Scudo Sports

Şu an içinizden ne geçiyorsa yazın

önemli olan kiranın adil değeri şu an ne, %120 zamma rağmen adil değerin altında da olabilir. Son 1 yıldaki gerçek enflasyon %120 zaten
Ben %120 zam almadim valla. Enflasyon %60 aciklandi

Scudo
Bisiklet ustası/demirci arıyorum...

( Yeni bir konu açmak istedim ama anladığım kadarıyla bunu yapabilmem için biraz zaman lazım... Belki birisi görür de burada cevap verir... :)

Arkadaşlar,
Bana böyle pir parça yapabilecek bir usta tanıyan var mı aranızda acaba?
(hatta mümkünse bisikletin tamamını üretecek !)

Bisiklet ustası/demirci arıyorum...

Çok makbule geçer...

PS: Lütfen Brelis / SoulRider demeyin, onlar böyle garip projelerle ilgilenmiyor :(

Üstat sorunun kaynağı ekonomi yönetimi zaten ama tüm mal ve hizmetlere zam gelirken ev sahiplerinden ''fedakarlık'' beklenmemeli, sonuçta ev kiralamak bir ticaret şekli. Ekonomideki bozulmaya olan öfke -biraz da çaresizlikten- yanlış yere yönleniyor. Şu anki durumda en ideali iki tarafın da uzalşamacı davranıp %50-70 zam yapılması. Emsalleri 30-40bint bye kiralanan eski bir kiracı 5 bin tiye otururken devlet %25 zamma izin veriyor ben daha fazlasını vermem demesi de hakkaniyetli bir yaklaşım değil.

Ev sahiplerinden fedakarlık beklemiyorum.
Değişen piyasa şartları var, oranlar da az çok belli.
Madem oranlar belli, işveren ve devlet maaşlar bakımından o oranlara uysun, ev sahipleri zam bskımından. Resmi enflasyon %60 küsür, gayrı resmi %130, maaş zamları %50, kira zamları %300. Hani adalet, hani hakkaniyet?
Oranlara uyulamıyor ve piyasa değeri / emsal mi var? O zaman emeklini, çalışanını ezmeyeceksin, ezdirmeyeceksin, en azından kirasını ödeyip hayatını sürdürebilmesini sağlayacaksın. Bu kısım ev sahiplerinin derdi değil, bu konuda hakkaniyet arayanı yok tabii.

Bir de piyasa değerini, emsalleri yaratan "o şu kadardan vermiş, benimki de bu kadar o zaman" mantığı. Kiraların piyasa koşullarından çok hızlı yükseldiği bariz. Önceki sene sonuna doğru karşı apartmanda 4000 liradan kiralık daire vardı, bir tanıdığımuz için anlaştık. O arada bir banka müdürü aynı binadan bir daireyi bina ortalamasından yükseğe, 7000 liradan tuttu. Bizim anlaştığımız dairenin sahibi kirayı 8000'e çıkardı. Anlaşmıştık falandı filandı pazarlıkla en fazla 7200'e düştü. Bizimkiler kızgınlıktan tutmadı. O ev bir süre boş kaldı, her duyduğumuzda daha yüksek kira isteniyordu, en son 12 bin diye duyduktan bir süre sonra tutuldu. 4000'den 12 bine çıkışı en fazla 6 ay.
Bunun gibi içindeki kiracıdan istenen 4000'den 18 bine, 5 binden 15 bine gibi artış örnekleri dolu.
Hiç %25 kira artışı yapan, kabul eden, uygulayan görmedim, zaten evden çıkmayı göze almış birkaç kişi duydum sadece. Eskiden olduğu gibi yasal (TEFE-TÜFE'den düşük olan) artışa da uyan, razı olan yok. Hep keyfi, hep emsal.
Bir yerde fena patlayacak bu iş, bakalım ne zaman.

Madem oranlar belli, işveren ve devlet maaşlar bakımından o oranlara uysun, ev sahipleri zam bskımından. Resmi enflasyon %60 küsür, gayrı resmi %130, maaş zamları %50, kira zamları %300. Hani adalet, hani hakkaniyet?
Oranlara uyulamıyor ve piyasa değeri / emsal mi var? O zaman emeklini, çalışanını ezmeyeceksin, ezdirmeyeceksin, en azından kirasını ödeyip hayatını sürdürebilmesini sağlayacaksın. Bu kısım ev sahiplerinin derdi değil, bu konuda hakkaniyet arayanı yok tabii.

