Scudo Sports

Sokak köpeklerini neden toplamıyorlar?

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
şehirleri beton yiginina donusturup, ormanları mahvettip, dogal alanlari tahrip edip sonra köpekleri yasadiginiz yerden kovmak komik. tum bunlari siz yapıyorsunuz demiyorum ama birilerinin yaptığı ister istemez tum insanlığa kalıyor. eger her canli kendi yaşadığı yeri satın almiscasina karsi ture karsi koruyacaksa bizde ormanlara girmeyelim oyleyse. tamam bende böceklerden korkuyorum mesela ama diyemem ki tum bocekler gitsin. bazi seylerle yasamayi öğrenmek lazim. belediyeler köpekleri uzaklastirmiyor vs. demek kendi acizliginizi baskalarina yuklemektir.
kopek sizin uzerinize bisiklet surse hoşunuza gider mi arkadaşlar :D
insanlik kendini doganin efendisi sanıyor. kopek olayı sadece bu buyuk sorunun ufak bir yansıması

Scudo
bazı konular var bu forumda tartışmakla çözülecek gibi değil, bunlardan biri de sokak köpekleri..

burada başıboş hayvanları sürekli savunan insanlar, bu hayvanlar yüzünden bir yakını zarar gördüğü anda şikayet etmeye başlarlar o ayrı. insanların canı yanmadıkça tuzu kurudur, sokak köpekleri yanına geliyormuş da seviyormuş da.. sanki bizler her hayvana direkt şiddet uyguluyormuşuz gibi konuşmazlar mı bir de.. mesela bisiklete binerken kimse kedilerden şikayet etmez, demek ki bi etki tepki sözkonusu.

köpeklerin bazıları sakin olabilir ama bazıları da kafayı yemiş işte kabul edin. durup dururken saldıran köpekler için "birşey yapmaz yeaaa" diyen insanlar aşırı bencildir, "ben korkmuyorum bana saldırmıyor o halde sorun yok" kafasıyla yaşıyorlar. kocaman hayvan, bi zıplasa devirir, bi ısırsa koparır. sonuçta "fobi" diye birşey var, insanın kontrolünde olmayan birşey. sen akşama kadar "birşey yapmaz" desen de, korkan adamı tutamazsın.

Neden Fransa'da i İsviçre'de başıboş köpek yok? Toplum ve belediyecilik öyle bir hal almış ki artık bunlara izin vermiyorlar, köpek alım satımı tamamen yasal belgelerle gerçekleşiyor ve o köpeği bakamayınca sokağa bırakamıyorsunuz. Bizde başıboşluk o kadar çok ki kimse özellikle belediyeler bu işe hiç karışmıyor. Köpekler sokakta o kadar besleniyor ki ne zaman görsem çiftleşiyorlar. Burda ki kaymakam demiş ki kimse köpeklere dokunmasın, e tabi sürekli özel şöför ile kendisi ve ailesi gezdiğinden sokaklara adım atmıyorlar ya , dokunmayın derler tabi.

Köpeklerinde yaşama hakkı var eski eski İstanbuldada köpekler çokmuş 1800 lerde avrupadan gelen diplomatların yazılarında İstanbulun sokak hayvanları köpek cenneti olduğundan bahsediyorlar.

Oturduğum cadde üzerinde yaklaşık 8-10 arası köpek mevcut. Bu köpeklerin zaman zaman yapıtıkları şeyleri yazayım.

Kedi yuvalarına saldırıp, bu yuvalarda yaşayan kedi yavrularını parçalıyorlar. Evcil ev ortamında beslenen diğer hayvanlara, sahipleri yanında saldırıyorlar. Yoldan geçen araçları kovalayıp, cadde üzerinde yürüyen insanları tedirgin ediyorlar. Sabah 04:00 sularında başlayıp, yaklaşık 2 saat kadar havlayarak, oradan oraya koşturup mahalleyi ayağa kaldırıyorlar. Bunlar sadece oturduğum semt civarında olanlar. Belediye'den zaten bir beklentim yok.

Bisiklet ile turlarken başıma gelenleri veya gördüklerimi yazmıyorum. Hayvan düşmanı değilim, aksine uzun yıllar kuş besledim, ilgilenecek zamanım ve buna uygun bir dairem olsa, kedi veya köpek beslemeyi de istiyorum. Ancak bazı köpekler ciddi tehlike oluşturabiliyorlar.

Sokak köpekleri yüzünden taşındım. Eski mahallede, mahallelinin de pek sevdiği ve beslediği sokak köpekleri vardı. Bu köpekler gün boyu gölgede uyuyor, gece olunca havlamaya, kavga etmeye, arabaları kovalamaya başlıyorlardı. Hele sokağa başka yerlerden bir köpek geldiyse ortalık fena karışıyordu. Yarım saat aralıksız havladıklarını biliyorum. Ben ve eşim uykumuzun 4-5 kere bölünmesine "ya sabır" deyip katlandık ama 3 aylık bebeğimiz haftalarca gece uykusu uyuyamadı. Bebeği olanlar uykunun önemini ve huzursuz, gece boyu ağlayan bebeğin ne demek olduğunu bilir. Belediye ise kısırlaştırılmış oldukları için birşey yapamayacaklarını söyledi. Biz de mecburen o mahalleden taşındık. Benim kafam hayvan hakları, hayvanların doğal ortamı, hayvanseverlik gibi konularda biraz kafam karıştı. Galiba bu terimleri yanlış anlamlandırıyoruz.

@Angel geçen hafta berlin deydim,sadece dilencilerin yanında köpek gördüm,onun dışında başıboş hiç görmedim...bu söylediğim paris,viyana gibi şehirler için de geçerli.

bir kaç sene evvel üsküdar bağlarbaşında bir tanıdığımıza sokak köpekleri saldırdı ve yaraladılar.

biraz hortlatmak gibi olacak ama dayanamadım yazmak istedim hayatım boyunca ister bisikletle ister kendi köpeğimle ister kucağımda kediyle yüzlerce sokak köpeğinin yanından geçtim hem de sadece bir şehirde değil hatta sadece türkiye de de değil fransa cezayir italya ispanya ve daha fazlası hiç köpek saldırısına uğramadım bence daha çok köpeklerin değil de insanların onlara yaklaşımları yüznden bu saldırılar oluyor

Bu tartışma sonsuza kadar sürer gider. Bakıyorum da herkes inandığı doğruyu gayet güzel ve mantıklı veriler yardımıyla savunmuş.
Zor bir konu. Sonuçta adı üstünde her canlı bir "can" taşıyor.
Devlet merkezli bir düzenleme şart gibi...

Onlar doğanın bir parçası kedi ve köpek bunları ele almak en mantıklısı çünkü doğal yaşamını bizler insanlar bozduk heryer beton,heryer araç. heryer onlar için tehlike kimisi şanslı, insanlar arada üç beş karınlarını doyuruyo. Kimisi şansız çünkü sözde kendini o canlılardan üstün gören insancıklara denk geliyorlar yNeyse kendilerini o canlılardan üstün gören insanların hepsi benim gözümde beş para etmeyen varlıktır. Gelelim Belediyelerin sokak hayvanlarıyla alakalı işleyisi şu şekil de sokakta bulunan hayvanlar belli günlerde yakalanır baranığa götürülür kısırlaştırma tedavisi uygulanır kuduz aşısı karma aşıları yapılır parazit tedavisi uygulanır küpesi takılır tedavisi bittikten sonra alındığı bölgeye bırakılır. Sokakta yaşamını sürderemeyecek olanları barınaklara koyarlar. Orda zamanla hastalanır bakımsızlıktan telef olurlar. (Trabzon belediyesinin işleyişi bu şekilde ve eminim ki çoğu il de de aynı durum söz konusu) defalarca kendi evime sokak hayvanlarını aldım barınaktan yardım istedim sahip çıkan olmadı kendi çabamla sahiplendirdim. durum bu köpekleri kediler alıp tedavi edip sonra kontrolleri yapılıp salınıyor.
Topluma zarar verecek yada vermeye eğilimli olanlar i barınaklarda sahiplenilmelerini bekliyor yada depresyona girip hep asosyal oluyorlar.

Burda hayvanların yaşam alanlarını işgal eden bizleriz insanlar. Acaba kaçınız bir sokak hayvanını evinize aldınız yada bir kaldırıma oturup hiç izledinizmi onları ya korkup bir köşeye çekilirler yada artık canlarına tak etmiştir çektikleri tepki gösterirler. Bisiklet kullanırken çok defa kovalandım ama korkmayın senden benden daha insaflılar konuşmalarınızı anlamasalarda onlarla konuşmanız onları sakinleştiriyor. Biz insanlar daha bir birimizi anladığımız halde aciz davranırken onlara bazı şeyleri çok görmeyelim lütfenn.

Buradaki hayvan severler sayesinde, yakın zamanda, İBB'ye ve devletin ilgili kurumlarına gidip şikayet ve öneride bulunma düşüncesindeyim...

• Hayvanları rahatsız edecek hertürlü faaliyet ve aktivite kanunen yasaklanmalıdır.
  • Hayvanların insanlardan üstün olduğu Anayasal haklar ile kayıt altına alınıp, hayvanlara kötü davrananların en ağır cezayı alması sağlanmalıdır.
  • ( Hayvanlara zarar veren insan cinsleri direk katledilebilir )

• İnsanlar, aşırı üreme ve çoğalma sonucu, hayvanların yaşadığı ortamları işgal etmeye başladığı için, devletin en kısa sürede insanları kısırlaştırıp, hızla yükselen insan popülasyonunun önüne geçmesi gerekmektedir.
  • Devlet tarafından hayvanları koruma fonu oluşturulup,bütün holding ve şirketlerden, işçi, memur gibi çalışan herkesin maaşından direk bu fona aktarılmalıdır. Üretilen ve alım-satım yapılan her maldan KDV gibi HAYVAN KORUMA vergisi kesilmelidir.
  • Her aileye enaz 3 hayvan besleme şartı getirilmedilir.

@cumali55

Öncelikle merhaba,son mesaja kadar okumadım ancak şu sorunuza birşeyler söyleme ihtiyacı duydum.Zaten insanları hayvanlardan ayıran en temel işlevleri onların kullanımına sunulmuş olan akılla birlikte hayvani olan içgüdülerini kontrol altına alıp akıllıca yaşamını idame ettirebilmesidir diye bilmekteyim.Yoksa şu anda bulunduğumuz şehirler kurulmamış olurdu.Sahip olduğumuz tüm kolaylıklar bulunmamış ve temel basit fiziki işlevlerimizi kullanıyor olurduk.Kullanımınıza sunulmuş olan en önemli işlevi kullanın ve düşünün.Sadece bu yazdıklarımdan yola çıkarak pek çok cevaba ve bunlarla birlikte burada sormuş olduğunuz sorunun cevabına da ulaşabileceğinizi düşünüyorum.

madem evcil hayvan o zaman evine alıp besleyeceksin avrupalıların yaptığı gibi ama bizim işimize gelmiyor tabii bizim evlerimiz tertemizdir ayakkabıyla bile kapıdan içeri girilmez kedi köpek beslemek bize uymaz, ama sokaktaki kedi köpekleri beslemek kolay tabi hem vicdanimız da rahatlar zaten biz millet olarak vicdan rahatlatmaya da çok meraklıyızdır ama azıcık akıl kullanmak bize zor gelir , sabah akşam evlerimizi temizleriz tek bir çöp parçası bize batar ama doğaya çıktığımızda bütün çöplerimizi olduğu yerde bırakır sonra tertemiz evlerimize döneriz, önce zihinleri temizlemek gerekiyor

• Beğen
Tepkiler: Özgür R
Zaten yorgunmuşsunuz, o terli yorgun halde köpeklerden kaçmaya çalışıp panik yapmak köpeği daha da agresif hale getirir. Onun yerine rampayı çıktığınızda, köpeklere "ulan benden önce mi çıktınız işe yaramazlar, gelin bakayım buraya deseydiniz, köpek sizin sevecenliğinizden dolayı gelip koklayıp bir iki sürtünüp gidecekti...Köpeklerden korkmayın, altındaki arabayı kontrol edemeyen alkollü sürücülerden korkun...

Asıl bu hayvanları bu hale düşürenler hayvanları sevdiğini iddia eden insanlar. Her yaz başı karne hediyesi diye kızına köpek alıp yaz sonları onları sokaklara salanlar , hayvanı devamlı yapay mamayla besleyip ona avlanmayı unutturanlar , kedileri fareden köpekleri kediden korkan hale getiren zihniyetler. Çoğunuzun aslında zerre hayvan sevgisi yok. Amaç ruhiyatınızındaki boşluğu tatmin etmek.

Hala milyarlarca dolarlık pet sektörüne hizmet edip bu zavallı hayvancıkların nasıl gerçek ortamlarından , ana babasından koparılıp sömürü düzeninin parçası olduklarının farkında değil misiniz ? Onları dairelerde apartmanlarda yaşatıp nasıl işkence ettiğinizin farkında değil misiniz ?

Kendinizi kandırmayın sizler hayvan sever değilsiniz. Evcil hayvanlar masalı bunlar

Bir sorunu görmezden gelmek orada o sorunun bittiği anlamına gelmez.Bizim için belki gelebilir ancak orada halen o sorun devam etmektedir.Bu hayvanların şehir içerisinde yaşamalarına kesinlikle karşı değilim.İnsanlığını unutmuş olan bir tanesine bile hatırlatsa kârdır bence.Geçen gün sokaktan sahiplendiğim köpeklerimden ayağı kırık olanının yanından bir genç geçmek istedi ve ısırır mı dedi?Sesi korkuluydu.Hak veriyorum çünkü kızımın acısı olduğundan yanına insan sokmuyordu.Tasmasının ayarını kıstım ve geçebilirsin dedim.Gençte yok abi havlarsa korkarım dedi.Bende dedim ki sen konuşacaksın,o havlayacak,kedi miyavlayacak olacak dedim böyle şeyler alıştır kendini hayat bu.Böyle konuşunca biraz cesaretlendi yanımızdan geçmeden önce onun ayağına ne oldu diye sordu.Dedim ki kırıldı ameliyatlı,normalde uysaldır ama canının acısından dolayı bu halde.Genç geçti gitti.Yaz başlarında yahut hediye diye karne döneminde ya da sevgiliye özel günde hediye diye alınan hayvana bende karşıyım.Ama bu sorun devam edecektir.Neden biliyor musunuz?Çünkü insanlar sırf bitaraflarına sahip olamamalarının getirisi olarak yaptıkları çocukları dünyaya getirebiliyorlar.Sonrada "çocuğu veren rızkını verir"diyorlar.Bu mantıkta insanlar olduğu sürece böyle sorumsuz insanlarda çıkacaktır.Yani geçtim bir hayvanı düşünerek sahiplenmeyi milletin düşünerek bu çocuk olursa kim bakacak diye bir düşüncesi bile yok.Sonra çocuk olup kedi köpek dişleyince devlet bıdıgıdı deyip sokaktan toplansın derler.Düşünmez kardeşim düşünmez.Vergi vermediğini düşünmez vermediği vergilerden ötürü ıslah çalışmasının yapılamadığını ya da dahada önemlisi vergi verende verdiklerinin hesabını sormaktan aciz olduğu için demez ki madem bu kadar gelir elde ettiniz "devlet kavramı ne için var?" demez.Gider der ki tıplıtılsın bı hıyvınlır.Herhangi bir şekilde sokak hayvanı ısırsa daha ne yapacağını bilemez.İnternette ahkamı çok güzel keser ama internette arama motoru kullnamaz ya da kullanmayı öğrenmez.Kuduz muyum diye nasıl öğrenirim ya da tedbir alırımı öğrenmez.Gider der ki bini isirdi tiplitilsin.Kulaklarındaki çentiklerin ya da küpelerin ne manaya geldiğini bilmez ama toplatılsın deme cüretini gösterir utanmadan.Toplu yaşar ama toplu yaşama kültürü dahası toplu halde yaşamaya tahammülü yoktur çünkü kafasında paylaşma düşüncesi yoktur.Koskocaman şehirler inşa edilir içinde barınsın diye o köpeğe kediye sarar.Sonrada der ki trafiğe çıkamıyoruz otomobil sürücüleri yol paylaşımından bi haber şöyle saygısız böyle dikkatsiz.Kusura bakmada kardeşim sen böyle bilgisiz sen böyle vurdum duymaz hesap sormaz olduğun sürece seni sokak ortasında becerseler yarın çıkıp derler ki kürtaj yasak,o çocuk doğmalı.Sende kendince haklı olarak sesini çıkarmazsın.Herzamanki gibi temelde olan içgüdünle hareket eder ne yapacağını bilemediğin bir durumda kabullenme ya da kaçma gerçeğiyle karşılaşırsın.Sokakta bu hayvanların besklenmesinede karşı değilim.iki insan ekmeğini hayvanla paylaşıyor paylaşsın birader başka insanla paylaşıyorsun senden alırken gözü elindeki sepete dikiliyor bu adamda daha neler var neler diye.Hayvanla paylaşıyorsun sistem gayet basit açsa yiyor değilse o yemiyor başkası gelip yiyor.Bide yemeği verdikten sonra genellikle burnuyla ya da sürtünerek teşekkür ederler.İnasanların çoğuna birşeyi paylaştığında bırak teşekkürü kimisi hor bile görebiliyor.Haya sahibi insanları tenzih ederim.Kısacası sen düşünmezsin kardeşim en temelde seni bu hayvanlardan ayıran özelliğini kullanmazsın.Önüne konulanla yetinirsin.Hayatını bir işe adayıp eline geçen üç kuruşluk pulla yaşamını idame ettirmeye çalışmak ve bu kısır döngü içinde hemen hemen herşeye ötekileşmek sana normal gelir.Bu da seni günden güne kızdırır ötekilerine daha çok saygı duymazsın.Madem öyle birader şehirler toplu yaşama alanıdır.Ya tolu şekilde yaşarsın ya da ...

• Beğen
Tepkiler: YİĞİT ASLAN
Üşenmiyor veya çekinmiyorsanız cebinize birkaç mama alıverin veya çantanıza gördüğünüzde atın kafalarına kaçın :D ben daha insancıl bir çözüm bilmiyorum. Ama youtube'da köpek saldırılarında yapılması gerekenler vb. videolar var izlerseniz eminim yardımı dokunur.

Toplumdaki bu insan sevgisizliği ve hayvan sevgisi tezat oluşturuyor. Evinde kedi ve köpek besleyen komşum savaştan kaçan suriyelileri mahlukat olarak görüyor. Neymiş onlar hastaneden faydalanamazmış devlet yardım edemezmiş , onun bunun vergisiymiş vs.

Öte yandanda zavallı hayvancıkları besleyip onları kurtarıyormuş. Git çocuk esirgemeden iki çocuk evlat edin deyince ben başkasının bilmem ne yaptığını mı doyuracam falan diye bir zihniyet oluştu bu memlekette. Hayvan sevgisi insan sevgisinden daha yüce oldu. Garip

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri