Scudo Sports

Sokak köpeklerini neden toplamıyorlar?

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
@Punctum
Evet haklisiniz cok cetrefilli ama avrupada bu isi bu dedigimiz yontemleri siki sikiya yaparak cozmusler bak su allahin isine. Haklisiniz kesinlikle suc hayvan severlerde. Hayir duzgun sorular sorup duzgun cevaplar alabilirim belki dedim ama tartisma kulturunden gercekten cok uzak olabileceginiz gercegini unutmusum. Taslarla, sopalarla, mesalelerle saldiriyorlar hayvan severler bakin siz su hayvan severlerin yaptiklarina. Gercekten gorevini yapmayanlari ne yapacagiz aman onlara laf soylemektense hayvan severlere laf soylemek daha kolay siz de haklisiniz. Ama sakin daha mantikli ve sorunu cozecek cozumlerle gelmeyin. Dunya uzerinde cogu sey kolay degil sadece duzenli ve siki calismayla yapilabiliyorlar ama bunu talep etmeyin. Sakin kisirlastirma isleminin dogru yapilmasini, cipleme yapilip hayvanlari sokaga salanlara yuksek cezalar verilmesini istemeyin sorunu cozmek yerine hayvan severlere kin kusmaya devam edin cok dogru seyler bunlar. Iyi eglenceler dilerim.

Scudo
@Punctum

neden?

TDK'ya göre sevici: Kendi cinsinden kimselerle cinsel ilişkide bulunan kadın, ablacı, lezbiyen.

Siz ne anlamda kullanıyorsunuz?

@denizyalin
Kısırlaştırılmadan ortamına geri salınmış bir hayvan tespit ettiğiniz için mi böyle konuşuyorsunuz, yoksa kulaktan dolma dedikodu veya iftira olabilir mi?
İddia sahibi olduğunuz için, kaynak ve kanıt gösterebilir misiniz? Topluca şikayetçi olalım o birimden, söz bimer/cimer her yere yazacağım.

Burada karşılıklı laf atışmakla hiçbir şey çözülmez, bir şeyler yapmalıyız. Herkes bunda hemfikir sanırım. :harika:

@Özcan@Özcan
Ilk yazdigim mesajda kisirlastirma neden yapilmiyor yapiliyorsa bu kopekler nasil uruyor diye yazdim kulaginda kupe olan ama uremeye devam eden kopekleri gormussunuzdur mahallenizde. ( burada sorun kimdedir nerededir). Kulaktan dolma ya da iftira diyorsaniz sokakta bu kadar cok artan kopekleri nasil aciklayacaksiniz? Mantikli sorular oldugunu dusunuyroum suan sordugum sorularin. ( ki buna ek olarak sorunun sadece sokakta olan kopekler degil evlerden sokaklara birakilan kopeklerde oldugunu belirttim.) bence sorun hatanin dogru tespit edilmesi ve ona gore cozumler bulunmasi. Sorun ne sokaklardaki kopek populasyonu her gecen gun artiyor. Cozum ne evlerden salinan kopeklerin engellemmesi ve sokakta olan kopeklerin kisirlastirilip yasamlarini oyle gecirmelerini saglamak kisacasi uremelerini engellemek. Cozum yollarimdan hangisi yapiliyor kisirlastirilma islemi uygulandigi soyleniyor. Peki sonuc ne her mahallede kulaginda kupesi olan kopeklerin yeni yavrular dogurmasi. Peki simdi size soruyorum burada yanlis olan seyler neler

@denizyalin
Bunu diyorsanız ispat etmelisiniz. Ben öyle bir şey ne duydum, ne gördüm. Kanıt gösterin, şikayetçi olalım.
Bildiğim kadarıyla kısırlaştırılmamış dişi hayvan küpeli olamaz. Erkek olanları hakkında emin olmadığımdan yorum yapmam doğru olmaz.

@Özcan
Bunun kanitinin nasil olabilecegini soylerseniz onumde olan orneklerden bunu kanitlamaya calisabilirim. Ya da esenyurt civarindaysaniz kupeli olup yavrulari olan kopekler gorebilirsiniz

@denizyalin

İster Avrupa'da isterse farklı bir medeni ülkede sokaklarda başıboş, sahipsiz hayvan göremezsiniz. Çünkü orada, barınakları basıp orada yaşayan köpekleri dışarıya çıkarmak için görevlileri tehdit eden vatandaşlar bulunmaz. Bu akıllarına da gelmez ama gelen olursa da, gereken cezayı alır. Hele sahibi olduğunuz köpek (veya başka bir hayvan) bir başkasına zarar verirse, kendinize cezalardan ceza beğenmeniz gerekir.

