Scudo Sports

Soğuk havanın bisiklet donanımına etkisi?

Şahin Bulut

Forum Bağımlısı
Tepki
292
Forumda kabaca bir araştırma yaptım ancak benim soruma cevap olabilecek bir konu bulamadım. Bisikletimi üstü kapalı ancak yanları açık bir yerde muhafaza etmem gerekecek. Yani yağıştan herhangi bir şekilde etkilenmeyecek fakat kışın soğuğunda ayazdan bisikletin donanımı nasıl etkilenir, özellikle amortisor ve lastikler nasıl etkilenir, herhangi bir bozulma defarmasyon olayı olur mu? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Scudo
Soğuk hava değilde yağmur,çamur,tuzlu ve nemli olsa daha güzel olmaz mı? Şahin kardeşim..Yanlış da anlama..Gerçi o bizce.Tecrübeli arkadaşlar bilmediğimiz konuları bize yansıtırlar sanırım.Ön yargılı olmamalıyım.

Sadece amartisör yani süspansiyon ve hidrolikle ilgili küçük sıkıntılar olur diye düşünüyorum oda bildiğim kadar pek etkilemez diye düşünüyorum..
Paylaşımın için tşk ler..

• Beğen
Tepkiler: Şahin Bulut
Amortisörünüz üst model birşey ise soğuktan pek etkilenmez ama daha ucuz yollu olanların performansında düşme olabilir.XCM tarzı maşaların da sabah ayazında ilk kullanım sırasında donduklarını duydum.Hidrolikler nasıl etkilenir bilmiyorum ama soğukta metal balata daha iyi performans verir.Hatta soğukta diskler daha çabuk soğuyacağı için performansını olumlu bile etkiler diyebilirim.Lastiklere gelince soğuk havada lastikleriniz içindeki hava daha kalıcı olur.Lastik havasını yaz aylarına göre daha seyrek basmanız gerekir.

Teknik olarak mtb'nin yağmurun çamurun içinde olması lazım Ali abi doğru:)Ama benim bahsettiğim amortisör donar mı veya keçeler ayazdan deforme olur mu onun hakkında fikir edinmek istiyorum.Bu arada havalı yağlı bir maşa kullanıyorum.

Yağ Mutlaka kardeşim etkilenir sonuçta metalde ortama göre tepki verir.Bende Diğer türlü açıklama yaptım sanırım..
Umarım bir sorunun çıkmaz güzel kardeşim...kib okulda da başarılar..

• Beğen
Yazın hava daha sıcak olduğu için lastiğin içindeki havanında ısısı artacak buna bağlı olarak basıncıda artacaktır. soğukta ise sıcağa oranla lastik içindeki hava miktarı aynı olsada basıncı düşecektir. Erzurum'un kışını düşününce (-20,-30 dereceler) amortisör yağını donduracak kadar soğuk olabilir ama o soğukta siz bisiklete biner misiniz yada biniyor musunuz bilmem. ben olsam amortisörden daha önce donacak başka yerlerimi düşünürüm :)

Erzurumda bisikleti kışın açıkta bırakmak gibi bir gaflette düşmem.Ha kışın elbette ki bisiklete biniyorum.Binerken de hiç öyle donma tehlikesi falan atlatmadım aksine pedal çevirdikçe ısınıyor insan:)Ben lastik havasından ziyade kauçuk yapısını düşünüyorum.

Ben aslında bu soruyu Elazığ için sormuştum.Elazığ'ın kışı Erzuruma göre nispeten ılık geçiyor.;)

-Her neyse soğuk havanın etkisi olacağı kesin ben bu etkinin ne derece olacağını yani bisiklette mekanik bir sorun yaratıp yaratmayacağını merak ediyorum:7:

otomobillere takılan kar lastiği diye geçen lastiklerin özelliği hamurun o soğuktada yumuşaklığını koruması. karlı zeminde sizde bu özellikte bir lastik seçmelisin diye düşünüyorum. Kış için lastik önerisi biraz bahsedilmiş kış için hangi lastiğin uygun olacağı.

Benim anlatmak istediğim bu değil.Performansta ki değişmelerle ilgili değil.Lastiğin yapısı daha önemli.Deforme olur mu olmaz mı yani lastik çöpe gider mi?Asıl önemli olan o_Ondan daha önemlisi ise hareketli parçalar amortisör hidrolik frenler vs.Hidrolik fren kullanmadığım içinde amortisörün durumunu merak ediyorum. Sanırım kimse bisikletini -10'lara -20'lere varan soğukta bırakmamış.Galiba bu sorunun cevabı için ben bırakmalıyım:D Ancak o zaman merakımı giderebilirim.Biraz pahalı bir deney olabilir:)

• Beğen
inanmıyıcaksınız belki ama ben karda bisiklete çıktıgımda v-break kulanıyorudum ve arasıra papuclar jant yüzerinde kayıyordu :D

• Beğen
Lastiklerde az da olsa yapısal değişiklikler olur...Ben 2 sene kadar bisikletimi bahçede(yağmur almayan bir yerde)açıkta bırakmıştım...Lastiklerde çok ufak çizik şeklinde çatlaklar oluşmuştu(Vee Rubber marka vasat lastiklerdi)...

• Beğen
Lastikler yumuşak hamurlu ise yapısal değişikliğe uğramıyor.Testim Michelin XCR Dry 2.1700 mt rakım,-10 derecede tipide sürdüm bisikleti.Rengi biraz soldu lastiğin ama hala taş gibi ne çatlama var ne bir şey 4 mevsim kullanabilirsiniz lastiği(Aman dikkat! Yağıslı havada tavsiye edilmez.Kuru zemin ve yoğun kar tabakası altında sadece arazi koşullarında tavsiye edilir).Vazelinle yumuşatırsanız lastiği lastiğiniz yazın bile ilk günkü performansında olur.

Verdiğin bilgiler için teşekkürler Sertaç.Aslında lastikler o kadar da onemli değil en azından amortisör kadar pahalı değil(Boşa çıksalar da gam yemem:))Ben R 7 soğuttan bozulur mu onu kestiremiyorum...

R7'nin bozulacağını zannetmiyorum.Ben sid kullanıyorum hala kullanıyorum.Sidin çalışmasında herhangi bir problem olmadı soğuk havalarda.Üst seviye maşalar pek etkilenmiyor.Firmanın kendi üretim yağından kullanmanızı öneririm.

Uzun zamandır Elazığda donlu gün olmuyordu:İki gün önce hatırı sayılır bir soğuk vardı.lastiklerde şimdilik birşey yok.R 7 ise birazcık sertleşmiş hassasiyet kaybı var ama bence o kadar ayazda kalıp yinede çalıştığı için sevinmem lazım:)

Soğuk hava gresin yoğunluğunu artırıyor fren-vites telleri düzgün ilerlemiyor.Uzun süre vites değiştirmezseniz vites kolları çalışmayabiliyor özellikle sol kol.
Birşey daha dikkatimi çekti yine gresin sertleşmesine bağlıyorum göbekler akıcılığını birazcık kaybediyor.Bilmiyorum belki zincirde bir sertleşme veya aynakol göbeğinde soğuktan sertleşme oluyordur.

Gresin sertleşmesi önlemek için bir fikir geldi aklıma ama ne kadar sağlıklı olur bilemiyorum.Anti-friz kullanmak.Grese karıştırsak nasıl olur?

• Beğen
Tepkiler: iskender şerit
Sorum baya basit aslında ama; bu durum beni hep tedirgin etmiştir.

Kışın bisikletim balkonda kalıyor ve sürekli soğuk etkisinde, aslında balkon güney cephe olduğu için gündüz ile gece sıcaklık farkı çok oluyor.

Bu durum bisiklete (kadroya veya başka aksamlara) zarar verir mi? Brooks sele bundan etkilenir mi?

• Beğen
@Musa_06-18 Brooks seleler Ankara gibi kuru havası olan şartlarda çok sık kremlenmesi gerekir. Direk soğuk hava şartlarına maruz kalıyorsa, krem veya badem yağıyla yağlayıp mümkünse ev içinde, değilse seleyi bir poşete sarıp muhafaza etmek daha doğru olur. Diğer çalışan aksam yağlı bir yapıda olduğu için çok sorun olmuyor.

• Beğen
Tepkiler: musaataseven
Teşekkürler. O zaman seleyi söküp içeri almak en iyisi olacak. Çıkarttıktan sonra da orayı streç film ile sararım olur biter.

Biskleti büyük bir balkonda tutuyorum önümüzdeki günlerde don olayları olduğu vakit bisiklete bir zararı olur mu? İçeriye almalı mıyım?

Geri