Cemal Ç.
Sadece sürüyorum. 😒 𐱅𐰇𐰼𐰰- 🚵♂️🚴♂️
- Tepki
- 24.776
- İsim
- Cemal ÇELİK
- Başlangıç
- 1992—93
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Diğer
Sen Kalimero'yu nereden biliyon ihtiyar.
Yani kişi normalde “yapmaz” çünkü içsel freni vardır. Ama alkol bu freni gevşetebilir.
✅ Alkol, kişinin zaten içsel olarak bastırdığı dürtüleri açığa çıkarabilir.
❌ Ama kişilikte hiç olmayan bir davranışı sıfırdan oluşturmaz.
İdrar değilse, meni o zaman? O daha vahimO görüntüdeki ıslaklık idrar olsaydı kameraya çekip burada paylaşmazdım, direkt çöpe atardım, ahlaksızlık yapma.
Ben de yapay zekanın yanına gittim, bir çayını çorbasını içeyim bir de "Kanunlar, normlar, hangi insan tipini baz alarakYapay zekaya sıklıkla merak edilen bir konuyu özetlettim, özetle hiç kimse alkol aldı diye hiç yapmayacağı bir şeyi yapmaz
🍷 Alkol insan davranışlarını nasıl etkiler?
Alkol merkezi sinir sistemi üzerinde depresan (baskılayıcı) etki yapar. Özellikle şu alanları etkiler:
- Prefrontal korteks (karar verme, ahlaki değerlendirme, dürtü kontrolü)
- Amigdala (duygusal tepkiler)
- Motor kontrol (hareketler)
Sonuç olarak alkol alındığında:
- Dürtü kontrolü azalır
- Yargı mekanizması zayıflar
- Risk alma eğilimi artar
- Sosyal sınırlar silikleşebilir
🧠 “Yapmayacağı şeyi yapar mı?” sorusuna yanıt:
🔹 1. Altta potansiyel varsa:
Kişi normalde sosyal, ahlaki ya da yasal nedenlerle bastırdığı bir dürtüye sahipse, alkol bu engelleri zayıflattığı için o dürtü açığa çıkabilir.
🔹 2. Altta hiç niyet/yatkınlık yoksa:
Empati düzeyi yüksek, ahlaki olarak bu tür bir davranışı aklına bile getirmeyen, bu konuda asla risk almayan biri alkol alınca da genellikle bu tür ağır sınır ihlallerini yapmaz. Ama:
- Aşırı dozda alkol (örneğin blackout/kararma seviyesi)
- Grup baskısı
- Kişilik değişimine neden olacak başka psikiyatrik tablolar
bu sınırı istisnai şekilde geçmesine neden olabilir. Ancak bu çok nadirdir ve "alkol aldı diye birden sapkın olmadı" demek daha doğrudur.
🧭 Sonuç:
Dolayısıyla:
- Alkol kişinin kim olduğunu değiştirmez; kim olduğunu ortaya çıkarır denebilir bir ölçüde.
- Yine de sorumluluk alkolün değil, o davranışı yapan kişinin kendisindedir.
Ben de yapay zekanın yanına gittim, bir çayını çorbasını içeyim bir de "Kanunlar, normlar, hangi insan tipini baz alarak
düzenlenir? " diye sorayım dedim.
Beni kırmadı özetle şunu söyledi:
"Kanunlar ve normlar, kusursuz ya da aşırı bireyleri değil; toplumda "makul", "ortalama" kabul edilen bireyleri esas alır. Bu hem uygulanabilirliği artırır hem de adaletin sağlanmasında denge sağlar.
Şunu dedin:
Kanunlar ve normlar düzenlenirken hangi insan tipi baz alınır
Kanunlar ve normlar düzenlenirken genellikle "makul insan" (ya da "ortalama insan") tipi baz alınır. Bu kavram hukuk sistemlerinin temel dayanaklarından biridir ve aşağıdaki şekilde açıklanabilir:
🔹 Makul İnsan Tipi Nedir?
Makul insan, toplumun genel değer yargılarına sahip, ortalama bilgi, özen, dikkat ve ahlaki ölçülere göre hareket eden hayali bir kişidir. Bu kişi:
- Ne aşırı dikkatsizdir, ne de olağanüstü dikkatlidir.
- Ne çok bilgisizdir, ne de uzman düzeyinde bilgi sahibidir.
- Toplumun genel kabul gören davranış kalıplarına uygun hareket eder.
İnsanın temelinde kötü eğilim yoksa alkol bunları ortaya çıkaramaz diyerek kanun, yönetmelik vb normlar düzenlenmez. Ortalama insan baz alınır,kusursuz üç beş kişi değil.
Bir iki sayfadan itibaren ortaya çıkan "insicama" bir bakarsın, sonra da böyle yazmazsın. Ya da son iki sayfayı da yapay zekaya okutturuver,o anlatsın.(link)
Hocam sen neden bu kadar gerginsin? Bence arada şekerin düşüyor (şaka yapmıyorum bu arada), sohbet çok uzamasın diye bir espri yaptım, bu kadar sinirlenmen bana garip geliyorBir iki sayfadan itibaren ortaya çıkan "insicama" bir bakarsın, sonra da böyle yazmazsın. Ya da son iki sayfayı da yapay zekaya okutturuver,o anlatsın.
Pardon sildim, düşünemedim bi anAdamın sosyal medyasını neden binlerce kişinin olduğu forumda paylaşıyorsunuz hocam? kişisel bilgileri vardır, bir şey vardır. Özel mesaj yolunu kullanmak iyi bir yöntem.
arada hepimizin hatları karışıyor.Pardon sildim, düşünemedim bi an
Ne oldu görmedim ama sosyal medya gizli bişey mi?arada hepimizin hatları karışıyor.O zaman kusura bakmayın hocam, görünce söyleyeyim dedim.
Genç sayılmam ama evet hep otoban. Kredi kartıyla sık sık gişelerden geçerken ödeyebilirsin.Gençler aranızda halkidikiye Istanbuldan araçla giden var mı? yol nasıl, İpsalayı geçtikten sonra otoban vs dediler ama kavalaya kadar otoban mı hep?
Gençsin daha 80 yaşasın ki sende o azmi görüyorum yolun yarısındasınGenç sayılmam ama evet hep otoban. Kredi kartıyla sık sık gişelerden geçerken ödeyebilirsin.
Google maps'in tahmini tutarlı. Ben otobandan Selanik'e kadar gidip , dönüşte Drama , Kavala Dedeağaç rotasını ücretsiz yoldan dönmüştüm. Ücretsiz yol tercih edince çok ilginç yerlere sokabiliyor. Otoban gayet rahat.Gençsin daha 80 yaşasın ki sende o azmi görüyorum yolun yarısındasınsormamın nedeni kaç saat sürer onu hesaplamaya çalışıyorum anladığım kadarı ile kapıda süren süreyi saymazsak ki sabah 6 gibi çıkıp oradan hızlı geçmek niyetim, 4-5 saate giderim herhalde Istanbul'dan çıktıktan sonra
kişisel hesap sonuçta ve forumun çeşitli gizlilik kuralları var.Ne oldu görmedim ama sosyal medya gizli bişey mi?
pazartesi sabah çıkıp cumartesi sabah döneceğiz sanırım, belki 1 gün de thasosda kalıp pazar sabahı döneriz.Google maps'in tahmini tutarlı. Ben otobandan Selanik'e kadar gidip , dönüşte Drama , Kavala Dedeağaç rotasını ücretsiz yoldan dönmüştüm. Ücretsiz yol tercih edince çok ilginç yerlere sokabiliyor. Otoban gayet rahat.
Sabah 4 gibi çıkıp 6 gibi kapıdan geçmek daha iyi olabilir. Giderken Cuma, Cumartesi , dönerken Pazar, Pazartesi çok sıra olur. Çıkarken 15dk , dönerken 8 saat sıra beklediğim oldu.