Scudo Sports

Su Zehirlenmesi!

@Gökhan Toros

Su kaybının dışında vücuda aşırı su alınması durumunda da su zehirlenmesi durumu olabiliyor. Böbreklerin atabileceğinden fazla su alınırsa atılamayan su vücuttaki dokularda birikiyor ve vücudun metabolizmasını bozuyor. Özellikle beyinde ciddi hasar oluşabilir. Ama bisiklet sürerken terlediğimiz için su zaten atılıyor. Ayrıca çeşme suyunda gerekli mineral ve tuzlar mevcut. Ama ek olarak gıda alınması çok önemli. Güzel bir konu olmuş teşekkürler.

Scudo
Ben soda [doğal maden suyu(sade)] tercih ediyorum serinletiyor ve mineral dengesini sağlıyor

Her turda powarade yanımda olur ;)
Birde bulursam maden suyu....

@Edip Dinçer

Bu ev yapımı olanlar hem doğal hem pratik. ben de deneyeceğim :)

@Gökhan Toros

Valla sorma, kimbilir o içecekler, gırtlak, mide vs. ne lekeler bıraktı :) Umarım temizlenmştir :)

BBC Türkçe'de rastgeldiğim enteresan bir haber. Dikkat etmekte fayda var.

Spor yaparken su içerek vücutta su kaybının önlenmesi gerektiği inancı oldukça yaygın. Ancak ABD'li araştırmacılar spor sırasında aşırı su içilmesinin ölüme dahi yol açabileceği konusunda uyarıyor. ABD'de düzenlenen Spor Sağlığı Paneli'ne katılan bir grup doktor, spor sağlığı uzmanı, kondisyoner ve akademisyen, yayınladıkları bildiride "Spor yaparken aşırı su tüketimi sadece eski bir inanış değil, aynı zamanda oldukça da tehlikeli" dendi.

Spor yapan kişilerin sadece susadıkları zaman su içmesi gerektiğini belirten uzmanlar, aşırı su tüketimi nedeniyle spor esnasında kandaki sodyum seviyesinin düştüğü ve kişilerin hiponatremiye girebileceğini ifade ediyor. "Sadece çok tempolu kardio çalışması yapacak olan kişilerin hızlı ter atımı başlamadan ve susama hissi gelmeden önce su içmesinde bir sorun yaşanmıyor" denen açıklamada, spor esnasında fazla su tüketiminin baş dönmesi, bulantı ve hatta beyin ödemine dahi yol açabileceği uyarıları yapılıyor.

En az 14 sporcunun egzersiz sırasında aşırı su içtikleri için hayatını kaybettiği ifade edilen açıklamada aşırı su tüketiminin vücutta yarattığı sorunlar şöyle açıklanıyor: "Gereğinden fazla su içilince kanda sodyum azalıyor. Böbreklerde çok fazla sıvının birkmesinin ardından vücuttaki hücreler aşırı sıvıyı depolamaya gayret etmeye başlıyor. Bu da vücudun farklı yerlerinde ödemlere neden oluyor. Beyinde oluşabilecek ödemler ise komaya hatta ölüme dahi yol açabiliyor."

Kaynak: (link)

Kesin ben içiyorum birşey olmuyor diyen bir arkadaş çıkacak:D Şaka bi yana içtiğimiz suyun bile fazlası öldürebilirmiş

Bununla ilgili de bi video çekeyim:
"Bisiklette su zehirlenmesi ve fazla süreler geçirilen wc ler " :)

Suyu çok seven ve tüketen biri olarak ben özellikle tırmanışlarda çok tüketmemeye çalışıyorum, eğer çok susarsam yudum alıp ağzımda gezdirip tükürüyorum, yoksa gerçekten rahatsız ediyor beni, şişiyorum gibi ama değişik bir rahatsızlık veriyor :cool:

• Beğen
Tepkiler: Osman D.
Tabii ki şaka bi yana spor esnasında bildim bileli aşırı su tüketimi çok tavsiye edilmez...Doktor olmadığım için bir yorum yapamam ama sanırım dalağı patlatma riski falan vardı yanlış hatırlamıyprsam

"fazla su içmek", "gereğinden fazla su içmek" derken ?? biraz miktar bilgisi verselermiş keşke...

Doğrudur lakin acaba gazlı içeceklerin satışıyla ilgili bir şey olabilir mi. Bunlardan her şey beklenir çünkü

bunun miktarı diye bir şey yok. kandaki elektrolitler (mineraller yani, sodyum, kalsiyum, magnezyum vs) ter yoluyla atılıyor. siz su içerseniz mineral/su oranı tehlikeli bir seviyeye iniyor ve heder oluyorsunuz. su içmezseniz de yamuluyorsunuz, böbrekleri yola bırakıyorsunuz. powerade gibi sporcu içeceği denen şeyler bu minerallerden içeriyor, yani mineral/su oranını korumanıza yardımcı oluyor. en güzeli doğal beslenme tabi, sonra gene iç suyunu, iç ayranını.

askerde su içme yarışı yapardık. en çok 1.5 litre içebiliyorduk. iyiki spor yaptıktan sonra içmemişiz.

• Beğen
Tepkiler: CandanC
Bu soruyu buraya sormak garip, biliyorum fakat yine de içim rahat değil. neyse, konuya geçiyorum.

Uzun süredir bisiklet sürmüyordum, vites setini denemek için birkaç kilometre süreyim dedim fakat eğlenceli olunca yolu biraz uzattım. Yanımda su vs yok denecek kadar az. Bir de gittiğim yoldan gelmeyi sevmediğim için şehirler arası yoldan dönmeye karar verdim. susuzluk bastırınca su aramaya başladım, her taraf kapalı. küçük bir kasabadan geçerken süs havuzu gördüm, işin garibi süs havuzuna 5 tane musluk koymuşlar.

Böyle bir hata yapmam fakat muslukları görünce kafam karıştı, yaklaşık 250 ml kadar suluğa koyup kafaya diktim.

Suyun tadınca gariplik sezince tükürdüm fakat iş işten geçti. 200 - 250 ml kadar içtim ki tükürürken sudan çamaşır suyu tadı geliyordu.

O heyecanla yapılmaması gereken bir hata yapıp şehirler arası yoldan hızlı bir şekilde eve gitmeye karar verdim. 18 - 20 kilometre civarı yol var daha, dağ başında kimse de yok. Metabolizmayı hızlandırmamak lazım fakat bir taraftan korkuyorum da, neyse o 20 kilometre ızdıraptı. Uzun süredir sürmediğim için o tempoya vücudum ayak uyduramadı, duvara toslama olayı da oldu.

eve geldim, şimdilik bir sıkıntı görünmüyor. süs havuzlarında gelen çamaşır suyu tadı tahminen nedir? Bir bilgisi olan var mı? Bir saat civarı sürdü eve dönüşüm, 1 saatten fazla da zaman geçti. duvara toslamanın yorgunluğu dışında şimdilik bir belirti yok. Eve gelince bayağı bir su içip birkaç kutu yoğurt yedim.

Hastaneye gideceğim de bir sorun yoksa sabaha kadar hastanede mideyi yıkatmak istemiyorum. Benzer bir deneyim yaşayan var mı?

• İnanılmaz
Tepkiler: MAERKEK ve Atasoy
süs havuzlarının temizlenme prosedürünü bilmiyorum ama klor olma ihtimali var. riske girmemek adına kontrole gitmekte fayda var.

Havuz temizliği için klor bazlı kimyasallar kullanılıyor ki çamaşır suyu gibi kokmasinin sebebi bundandır. Şu anlık bir problem olmayabilir ama yine de tedbiri elden bırakmayın. İşin ehli biri olmadığımı belirterek mide yıkatmak şu anlık bence pek ihtimal dahilinde değil ama herhangi bir yan etki hissettiğinizde hastaneye gidin derim.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
süs havuzlarının temizlenme prosedürünü bilmiyorum ama klor olma ihtimali var. riske girmemek adına kontrole gitmekte fayda var.
Hastane kuyruğu saatler sürüyor diye gitmedim şimdilik, 4 - 5 saat geçti fakat herhangi bir bilelirti hissetmedim. Uyumuşum yorgunluktan, toslamanın verdiği yorgunlukla merdivenlwri zor çıkmışım. Bekliyorum şimdilik.
Havuz temizliği için klor bazlı kimyasallar kullanılıyor ki çamaşır suyu gibi kokmasinin sebebi bundandır. Şu anlık bir problem olmayabilir ama yine de tedbiri elden bırakmayın. İşin ehli biri olmadığımı belirterek mide yıkatmak şu anlık bence pek ihtimal dahilinde değil ama herhangi bir yan etki hissettiğinizde hastaneye gidin derim.
Beklemedeyim, 4 - 5 saat geçti ve şimdilik bir sorun ya da belirti görünmüyor. Öyle büyük bir havuz değildi, 2 metrekare ya vardır ya yoktur. Suyu da musluktan doldurmuştum, süs havuzu olduğu anlamam için biraz zaman gerekti. Küçük olduğu için çeşme zannettim, bilmiyorum. belirti hissetmedim henüz, şakası yok. 20 kilometre şehirler arası yoldan döndüm, en kötü 1 saate beni etkilemeye başlar diye korkudan eve gitmeye karar verdim çünkü dağ başında durabileceğim bir yer yoktu.

Neyse, korku biraz geçti. En ufak belirtide hastaneye gitmeyi düşünüyorum, 200 - 250 ml şimdilik pek bir belirti göstermedi. Beklemedeyim.

• Beğen
Tepkiler: templeos
Geri