Scudo Sports

Sokak köpeklerini neden toplamıyorlar?

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Herkes belediye çalışmıyor diye hayıflanmış. Bu konuda iyi ki diyorum çalışmıyor. Hayat aman ayağıma taş değmesinden ibaret değil. Steril, sadece sizin için oluşmuş bir dünyadan vazgeçilmeli. Denize girdiğinizde belki bir deniz kestanesine basarsınız, belki bir karga yavrusunu kurtarmak isterken anne karganın saldırısına uğrarsınız, belki de kamp yaptığınız bir zaman etrafınızı bir kurt sürüsü sarar. Şehirler zaten sadece insanların yaşaması için inşa edilmiş yerler. Onlar da bir parazit gibi yaşamaktalar. Ben köpek tarafından öldürülen insan haberlerine ayda yılda bir denk geliyorum. Yanından geçtiğiniz insanlardan daha fazla korkun.

Not: Köpeklerden gerçekten korkan insanların duygularını anlayabiliyorum. Benim de fobilerim var. Ama çözüm buralar bizim ne işi var bunların olmamalı.

Scudo
Bu konuda (ve benzer bir başka konuda) çok yazıp çizmişliğim var...Hatta biraz falcılığa kaçan öngörülerde de bulunmuşum...

Keşke yanılsaymışım...

Sahipsiz sokak köpekleri sorunu gün geçtikçe büyüyor. Sadece bisikletlileri değil, özellikle çocuk ve yaşlıları daha çok etkiliyor. Twitter üzerinde bu konuda çok ciddi ayrışma, kamplaşma ve tartışma yürüyor. Her grup kendi savunusunu canhıraş dikte etme derdinde. Türkiye'de maalesef hayvan hakları/sevgisi, özellikle sokak köpekleri üzerinden çok ciddi bir dejenerasyona maruz bırakılıyor. Bakın diğer hayvanlar değil, sadece "sokak köpekleri" özelinde müthiş bir kayırmacılık var. Bu hayvanların diğer canlılara, insanlara, araçlara, çevreye, doğaya, vb. verdiği zararları dile getirdiğinizde, son derece şirret bir tepkiyle karşılaşıyorsunuz. Binlerce dernek, grup, topluluk türemiş. Çok ciddi bir parasal döngü var bu işte. Gerçekten hayvanseverler ile bu işten nemalananları ayırt etmek neredeyse mümkün değil artık. Diğer yandan meseleyi ajite eden mizantropist düzeyinde insanlar var.

Belediyelerin ise 5199 sayılı yasa nedeniyle hem eli kolu bağlı, hem de bu yasayı bahane edip işin kolayına kaçıyorlar. Hangi şikayeti yaparsanız yapın, yasayı ilgi tutup size kalıplamış yanıtlar veriyorlar. Uygar ve yaşanabilir barınaklar oluşturup, buna bütçe ayırmak yerine, sokaklarda hayvansever dernekleriyle köpeklere mama dağıtıyorlar. Hem popülist alkış alıp, hem de işi ucuza mal ediyorlar.

Yinelemem gerekirse; bu mesele ciddi bir devlet politikası haline getirilip, sokak hayvanları konusunda ciddi önlemler alınmaz ise, çok yakında hiç kimseyi memnun etmeyecek çok daha rahatsız edici çözümleri konuşmaya başlayacağız.

Sokaklarda hayvanları yemek artıkları ile besleyip, vicdan mastürbasyonu yaparak sorunu çözemeyeceğimiz artık çok açık...

@Oğuz Taş Sokakta hayvan olmaz ama. Dünyanın her yerinde bu abes bişey. Avrupada sokakta başıboş hayvan yok. Bizde ise sürünüyolar. Ve bunu başlatan yavruyken bi heves alıp büyüyünce sokağa atanlar, inşaata bekçi köpeği yapıp sonra atanlar..
Açlıktan hastalıktan sürünüp ölüyolar bu çok acı. Hepsi toplanıp barınaklara alınıp bakılmalı kısırlaştırılmalı ve vadesi gelince ölüp azalarak bitmeliler. "Sokak hayvanı" cümlesi söylenirken bile garip. Sokakta ne işi var bu hayvanların.

Ultrasonic köpek kovucular var ama işe yarayıp yaramadıklarına hiç emin değilim.

Bu ve bunun gibi insanlar midemi bulandırıyor. Birine apartmanının önüne kedi maması koyan birisini dava etmekle tehdit etmiş. Ne iğrenç insanlar var çevremizde.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Hayvanları suçlar gibi konuşanlar olmuş. Doğal alanında var olan, herhangi bir sıkıntısı olmayan köpek saldırmaz; sadece burası benim demek için şöyle bir dikilip bakar, havlar. Köpek ve kedilerin sokaklarda bizimle birlikte olması sıkıntılı bir durum değil hatta ülkeye özgü hoş bir şey. Avrupa şehirlerine bakınca, insanın kendini çevresinden nasıl kopardığını rahatlıkla gözlemleyebiliriz. Köpekler kaç kere arsız, hırsız insanı kaçırmıştır kim bilir. Kanımca burada ki sorun kamu güvenliğini sağlamak için dünyanın vergisini alan devletin hayvanları korumaya ve bakımını asgari düzeyde sağlamaya yönelik politikalarının zayıf olmasıdır.

Son üç ay, insanların evde izole olduğu zamanlarda şehir dışı turlara devam ettim.
Takdir edersiniz ki artık hangi köyde ya da çalı arkasında nasıl köpekler yaşıyor biliyoruz..
İnanın pandemi öncesi saldırgan olan o köpekler adeta "kuzu" ya dönmüştü...
Yoksa bu canlıları tahrik eden, kışkırtan, saldırganlaştıran biz insan oğlu muyuz?

Bu ve bunun gibi insanlar midemi bulandırıyor. Birine apartmanının önüne kedi maması koyan birisini dava etmekle tehdit etmiş. Ne iğrenç insanlar var çevremizde.

Mesela bu tür şirret hayvansever türdeşlerinizin de başkalarının midesini bulandırabileceği, hiç aklınızdan geçer mi acep?

Veya bebek sesi ile köpek sesini karşılaştıran insanlardan?

Acaba yolda bisiklet kullanip motorlu tasitlarin gazabina ugrayan, hatta olum tehlikesi yasayanlar olarak biz de otomobillerin toplanmasini mi istesek? Kopekten olen bisikletli cok bilmiyorum ama otomobilden olen bisikletli binlerce var.

Otomobile gucu yetmeyen, tirsiyorum diyemedigi icin kopeklere salliyor.

Hele bir de kedilere mama verilmesi ile bir insanin sirret diye nitelendirilecek karakterinin ayni kefeye konmasi acayipligi var.

Veya ucaktaki bebek sesiyle evde beslenen kopek sesini bir tutan bir dangalaktan magduriyet cikartarak kendi hayvansevmezligini hakli cikarma acayipligi.. Bir de her ikisine de kurekle dalacak delikanlilar turemis ki, hey masallah.

Super acayip insanlarsiniz..

Acaba yolda bisiklet kullanip motorlu tasitlarin gazabina ugrayan, hatta olum tehlikesi yasayanlar olarak biz de otomobillerin toplanmasini mi istesek? Kopekten olen bisikletli cok bilmiyorum ama otomobilden olen bisikletli binlerce var.

Otomobile gucu yetmeyen, tirsiyorum diyemedigi icin kopeklere salliyor.

Hele bir de kedilere mama verilmesi ile bir insanin sirret diye nitelendirilecek karakterinin ayni kefeye konmasi acayipligi var.

Veya ucaktaki bebek sesiyle evde beslenen kopek sesini bir tutan bir dangalaktan magduriyet cikartarak kendi hayvansevmezligini hakli cikarma acayipligi.. Bir de her ikisine de kurekle dalacak delikanlilar turemis ki, hey masallah.

Super acayip insanlarsiniz..
herkese ayar veren adam da geldiğine göre huzur içinde evlerimize dağılabiliriz.

Tamam kabul, hayvanları ve konu özelinde de köpekleri hepimiz seviyoruz. Bunda sorun yok. Ama arkadaş, bırakın bisiklet üstünü, normal bir şekilde yolumuzda yürürken bile saldırı tehditi altındayız. Artık hiçbir yer güvenli değil. Derhal acil önlemler alınmalı. Diğer taraftan konunun sürekli, ,"aslında biz insanlar köpeklere ve diğer hayvanlara eziyet ediyoruz, onların yaşam alanına tecavüz ediyoruz" düzleminde tartışılması da mantıklı değil. Çünkü sorunumuz büyük ve bu mantalite hiçbir şeyi çözmeye yetmiyor. Yaşadığım stres ve korku bisiklet sürmekten aldığım zevkin çoğunu alıp götürüyor.

Benim hayvansever türdeşim en azından insan. Başka türlerle karışmasın. Hayvan çöpü dağıtıyor kasaba saldırıyor deniyor. Bir insancık çıkıp o köpek aç o köpeğe yemek lazım derdi doymak demiyor. Almanya'da yaşayan arkadaşlarım orada sokak kedileri ne halde ve Türkiye ile nasıl kıyaslanır açıklama yapsın. O köpeklerin doğal yaşam alanının hepsi beton oldu hayvan ne yiyecek ne yatacak yer buluyor. Barınak diye 100 köpeği ufacık alana tıkıyor sonra vicdan rahatlığı yaşıyorsunuz. Bir gün o hayvan gibi yaşadığını düşün. Umarım yaşamazsın ama yaşayacak gibi düşün. Banada köpek havladı kedi tısladı ama ısırmadı. Tırmalayan kedi korktuğu için yaptı. Neden insan dışı varlıklardan aldığı zarardan dolayı benden korktu. Bostancı da canım ablam kedici bir abla vardı her gün sokak kedilerine mama dağıtırdı. Bir dönem tatile gidecek mama için bana para bıraktın Nihat Tarlan CAD içinde benden dağıtmamı rica etmişti. O kaçan hayvanlar 2 hafta içinde etrafımda pervane olmuş kendini sevdirir olmuştu. Hayvandan zarar gelmez insandan gelir. Yeter ki onu sev. Hayvan sevgiyi bilir koklar duyar. Sev ki sevil. Kışt hoşt edeh yap taş aç sonra köpek ısırdı. Vah vah hav hav

Yine sıradan ve meseleyi çarpıtan kalıplaşmış polemikler...

Yollardaki otomobiller ile köpekleri aynı kefede tartmaya çalışan, konuyu bağlamından koparıp içerikle değil de, polemikle çıkış yolu arayan problemli kafa...

Sorunumuz SOKAK KÖPEKLERİ iken, ortadaki videoda kediden eser yok iken, görevini yapan kamu görevlilerine her türlü tehdit ve hakaret ortada iken, şirret tanımlamasını sevimleştiren bir acayiplik ortada iken, hala daha yazabiliyor olmak...

Farklı görüşte olan, uygar dünya ile bağdaşmayan sokak görüntülerine eleştiri getiren, sosyal güvenliğini talep eden herkesi hayvansevmez olarak yaftalamak...

Gerçekten ortada bir acayiplik var...

@Punctum göktürk denince İstanbulun köpek sorununda birinci bölgesidir. O savunanların çoğu da sitede oturuyor eminim. Zaten küçük çocuklarına köpek alıp onları birkaç ay sonra ormana atan da çok burda ya neyse.@ÆSir Beslenmeleriyle emin olun alakası yok. Kendi mahallemde sürekli kasaplardan bir şeyler alıp besleyen insanlar var. Ama yine de saldırganlar. Bundan önce de göktürkte köpek çoktu hepsi bildiğim uysal köpeklerdi bazılarının isimleri bile vardı bu caddede. Sanırım yaşlılıktan dolayı öldü o köpekler ihtiyarlar çetesiydi. Bu son 2 3 aydır türeyen inanılmaz kalabalık ve agresif bi çete var yaklaşık 12 15 köpekli yaşlı insana da saldırdılar bisiklet motora da çocuklara kağıt toplayanlara hatta çete dışından tek gezen köpeği ortaya aldılar sokağa çıkma yasağı vardı o gün temizlik görevlisi adam sopayla dağıttı köpekleri hepsini gözlerimle gördüm. Acilen el atılmalı göktürke. 2 tanesi kapımın önünde yatıyor bisikletten inip önlerinden önümüzü ilikleyerek geçiyoruz resmen aman kapmasınlar bacaklarımızı diye.

Kediden eser mi yok? Alintiladiginiz seyi de gormuyorsunuz herhalde.

Buna karsi sav da su: şirret hayvansever türdeşlerinizin de başkalarının midesini bulandırabileceği,

Türdeşleriniz
derken "hayvansever" kismi mi yoksa "sirret hayvansever" kismi mi o da belli degil. Turkcenin azizligi diyelim.

Yollardaki otomobil ile kopekler ayni kefeye neden koyulamasin? Sizin kopekten korktugunuzun 100 misli otomobillerden korkuyorum. Bunun da basit bir sebebi var; sizin ici bos korkulariniza karsilik her gun motorlu tasitlar yuzunden hayati son bulan bisikletliler var bu ulkede. Cimbizla kopek saldirisi (cogu da sahipli kopekler) haberlerini buraya tasiyan zihniyettesiniz ya; ayni sekilde trafik kazalarinda hayatini kaybeden bisikletlilerin haberlerini de tasiyalim buraya, kopekler mi tehlikeli, otomobiller mi?

2013'den beri bisiklete biniyorum, tur yapiyorum. Ne bisiklet tepesinde, ne yururken kopeklerin fiili saldirisina ugramadim. Havlayan, bagirip cagiran basibos kopeklerle sadece kirsalda karsilastim, bunlara karsi tek yaptigim bisikletten inip yurumek oldu, donduler gittiler. Sehir kopeklerinin bir kez olsun havladigini, saldirdigini gormedim. Olsa, ayni metodu onlara da uygulardim.

Daha once de yapildi bu tartisma. "Hayvan severiz biz de AMA..." ile baslayan cumlelerle kursun gecirmez yelek giydigini sanip, kafasina gore hayvanlara yasam hakki tanimayan zihniyet aynen devam ediyor.

Basibos kopekleri toplayip oldurmek mi uygarlik? Cyrano de Bergerac'in dedigi gibi; istemez eksik olsun..

Köy yollarında yol iyiyse eğer ortalama 25 km/h ile gidiyorum:D Yanlarından geçerken +30km/h.
Hayvanları severim fakat içgüdüleri hareket eden şeyleri güvensiz olarak görüyor ve tehlikeli olabiliyorlar o yüzden bisiklet üstünde kaçmaktan başka çare yok. Kimi köpeği bisiklet üstünden inerekte kontrol edebiliriz. Ama asla zarar vermeyin.
35-36 kms hızla yaklaşık 11-12 km peloton çeken köpekler, 30 kms üstünde hızla %5'lik rampaları aşan köpekleri görünce kaçmanın baya anlamsız olduğuna kanaat getirdim ben kendi adıma 😅 (Bu ilk başta bahsettiğim arkadaş, yoldaki diğer köpek çeteleriyle kavga edip tekrar pelotona yetişip öne geçiyordu bu arada)

• Hahaha
Tepkiler: MakRo ve safex

Sevgi.

( Bir aslana sevgi ile yaklaşırsan sevebilirsin anlamını çıkartmayın. Bu bebeklikten gelen sevginin eseri..)

Hindistan'da ineğe tapıyorlar, burada da sokaktaki köpeklere.

Çözüm tüm sokak köpekleri acısız bir şekilde itlaf edilmelidir. Artık köpekler üzerinden vicdan mastürbasyonu yapamayacak olan "hayvansever"ler de sömürecek hayvan bulamayıp intihar edeceklerdir diye düşünüyorum.

@Mert E. Anlamazlıktan gelmek de bir yöntem tabii...çoğu zaman işe de yarar ama nihayetinde başa dönmekten başka işe yaramaz...

Sorunumuz başıboş sokak köpekleri. Ne kadar cilarlarsanız cilalayın, bu mesele çok ciddi bir sosyolojik ayrışmayı körüklüyor. İlgisiz örnekler üzerinden bu köpeklerin verdiği zararı meşru göstermek ise sadece çözümü öteliyor. Önünde sonunda, işinize geldiğinde örnek aldığınız, gelmediğinde yerdiğiniz uygar dünyanın izinden gideceksiniz, başka yolu yok...

Otomobil bir taşıt. Sizin de kullandığınız bir taşıt. Bu taşıtı kullanabilmek için eğitimini almanız, bir sınava girmeniz ve belli bir deneyime sahip olmanız gerekir. Yola çıktığınızda uymanız gereken ulusal ve uluslararası kurallar ve yaptırımlar da önceden bellidir. Beğenseniz de beğenmeseniz de, uygulamada eksikleri olsa da olmasa da, bu taşıtla vereceğiniz zararların hukuki karşılığı ve yaptırımları da bellidir. Hukuk devletinde hükümleri de bellidir. Günümüz dünyasında vazgeçmemizin mümkün olmadığı hukuki karşılığı olan maddi bir varlıkla, hiç bir hukuki sorumluluğu olmayan sokak köpeklerini aynı terazide tartmaya çalışmak, tam bir polemik örneğidir, hiç bir mantıksal yararı da yoktur.

Bakın asıl çelişkiyi yazayım;

Sokak köpeği savunusu yapanların büyük çoğunluğu beyaz yakalı, uygar dünyanın değerleri ile barışık, eğitimli, yurtdışı görmüş, ekonomik bağımsızlığını kazanmış, yüzünü batıya dönmüş bir profil çizerken, savundukları sokak köpeği olgusu ile hayalini kurdukları uygar dünya arasında aşılmaz bir uçurum var. Sadece bu bile ne denli içi boş argümanlarla yüz yüze geldiğimizi görmek için yeterli.

Siz hala hayvansevmez demeye devam edebilirsiniz...

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri