyebileceği programlar,konusabileceği konular,yiyeceği yemekler,giyeceği kıyafetler,seçecegi manita vs.kısaca yeni yaşamı eşantiyon olarak bebek bezi ile birlikte hediye edilmiştir.Bu sayede firme bebeğimizin mutluluğunu garantilemiştir.
Yeni mutlu bebek gelişir,büyür,iş bulur,firması için kayıtsızca çalışır,bu açıdan bebeğimiz son derece üretken bir birey olacaktır.Fakat bebeğin bir sorunumakineleşmesi ve üretimi son derece sıradan yapması olacaktır.Yani kültür için, toplum için faydalı bir birey değil sorun cıkarmayan bir birey olacaktır.
Bence toplumu geliştiren,ileriye götüren bebekler ise pisliğininfarkında olanlar ve şikayet edenlerdir.Bu aglayıp duran bebekler geceleri ebebeyinlerini uyutmazlar,onları rahatsız ederler ve sonunda rahatsızlıklarını ebebeyinlerine anlatabilmek için yeni yollar geliştirirler.Mimari,sanat edebiyat vs.bebeğin rahatsızlıklarını ebebeyinlerine anlatmak için kullandıkları araçlar olur. Bu noktada ebebeyin açısından uzun ve istenmeyen bir rahatsızlık suresinin sonunda ki bu süre insanın ömründen daha uzun sürebilir ve insan verdiği üründen ziyade çıkardığı sorun ile hatırlanmasına sebepolabilir-üretimler oluşmaya başlar. Ve bu üretim sayesinde yeni toplum şekillenir.
Burada tek üzücü nokta yeni bebek bezi reklalarını yapanların bu ağlayıp duran ve pisliğinin farkında olan bebeklerin yapmasıdır.

Bu yazı Evrim tarafından yazılmıştır.Onu daha yakından tanımanız açısından sizlerin aracılığı ile bisiklet severlere gönderiyorum. Hepinizin önünüz aydınlık olsun.

@myant

Emperyalizmi bu kadar iyi anlatan bir yazı daha olamazdı.Resmen toplum hissizleştiriliyor.Durumumuz daha iyi açıklanamazdı zaten altına yazılacak her yorumda fikir tekrarı olacaktır.Şiddetle katılıyor olduğumu belirtmek için yazdım...

Sabırsızlıkla yeni resim ve izlenimlerini bekliyorum bacaklarına kuvvet şansın açik olsun

@myant

Evrim'in gezi detaylarına ara vermek durumunda kaldığı anda ona dair böyle bir paylaşım güzel olmuş.
Yabancılaşma üzerine anlamlı bir yazı. Kilit bir örnek seçerek kısa bir yazıda çok şey anlatmış.

• Beğen
Tepkiler: evrimyigit
16 06 09
bugun 120 bin kipin altindayim 78bin kip.

Bugun ile ilgili bilgileri birdaha vemek istiyorum. Cunku daha internet parasini odemeden olaylar degisti. Tam bilgisayarin basindan kalmisken yasli bir adam bir seyler sordu, sohbete basladik ve boylecede tanismis olduk. Adama bisiklet turu yaptigimi soyledim. O da cok normal birseymis edasiyla bende dedi. Bir saat sonra tekrar bulusup once onun bisikletini sonrada benim bisikletimi gormeye gittik.
Tony 68 yasinda. Nekadar yol yaptigini sorunca biledigini soyledi. 60 yada 70 bin belki fazla. Bir zamanlar Ingilterede yasadigini. Ve turkiye ingiltere arasinda bir kac tur yaptigini soyledi. Ilk defa laosa 30 yil once gelmis. Birkac savas helikopterinden baska bir sey yokmus. O zamanlar Hotel yada guesthouse olmamasi cok normal. O zamandan beride bisiklet uzerinde. ertesi gun o benim geldigim yoldan cine dogru devam edecek. bende onun geldigi yoldan luang prabang a dogru.
Bisikletine gelince foruma bir foto sunu eklemek istiyorum. Yaklasik 20 kg oldugunu soyledi. Bence biraz fazla olmali. gidonu kilitlemek icin bisiklette bir delik ve bu delige yerlestirilen bir civi var. Bisiklet Ayakta dursun diye ayaklik yerine bir sopa. Freni klitlemek icin ufak bir agac parcasi ve seleye jelli kilif yerine sarilmis bir ic lastik ve bu iclastige bir miktar hava basmak. Gayet enterasan bir bisiklet. Acikcasi 2000km yol yapmisken kendi bisikletimi Tony e gostermeye utanmadim degil.
Sonrasi biraz bilardo biraz yemek.
Sevgiler

17 06 09
oudom sai - nong khiaw
odo 1970km
yol 115km
oda 40 000 kip butcemin uizerinde olmasina ragmen cok keyifli biryerdi.
oda dahil toplam harcama128bin kip.

Buraya gelirken gordugum yol cok keyifli. Aslinda 4 gun sonra bu yoldan birdaha gececegim. Yold mola verdigim yerde bir dha mola verecegim. Ve iki cinli bisikletci ile tanisacagim. Ama bunlar 4 gun sonra. Tam pak mong yol ayrimina gelmisken -burasi nong khiaw a 26 km uzaklikta ve luang probang yol ayriminda) yemek yemege kararverdim. Yemektede Fransiz bir arkadasim oldu. 1,5 saattir otobus bekledigi vehic bir bilgi alamadigi icin cok stresliydi.Bir an bisikletle seyahat ettigim icin kendimi cok sanskli hissettim. O strres boyle bir tatili rezil edebilir.
Vedalasip yola devam. Yolda 2 fransiz daha. 2 guzel arazi motoru kiralayip laosu geziyorlar.
Burasi (nongkhiaw) nefis biryer. 1990 lardaki Antalya olimposu andiriyor. Nam ou nehirinin kenarinda cennet gibi bir yer. Yolda tanistigim 3 fransiza gelince, aksam yemeginde baya sarhostular ve masalarina israrla advet ettiler. Israrlari kuvvetliydiki tepelerinde ucan kocaman bocege ragmen daveti kabul ettim.

18 06 09
nong khiaw - muang ngoi
boat ile
konaklama 25 bin kip. ne nefis bir manzaraya sahip bungalow.
toplam harcama 137bin kip.

Bursi nehirin oratsinda bir koy. elektirik yok( sadece 18 30 - 22 00 arasi var.). yok yok. ulasim sadece deniz yolu ile yapilabilir. Burada gorulebilecek birkac koy bir selale ve 2 magara var. Ormanda dar bir patikada 3 saat yurudukten sonra bunlari gormek mumkun. Bu koylerin birisinde bir guesthouse var. Gercekten medeniyetten uzak kalmak isteniyorsa tercih edilebilir. Burada bircok bomba gordum. Saksi veya cesme olarak kullaniyorlar. Laos en cok bombalanan ulke odulunu almis durumda. Yarin yolculuk daha da kuzeye. Sirf buralari bir daha gormek icin kuzey laosa bir ayligina gelmek lazim. Inanilmaz daglar ve nehirler var. Guney laosta bu manzaralari ozleyecegim kesin gibi.

19 06 09
muang ngoi - munag kuhua

200 bin kip bot icin
25bin oda icin
toplam harcamam 275 bin kip.

