Scudo Sports

Sokak köpeklerini neden toplamıyorlar?

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Yazmayayım yazmayayım dedim ama dayanamadım. Her hayvan, kedi, köpek vb. muhabbetinde aynı şey. Lütfen kusuruma bakmayın, şimdiden saldırıya geçenler de olacak ama empati yaparak, işin bu tarafından da bakmayı deneyin derim.

Ve çoğu "hayvansever"in samimiyetsizliği... "Yaşam Hakkı" hikayesi...

Dikkat ediyor musunuz bilmiyorum, bizde "hayvanseverlik" diye birşey yok. "Kediseverlik" ve "köpekseverlik" var sadece.
Ve yine dikkat ediyor musunuz bilmiyorum, sokağa çıkıp elinde tas tencere ile sokak kedilerini köpeklerini besleyenler de genelde yaşlı veya psikolojik sorunları olanlar. Böyle olmayanları tenzih ederim, ayrı :)

Bunların yaşam hakkı varsa, benim de "huzur" hakkım var. Ben kediden veya köpekten tiksiniyorsam, korkuyorsam, fobim varsa, ben bunlarla beraber yaşamak zorunda veya alışmak zorunda değilim?! Kaldı ki ben kedi de severim, köpek de severim, o yüzden saldırıya geçmeye çalışmayın ama insanımızın yapmaya çalıştığı şeyden hiç hoşnut değilim. Abartılıyor bu işler.

Elde tas tencere ile beslemeyeceksin arkadaş, bunun pisliği var, mikrobu var bilmemnesi var. Çok istiyorsan al evine besle, ne halt ediyorsan et.
Yaşam hakkı var diye kaldırımdaki kirpiyi de besliyor musunuz? Ya da bir apartmanın deposundan çıkıp diğerine kaçan fareye de "yaşama hakkı var" diye mi yaklaşıyorsunuz, yoksa "amanın bizim apartmana gelmesin" diye apartman görevlinizin elinde kürekle peşinde koşmasını mı diliyorsunuz?

Geçen sahilde pedallıyorum, teyzenin biri elinde tencere, kedileri besliyor, o yemlerden mamalardan nasiplenmek isteyen martılar da gelmiş, "hayvansever" teyze martıları tekme tokat kovalıyor, "yürü gittttttt, allah belanızı versinnnnn" diye çirkin çirkin bağırıyor. Gördüklerimin %90'ı böyle. Köpeği yemleyen kediyi kıştlıyor, kediye veren martıya saldırıyor. E hani lan nerede sizin hayvanseverliğiniz? Hani çok seviyordunuz?

Sokaktaki kedi köpek beslenmeyecek.
Ama onların da yaşamaya hakkı var. Var ama "yaşayabilirse".. "Doğal Seleksiyon"a da izin verin biraz arkadaş.

Bakın bir ara şu küçük kaplumbağalar (caretta caretta) ünlenmişti, yumurtadan çıkan yavrular denize ulaşmaya çalışıyor, kimisini kuş kapıyor, kimisi bilmemne oluyor, kimisi kayboluyor, kimisi oradaki çer-çöpe takılıyor falan filan... Bakmışlar ki cidden bu hayvanların nesli tehlikeye giriyor, insanlar "işte bu bi çevre felaketiiiiiiiiiii, yavrular denize ulaşamıyooooooor" falan diye çeşitli çer-çöp vb. ile haber olunca, bu sefer bütün millet oraya gidip yumurtadan her çıkan yavruyu eline alıp denize fırlattı. Sonra ne olmuş biliyor musunuz, insanları "siz karışmayın kardeşim, doğa dengesini buluyor, alıp alıp denize atmayın" demeye başlamışlar. Niye, çünkü bu sefer gereğinden fazla üreyen kaplumbağa, oradaki ekosistemi bozmuş :)

Ekosistemi bozmayın :)

"O zaman sen de öl, sen de bilmemne yap, seni de kafese kapasınlar da gör" falan tarzı şeyleri bırakalım. Hayvanları da kendi hallerine bırakalım, onlar bi şekilde ayak uydurup yaşıyor zaten. Arkadaşlardan biri söylemiş, insandan fazla ürüyorlar zaten :) Niye? Zaten yaratan bunu o yüzden böyle yaratmış, dış etkenlere dayanabilsin, bi seferde 7-8 yavru olsun ki, biri soğuğa dayanamaz, öbürünü kuş kapar, diğerini bilmemne yapar, geriye 1-2 tane mutlaka yaşayacak kalabilsin... Sen 7-8'ini birden yaşatmaya çalışırsan zaten sistemi çoktaaaan bozmuş oluyorsun.

Hayvanları "insan"laştırmaya çalışmayın. İnsan muamelesi yapamazsınız onlara. Şu an yapmaya çalışılan bu, buradaki arkadaşlarda da benzer zihniyetleri görüyorum, acilen bundan kurtulabilmeniz dileğiyle :)

Scudo
sokak köpekleri genelde tehdit olarak algıladıkları şeylere saldırırlar genelde şehir içindeki sokak köpekleri yiyecek bir şeyler bulma konusunda daha şanslı olduklarından daha uysal davranış sergiliyorlar ormanlık arazide bulunan gruplar daha agresif olabiliyorlar.

her şekilde de kaçmayı denemek yerine bisikletten inmek bisiklet kendine siper yapmak daha mantıklı gelmiştir hep bana kaçmaya çalışırken düşmek daha sıkıntı olabilir.

Bisiklet üzerindeyken yanınızdan koşmaya çalışan ve havlayan köpeğin üzerine sürebilirsiniz bu arada, anında vazgeçiyorlar. Ezin demiyorum tabi :)

Haa, birşey daha aklıma geldi. Mesela köpeğiyle gezmeye çıkanlar da bu bakımdan huzursuz... O yüzden sadece işi kedi köpek düşmanlığı falan diye, "onlar da böyle düşünüyordur, seni de bilmemne yapsın da gör" şeklinde değerlendirmeyin. Adam köpeğini gezdirmeye çıkmış, sağ elinde tasma, sol elinde de ASA var :) Niye, sokak köpekleri gelirse adam hem kendisini hem köpeğini kurtarmaya çalışacak :)

Kayınpederim elinde Pitbull ile gezmeye çıkıyor, 8-9 kediden oluşan sürü Pitbull'dan kaçmıyor, tıslıyorlar bu geçerken :) Bu insanların "Huzur" hakkı yok mudur sizce? :)

@Onur Arslan

Beslenen hayvanlarin su samuru, semender değil kedi, köpek olması insana muhtaç olmalarından dolayı. Kedi köpeğin doğal hayatını biz geçmişimizde bozduğumuz için onlar bize muhtaç. Ya verdiklerimizi yiyecekler ya da çöp eşeleyecekler.

Doğal seleksiyona da sonra derece destek veren biriyim doğal yaşam alanında yok oluyorsa bir hayvan buna doğal seleksiyon denir ama toplama kampında, sokakta aç ölüyosa buna doğal seleksiyon falan denemez.

@Sinan A.

Hocam yanılıyorsunuz, bu sizin düşünceniz sadece :) Onlar da böyle mi düşünüyor, onları insanlaştırarak seslendiren arkadaşlara soralım :) Hiç zannetmiyorum. Hiçbiri bize muhtaç değil, ya da hepsi bize muhtaç.

Pencere pervazına martı konup, gagasıyla cama vuruyor ve yiyecek istiyor. Bu muhtaç değil mi? Geçelim bunları lütfen.

Sokakta aç ölmesi de doğal seleksiyondur, nasıl değildir? Evet gerekirse çer çöp eşeleyecek, yemek bulamıyorsa orada yaşamayacak, barınamayacak, mecburen yer değiştirecek. Şartlara ayak uyduracak. Zaten sokakta açlıktan ölen bi hayvan olduğunu hiç sanmıyorum şahsen.

• Beğen
Tepkiler: hemrefb
Bence toplanmasın, geçen motorsikletin üzerindeyken 2 tane simsiyah köpek kovaladı; 3 senelik adrenalini 3 saniyede salgıladım kaçtıktan sonra oturup yarım saat gülerek titrememin geçmesini bekledim :D

@Onur Arslan Hep varsayımlar üzerinden konuşuyorsun kardeşim :ckskc: Ortada bir doğa yoksa doğal bir eleme olması da mümkün değildir, şehiriçinde yaşayan bir hayvan, burada yemek bulamıyorsa buradan ayrılması gerekir diyorsun, peki nereye? Şehirdışı diyeceksin, bu hayvan şehirdışı ne tarafta nereden bilecek, zaten normal şartlarda bir il merkezinden çıkmak için en az 15-20 km mesafe almak gerekiyor, sence biz onların yaşam alanını işgal ettikten sonra ''yaşayamıyorsa ölsün'' deme hakkına sahip miyiz? Bu arada hep işinize gelen tarafları söylemişsiniz, tenceriyle hayvan beslemek falan evet haklısınız ama ben arabasına tonlarca köpek maması alıp sokak sokak onlara dağıtan insanları da gördüm :harika::harika:

• Beğen
Tepkiler: Berkant kesik
Çocuklara saldırsınlar, kuduz mikrobu yaysınlar, trafikte araçlara kaza yaptırıp hem maddi, hem manevi zarar versinler diye. İnsan hayatından daha önemli sanki köpeklerin hayatı, ne belediyeler ne de valilikler el atıyor bu duruma. Hep aynı bahane hayvan hakları. Peki ya insan hakları ?

Bu koşucuların, bisikletçilerin, postacıların korkulu rüyası bir durumdur.. Yalnız şöyle bir gözlemim olmuştur.. Ne hikmetse köpekler hareket halinde iken size karşı tepki gösteriyorlar.. Bir de gündüz vakitleri o kadar saldırgan değiller. Şehir içinde olanlar.. Belli bir saatten sonra muhtemelen akşam çöpler dışarı bırakılıp, belediye çöpleri toplamadan bir zaman önce beslenme iç güdüsü ile çok saldırganlaşıyorlar.. Bölge hakimiyeti kurmaya çalışıyorlar birbirlerine karşı. o sırada siz de oradan geçiyorsanız işler zorlaşıyor.. Bir kere sıkı kovalandım, köpeğin tırnak sesleri tam arkamdan geliyordu ve iyi bir sprintle yırttım.. Bir kere de ODTÜ kampüs içindeki grupla karşı karşıya geldim. Güvenlik görevlisi bana şu uyarıyı yapmıştı inin ve bisikletle yanlarından yüreyerek geçin.. Yaptım... Ve bir iki tanesi yanıma kuyruk sallayarak geldiler.. Yaladılar beni.. Belki öğrenciler besledikleri için mi, diye düşündüm.. Ama onlarında değişik değişik karakterleri var. Bu her zaman böyle olacağı anlamına gelmiyor. Grup halinde sürünce sorun olmuyor genelde.. Ben yine de bir Dazer aldım ama sanırım o da her köpekte işe yaramıyor.. Geçen bir arkadaşımın elektroşok fenerlerden taşıdığını gördüm bunun için.. Ona ciddi saldırmışlar bir kere adam nasıl korktuysa ilk önce ben diye düşünmüş.. Ama daha hiç kullanmamış.. ( daha doğrusu bir kere kullanmış ama hayvan üzerinde değil de, iki ayaklı hayvanlar var dört teker kullanan onun üzerinde kullanmış.. ) Yanımızda da bir iki saldırgan ama bağlı köpeğe uzaktan tuttu şöyle, biri hiç tınlamadı , öbürü korktu kaçtı..
Sonuç olarak onlar da canlı ve aynı ortak yaşam alnını paylaşıyoruz. Hatta biz doğayı kendi yaşam biçimimize göre değiştirmiş bulunuyoruz. Diğer canlılar bu bizim yaşam tarzımın içinde var olmaya çalışıyorlar.. Başka bir canlıya size zarar verecek duruma gelmediği sürece zarar vermeme taraftarıyım. Belki bir iki korunmak için cihaz alınabilinir. Ama bu da karşıdakine kalıcı bir hasar vermeyen bir türden olmalıdır.. Ve genel de bisiklet ile uğraşanların doğa dostu olması gerektiğini düşünüyorum.. En çok dağlık ormanlı yeşil arazilerde sürüş yaptığımda kendimi iyi hissediyorum. Bunun korunması gerektiğini düşünüyorum. Ekolojik dengede her canlının bir yeri vardır. Bol pedallı günler.. ! :)

@taner07 Peki kardeşim :)

Doğal seleksiyonla doğayı karıştırmamak lazım. Şehiriçi-şehirdışından bahsetmiyorum, onu da karıştırdın. O "ortamdan" ayrılacak, belki bir alt sokağa geçecek, diğer mahalleye geçecek, evet gerekirse başka yere gidecek, ona kendisi karar verecek. İşte şunu anlatamıyorum, "bu hayvan şehirdışı nereden bilecek, onu nereden bilecek, bunu nereden bulacak"... Yahu bu hayvan ihtiyacı olduğunda her haltı kendisi hallediyor zaten. Martı bile cama gagasıyla vurabiliyor diyorum, niye varsayım üzerinden konuşayım :) Niye hep muhtaçlarmış muamelesi yapıyoruz ki.. Yok öyle bişey.

İnsan da böyle değil midir? Yaşadığı yere uyum sağlar, ayak uydurur, düzenini sağlamak-kurmak zorundadır. Kuramazsa, sağlayamazsa, orada barınamaz, yer değiştirmek zorunda kalır. Yer değiştiremezse de artık ölür mü, kalır mı, orasını bilemeyiz.

Yurtdışında ne yapıyorlar peki? Nasıl yapıyorlar? Almanya'da, Fransa'da, bilmemnerede kedi köpek görüyor musunuz sokaklarda caddelerde? Tencerelerle kedi köpek besleyenleri peki?

Ben tonlarla tencerelerle beslenmesine karşıyım diyorum zaten, sen adam tonlarca mama almış besliyor diyorsun, onun olmaması lazım zaten başta :)

@Hasan Saylık Hocam kesinlikle katılıyorum ve tekrar ediyorum,

Bu ülkede hayvan hakkı falan yok, "sevenine" göre yalnızca kedi ve/veya köpek hakkı var. Bu kadar...

Bir veterinerin kedi köpeğin tarihi değişimini anlattığı bir yazı vardı bulamadım bulursanız okuyun. Kedi köpek beslemeyin diyen apartman yöneticisine karşı girişe asmıştı veteriner arkadaşımız.

Kedi köpek sorunun tek çözümü şudur. Ya tüm dünya beslemeyi bırakıcak ya da onlarla yaşamayı öğrenicez. Kedi, köpek, at, eşek vs ne olursa olsun bir kez insan faktörü altında yaşamaya başladığı an hele ki yavrulayıp yavru tamamen doğal ortamından ayrı bir yerde doğduysa orda döngü kırılmış demektir.

Birde en değerli olan insan hayatı falan değil kardeşim. Hangi canlı dünyayı böyle manyakça kullanıyor? Hangi canlı denizleri kirletiyor, doğal yaşama balta vuruyor, havayı hatta uzayı kirletiyor? Bu dünyada hiç bir canlı fuzuli değil herşey bir denge halinde. Fuzuli olan tek şey biziz. Günlük yaşamamız haline getirdiğimiz basit şeyleri çok gerekli görüşümüz boş ego başka bişey değil. Ne saatin tarihin bulunuşu, ne medeniyetler, ne izafiyet teorisi, ne modern tıp ne benzeri herhangi bir gelişme dünyaya zerre katkı sağlamamıştır. Insan hayatının doyumsuz yaşamına katkı sağlamıştır sadece.

Hayvanları sevin lan. Git bir dokun, git bir kucakla bak onunda kalbi var oda bir canlı, oda sana duygusal tepkiler veriyor kızıyor ya da seviyor ya da heyecanlanıyor senin hareketlerine. Kuduz ol demiyorum sana kendini ısırt demiyorum. Sev diyorum sev.

Dünyayı sevgi kurtaracak diyeceğimde kendi içinde ırkçılığı ve sınıfları icat etmiş bir canlı başka bir canlıyı nasıl sevsin dimi?

Sevmekte sıkıntı yok ki, ben de seviyorum, gidip tekme atmıyorum, öldürmeye çalışmıyorum. İşin yoldan çıkmışlığına dikkat çekmeye çalışıyorum sadece, bu ayrımı iyi yapmak lazım. Sıkıntı, bu ayrımı yapamamakta zaten...

peki hic dusundunuz mu avrupa da neden hic sokak hayvani yok ! sokak kopegi demiyorum sadece yolda geyik ve kirpi cikabilir tabelalarinin oldugu yerler haric yolda baska bir hayvan goremezsiniz onlarda zaten dogal yasam alaninda ormanda yasiyorlar. cogu ulkede geceleri yoldaki isiklari dahi sonduruyorlar ki hayvanlar rahatca dolassin.

kedi kopekler ise cipli olup sokaga salamazsiniz istediginiz gibi. gidip her yerden kafaniza gore satin alamazsiniz arkadasiniza hediye edemezsiniz yavrularindan :) eline tencere tava kopek yemi alip hayvan haklari savunmak isguzarliktan baska bi sey degildir . gercekten hayvanlarin haklarini savunuyorsan onlari dogal yasam alaninda tutacak yontemler bulup sehire inmemesini saglamak gerek.

Kopekleri alip uyutmak hic bir seye care olmayacaktir cunku ist ankara vs gibi yerlerde gorudgunu sokak kopeklerinin %50 si saf bir cinsle kirmadir buda demek oluyorli sokaga birakilan cins kopekler var( bodrum gibi yazlik alanlara gidinxe sokak kopegi tanimi direk evde bakilan cins kopeklere evrilir cunku yazin alip sokaga atan bir suru insanimsi canli var)kisacasi insanlarin kopek alip sokaga atmalarini engellemedikce sizin elestirdiginiz sokak kopekleri varliklarini surdurecektir ayriyetten onerilerden biri olan alalim sehir disina koyalim oneriside bos bir oneridir bundan 25 yil once beylikduzu diye biryer yoktu millet aycicegi vs yetistiriyordu burada ama suan koskoca bir yerlesim yeri oldu hem yayilmaci politika izleyip hem sehir disi kavramini korumAnin bir yolu yoktur bu kopekler kisirlastirilir sokaklara geri birakilir (hayatlarini yasarlar) yenileri gelmedikce ( insanimsi canlilar sokaklara kopeklerini atmadikcA) sizin sikayet etceginiz sorun bir dongu sonucunda tamamlanir tabi bu bilinci saglamak bizim ulkemizde imkansiza yakin birsey bilgisiz cahil insan kayniyor ortalik.

Kopek bakmak zor ve mesakkatli bir istir 10 kusur yildir kopek bakiyorum ucuz bir iste degildir hobi iside degildir siz sikilinca sokaga atilacak bir sey degildir kopek bir aile uyesidir ve aileyi genisletmek istediginizde alinacak yada sahiplenilecek bir canlidir nasil ki cocugunuzu zor gunde yada anlasamadiginizda sokaga atmiyorsaniz kopeginizide atamazsiniz

Hocam yanılıyorsunuz, bu sizin düşünceniz sadece :) Onlar da böyle mi düşünüyor, onları insanlaştırarak seslendiren arkadaşlara soralım :) Hiç zannetmiyorum. Hiçbiri bize muhtaç değil, ya da hepsi bize muhtaç.

Pencere pervazına martı konup, gagasıyla cama vuruyor ve yiyecek istiyor. Bu muhtaç değil mi? Geçelim bunları lütfen.

Sokakta aç ölmesi de doğal seleksiyondur, nasıl değildir? Evet gerekirse çer çöp eşeleyecek, yemek bulamıyorsa orada yaşamayacak, barınamayacak, mecburen yer değiştirecek. Şartlara ayak uyduracak. Zaten sokakta açlıktan ölen bi hayvan olduğunu hiç sanmıyorum şahsen.
evet hepsi bize muhtaç lakin senin gibi köpek üzerine bisiklet sürenlere muhtaç değiller kulvarı boş bulmuşsun yardırıp duryorsun yok popilasyon yok üreme yok doğal seleksiyon sen bir köpeğin üzerine bisiklet sürüyorsan o köpeğin seni parçalaması benim için dünyanın en güzel olayıdır..

@maiboz İşte böyle "cımbızlanan" boş muhabbetlere sadece gülüyorum :) O köpek parçalasın falan... Bırakın böyle boş işleri.

@Onur Arslan
arkadaşlar; köpekleri toplatmayalım fiili süreci şiddet içerir
köpekleri uyutmayalım fiili süreci şiddet içerir
köpekleri tekmelemeyelim fiili süreci şiddet içerir
köpeklerin üzerine bisiklet sürmeyelim fiili süreci şidddet içerir şimdi sen bisiklet sürersen bir başkası köpeğin kafasına şişe atar gelir burda yazar bir başkası havalı tabanca ile gider köpeği vurur gelir burda yazar bulacağımız çözümlerin içine kesinlikle şiddet içermemesi lazım bunun dışında şuan şehri onlarla paylaşıyoruz nasıl yaptığınız güzergahlarda çeşitli şeylere riayet ediyorsak bisikletle dükkanlara özel mülklere askeri alanlara trafik kurallarına ve buna benzer olaylara dikkat ediyorsanız köpeklerin bol bulunduğu yerlerede riayet etmeniz gerekmektedir şimdiik şiddet içermeyen tek çözüm bu

Ama köpeği saldın üzerime hoca, bana şiddet uygulanması serbest? :D

Çözümü "öküzlük"le karıştırmamak gerekli tabi.
Motosikleti bisikleti kovalıyor havlıyor diye motordan bisikletten düşemem, heyecan yapamam. Ha köpeğe saygı duyayım diye motordan bisikletten inip elime alıp da gidemem, kusura bakmayın. Benimle koşuyorsa, havlıyorsa ediyorsa, anlık olarak üzerine gidince tırsıyor, bunu söylemek istedim. O sırada da yazdığım gibi, "ezin" demedim :)

Ha ben bunu yazınca diğerinin vurup, öbürünün şişe atacağını sanmıyorum, burayı okuyup bisiklete binebilen "öküz" olabileceğini pek düşünmüyorum çünkü :)

Haa öyle mi, çözümsüzlüğü gördüğümüzde terbiyesizleştireceğiz işi yani... Neredeydi şu engelle düğmesi...

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri