Tüm başlıklara yazılan mesajları okuyorum. Psikolojik bir rahatsızlık olabilir mi?
10-12 arkadaştan oluşan bir Telegram grubumuz vardı. Telefona uygulamasını yüklememiştim, akşam evde bilgisayarın başına geçince oradan okuyordum mesajları. Gün içinde dönen muhabbet birçok defa 3000 mesaja kadar ulaşıyordu. Ve ben de saplantılı gibi o 3000 mesajın tamamını okumak zorunda hissediyordum kendimi
İçinde yaşadığımız "enformasyon devrimi"nin en kötü yan etkisiyle karşı karşıyayız. O kadar fazla bilgi bombardımanına tutuluyoruz ki,
"Acaba bir şeyleri kaçırıyor muyum?" endişesi, bizi saplantılı davranışlara sevk ediyor. Her şeyi okuyalım, her şeyi izleyelim, her şeyi dinleyelim, her yere gidelim... Beynimiz bu kadar hızlı çalışmak, bu kadar fazla veriyi işleyip depolamak için evrimleşmedi.
Peki ne yapmalı? Şöyle bir köşeye çekilip, biraz soluklanıp şu gerçeği kabullenmeliyiz: Aklımız, gerek mental gerekse biyolojik olarak bu kadar fazla veriyi işleyip depolamak için yetersiz. Bu kabulden sonra, bizleri saplantılı davranış kalıplarına hapseden alışkanlıklarımızdan kurtulmamız gerekiyor.
Sizin durumunuzda, 10-15 gün süreyle ara verip foruma girmemeyi deneyebilirsiniz. Ben yukarıda anlattığım Telegram olayında öyle yaptım mesela; uygulamayı tamamen sildim ve zihnim çok rahatladı