Scudo Sports

SPD pedal yüzünden olan ağrılar!

Scudo
@Tolga Çelebi şimdi Ağrı dizin önünde altta ise Selen Alçak arkada altta ise Selen aşırı yüksek olabilir.
Kaller ayağın parmak kısmı ile ayak tabanının başladığı çizgi üzerinde şişkin olan çizgide olmalı.

image.jpg

Yüksek kadans 100-120 değildir yüksek kadans diye bir şey yoktur konforlu verimli kadans vardır. Bu Sayı kişiye göre değişir ama 75 95 arası denebilir. Fizyolojilerimiz aşağı yukarı aynı olduğundan 100 kadans çok konforlu sayılmaz ve 70 kadansta yüksek watt sarfiyatı olur. Aynı arabadaki gibi belirli hızda belirli devirde az sarfiyatı ve orta hararet şeklinde 3. Viteste 100 km süratle 1 saat giderseniz araba er yada geç hararet yapar yada mekanik sorun çıkarır.
SPD bacak kemiklerine çok yük ekler ve yüklerin yönü değişkendir dolayısı ile yeni başlandığında kemiklerde de kaslar gibi güçlenme olur. Daha çok kalsiyum ile kemiğin Yoğunluğu artar bu durum da bir süre ağrıya sebep olur. Kalsiyum tüketimini artırın. Bu durumun yaşla ilgisi yoktur her yaşta işleyen kemik güçlenir işlemeyen zayıflar ve Yoğunluğu düşer.

önemli bir konu bende takipteyim

Aslında spd yerine speedplay pedal tavsiye ediyorlar . Float fazla olduğu için. Türkiye'de speedplay pedalı hangi firma satıyor?

@Zekeriya Çab hocam "verimli kadans" kavramın çok doğru.

@Ersin savaş delta kaller biz spor amaçlı kullananlar için biraz kötü bir şeçim. Yani delta kali evin Kapısı'ndan çıkıp yeniden kapısına gelince kullanmak iyi ama çıkınca yürümek zorunda kaşınıyorsa yada merdiven gibi zorluklar varsa biraz sakat.
Ayağınız bisikletteyken biraz topuklu bir ayakkabı giymiş pozisyonda durur ama siz bisikletten delta kalle indiğinizde kaller ayağın Önünü kaldırır ve topuk daha aşağıda kalır. Kas ve bağ dokuda zedelenme yaratabilir. Yarışta sorun olmaz çünkü yarış bitince 10 m sonra ayakkabıları çıkaracağı yere gelir.

@Zekeriya Çab ben de o yüzden mtb ayak.+pedal alıyorum. Biraz kaba ve altı tıtıklı bot gibi ama olsun. Rahat Rahat yürürüz :)

speedplay pedal hangi ayakkabılarla kullanılabiliyor?

@Ender A.

İlk videodaki ayağı uzatarak yapılan hareket ayrıca bacağın iç tarafındaki kasları da güçlendiriyor. Ben bunu biraz da ayağı iç tarafa doğru kasarak yapmıştım. Bisiklette çoğunlukla dış taraftakiler alıyor yükü.
İkincisi (romanian deadlift) temel olarak hamstring ve glute (popo :) ) egzersizi. Ayrıca ciddi olarak dengeyi ve diğer dengeleyici kasları da geliştiriyor.
Üçüncüsü (dumbbell swing) ise genel core strength egzersizi, her yeri çalıştırıyor, dengeli hale getiriyor.

Squat bile yapmıştım, o da en temel quad egzersizi, ama o da gene yardımcı/dengeleyici kasları da geliştiren bir hareket, serbest olarak yapıldığı için.

Hangisi işe yaradı bilmiyorum, belki hepsinin kombinasyonu işe yaradı, belki de geçeceği vardı, geçti ;) Ama 2 sene oldu bir daha o ağrıları çekmedim.

@Zekeriya Çab

Ağrı baldır kısmına yakın. Biraz önce seleyi biraz yukarı aldım,kalleri de iyice iç tarafa çektim ( genelde basarken içe doğrı basarım ) biraz düzelme oldu ama hala tam değil. Ayaktaki top şeklindeki kemiğin pedal milinin merkezinden geçmesi gerektiği hakkında ne düşünüyorsunuz ? Bu ağrılardan muzdarip çok üyemiz var burda :)

Birde ayağım gergin olduğu zaman çok daha rahatım bu yüzden seleyi yukarı aldım.

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/r270/11870876_10153585164004936_2248837123259893422_n.jpg?oh=1eb9f6de13e7b45630648b4c76dbff64&oe=5641668E

bu benim spd ayarım. şöyle ki

soldaki eski ayar,sağdaki yeni ayar. yine giyinip bakacağım ayağımın neresinde diye. ayar soldaki ayakkabıdaki gibi olduğunda sol ve sağ dizimin üst iç kısmında ağrı oluyor sürüş sonrası. hatta sağ dizim şişmişti. ve bu şekilde olunca dizim,pedal milini geçmiyor dikkat etmek gerek ona da.

performans amaçlı binmeyi gözden çıkardım zatende,bu ayarları da sağlıklı bir şekilde binebilmek için yaptım. Olmaz ise normal ayakkabı ile denerim. Olmaz ise gg bisiklet.

pes etmeyin :)

ha birde sağ ve sol topuğum dışarıda kalıyor biraz. fark ediyorum içeri çekme eğilimim oluyor. belirteyim

@Tolga Çelebi hocam birde sürüş sonrası esneme yapın buz koyun.
1 gün ağırlık çalışın yani güçlendirin dizleri. Bu iş böyle oluyor yoksa sıkıntı bazı insanlar için.

@Onur Ali İmren

Evet birde o olay var.Dizimizin ucundan ( diz kapağının orası ) bir ip yardımıyla ağırlık sarkıtmak gerekiyormuş ve o ağırlığın pedal milinden geçmesi gerekiyormuş.

En sonunda gidicem bike fitting'e o olacak ta 250 lira biraz fazla sadece sele yüksekliği ve spd ayarı mı yaptırsam acaba çok meşakatli bir iş gibi bu.

• Beğen
Tepkiler: Cem Unden
@Tolga Çelebi vallahi geçen forumda okudum da yarışa katılmıyorsanız gereksiz.

yani bu zamana kadar fitting duymadım ben. 80-90 yılalrında yapılıyor muydu acaba? karşı değilim ama 250 TL değil. 150€ retül. duyduğum rakam bu idi,yine de sorun. kulaktan dolma iş yapmayın

netten araştırarak doğru ayarlar yapılabilir bana kalır ise. çok uçuyoruz gibi geliyor bir bisiklete keyifle bineceğiz diye. kölesi oluyoruz resmen. şuna para buna para ohooo.görende vueltaya gidecek sanar.. GCN yardımcı olur size.

@Cem Unden hocam şu speedplay nedir biraz bilgilendirebilir msiniz beni

@Tolga Çelebi ayağın top gibi olan kısmının tam üzerinde olması ideali zaten. Önemli olan ileri geri ayar. Sağa sola ayarda bir kısıtlama yok istediğin şekilde yaparsın biraz kalça Genişliği ile alakalı.
Ağrı eğer arkadaysa ki baldıra doğru diyorsun bu durumda sele yüksek ayak en alt noktada fazla geriliyor ve bağ dokuya fazladan güç biniyor.
Birde pedallama sitili vardır bunun gelişmesi için SPD ve kranka odaklanmak gerek. Sadece pedal çevirmeye odaklandığınızda kendi rahat sitilinizi bulursunuz ve krankın her pozisyonunda pedala uyguladığınız güç dengeli olur bu stil dışarıdan Görünmez yani hiç farkedilmez dışarıdan pedal Çeviren adamsınızdır ama siz doğru dengeyi yakalarsınız.
Bu resimlerde Güç'ün pedal haraketine yayılımı Görülüyor 8 e benzemesi yanlış kuvvetler uygulanıyor demek daireye ovale yakın olmalı.
image.jpg
image.jpg
image.jpg

• Beğen
Tepkiler: Tolga Çelebi
@Zekeriya Çab bu program yanlışım yok ise srm gibi güç ölçümü yapan firmaya ait yazılım değil miydi? onlarda pedal verimliliği ile ilgili bilgi veriyordu.

@Onur Ali İmren programın ne olduğununbilmiyorum you tube da aylar önce 25 dakikalık bir video vardı ismini hatırlayamadığım için bulamadım ama benzer görseller bulunca paylaştım. Videoyu hatırlar bulursam koyarım.

SPD SL pedala yeni yeni başladım. Dün ilk kez şöyle 31-32 km lik nisbeten kendimce performansa yönelik sürüş yaptım (eskiden 20 olan ort hızım SPD ile 24-25e çıktı, benim için süper performans artışı :) ) . Rampa falan çıkmadım.
Akşam ise sağ bacakta uyluk üst arka adalelerin en iç tarafının (hamstring muhtemelen) gluteusa bağlandığı yerde çürük gibi bir ağrı vardı. Hareket ediyorken zorlanıyordum. Hani boynunuz falan tutulur ya öyle bir ağrı...
Bu ağrı SPD sebepli olabilir mi ?
Bisiklet boyu sele pozisyonu vs ile bir alakası var mıdır. Düz pedalla daha uzun sürüşler yaptım orası hiç ağrımamıştı

Kal ayarı biraz zahmetli bir iş gerçekten. Öncelikle çok öne veya geriye monte etmemeye dikkat edin. Baş parmağın ayağa birleştiği noktanın biraz gerisinde, ayağın iç yan tarafında çıkıntı yapan bir kemik vardır bilirsiniz. SPD ayakkabıyı giyip, ayakkabının üzerinden elinizle bu kemiği bulup o noktayı kalemle işaretleyin. Kallerin merkez noktası bu işaret hizasında olmalı. Diğer bir konu, iç-dış açı ayarı. Bu zor değil aslında. Pedallarken hissedersiniz ayaklarınızın içe veya dışa dönmek istediğini. Kalleri buna göre hafifçe sağa veya sola döndürerek ayağınızın basış açısına uydurun. Sağ ve sol taraf eşit olmayabilir. Benim sağ ayakkabımdaki kal, sola göre içe doğru daha fazla açılı mesela. Son olarak da, düz ayakkabıdan SPD ye geçtiğinizde muhtemelen sele ayarınızın da değişmesi gerekecektir. Özellikle Look pedallarda kaller kalın olduğu için seleyi 2-3 mm kaldırmak gerekebilir.

@x-rayted

Kimse bana cevap yazmamış ama ben kendi sorunumu kendim çözdüm galiba, belki ileride biri daha aynı sorunu yaşarsa diye yazayım

Benim sağ ayakkabının kali dönmüş, nasıl bir acemilikse farketmemişim. Ayağım maksimum toe in konumunda kaldığı için oradaki kaslarda gerilme olmuş sanırım, muhtemelen ağrı da tutulma türü bir kas ağrısı . Bugün geçti ağrı . Dün akşam kali tekrar ayarladım..

Merhaba arkadaşlar.
Ben spd ye yeni geçtim.Uzun mesafe olarak 80 km yaptım ama sonrasın da sol diz kapağında ağrı başladı.Üstüne basıyorum yürümede bir sıkıntı yok ama ara ara sızlıyor.Sizce ilk defa kullandığımdan dolayı bir hamlık mı yoksa ayarda bir sıkıntı mı var.Kullanan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

• Beğen
Tepkiler: bsklt07
Geri