Muhtemelen bilmediğiniz meselelerde, kulaktan dolma bilgilerle kendi argümanlarınızı savunmaya çalışıyorsunuz. Avrupa'da sokakta yaşayan köpek yakalanır ve barınaklara götürülür. Belli bir süre sahiplenilmesi beklenir. Sahiplenmez ise, itlaf edilir. Bu kadar...Bu yöntemi sıkı sıkıya uygulayalım mı? Ne dersin?

@Punctum
Yapacaginiz cikarimlari kendinize saklayabilirsiniz cunku yalan yanlis sonuclara ulasiyirsunuz. Ikincisi avrupada sokaklarda kopek olmadigini cunku kurallarin siki sikiya uygulandigini soyledim zaten. Bu kadar kopegi suan toplayip oldurmek canilikten ote bir sey degildir bu kopeklerin hepsi sistematik bir calisma ile kisirlastirilir hayatlarini bitirirler sonrasinda. Avrupada uygulanan duzen bizde de siki sikiya uygulanmaya baslanir. Ki bu cezalarla sokaga atilan kopeklerin sayisi ucu besi gecmez. Olduda atildi diyelim onlarda sahiplenilir zaten. Sokaklarda kopeklerde kalmaz. Daha once yazdiklarimi okusaydiniz benimde sokaklarda kopekler olmasaini saglik acisindan ve o hayvanlarin sagligi acisindan dogru bulmadigimi gorebilirdiniz. Aramizdaki fark ben bu sorun nasil cozulebilir onunla ilgili fikir verirken siz kin kusuyorsunuz hayvan severlere

@bisikletgundemi

Önce terminolojide anlaşmamız gerekiyor. Hayvan sever yerine hayvan sevici kullanmamın nedeni, bu terminolojideki nüansı ortaya koymak.

Hayvan sever diye bir tanım kullanırsanız, karşı tarafı hayvan sevmez şeklinde konumlandırmanız gerekir ki, bu tamamen yanlış ve haksız bir retorik olur. İnsanlar hayvanları seviyor, onların zarar görmesini talep etmiyor, hayvanlara eziyet edilmesini dayatmıyor. SADECE AMA SADECE, SOKAKLARDA BAŞIBOŞ KÖPEK SALDIRISINA MARUZ KALMA RİSKİ TAŞIMADAN YAŞAMAK İSTİYOR.

Burada meselemiz aslında çok geniş anlamda hayvan sevgisi veya hayvan sorunu değil. Burada meselemiz en sınırlandırılmış anlamıyla "SOKAK KÖPEKLERİ". Bakın sokak kedileri, sokak kuşları, sokak kertenkeleleri, vs. değil, sokak köpekleri. Belki Avustralya'da veya Yeni Zelanda'da yaşasak, buna sokak timsahları veya sokak yılanlarını da ekleyebilirdik ama biz Türkiye'de yaşıyoruz ve SOKAK KÖPEKLERİ problemi, kar topu misali büyüyerek genişlemeye devam ediyor.

Hayvan sever olduğu iddiası ile sokaklarda bu köpekleri besleyenler ise, sorunun çözümüne değil maalesef büyümesine neden oluyorlar. Memlekette durum o hali almış ki, bu iş bir tarikata, hayvan seviciler de bu tarikatın müritlerine dönmüşler. Etraflarındaki insanların ısırılmasını, yaralanmasını, öldürülmesini, insanların sosyal yaşamlarının eziyet haline dönüşmesini vs. zerre önemsemiyorlar. Barınakları basıyorlar, görevlileri tehdit ediyorlar, resmi araçları taşlıyorlar. Bakın sokaklarda hayvan seviciler ile rahatsız olanlar arasında kavgalar oluyor, insanlar davalık oluyor. Müthiş bir ayrışma ve sosyal yok sayma devinimi içerisindeyiz.

Konu biraz sakinleşince, bu konuda yaşanan gerçek olaylardan da örnekler vereceğim. Mesele gerçekten çok ciddi...

@denizyalin

Ben sadece bu sayfada ve sadece bu forumda yazmıyorum. Benim bu konudaki önerilerimi ve tercihlerimi biraz daha okuyarak öğrenebilirsin.

Sana Avrupa'daki uygulamayı söylüyorum ama hala bilmediğin konuda ısrar ediyorsun. Avrupa'da sahiplenilmeyen hayvan itlaf edilir arkadaşım hala neyi konuşuyorsun. Muhtemelen daha yurtdışına bile çıkmamışsın, kulaktan dolma ve internet üzerinden okuduklarınla argüman üretiyorsun.

Bıktım senin gibi internet entellektüellerinden...

• Beğen
Tepkiler: yenhesa
@Punctum

Konunun hayvan sevgisi değil hayvan hakları olduğu defalarca yazıldı çizildi. Birinin hakkını korumak için nasıl o kişiyi ille de sevmeniz gerekmiyorsa bu da öyle. Sevmek, beslemek, evine götürmek falan, bunlar polemik. Tıpkı veganlık gibi hayvan hakları savunuculuğunun da felsefi ve etik bir arka planı, kuramsal zemini var. Bu yüzden okuyun diyoruz, temel metinler, uluslararası sözleşmeler, raporlar, projeler gösteriyoruz, zahmet edip araştırın, okuyun, fikirlerinizi gözden geçirin. Hisleriniz değil burada kriter, seversiniz sevmezsiniz o size kalmış, ama bu konu bir hak hukuk meselesi, hayvanlardan yana davrananlar ve onlara yapılan eziyete karşı duranlar da hayvan hakları savunucuları. Sever yerine sevici demek falan, bunlar çok sığ yaklaşımlar. Bu başlık altında çeşitli kaynaklar paylaşıldı ama okumamakta ısrar edip ağız dalaşına giriyorsunuz.

@bisikletgundemi

Tahmin etiğinizden daha fazla okuduğuma emin olabilirsiniz. Ama insan haklarını ihlal eden bir hayvan hakkı savunuculuğunu da ben kabullenmiyorum. Siz de bunu kabul etmeyip ağız dalaşını devam ettiriyorsunuz...

Ben de tekrar edeyim madem. Sorun aslında hayvan hakları da değil. Çünkü sorun herhangi bir hayvanın insanlara sokaklarda sistematik olarak saldırması değil. SORUN SOKAK KÖPEKLERİ. Bunu algılayabilmeniz için daha ne kadar büyük harf kullanmam gerekecek. Siz de bunu anlamıyor veya anlıyor da, ajitasyona devam için meseleyi hayvan haklarına bağlıyorsunuz. Ben örneğin sevmesem de, komşumun tasmalı ve evinde baktığı köpeğine laf etmiyorum. Ben ve benim gibi düşünenler, sokaklarda başıboş dolaşıp insanlara saldıran ve tehlike arz eden KÖPEKLERDEN rahatsızız.

İşyerimin kapısının önünde kediler var ve onları besliyoruz. İşyerimin kampüsünde bulunan banka şubesinde 2 kedimiz var ve tüm gün koltuklarda uyuyorlar. Ama işte bu kediler bizim sosyal yaşamımızı tahrip etmiyorlar.

Konuyu hayvan hakları olarak genelleştirip, tüm toplumun yaşadığı bu devasa SOKAK KÖPEKLERİ SORUNUNU görmezden gelerek ne elde etmeye çalışıyorsunuz anlayamıyorum. Meselemiz öz, meselemiz basit.

Bakın aslında bu hayvan seviciler bilerek veya bilmeyerek sokak köpeklerine zarar da veriyorlar. Çünkü artık bu köpeklerden bıkan mahalleli, belediyelerin de yeterli olamaması nedeniyle bölgelerindeki köpekleri zehirlemeye/öldürmeye başladılar. Artık herkes kendi önlemini, kendi çözümünü üretmeye başladı ki, aslında en büyük problem de budur. Şu anda henüz bu aşamaya gelmemiş kişiler de buna yakında yeltenecekler emin olun. Yöneticisi olduğum 60 dairelik sitede her gün en az birkaç şikayet ve en az o kadar benzer formül duyuyorum.

Tekrar ediyorum, bu meseleyi el birliği ile çözemez isek, çok daha ciddi toplumsal sorunlara muhatap olacağız...

Benden söylemesi...

• Beğen
Tepkiler: yenhesa
kadın haklarının karşısına erkek hakları diye çıkılmaz,
çocuk haklarının karşısına yetişkin hakları diye çıkılmaz,
azınlık haklarının karşısına çoğunluk hakları diye çıkılmaz,
hayvan haklarının karşısına da insan hakları diye çıkılmaz,
tıpkı insan haklarının karşısına devletin bekası diye çıkılmayacağı gibi.
bu yüzden haklar anayasa ile güvence altına alınır, alınmalıdır.

hak kavramı, sizin anladığınız türden bir şey değil. okuyun.

kısırlaştırma politikası düzenli disiplinli bir şekilde uygulanırsa ve evcil hayvan sahiplenme durumu kayıt altına alınır sıkı denetimler yapılırsa
**(sahiplenilen hayvanın hayatından sorumlu olmak gibi böylece daha düzenli bakılır ve sıkılınca sokağa salma olayı gözle görülür derecede azalır)

sorunun canlıların normal ömürleri tamamladıklarında (10/15 yıl içerisinde )ortadan kalkacağını düşünmekteyim

• Beğen
Tepkiler: denizyalin
Hak ve hukuk alanında öncü ve üst sıralarda olan Avrupa ülkeleri nasıl bir uygulama yapıyorlar şu zamanda? Sanırım bu biliniyor.
Orada bu yapılan uygulamalara karşı çıkan sözde hayvanseverler var mı acaba?

• Beğen
Tepkiler: Punctum
Bir teknoloji geliştirilmeli ve ısırma ihtimali olan, saldırgan davranış sergileyen köpekler tespit edilerek barınaklarda ıslah edilmeli. Onun dışında kalan köpekler özgürce aramızda dolaşmalı. Köpeklere insanlık dışı muamele uygulayarak onları tekrar saldırgan hale getiren insanlara da benzeri işlemler yapılmalı :) Önce teknoloji geliştirme kısmı halledilmeli. Soru şu kim nasıl yapacak?

@bisikletgundemi

Karşısındakini, basit bir forum ortamında anlamlandırmaya çalışan birinin, "oku" emir kipiyle telkinde bulunması, inanın onu daha üstün kılmıyor. En azından haddimizi bilerek tartışalım...

Kadın, erkek, çocuk, azınlık...bunlar insana dair kavramlar ve insan haklarının nüvesini oluşturuyor. Bu hakka tecavüz etmeyen hayvan hakları ise, siz hayvan sevicilerin tekeline alabileceği bir mecra değil. Çünkü meselemiz kuş, kelebek, fare, hamamböceği, antilop; yani kısaca hayvan hakları değil, sokaklarda insanların yaşamına kasteden başıboş sokak köpekleri. Ama siz tartışmayı "sokak köpekleri" özelindeki bağlamından kopararak, en iyi yaptığınız şeyi yapıyor, sorunu basitleştirerek duygusal sömürüye sığınıyorsunuz. Çünkü meseleyi sokak köpeklerinin merkezinde olduğu etik kurallar üzerinden tartışmaya yanaşmıyorsunuz. Sıkıştığınız yerde, hak/hukuk kavramlarını alt üst ederek pozisyon alıyorsunuz. Sanıyorum, karşınızdakilerin aklını fazlaca hafife alıyorsunuz...

Peki şöyle diyelim...

Kediler de hayvan ve onların da yaşam hakkı var değil mi? Sokaklarda köpekler ile birlikte en fazla popülasyona sahip hayvan cinsi de kediler. Üstelik köpeklerden çok daha işlevseller. En azından fareleri falan yakalayıp işe yarıyorlar. Köpekler gibi bütün gün havlayıp boş boş dolaşmıyorlar :) Ama bu sizin pek sevdiğiniz sokak köpekleri o zavallı kedicikleri grup halinde sıkıştırıp paramparça ediyorlar. Peki ne oldu şimdi bu kediciklerin yaşam hakkı? Onların haklarını nasıl koruyacağız ortalık sokak köpeklerinden geçilmiyor iken.

Peki başka yerden bakalım...

Ben sizi dinledim, çok okudum, çok bilgilendim, hayvan haklarını adeta yalayıp yuttum. Ama bu sokak köpekleri insanlara saldırırken okumuşla cahili ayırt edemiyor ki! Ne yapacağız, o kadar okumanın üzerine bir de her gün bu köpeklere mama mı almam gerekiyor şimdi?

Sevgili dostum,

Aslında bu forumda adabıyla tartışabileceğimiz ortak bir meselede fikir birliğine varamıyorsak, ne yazsak nafile...burada meselemiz hayvan hakları değil, sokak köpekleri...buradan devam edeceksek eyvallah...olmadı bırakalım öyle kalsın...

Hem bak artık sokak köpekleri vurgusunu küçük harflerle yapmaya başladım. Lütfen beni şaşırt :)

• Beğen
Tepkiler: yenhesa ve Özcan
Sahilde sürerken her gün ısırılma tehlikesi atlatıyorum. Geçen gün bi tanesi bacagıma dişlerini geçirdi. O sinirle suratına tekmeyi gömecektim ama bisikletten inip üstüne yürüyünce korkup kaçtı. Neyse ki pek kan falan yoktu, ısırdığı yer biraz morardı sadece. Bacakları ısırıktan koruyacak bir şey yok mudur? Mesela şu topçuların taktığı tekmelik gibi ama bacağın hem önünü hem arkasını koruması lazım, sadece diz altını korusa yeter. Eşortman kullandığım için görsellik hiç sorun değil.

@MossoM

Bu teknoloji var :) Hem de yerli ve milli...:)

Şöyle;

Bizim mahalleye geliyorsunuz (İstanbul-Ankara seyahat masraflarınızı karşılarım. Dönüşü sonra alırız :) ) Akşam hava karardıktan sonra sitenin önündeki parkı boydan boya yürüyerek geçiyorsunuz. Biz de gizlendiğimiz yerden bahsettiğiniz ısırma ihtimali olan köpekleri tespit ediyoruz :)

Sorunuza yanıt olmuştur umarım :)

@hgercek

Boşuna ilim Çin'de de olsa alınız dememişler...:)

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: :DDD ve hgercek
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri