@Punctum
Yani inanilacak gibi degil

Resmen manipulasyon yapiyorsunuz yahu!
Yukarida boldladigim yerde yazan sey su: "Yine de her basibos (kopekler) icin yakalama politikasi isleten ulkelerin, yakalanmis kopekler icin otenazi protokollerini tatbiki farklilik gostermekte (3.4 kismina bakin)"
Size bir once yazdigim (ve sizin "ben bunlara cevap verdim" dediginiz ama vermediginiz) mesajda 3.4 kisminin ne oldugunu yazdim. Sorun degil, gene suraya kopyalayim:
3.4'e bakalım:
All groups reported that euthanasia was permitted and undertaken on humane grounds if the animal was showing signs of disease or injury. Yani, sadece hayvanlar hasta veya sakatsa ötenazi oluyorlar. Bunun dışında köpekleri öldüren ülkeler var (ne kadar Avrupalı ülkeler tartışılır) ama onların da başarısı su götürüyor:
Dogs were culled (shot) in five countries (16%) (Albania, Armenia, Azerbaijan Republic, Moldova and Ukraine) by municipal hired contractors, as a method of choice for stray control. However, this approach clearly did little to reduce stray numbers, indeed in all countries where this practice was undertaken the numbers of stray dogs had either increased or remained constant.
Tablo 8'i inceleyin diyorsunuz, asil siz inceleyin. Inceleyin de bakin bakalim o tabloda hangi ulkelerde basibos
hayvan nufusu kontrolu icin otenazi yasal? Yukarida saydigim ulkeler haric hib bir Avrupa ulkesinde basibos kopeklerin oldurulmesi ilk yapilan sey degil, once sahiplendirilmeye calisiliyorlar, son noktaya gelindiginde bile ancak ve ancak hasta, sakat veya asiri saldirgan oldugu kanitlanmis hayvanlarin otenazisine izin veriliyor. Tekrar edeyim yine,
Avrupa'da basibos hayvanlari olduruyor iddianiz sacma, ve dupeduz yanlis bir iddia.
Gene isinize gelmeyen bir kisim da su: Yunanistan'da bizdeki gibi sistem problem oluyormus, iyi guzel de kopeklerin yakalanir yakalanmaz itlaf edildigi Moldova ve Ukrayna gibi ulkelerde basibos hayvan nufusuna hic bir katkisi olmamis, hatta arttirmis. Yani cozum bu degil. Neden bahset(e)miyorsunuz bundan?
Dogs were culled (shot) in five countries (16%) (Albania, Armenia, Azerbaijan Republic, Moldova and Ukraine) by municipal hired contractors, as a method of choice for stray control. However, this approach clearly did little to reduce stray numbers, indeed in all countries where this practice was undertaken the numbers of stray dogs had either increased or remained constant.
(Bu arada bu rapor 2007 tarihli ve bu ulkelerin bir cogu AB uyesi henuz degiller sanirim o tarihte. Su anki uygulamaya da bakmak lazim)
Asil hayvan sevici sizsiniz su durumda. Gorunurde seviyorum diyorsunuz ancak yeri gelince de tutup "Avrupa'da basibos hayvanlari itlaf ediliyor" gibi bir safsataya siginiyorsunuz. Ne perhiz ne lahana tursusu.
Oysa yukaridaki yazilar, kaynaklar (ki siz verdiniz) Avrupa'da da basibos kopeklerle ilgili hic de dediginiz gibi uygulamalar olmadigini gosteriyor bize.
Problemin cozumu bu hayvanlari oldurmek degil. Oldurmeye gelene kadar yapilmasi gereken tonla uygulama var; esya gibi hayvan alip satmamak, gidip dag basina birakmamak, devlet ve STK'larin aktif isbirligi vb. Hani bunlari tartissak, belki bir arpa boy yol alinacak.
Ve evet ufacik bir kizim da var benim, evladin ol da gor hani ne anlarsin demeyin diye. Gozunu evdeki kedimizle acti, evcil veya sokak hayvani demeden hayvan sevgisini asiliyoruz ona.