Bir de piyasa değerini, emsalleri yaratan "o şu kadardan vermiş, benimki de bu kadar o zaman" mantığı. Kiraların piyasa koşullarından çok hızlı yükseldiği bariz. Önceki sene sonuna doğru karşı apartmanda 4000 liradan kiralık daire vardı, bir tanıdığımuz için anlaştık. O arada bir banka müdürü aynı binadan bir daireyi bina ortalamasından yükseğe, 7000 liradan tuttu. Bizim anlaştığımız dairenin sahibi kirayı 8000'e çıkardı. Anlaşmıştık falandı filandı pazarlıkla en fazla 7200'e düştü. Bizimkiler kızgınlıktan tutmadı. O ev bir süre boş kaldı, her duyduğumuzda daha yüksek kira isteniyordu, en son 12 bin diye duyduktan bir süre sonra tutuldu. 4000'den 12 bine çıkışı en fazla 6 ay.
Bunun gibi içindeki kiracıdan istenen 4000'den 18 bine, 5 binden 15 bine gibi artış örnekleri dolu.
Hiç %25 kira artışı yapan, kabul eden, uygulayan görmedim, zaten evden çıkmayı göze almış birkaç kişi duydum sadece. Eskiden olduğu gibi yasal (TEFE-TÜFE'den düşük olan) artışa da uyan, razı olan yok. Hep keyfi, hep emsal.
Tekil örnekler çoğaltılabilir ancak önemli olan genelde oluşan ortalama durum. Dediğim gibi kabahat enflasyonu yanlış açıklayanlarda ama şu da var tüm dünyada ev kiraları ve fiyatları dolar bazında arttı, bizdeki kötü ekonomi yönetimi işi bambaşka bir boyuta taşıdı. Önceki mesajımda da dediğim gibi en iyisi %50-70 zamda uzlaşmak her 2 taraf için de.

Gravel bisiklet sayfası

Selamlar
Sağlık problemlerim sebebiyle yol bisikleti sürüş pozisyonun bana biraz agresif geldiği için gravel bisiklete geçeyim diyorum.
Şuan fire 3.2 uci kullanıyorum. Carraro g6 pro 27,5 a geçmek beni ne kadar rahatlatır. İnceleyebileceğim bir yer ne yazık ki yok. Ayrıca mevcut kullandığım karbon jantlarımı ( TOKEN 45D) burada kullanabilir miyim?
Siz ustalardan yardım bekliyorum. Teşekkür ederim.

Gravel bisiklet sayfası

Selamlar
Sağlık problemlerim sebebiyle yol bisikleti sürüş pozisyonun bana biraz agresif geldiği için gravel bisiklete geçeyim diyorum.
Şuan fire 3.2 uci kullanıyorum. Carraro g6 pro 27,5 a geçmek beni ne kadar rahatlatır. İnceleyebileceğim bir yer ne yazık ki yok. Ayrıca mevcut kullandığım karbon jantlarımı ( TOKEN 45D) burada kullanabilir miyim?

Eğer alacağınız bisikleti %80 ve üzeri oranda asfalt yollarda kullanacaksanız gravel çok iyi bir tercih değil. Bir endurance yol bisikleti hem daha hafif hem de genellikle daha yüksek fiyat / performans dengesine sahiptir.

Yeni nesil endurance bisikletlerin çoğu 35mm lastik destekledikleri için konfor anlamında da hiçbir eksikleri yoktur.

Sağlık sorunlarınızın sürüş kalitesine etkisi söz konusu olduğu için daha önce yaptırmadıysanız bike fit yaptırmanızı tavsiye ediyorum.

Edit: Sorunuzun ikinci kısmı cevapsız kalmış. Yeni nesil kadroların hemen tamamı sokma mil temelinde üretiliyor. Gördüğüm kadarıyla Token 45D için de durum farklı değil. Dolayısıyla bir endurance yol bisikletinde hiçbir problem yaşamadan kullanabilirsiniz.

G6 27.5 söz konusu olduğunda ise adından da anlaşılacağı üzere 27.5 yani 650B jantlara geçmeniz gerekiyor.

Eğer alacağınız bisikleti %80 ve üzeri oranda asfalt yollarda kullanacaksanız gravel çok iyi bir tercih değil. Bir endurance yol bisikleti hem daha hafif hem de genellikle daha yüksek fiyat / performans dengesine sahiptir.

Yeni nesil endurance bisikletlerin çoğu 35mm lastik destekledikleri için konfor anlamında da hiçbir eksikleri yoktur.

Sağlık sorunlarınızın sürüş kalitesine etkisi söz konusu olduğu için daha önce yaptırmadıysanız bike fit yaptırmanızı tavsiye ediyorum.

Edit: Sorunuzun ikinci kısmı cevapsız kalmış. Yeni nesil kadroların hemen tamamı sokma mil temelinde üretiliyor. Gördüğüm kadarıyla Token 45D için de durum farklı değil. Dolayısıyla hiçbir problem yaşamadan kullanabilirsiniz.

Bike fit yaptırdım o konuda sorunlarım yok.
Korkum/sıkıntım bel fıtığım daha da ilerlemesin. Sürüş pozisyonumu daha dik konumda olursa daha da rahatlarım. Daha uzun sürüşleri daha sorunsuz bitirebilirim diye düşünüyorum.

Bike fit yaptırdım o konuda sorunlarım yok.
Korkum/sıkıntım bel fıtığım daha da ilerlemesin. Sürüş pozisyonumu daha dik konumda olursa daha da rahatlarım. Daha uzun sürüşleri daha sorunsuz bitirebilirim diye düşünüyorum.

Sizin durumunuz bisiklet türü/modeli seçmenin ötesinde bir sağlık problemini kontrol altında tutmak olduğu için burada benden ya da tıbbi yeterliliği olmayan bir başkasından tavsiye almanız isabetli olmayabilir.

Doktorunuza danışarak örneğin beliniz için ideal açıyı tespit etmek ve bu açıyı sağlayabilecek bir kadro geometrisi araştırmak daha sağlıklı olacaktır.

cache-v2

Bana böyle pir parça yapabilecek bir usta tanıyan var mı aranızda acaba?
(hatta mümkünse bisikletin tamamını üretecek !)
Konya Meram'daki Mehmet usta yapar. Ama çelikten yapar, alüminyum olmaz onu söyliyim.

(link)

Sizin durumunuz bisiklet türü/modeli seçmenin ötesinde bir sağlık problemini kontrol altında tutmak olduğu için burada benden ya da tıbbi yeterliliği olmayan bir başkasından tavsiye almanız isabetli olmayabilir.

Doktorunuza danışarak örneğin beliniz için ideal açıyı tespit etmek ve bu açıyı sağlayabilecek bir kadro geometrisi araştırmak daha sağlıklı olacaktır.

DR ile görüşerek yazdım hocam. Daha dik pozisyonlarda uzun sürüş daha rahat olur demişti.

DR ile görüşerek yazdım hocam. Daha dik pozisyonlarda uzun sürüş daha rahat olur demişti.

O halde daha dik bir bisiklet alın, bence de rahat olur. o_O

Daha dik bisiklet tanımının içine 90° dik oturma pozisyonundaki Hollanda tarzı şehir bisikleti de girer, mevcut bisikletinizden biraz daha yüksek reach/stack oranındaki herhangi bir bisiklet te.

Ölçülebilir ve doğrulanabilir sayısal veriler olmadan size verebileceğim tavsiye şu : hoşunuza gideni alın.

• Beğen
Tepkiler: RmzBurak
Kışın bisiklet sürmek çok zor, üstün başın kat kat giyin, yokuşta önünü aç ki terleme, inişte önünü kapat ki üşütme, bisiklet leş gibi oldu temizle, zinciri yağsız koyma, yerler ıslaksa elbiseler ıslandı kurutmak lazım, yıkamak lazım güzelce, kıçın üşüdü ıslandı kıçını ıslatmak lazım, hava soğuk zaten yüzünü iyi kapatabildin mi kapatamadın mı, gözler yaşardı mıydı o rüzgarla daha da yaşarır, falan filan.. Ama bi yandan da sabahları o herkesin fink attığı yollarda tek başınasın, yağmu çamur dememişsin atmışsın kendini dışarlara, o kadar sıkıntı içinde o ilk yokuşu tırmandın mıydı bi de bi keyif basmıyor mu oooh miss. Yaz geliyor, şurda 1 ay bilemedin 1 buçuk aya havalar düzelmeye başlayana kadar vaktimiz var, bu keyif ortalık kalabalıklaşınca aynı keyif olmuyor.

Sözüm meclisten dışarı ama sezon bitti bisikletçileri sezonu açıp da ortalık TT'lerle MiTi'lerle, tünel yapıp türlü segmentlerde PR kasanlarla dolmaya başlayınca canım sıkılıyor yav. Let the linç begin! :)

Ben iki kiracımın birisine %50 diğerine %35 zam yaptım benim ev sahibim %100 zam yaptı. :):)

Gravel bisiklet sayfası

Selamlar
Geçmiş olsun. Her iki bisikletide kullanmadım fakat beraber çok sık sürüş yaptığım danimarkalı bir arkadaşım var. Kendisinde mtb hariç her türlü bisiklet mevcut 65 yaşında 35 senelik bir bisiklet sürücüsü kendisi. Ne zaman sürüşe çıksak gravel bisikleti ile geliyor arada sırada da nadir de olsa yol bisikleti ile geliyor. Gravel ile daha konforlu fakat yol bisiklete göre biraz daha yavaş gittiğini söylüyor özellikle rampa çıkarken graveli daha çok tercih ediyor. Kullandığı bisiklet markası Litespeed di yanlış hatırlamıyorsam. Yani eğer benim gibi sırt bel vs sorunu çekiyorsan konforlu bir pozisyon da sürmek daha yararlı olabilir senin için. Ben şahsan yol bisikleti almaya kalksam ilk önce endruance sonra gravel bisikletlere bakardım.

• Beğen
Tepkiler: RmzBurak
Ben iki kiracımın birisine %50 diğerine %35 zam yaptım benim ev sahibim %100 zam yaptı. :):)

Benim ev sahibim %230 gibi bir zam yaptı. Çıkıp ev aramak , taşınmak bir sürü dert tasa. Aynı bulunduğum konumda dükkan kiraları oldukça düşük. Evi bırakıp dükkana mı çıksak diye düşündüğüm oluyor. En azından bisiklet ile direk girerim içeri.

Kira konusunda hem alıp hem verenlerdenim ben de. Tecrübeyle sabittir ki Allah kiracının da ev sahibinin de hayırlısını, makulünü ve merhametlisini versin. Yoksa kira alsanız da verseniz de çok uğraşıyorsunuz.

Mevzu, kiracı ya da ev sahibi olmak mı? Neden diğer konuları konuşmuyorsunuz? Yani mesela devlet denilen şey, ona buna bok atarken, kötü olan kötüye giden hiç bir şeyin sorumlusu kendisi değilmiş de, hep başkalarını suçlarken, siz neden hala at gözlüğü ile bakıyorsunuz bu konuya?

• Beğen
Tepkiler: mcanerg

"Gayrimenkul bir yatırım aracıdır" diyerek birikimlerini ev, dükkan vb. taşınmazlara yatıranlar, her nedense şu noktayı görmezden geliyorlar; daha doğrusu işlerine öyle geldiği için kabullenmek istemiyorlar:

Eğer gayrimenkul yatırım aracıdır, diyorsan, her yatırım aracı gibi onun da kendine has riskler taşıdığını baştan kabul etmek zorundasın. Nasıl son birkaç yılda, hemen tüm yatırım araçları (döviz, altın, mevduat faizi, yatırım fonlar) enflasyon karşısında reel anlamda kayba sebep olduysa, gayrimenkulden elde edilen kira gelirlerinin de enflasyondan düşük kalma riski vardır. Ama gayrimenkul sahipleri "hem ayranım dökülmesin, hem fena şeyler olmasın" istemekteler.

Sen mülk sahibi olarak kira sözleşmesini yaparken, sözleşmede kira artış oranını belirlerken, ki bu artışlar yasada TÜFE ile sınırlanmış, daha sonra yapılan geçici düzenlemeyle konutlar için %25'le sınırlandırılmıştır, bunun risklerinin de farkında olacak ve tüm riskleri kabullenerek sözleşmeye imza atacaksın. Diğer türlü önce imzayı atıp, sonra "şöyle oldu böyle oldu" diyerek sözleşmenin altındaki imzanı inkar etmen, sözleşme maddelerine aykırı şekilde artış talep etmen ne hukukidir, ne ahlakidir. Evet o %25 olarak belirlenen ucube sınırlamanın gerçekçi olmadığını herkes kabul ediyor. Ancak mülk sahibine, sözleşmede yazdığı gibi TÜFE oranında artış teklif eden kiracılar bile düşman olarak görülüp tahliye edilmeye çalışılıyor.

Biz de biliyoruz TÜİK'in açıkladığı TÜFE rakamlarının gerçeği yansıtmadığını, ama bu her zaman böyleydi ve sen mülk sahibi olarak bunu bile bile "TÜFE oranında artış yapılır" maddesini barındıran sözleşmenin altına imzanı attın. O zaman "Şeriatın kestiği parmak acımaz" diyerek, imzanın (ve itibarının) arkasında durarak, TÜFE oranında artış teklif eden, yani sözleşmenin kendisine yüklediği edimi yerine getirmek isteyen iyiniyetli kiracını geri çevirmeyecek ve uzlaşacaksın.

Ben evimde değil ama işyerimde kiracıyım; aynı zamanda kendime ait dükkanlarımda kiracılarım var. Her kira artış döneminde, hiçbir zaman sözleşmede ortak uzlaşıyla belirlediğimiz kira artış oranından fazlasını kiracılarımdan talep etmedim. TÜİK'in açıkladığı TÜFE oranı neyse her daim bu oranı uyguladım. Kiracı olarak da ödediğim kiraya bu oranda artış yaptım ve dükkan sahibim de bunu kabul etti.

Kirasını düzgün ve zamanında ödeyen bir kiracınız varsa onunla kötü olmamaya, onu kaybetmemeye bakın, diyeceğim ama bizim insanımız maalesef kısa vadeli çıkarlarını önceliyor. Kiracı olan arkadaşlara da önerim, %25 kısıtlaması geldi diye, iyi ilişkileriniz olduğu ev sahibinize bunu dayatmayın ve en azından kira sözleşmenizde yazan TÜFE oranında artış uygulayın; olmazsa makul bir miktarda üzerine de çıkın.

Tuik her zaman yanlış açıklamıyordu enflasyonu, ikincisi gayrimenkul riskli bir yatırım değildir, hükümetin kiraları mantıksız bir oranda sınırlaması zaten bir risk değildir, elmalarla armutları karıştırmayalım. Kimse kiracısıyla sözleşme imzalarken TUİk yanlış hesap yapacak, hükümet akıldışı bir şekilde faizleri indirecek sonra da hata kendinde değilmiş gibi ev sahiplerini suçlayıp kira artışını %25 sınırlayacak diye imza atmıyor. İlla bir suçlu aranacaksa bu ekonomi yönetimi yani hükümet, bağcı dövmeye gerek yok. Ayrıca konuyu kişiselleştirince konu objektif bir şekilde tartışılamıyor, ben ev sahibiyim ben kiracıyım, dükkanım var vs luzum yok bunları söylemeye.
PS: bu konuyla ilgili daha fazla yazmak istemiyorum, iş anlamsız bir yere geldi.

• Muhteşem
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
Tuik her zaman yanlış açıklamıyordu enflasyonu, ikincisi gayrimenkul riskli bir yatırım değildir, hükümetin kiraları mantıksız bir oranda sınırlaması zaten bir risk değildir, elmalarla armutları karıştırmayalım. Kimse kiracısıyla sözleşme imzalarken TUİk yanlış hesap yapacak, hükümet akıldışı bir şekilde faizleri indirecek sonra da hata kendinde değilmiş gibi ev sahiplerini suçlayıp kira artışını %25 sınırlayacak diye imza atmıyor. İlla bir suçlu aranacaksa bu ekonomi yönetimi yani hükümet, bağcı dövmeye gerek yok. Ayrıca konuyu kişiselleştirince konu objektif bir şekilde tartışılamıyor, ben ev sahibiyim ben kiracıyım, dükkanım var vs luzum yok bunları söylemeye.
PS: bu konuyla ilgili daha fazla yazmak istemiyorum, iş anlamsız bir yere geldi.

Olay bu.. salatanın suyundan şarap elde edilmiyor malesef...

• Beğen
Tepkiler: mcanerg
Geri