Scudo Sports

Sokak köpeklerini neden toplamıyorlar?

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
@Punctum

hani şu arayıp da bulamadığınız, açıp da okumayı beceremediğiniz makale var ya, oradaki tabloyu bir daha yapıştırayım aşağıya. bakın orada, 1200 köpek ısırıma vakasına karşılık, 450 civarında kedi ısırma vakası yer alıyor. onların da yüzde kırkı sahipli, yüzde altmışı sahipsiz. bu verilere ve sizin mantığınıza göre bizim bir de "sokak kedileri" sorunumuz olması lazım.

ben sizin şu tablonun yer aldığı makaleyi bulmaktan aciz, bak orada dendiğinde de okumaktan aciz, verileri ve çıkarımları türlü bahanelerle inkâr eden, kıymetsizleştiren kişi olduğunuzu unutmuşum. bilseydim, tekrar vakit ayırmazdım size. siz okumuyorsunuz, ne kadar okudum hem de çok okudum deseniz de okumadığınız hem de nerdeyse hiç okumadığınız çok belli oluyor. o-ku-yun.

bir de çin'deki köpeklerin hâlinden kendinize komiklik malzemesi çıkarmışsınız, ibret olsun diye bir video paylaşıyorum: dünyayı gezen iki bisikletli arkadaşımızın çin'e girdikten sadece iki saat sonra karşılaştıkları manzara karşısında yaşadıkları dehşet ve üzüntüye şahitlik edin ki bisiklet kültürünün mahiyeti hakkında da bir fikriniz olsun.

191046 dosyayı görüntüle

Scudo
@bisikletgundemi

Sen ne sorarsan sor, hep istediği şeyi söyleyen aciz politikacılardan bir farkın yok...demagojide de sınır tanımıyorsun. Meselemiz SOKAK KÖPEKLERİ diyoruz, sen hayvan haklarından girip, kedilere uzanıyorsun...

Bu makale konusunda yeterince tartıştık ama yanıt veremediğin yerde yine eski konuyu hortlatmaya çalışıyorsun...

Bak şimdi bir tabloyu okurken de yine en iyi bildiğin şeyi yapıyor, rakamları da kendince yorumlayarak aklınca beni çürütüyorsun. Kedi ısırma vakalarının %90'ı nerede vuku bulmuş kardeşim? Kırsal alanda...Sadece %10'u şehirde ortaya çıkan vakalar. Muhtemelen bu %10'luk şehirde geçen vakaların tamamı, evde beslenen kedilerin kıskançlık nedeniyle evdeki çocukları veya diğer aile bireylerini ısırması/tırmıklaması şeklinde vuku bulmuştur. Ki ben de zamanında evde kedi besledim, davranışlarını biliyorum. Şimdi buradan ŞEHİRLERDE SOKAK KEDİSİ SORUNU OLDUĞU ÇIKARIMINA VARABİLİYOR MUYUZ? Siz hiç şehirlerde, "kediler bize grup halinde saldırıyor, can güvenliğimiz kalmadı" şikayeti duydunuz mu? Tabloya bakarsanız bizim "sokak eşekleri" sorunumuzun da olması lazım :) 2 sahipli, 1 sahipsiz eşeğin tamamı, insanlara ŞEHİRDE SALDIRMIŞ.

Yani yapmayın allahaşkına, tartışmanın da bir adabı olur artık yahu...

Bu forumda, özellikle böylesine netameli bir meselede, biraz adabıyla tartışabileceğim bir profil olduğunuzu düşünmüştüm ama dedim ya aciz politikacılarından bir farkınız yok...

