merhabalar,
Bu konudan sonra m520 pedal ve m065 ayakkabıyı aldım. ikisi de shimano marka bu arada. şimdi yaklaşık 150 km yaptıktan sonra incelemesini paylaşmak istiyorum.
ayakkabı: fiyatına göre performansının gayet iyi olduğunu ve memnun kaldığımı en başta belirteyim. bir çok markanın görünümü ve fonksiyonunun günlük kullanıma daha uygun modelleri var. fiyatları biraz daha faklı ama çok değil. bu diğer alternatiflerin tabanları daha yumuşak. ama denedikten sonra amatör de olsak performans için sert tabanlı m065 daha avantajlı geldi. görüntüsü zaten çok da sıra dışı değil. yürürken de rahatsız etmiyor. bu ayakkabıyla koşuya ya da tüm gün sürecek bir yürüyüşe çıkamazsınız. ama bisikletten indikten sonra ister restorona ister çay bahçesine girer 1-2 km normal tempoda rahatsız olmadan yürürsünüz.
Pedal: amatörüm param yok dedim aldım. sırf ağırlık için fazla para vermeye gerek yok diye düşündüm, yanılmışım. f/p olarak iyi ama verebiliyorsanız daha hafif modellere para verin. zira bisiklete eklenecek bir kaç gramın kadroda ya da üzerinizde olması farklı sürekli kaldırıp indirdiğiniz pedal kollarının uçlarında olması çok farklı etki ediyor, güvenin bana. öte yandan normalde zaten ağır ayakkabı kullanıyorsanız ayakkabıyı zaten hafifletmiş olacağınız için durumu dengelemiş sayabilirsiniz, o ayrı konu. bana göre pedal ağırlığı çok önemliymiş, anladım. ağırlık pedalın eksi yönüydü ve bana göre tek eksi yönü.
takmasını kullanma klavuzuna bakarak kendim yaptım. çok basit 4-5 dk sürmedi.
ayarlarını kullanmadan önce hemen en hafife aldım. takıp çıkarmasının rahatlığını görünce çok şaşırdım. (ilk kez spd kullanıyorum.) bahçede 2 tur attım baktım takmada çıkarmada hiç bir problem yok. yinede normalden 1-2 m önce frene bassam önlem olarak yeter diye düşündüm. (haklıydım) zevkten duramıyordum. benim amortisörlü tavşan bana daha iyi tepki veriyordu. daha kısa zamanda daha performanslı hızlanıyordu. bastıkça bastım, bastıkça bastım.. zevk bu ya.. bu arada nefesim tükendikçe çıkarma takma alıştırması yapıyorum. paramın karşılığını fazlasıyla aldığımı ilk sürüşte anladım. bu arada bunda önce kayışlı kal kullanıyordum.
Spd'nin performansa en katkı sağladığı yerler kalkışlar ve yokuşlar. buralarda performans artışı mükemmel. düz yolda hızlandıkça etkisi kaybolmasa da kadans arttıkça etkisi azalıyor yada etkisinin hissi azalıyor. yalnız yol düz de olsa daha az yorularak daha uzun mesafeleri kat edince şaşıracaksınız. bir daha spd'siz bisiklete binmek istemem şahsen. en ağır spd sistemi düz pedala yeğlerim.