2-3 günden beri aklıma Watt olayı takıldı. Ne zaman bir GCN videosu izlesem, bahsedilen güç rakamları hep ilgimi çeker. Örneğin, ortalama 300-400W gibi rakamlardan bahsederler, sprintte 1000W+, tırmanışlarda 400W+, vs. Bu değerleri ölçmek için pedalda wattmetre kullanıyorlar. Yani pedala etki eden gücü ölçmüş oluyorlar.
Bizim gibi sıradan amatörlerin böyle bir pedal kullanma şansı yok. Güç ölçümüne yaklaştığım tek nokta trainer kullanmam. Bende decathlon trainer var, onun da özelliklerinde 50km/h hızda 550W gücünde direnç diyor. Yaptığım araştırmalardan da, trainerın tam olarak doğrusal olmasa da doğrusala yakın bir güç eğrisi olduğunu biliyorum. Örneğin 25km/h hız ile gitsem 250-275W ortalama tutturmuş olurum. Güç ayar düğmesinden de 2-3 kademe aşağı indirdiğim zaman bu ortalama 150-200W’a kadar düşer. Ben bunu tekerin yola uyguladığı güç olarak algılıyorum, yani trainerın direncini yenmek için tekerden verilen güç.
Benim aklıma takılan konular:
1. GCN programındakiler bile uzun sürüşlerde 300W ortalama tutturuyor ama benim 30 dakika ortalamam belki 150-200W civarında kalıyor. Benim trainerın gücüne dayanarak tahmin ettiğim rakam çok mu düşük? Yoksa gerçekten de bu kadar büyük fark var mı?
2. Pedala uygulanan ve yola uygulanan güç arasında bisikletçi açısından ne kadar fark var? Pedaldan yola kadar kaç watt kayıp var?