ne kadar çok insan var değil mi? köpeklere yaşayacak yer bırakmadık. bir dakka, durum sanki farklı. insanlar çoğaldıkça, köpek sayısı da arttı. insanların yakınlarında konuşlanıyorlar çünkü yiyecek bulmaları daha kolay. dahası insanlar bir heves köpek alıp, çeşitli sebeplerle sokağa salıyorlar. hayvanseverler de aman bir kez doğum yapsın sonra kısırlaştaralım telaşında olmasınlar sakın. doğalarına aykırı hareket etmek isteyen kim ey insanlar? ben de köpekler çeteler halinde, bomboş tuz gölünde tavşan avlasınlar, bizler de gidip belgesel çekelim istiyorum. isimlerini verelim bozburun, karaşekere kur yapıyor ama o da ne, pamukoğlan karakızı bırakıp bozburuna yazmaya başladı. işte ordan bir beyaz tuztavşanı koşuyor neyseki aileye farkettirmedi tadını yakalayayım ama olmuyor. ben sokağımda kedi ve köpek istiyorum ama bir karar. eskiden böyleydi. muğlada yaşardım, 1986 dan evveldi, şehrin nüfusu 26400 idi. 26400 ün besleyeceği sokak köpeği sayısı belliydi. kedi ha keza. şimdi ankaradayım. 5500 000 insan var. bir sürü çöpe atılan gıda, petshopta müşteri bekleyen cins cins 5-10 bine köpekler var. sokakta hayvanseverler besliyor. ürüyorlar. kısırlaştırmak istemiyorlar hayvanseverler doğalarına aykırı, insanlır da kısırlaştırsalar iyi olur mu diye zoraki empati kasıyorlar. iyi de doğaları şehirde yaşamak değil ki bu hayvanların, dahası benim çocuğum yok ziyadesi ile kısırım diyebilirim. empati ise alın biraz empati de benden. ben öldürelim, kafeslere tıkalım demiyorum. üremelerinin önüne geçebildiğimiz kadar geçelim diyorum. nasıl olsa, işini savsaklayan baytarlar sayesinde bir iki sayıları sabitlenir. nasıl oluyor savsak baytar anlatalım. kedimin servis bakımı için baytardayım. amcanın biri benim dişi kedi kısır ama gebe kaldı ehere mehere diye sırıttı bana. meğerse baytar efendi, kedinin bir tarafını kesip ordaki yumurtalığı almış, öbürüne üşenmiş. belki baytar amcanın ayağı alışsın diye böyle yaptı. her neyse, zaten sıfırlamayız sayılarını.
sokak kedileri için ilginç bir gözlem anlatayım bana ait, yaşamıyorlar. 1 yıldır sokakta, 1 yaşını doldurabilen yavru kedi yok. bu sene 25 kadar yavru öldü. 2si şu an 5 aylık, 23ü öldü.