Kusura bakmayın ama sizinle yazışmayı kesiyorum artık...

yani şehirde ısırmasın da nerede ısırsa ısırsın :)

hatta benim mahallemde sokağımda ısırmasın da nerede ısırırsa ısırsın.

literatürde "street dogs" diye bir terim yok, "stray dogs" ya da genel olarak "stray animals" denir ki burada kastedilen başıboşluk, sahipsizlikliktir, esasen şehrin içinde mi dışında mı olduğu değil. çünkü o kedi ya da köpek gözden uzağa gidince yok olmuyor, orada yaşam mücadelesini sürdürüyor, ve bu mücadelede yaşadığı zorluklar sorun niteliğini koruyor.

kaldı ki şehirlerdeki köpek saldırısı vakalarının artık şehrin merkezinden ziyade çeperlerine yayıldığı kolayca takip edilebiliyor. bu köpekler kediler insandan arındırılmış ortamlarda dağı taşı mı ısırıyorlar? kıyıları döven dalgalar misali şehrin sınırlarından taşan, pıtrak gibi çoğalan o binaların sitelerin etrafında açbiilaç dolanan köpeklerden şikâyet ediyor artık yeni türkiye'nin yeni orta sınıfı. istanbul'un orta yerinde, vızır vızır işleyen marmaray'ın yenikapı çıkışında küpeli aşılı sağlıklı köpekler grup hâlinde dolanıp oynaşırken etraflarında hiç mi insan olmuyor? sokak hayvanları meselesinin kentleşmedeki meselelerle yakın ilgisini artık herkes biliyor. kediler ve köpeklere dair algılar arasındaki farklılıklar, kedilerin ve köpeklerin beslenme ve barınma imkânları arasındaki farklılıklar, hayatta kalma mücadeleleri arasındaki farklılıklar... bütün bunları bilimsel, metodolojik bir hassasiyetle göz önüne almak varken, ama benim sokağımda bana saldırıyorlar, çocuğunuza saldırsalar ne düşünürsünüz, kabilinden ucube akıl yürütmelerle, önüne konan her veriyi ama ama ama diyerek değillemeye çalışmakla, çin'deki köpeklerden kendine komiklik çıkarmak için hadis literatüründen destek aramakla bir yere varacağını sanmak acziyettir.

bütün köpekleri şehirden sürelim, dağlarda ovalarda sahipsiz başıboş ne hâlleri varsa görsünler, ha bi' de biz bisikletle gezerken bize saldırmasınlar. yoksa yakında toplanıp silahlanacağız ve gereğini yapacağız, bizden söylemesi.

ben de hayvan severim bu yüzden sevici diyorum diyor ama çin'deki köpeklerin hâlinden hadis "desteğiyle" komiklik çıkarmakta beis bulmuyor. bu samimiyet tüyler ürpertici.

191062 dosyayı görüntüle191063 dosyayı görüntüle

@Punctum

Söylediklerinizde haklılık payı var, ancak bu kısmı anlamadım. Kaynağınız nedir burada?

Bir de ben şehiriçinde bisikletlilere köpek saldırısı yaşandığını çok sık görmedim; daha ziyade kırsal kesimdeki köpekler bisikletlilere saldırır (dönen tekerlekler rahatsız eder orda da, durursanız, saldırganlıkları azalır) Yani bizim konumuz ne ara "şehirdeki köpekler" oldu? Derdimiz, kırsaldaki saldırgan köpekler değil miydi?

• Beğen
Tepkiler: Serrchi
@Mert E.

Sizin her anlamadığınız konuda kaynak göstermeye kalkarsam, forumdan hiç ayrılmamam gerek :) Neden kendiniz araştırmıyorsunuz?

Ama madem istediniz, hadi size birkaç kaynak. Fazlasını kendiniz bulacaksınız artık...

Avrupa Birliği Parlamentosunun başıboş köpeklerle ilgili pratiklerini içeren blog adresi.
(link)
Bakın burada Romanya'da 4 yaşındaki bir çocuğun köpek saldırısı sonucu ölmesi üzerine, hükümetin başıboş köpeklerin öldürülmesi için yeni bir kanun çıkardığından bahsediyor. Bizim memlekette bir sürü insan ölüyor, kimsenin umurunda değil...

Bosna Hersek'te başıboş köpekler sorununu çözmek için üretilen yöntemler.
(link)
Burada da başıboş köpeklerin ötenazi ile öldürülmesi çözümü getirilmiş.

Ve Avrupa'da başıboş hayvan kontrolü için çeşitli ülkelerdeki uygulamalar.
(link)
Bölüm 3.3. ve 3.4. ü okumanız yeterli.

Bak hem hazır "bisikletgundemi" bana okuyun emrini de vermişken, ikinize de yanıt vermiş oldum değil mi?

Şehir içinde bisikletlilere köpek saldırmıyormuş...peh peh peh...

Bırak bisikletlilere, hareket eden her canlıya saldırıyorlar. Geçen sayfada bir forum üyesine yaptığım çağrıyı size de yapayım. Buyurun sizi Ankara'da misafir edeyim, bizim mahallede sadece parkı boydan boya yürüyün. Sonra bu iddianızı yeniden değerlendirelim.

Hakikatten kabak tadı verdiniz artık...

Neden toplasınlar ki kedilere laf yokta köpekler neden toplatılıyor peşinize koştukları için mi? Otomobil camiasıda kedileri sevmez sürekli araçların üzerine çıkıp çizdikleri için.Onlarda şimdi çıkıp kediler toplatılsın mı desin?

Farkında değilsiniz fakat bu dünyayı onlar bizden daha çok hakediyor.

@OmerKa

İşte en problemli ruh hali...

İşte bu yüzden hayvan sevici diyorum...

İşte bu yüzden karşı grupla tartışmak gittikçe zorlaşıyor, ortak paydada buluşamıyoruz...

Gerçekten yazık...

Yahu neye yazık kime yazık yazdığımda ne gördün hayvan severim tabi hatta hayvan sevdiğim kadar insan sevmem ben.

O zaman okuman gerekeni yazayım sana ben.

Hayvanlara kim karşıysa onların toplatılıp kısırlaştırılması gerekiyor okey ?

@OmerKa

Size içtenlikle teşekkür ediyorum...

Burada sayfalardır dil döktüğümüz, kendimizi tarif etmeye uğraştığımız, bilimsel çalışmalar üzerinden anlamlandırmaya yeltendiğimiz, temel bir retorik üzerinde uzlaşmaya gayret gösterdiğimiz, tabiri caiz ise ilmik ilmik ördüğümüz devasa bir sosyal olguyu, sadece tek bir mesajınızla açıklığa kavuşturdunuz...

Sanıyorum artık bu konuda yazılan hiç bir şey yerini bulmayacaktır...

Tebrikler...

• Beğen
Tepkiler: CeRKeZ
Çankaya Belediyesi topu nasıl hayvanseverlere attıysa AB de topu üye ülkelere atmış.başıboş hayvanların refahı, AB kurallarına tabi değilmiş bu konuda sorumluluk üye devletlerinmiş. Referans olan yazıda Romanya'nın almış olduğu karara karşı başıboş köpeklerin kontrolsüz bir şekilde öldürülmesinin önlenmesini sağlamak için Romanya Cumhurbaşkanı'na başvuruda bulunulduğundan bahsediliyor.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
@Punctum

Bu açıklama, 2014 yılında Romanya'da devlet eliyle yapılan katliama ulusal ve uluslararası düzeyde gelen tepkiler ve acil müdahale çağrıları üzerine yapılıyor. Ve orada deniyor ki mealen, tepkileri görüyor ve anlıyoruz ama elimizden gelen bir şey yok, zira üye devletlerin bu konudaki uygulamalarına müdahale edecek bir anlaşma ya da sözleşmemiz yok ortada. Bunu referans gösterip "bakın Romanya neler yapmış, bizde kimsenin umurunda değil" demek hakkaten bir akıl yürütme sorununu işaret ediyor.

@Punctum

Bu makalede ötenazi yönteminin hasta ve saldırgan köpekler için kullanıldığından bahsediliyor. Başıboş sokak köpeği popülasyonunun kontrolü hakkında da şöyle bir uzun cümle var daha özet kısmında:

"Minimization of large number of stray dogs required number of measures and activities such as aplicable legal framework, education for dog owners, neutering of dogs, building shelters, euthanasia of ill and agressive dogs and permanent hosting of dogs."

Bunu okuyup "bakın burada başıboş köpeklerin ötenazi ile öldürülmesi çözümü getirilmiş" demek ya bir okuduğunu anlama sorununu ya da apaçık çarpıtma davranışını işaret ediyor. Cümlede geçen çözümler: Köpek sahiplerinin eğitilmesi, köpeklerin kısırlaştırılması, barınak yapımı, hasta ve saldırgan köpeklerin ötenazisi ve köpeklerin kalıcı sahiplendirilmesi. Bir insan neden bu cümlenin içinde sadece ötenazi'yi cımbızlayp "bak böyle çözmüşler" der?

@Punctum

Raporu World Society for the Protection of Animals (WSPA, Dünya Hayvanları Koruma Derneği) and the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals International (RSPCA International, Hayvanlara Yönelik Eziyetin Önlenmesi İçin Kraliyet Derneği) adlı iki kuruluş hazırlatmış. Raporun amacı, mevcut uygulamaların tespitini yapmak. Daha adlarıyla hayvanlardan yana oldukları aşikâr iki derneğin hazırladığı bir metni referans gösterip buradan ötenazi, devlet eliyle katliam gibi çözümlerin makul ve meşru çözümler olabileceğine dair işaretler bulduğunu sanmak ya da iddia etmek nasıl mümkün oluyor, anlayan beri gelsin.

Ya okuduğunu anlamıyor ya da düpedüz çarpıtıyor adam.

Sözümü geri aldım, okumayın, siz okumayın, siz okuyunca ya anlamıyor ya da çarpıtıyorsunuz.

Köpekler tek başına veya az sayıda iken uysal canlılardır genelde ama 15-20 tane köpek bir araya gelince kendi türlerinden başka her türlü canlıya (kedi, kuş, insan hatta kendi sürülerinden olmayan diğer köpekler) saldırmaya hatta öldürmeye meyillidir. Köpekler insanlardan 4-5 kat daha hızlı ürüyorlar ve bu üreme kontrol altına alınmayınca aşırı kalabalık sürüler oluşturup diğer canlılar için hayati tehlike oluşturuyor. Bu sorunun çözülmesi için köpeklere doğum kontrol uygulaması şart. Köpeklere doğum kontrol hapı veremeyeceğimize göre sokaklara belli aralıklarla doğum kontrol ilaçlı mama bırakılması şart. Bunun için adı herkesin diline dolanmış, kimilerinin kazanmak için günde 500 soru çözmeye kasıp sosyal hayatını öldürdüğü, kazananlarında ismiyle sağa sola caka sattığı üniversiteler bir işe yarayıp gerekli bilimsel çalışmaları yaparak bu tür mamaları icat etmeli, bu mamaların bir fabrikaya ihale verilmesi yoluyla veya devlet eliyle üretilmesi sağlanmalı ve düzenli olarak bu mamalar sokaklara ve barınaklara bırakılmalı.

@bisikletgundemi
iyi ki paylaşılan referanslardan alıntı yapmışsınız yoksa inkara kadar gider ben paylaşmadım diye.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
@bisikletgundemi

Romanya'daki uygulamaya tepki gösteren Avrupa ülkelerinin %66'sı sahipsiz köpekleri (hatta sahibi yakınında olmayan köpekleri) topluyor ve ortalama 12 günlük (3-60 gün arası değişiyor) bekleme süresinin ardından farklı ötenazi protokolleri uyguluyor. Ötenaziye izin verilen ülkelerin %32'sinde, yasal bekleme süresinin sonunda sahiplenilmeyen hayvanlar öldürülüyor. Tepki gösteren ülkeleri referans göstererek pek bir yere varacağın yok...

@bisikletgundemi

Aynı makalenin içinde şu da yazıyor...
"Analyses of Tables 1 and 2 showed that the municipal authorities in cantons solved the issue of stray dogs in a way that they caught the dogs using different methods, and later euthanizing them."

Neymiş, Nisan 2009'a kadar farklı yöntemlerle yakalanan köpekler daha sonra itlaf edilmiş...

@bisikletgundemi

Ben de mevcut uygulamaları paylaşıyorum zaten. Soruldu, yanıtını verdim...Avrupa'daki uygulamaya dair kaynak istendi, gösterdim...

Metni kimin hazırladığı mı önemli, yoksa Avrupa'daki uygulamaların mevcudiyeti mi? Metnin içeriğini, hazırlayan kuruluşunun felsefesine göre mi değerlendireceğiz? Metinde yazan rakamlara veya yöntemlere yanlış mı diyorsunuz? Nedir derdiniz?...Metinde yazılanlar yanlış bilgiler mi?

Yani inanılacak gibi değil, hem kendini haklı kılacağını sandığın paragrafları cımbızlıyor ve dediklerimi çarpıtıyorsun, hem de bu suçlamayı bana yöneltebiliyorsun...

Senden gerçekten çok sıkıldım kardeşim. Seninle muhatap olmamaya çalıştıkça, aksine sakız gibi yapışıyorsun...

Lütfen artık benden alıntı yaparak konuyu kirletme...

@Punctum

Ben sizin derdinizi anlayamadım ki nedir bu hayvanlara karşı yada sokaktaki başıboş köpeklere karşı sitem? Bu dünya sadece bizim (insanlar) değil ki bunu anlamak çok mu zor.

Ayrıca hayvan sevicilik gibi terimler hoş olmuyor.Ben söyledikleriniz itham ettiklerinizden ötürü size "hayvan düşmanı" yakıştırmasını yapıyormuyum?

Eğer bir hayvan yaşamını idame etmene engel oluyorsa o zaman alternatif yöntemler denenebilir.Ama sırf bisiklet sürdüğünde peşine koştukları için bu şekilde katı suretle burada hayvanlara giydiriyor ve hayvanları savunanlara "sevicilik" yakıştırması yapıyorsanız kusura bakmayın sizi ne anlarım nede hak veririm.

Laf sokmak için yazmıyorum bunu yanlış anlaşılmasın fakat siz ya hiç hayvan beslemediniz yada gerçekten sizde hayvanlara karşı anlamsız bir ön yargı (belkide yaşadıklarınızdan ötürü) var.

Memnun değilseniz bana cevap yazmayın yazarsanız banada doğal olarak cevap hakkı doğar.

@ippon

Nereyi silmişim...?

@OmerKa

Kendini muhatap almayan yazılara yanıt veren biri mi söylüyor bunu?

Her yazdığımdan tek tek kendince cımbızlı alıntılar yaparak tartışmayı uzatıyorsun sonra da kendince yanıt verme hakkı kazanıyorsun öyle mi?

Gittikçe ilginçleşiyorsun...

@Punctum

Hayırdır, neden sinirleniyorsunuz? Kabak tadı falan? Ben sizin mahalleyi bilmem beyefendi, şuraya konan 100 köpekli konudan 90'ı şehir dışında, kırsal kesimde vuku buluyor. Siz sokak köpeklerinden bahsediyorsunuz. Başıboş köpekler evet problemdir, ancak şehir içindeki köpeklerin öyle iddia ettiğiniz gibi saldırdığı falan yok. Zaten hayvanın tabiatına da ters, insanlarla yaşamaya alışmış, yaya geçidinde bekleyen hayvanlar olup çıkmışlar, yaptıkları en ekstrem hareket çöpçülere "havlamak"... İnanmıyorsanız gelin, sizinle İstanbul'da Bağdat Caddesi'nde, sahil yolunda iki tur atalım, kaç yüz tane sokak köpeğinin yanından geçeceğiz, ve kaçı hallenecek?

Bir iddiada bulundunuz, hem de ciddi ve yüksekten verdiğiniz bir iddia: "AVRUPA'DA SAHİPLENİLMEYEN HAYVAN İTLAF EDİLİYOR"

Neye dayanarak bunu iddia ediyorsunuz? Kaynağınız nedir? Bir de kalkmış tepeden tepeden konuşmalar, neden kendiniz araştırmıyorsunuz falan. Öyle bir saçmalık olmadığı için araştırmıyor olabilir miyim acaba? Üstelik iddiayı yapan sizsiniz, sizin iddianızı niye ben araştırıyorum. Ha gelelim kaynaklara:

(link)

Bu linkte bırakın itlafı falan, Romanya'daki hayvan hakları ihlalleriyle ilgili AB Parlamentosunun bir yürütmesi olmadığı, ancak Avrupa'daki başıboş hayvanların refahı için bir komisyon kurulup konferans yapılacağı, Avrupa Parlamentosundan bir Hayvan Refahı ve Muhafazası grubunun da Romanya Cumhurbaşkanını bu hak ihlallerinin (öldürülmelerin diyelim) durdurulmasını sağlaması isteneceği yazıyor.

(link)

Bu linkte böyle bir çözümden bahsedilmiş, uygulanmış ancak 2009'daki yasayla ancak istisnai haller harici yasaklanmış.

Finally, on the 25th session of the governmental body of Bosnia and Herzegovina held on 26th of February 2009, the Act on the Protection and Welfare of Animals (Article 28, 29 and 30) was adopted. This law issues shelters for abandoned animals, activities of hygien services and funding for shelters and hygienist services. It has been prohibited by this law for hygiene services or hunting clubs to perform the euthanasia of dogs, except in exceptional and necessary cases.

(link)

3.4'e bakalım: All groups reported that euthanasia was permitted and undertaken on humane grounds if the animal was showing signs of disease or injury. Yani, sadece hayvanlar hasta veya sakatsa ötenazi oluyorlar. Bunun dışında köpekleri öldüren ülkeler var (ne kadar Avrupalı ülkeler tartışılır) ama onların da başarısı su götürüyor: Dogs were culled (shot) in five countries (16%) (Albania, Armenia, Azerbaijan Republic, Moldova and Ukraine) by municipal hired contractors, as a method of choice for stray control. However, this approach clearly did little to reduce stray numbers, indeed in all countries where this practice was undertaken the numbers of stray dogs had either increased or remained constant.

Bu ülkelerin haricinde iddia ettiğinizin aksine Avrupa'da başıboş köpeklerin zart diye öldürülmesi falan diye bir şey YOK!

Başıboş hayvanların bir problem olduğu muhakkak, ama kalkıp da savlarınızı ortaya koymak için işkembei kübradan "Avrupa'da başıboş hayvan öldürülür" derseniz, kalkıp böyle kabak, kavun, karpuz edebiyatına girmek zorunda kalırsınız.

• Beğen
Tepkiler: Serrchi
@Mert E.

Bunlara cevap verildi dostum, geç kaldın...:)

Ayrıca yurt dışındaki uygulamaları neden önemsiyor onları baz alıyoruz orasıda garip..

Yurt dışında kim ne yaparsa yapar onlar öyle yaptı hobaa bizde öyle yapmalıyız diye bir düşünceye nailsiniz sanırım?
@Punctum

Buradaki konu şahsi bir konu, mesele değil ki asıl siz çok farklı alemdesiniz.Bir şahısa özel konu açtınız da ben mi salça oldum yaptığım yorumlarım işinize gelmedi sırtınızı sıvazlamadı diye neden farklı yollara başvuruyorsunuz şimdi?

Ayrıca ben sizin sadece bir tane mesajınızı alıntıladım "cımbızlı alıntılar" derken açıklık getirelim o kısma.

Ben zaten çok ilginç biriyimdir dikkat edin bağımılık yaparım (duruma göre)

Saygılar :)

@Punctum

Yanlış, yazanlarla alakasız ve işinize geldiği gibi cevaplar vermişsiniz onlara ya neyse.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri