Scudo Sports

Su Zehirlenmesi!

Hastane kuyruğu saatler sürüyor diye gitmedim şimdilik, 4 - 5 saat geçti fakat herhangi bir bilelirti hissetmedim. Uyumuşum yorgunluktan, toslamanın verdiği yorgunlukla merdivenlwri zor çıkmışım. Bekliyorum şimdilik.

Beklemedeyim, 4 - 5 saat geçti ve şimdilik bir sorun ya da belirti görünmüyor. Öyle büyük bir havuz değildi, 2 metrekare ya vardır ya yoktur. Suyu da musluktan doldurmuştum, süs havuzu olduğu anlamam için biraz zaman gerekti. Küçük olduğu için çeşme zannettim, bilmiyorum. belirti hissetmedim henüz, şakası yok. 20 kilometre şehirler arası yoldan döndüm, en kötü 1 saate beni etkilemeye başlar diye korkudan eve gitmeye karar verdim çünkü dağ başında durabileceğim bir yer yoktu.

Neyse, korku biraz geçti. En ufak belirtide hastaneye gitmeyi düşünüyorum, 200 - 250 ml şimdilik pek bir belirti göstermedi. Beklemedeyim.
Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşta köy çeşmesinden su içip rahatsızlanmıştı, yanılmıyorsam şile tarafından bahsediyordu, bu tür köy yada yol üstü çeşmelerden su alırken insanların bu çeşmeleri kullanıp kullanmadığına bakın, yada yakınlarda birileri varsa çeşme suyunun içilebilir olup olmadığını sorun. Genelde sürekli akar vaziyette olan çeşmeler pek sorun teşkil etmeyebilir. Ama dediğiniz şekilde açınca akan çeşmelere dikkat edin. Her türlü sabatoja açık konumda olan yerler buralar Allah korusun, içerisine zehirli madde vb şeyler bile katılarak, sabote edilebilir.

Scudo
Bisiklet üzerinde 1,5l su taşıyabiliyorum, ayrıca da istersem 2 tane 0,5'liklerden manuel bağlayacak ekipmanım var. Her ne kadar 100km gibi mesafelere çok çıkmasam da strateji olarak su satın alabileceğim yerler olduğu müddetçe satın su alıp devam etmeyi tercih ediyorum. Evet dur-kalk oluyor ama uzun bi tura çıkacaksam ne zaman ne olacağı, ne zaman susuz kalabileceğim belli olmaz..

Size geçmiş olsun, insan zevke, heyecana bazen kendini fena kaptırıp hoş olmayan şeyler yaşayabiliyor. Polonezköy'e çıkan yolun yarısını yürüyerek tırmanmak zorunda kaldığım gün gibi :hihi:

@Awacs7n geçmiş olsun. Süs havuzu olduğuna göre, aynı su bir devirdaim motoruyla döndürülüyor muhtemelen.
Suyu kirlenmiş gördülerse deterjan veya çamaşı suyuyla biraz temizlemek istediler belki. :(

Beykoz köylerinden birinde çeşmede durdum, 15 yaşlarında falanım, boşa akmasın diye kazık sokarak akışı kesmişler. Tahtayı çekip matarayı doldurdum, yaz sıcağında yarısından çoğunu kafama dikmişken mataranın içine baktım :D Matarada su pireleri, kurtlar, böcekler yüzüyor, anında kusturdum kendimi sanırım işe yaradı, bir şey olmadı sonrasında

Bisiklet üzerinde 1,5l su taşıyabiliyorum, ayrıca da istersem 2 tane 0,5'liklerden manuel bağlayacak ekipmanım var. Her ne kadar 100km gibi mesafelere çok çıkmasam da strateji olarak su satın alabileceğim yerler olduğu müddetçe satın su alıp devam etmeyi tercih ediyorum. Evet dur-kalk oluyor ama uzun bi tura çıkacaksam ne zaman ne olacağı, ne zaman susuz kalabileceğim belli olmaz..

Size geçmiş olsun, insan zevke, heyecana bazen kendini fena kaptırıp hoş olmayan şeyler yaşayabiliyor. Polonezköy'e çıkan yolun yarısını yürüyerek tırmanmak zorunda kaldığım gün gibi :hihi:
Yanlız değilsin kardeşim 😁 katlanır bisikletle bende bisiklet elimde cıktım dahada gitmedim 🤣

Allah korusun, içerisine zehirli madde vb şeyler bile katılarak, sabote edilebilir.
Biraz ben de bundan korkuyordum, neyse ki bir şey olmadı. Kimseye güvenilmiyor. Sağolun.

Sağolun, aha su buldum diye seviniyorken bir anda paniğe girdik.
@Awacs7n geçmiş olsun. Süs havuzu olduğuna göre, aynı su bir devirdaim motoruyla döndürülüyor muhtemelen.
Suyu kirlenmiş gördülerse deterjan veya çamaşı suyuyla biraz temizlemek istediler belki. :(
Sağolun, çamaşır suyu katıldığını zannetmem fakat o kadar ağır kokan bir su da görmemiştim. Tadı da çok ağırdı

Beykoz köylerinden birinde çeşmede durdum, 15 yaşlarında falanım, boşa akmasın diye kazık sokarak akışı kesmişler. Tahtayı çekip matarayı doldurdum, yaz sıcağında yarısından çoğunu kafama dikmişken mataranın içine baktım :D Matarada su pireleri, kurtlar, böcekler yüzüyor, anında kusturdum kendimi sanırım işe yaradı, bir şey olmadı sonrasında
Evet, genelde dere gibi akan sularda veya bahsetmiş olduğunuz tip çeşmelerde bu tarz olaylar çok oluyor. Trekkinge gittiğimiz rotalarında 5-6sında yer altı kaynak suyunun aktığı dere var. Su o kadar berrak ki eğilip ceylan gibi içesi geliyor insanın. Lakin daha önce birisi buna benzer şekilde dereden su içtiğinde sindirim sistemi sorunları yaşamıştı. Aynı derenin zirve doğru çıktığı yere ulaştığımızda yabani bir hayvan leşinin suyun içinde olduğunu görmüştük. O durumdan sonra bende akıllandım her yerden su içmem. Hatta vaktiyle balık tuttuğumuz nehirde o ceylan gibi eğilip su içtiğim de olmuştu şükür o zaman bir durum yaşamadım belki de suyun akış hızı ve debisinin yüksek olmasından kaynaklıydı.

Videodaki kanalı bir süredir takip ediyorum. Ayrıca takip ettiğim doğa yürüyüşü veya ormanlık alanlarda bisiklet kullanan kişiler de benzer şekilde filtre taşıyor ve suyunu böyle temizliyor. En mantıklısı bu tip kaynaklardan su temin ederken kaynatmak lakin bisiklette bu durum turculuk dışında imkansız.

• Beğen
Tepkiler: lrfan
Sürekli akan ve derecesi düşük yani soğuk olan sular çok büyük ihtimal güvenilirdir. Böyle düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: MutluGezgin
Farklı sebeplerden zehirlenme yollarına değinilmiş fakat bireyde sebebiyet verecek en muhtemel yol bilinmedik, güvenirliği sorgulanabilir su kaynaklarından su içip zehirlenmek. Ben de birkaç kez yaşadım geçen sene başıma geldiğinde yarışa 3-4 gün kalmıştı ufak antrenmanlar yaparak sürerken suyum bittiğinde az akan bir çeşmeden su içmiştim. 4 gün düzgün bir şekilde duramadım, sürekli kusma ishal belirtileri. Bu sene de Alanya yaylalarında gezerken az akan bir çeşmeden içmiştim çok dikkat etmeden, sıcak başa vurunca denize düşen yılana sarılır misali içmiştim. 1 gün kendimi terlete terlete dinlenince kendime geldim. Uzun lafın kısası, şarıl şarıl akan, ziyaret edeninin bol olduğu çeşmelerden içmek lazım. Tekin olmayan kuş dönmez kervan geçmez yerlerde susuz bile kalsak içmemek lazım. Bilanço ağır oluyor

• Beğen
Tepkiler: Eray BAYĞAR
Sürekli akan ve derecesi düşük yani soğuk olan sular çok büyük ihtimal güvenilirdir. Böyle düşünüyorum.
Yukarıda verdiğim örnekteki su da aslında böyle yer yer gürül gürül akıyor ve soğukluğu inanılmaz. hatta Ağustos 2022'de 40 dereceyi geçen Denizli sıcağında girip çıktıktan sonra cereyanda kalıp hasta olmuştum. Aslında durum suyun sıcaklığından çok ortamıyla alakalı. Suyun ilk çıktığı noktadan içmek daha mantıklı olabilir. Keza yağmur sezonunda sonra yer altı kaynak suları tercih edilmemeli.
Yine bu bahsetmiş olduğum rotada 4 farklı çeşme var oralardan içilebiliyor. Hatta bu pazar yine o rotada trekking var ona gideceğim.
Çeşmelerden ilki

Dosyalar

• IMG_20220807_115729.jpg
    IMG_20220807_115729.jpg
    127,9 KB · Okunma: 27
  • WhatsApp Image 2022-09-19 at 11.29.20.jpeg
    WhatsApp Image 2022-09-19 at 11.29.20.jpeg
    135,6 KB · Okunma: 23
Su zehirlenmesi başka bir şey, sudan mikrop kapmak veya bakteri kapmak başka bir şey. Su zehirlenmesi, fazla su içildiğinde elektrolit dengesizliği yarattığından olur ve gerçekten tehlikelidir. Başlık baya hatalı.

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Yukarıda verdiğim örnekteki su da aslında böyle yer yer gürül gürül akıyor ve soğukluğu inanılmaz. hatta Ağustos 2022'de 40 dereceyi geçen Denizli sıcağında girip çıktıktan sonra cereyanda kalıp hasta olmuştum. Aslında durum suyun sıcaklığından çok ortamıyla alakalı. Suyun ilk çıktığı noktadan içmek daha mantıklı olabilir. Keza yağmur sezonunda sonra yer altı kaynak suları tercih edilmemeli.
Yine bu bahsetmiş olduğum rotada 4 farklı çeşme var oralardan içilebiliyor. Hatta bu pazar yine o rotada trekking var ona gideceğim.
Çeşmelerden ilki
Suyun duruluğuna da bakmak iyi olabilir. İçi tertemiz, bir şey görünmeyen suyun da güvenilir olabileceğini düşünüyorum.

Suyun soğukluğu konusunda ise kaynağa yakın olan su daha soğuk olacaktır bu da daha güvenilir olduğu anlamına gelebilir.

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Geri