buraya ulasim 5 6 saat kadar suruyor. Tabii bot ile. Biz botta sadece 3 kisi oldugumuz icin yol parasi cok tuttu. Botun tamami olan 600 bin kipi 3 e bolmek zorunda kaldik. Burasi Nehis bir kasaba. Konaklama icin cok fazla secenek var. Buradaki odam da nehir manzaraliydi. insan boyle durumlarda guesthouse dan cikmak istemiyor. Buraya gelince ilk is dus almak istemek oldu. Sadece istedim tabi. Su cok az. Dogrucana nehire gittik, bisikletimle ben. Once o yikandi sonra ben. Burada insanlar arabalarini motorlarina kendilerini yikamak icin nam ou yu (ou nehirini) kullaniyorlar. Sonrasinda da biraz sehir turu yapip komsularimizla betminton oynadik. Buradaki populer oyunlar petang( fransada da oynanan bir oyun) betminton ve snooker yada pool bilarda.
aksam yemegi sehirin en kalabalik yerindeydi. tek turist masasinin bizimki olmasi iyiydi. Bizimki derken benimle teknede olan 1 avustralyali cif ve 3 kisi daha.
ertesi gun tekrar bisiklet. 3 gunluk tembellik ve planladigim yolun tam tersi istikamette gidiyor olmak beni biraz huzursuzlastirdi.
sevgiler

20 06 09
muang khua - oudom xai ( muang sai de denebilir)
yol 100km
odo 2075km

oda 30 bin kip dahil toplam
112bin kip
bugun sehire tam 30km kala bir dugun guruyorum ve dogrucana aralarina katiliyorum. Bana olan ilgi gelin ve damada olan ilgiden fazlaydi. Herkes bira ikram etti. galiba burada bir gelenek asla bir bardak icemezsiniz eger ikramsa en az 2 bardak icmek gerek. 12 13 bardak ictim galiba. hatirladigim kadari ile buradaki dugunlerde bzidekine benziyor. yemekler piyanist santorler danslar ve yemekler. iki ogretmenin israrlarina dayanamayip petang izlemeye onlarla gittim. Petangta oyuncular 3 demir top aliyorlar ve yaklasik 7m uzakliktaki erik buguklugundeki topa en yakin topu atmaya calisiyorlar. demir toplar seftali kadar buyuk. baskasinin topuna vurmak serbest. son topta en yakin kalan kazaniyor. 6 8 bardak ta burada ictim.
Son 30km hic bitmeyecek gibiydi. Sarhos degildim ama ayaklarimda hic guc yoktu ve kendimi yorgun hissediyordum.
daha once kaldigim odaya yerlesip tepedeki tapinakta gun batimini izlemeye ciktim. Burada bir budist ogrenci ile yarim saat sohbet ettik. sohbetimize avusturalyali bir kiz da katildi ve hep beraber asagiya indik. daha sonrada beraber degisik bir aksam gemegi yedik.
Viktorya ve arkadasi ertesi gun pongsali ye gidecekler. Burasi benim dun tamamladigim nam ou turunun en kuzey noktasi ve laosun en yuksek yerlesim yerlerinden birisi. Aksamlari soguk oldugu soyleniyor. benim gormegi cok istedigim fakat maalesef bir baska zmana kalmis olan pongsaliye giden insalarla tanismak biraz uzucu oldu.

Evrim,Anlattıklarını zevkle okuyoruz.Bisikletin resmini gercekten cok merak ettik.Sanırım Ara Guler in fotograf makinası gibi.Bisikletten ziyade adam cok ön planda anlatımına gore.Merakla devamında anlatacaklarını bekliyorum ....... opuyorum...

Günlük bilgilendirmeler için çok çok teşekkürler. Sizle birlikte bizde geziyoruz asyayı...
Yolunuz açık olsun...

Sevgiler..

21 06 09
Gene yollarda gene ayni yol.
oudom xai - pak mong
82km
odo 2157km
oda30bin kip
toplam 94bin kip.
Burasi undugumdan eglenceli bir yer cikti. Daha oncesinde cok az vakit gecirmistim. Burada insanlar biraz sikiliyor olmali ki yabanci birisini gorunce cok fazla ilgili oluyorlar. odama yerlesip iyi bir dusun ardindan yemek yemege ciktim. Ha unutmadan yolda iki cinli bisikletci. malezya dan tayland kambocya vietnam ve laos. 3000km yol. trek valencia bisikletleri vardi ikisininde. biraz yollardan biraz kopeklerden sohbet ettik. iki bisikletcinin farkli yonlere giderken yolda karsilasmalari nefis keyifli bir sey. az once gordugun seyleri birisinin daha yasayacagini bilmek sana sordugu sorulari cevaplamak ilginc bir duygu. Bu arada Ahmet burada kopekler hakkinda herkes ayni seyi soyluyor. Cok enterasan bir sey. Kopekler bir anda degisiyorlar. Taylanda bir kabus olan kopekler burada sizi fark etmiyorlar bile. Gecen sefer gene bu yolda benden korktugu icin bi kopek 1 km kadar benim onumde yola devam etti. Saklanacak bir yer buluncada gizlenip benim gecmemi bekledi.
biraz aksam yemegi. menude kertenkele', gopher, skunk eti vardi. kertenkele bangkokta bisikletimle yolda gordugum fotorafdim olan kertenkele. Yemeklik olanlar suttu yani 80 90cm kadar. Gopher galiba corbamdaydi. Sozlukte bulamadim. bugune kadar fare daha dogrusu sicam yedigimi dusunuyordum ama degilmis. Ayni familya ama farkli. Kertenkeleye gence onuda denedim tabi ama ufak bir parca. Cok lezzettli bir eti var. Ama foruntusu bir garip. Kuyruk kismi derisi ile beraber dograninca baliga benziyor.
Neyse bugun enterasan bir yemek deneyimi birkac laoslu sarhos arkadas ve unutmadan laos viskisi - ki bu tekila gibi bir sey ilginc deneyimlerdi.
sevgiler.

@evrimyigit

:D Afiyet olsun.Dusunemiyorum onları yerken.Ama,deneyerek bu tatlar ve cesitli yemekler bulunmus...
Evrim resimleri kisa zamanda ulastirirsan merakimiz gidecek. Cok merak ediyoruz inan. :)

22 06 09
pakmong - luang prabang
luang prabang, laosun en unlu sehirlerinden birisi. benim duydugum en guzel sehir ismi. sexi denebilir. yol duz sayilirdi. nehire paralel giden bu yol devamli dalgalaniyordu sanki. bir yukseliyor bir alcaliyor. yolda bir koyde ev duvari yapmakta olan koylulerle karsilastim. burada duvarlari genekde bambudan yapiyorlar. bambulari yassilastirip kumas gibi dokuyorlar. bu dokuma teknigini birturlu cozememistim. uygulamasini gormek iyi oldu. hatta biraz bende calisip burada evin bir kismini yaptim diyebilirim.
luang prabang. burasi cok keyifli bir yer. mekong nehiri ile bir baska nehirin birlesiminde. birkac gun kalip bisileri ile tanisip biraz tatilin tadini cikaracagim.
buradaki odam tatilim boyunca kaldigim en iyi ikinci oda. birincisi 120baht gibi komik bir fiyata chiang rai deydi. buda 30bin kip yani oldukca ucuz. ikiside 6tl civarinda.

sevgiler

@evrimyigit

bisiklete gelince sizde sasiracaksiniz. butun yolu bu bisikletle yapmamis. bu ikinci bisikleti. fakat ilk bisikletininde boyle olduguna eminim. Brain -ilk tanistigim bisikletci Kanadali olan- bana laosu tek vitesli 90$lik bir bisikletle dolasan bir bisikletciden bahsetmisti. Benim icin bu imkansiz. bisan bisikletle laos. 13kg luk ikinci el bir bisiklet bulabilecegini soyledigimde bisikletini sevdigini soyledi. eh bazilari zoru sever.
http://img29.imageshack.us/img29/7189/img2344g.jpg
By (link), shot with (link) at 2009-06-22

http://img70.imageshack.us/img70/1869/img2345.jpg

http://img140.imageshack.us/img140/7170/img2346dxb.jpg

Geri