Scudo Sports

Soğuk havanın bisiklet donanımına etkisi?

@ozand.gan Don - Sabah düşen çiğ en ufak aralıkların bile rutubet olması demek. Özellikle kışın dışarıda kalan bisikletin her parçası paslanmaya başlayacaktır. İmkanınız varsa içeride tutun, veya çok çok iyi şekilde sarın - paketleyin derim.

Scudo
Bende hem mtb hem tur var biri apartman koridorunda öteki kapalı balkonda duruyor ...

Yıllardır çelik yapılar tasarım mühendisi olarak çalışmaktayım. Çelik ve alüminyum hakkında size kısaca şu bilgileri vereyim:

Çelik ve alüminyum elasto-plastik malzemelerdir.

Nedir bu elasto-plastik? Belirli gerilme değerine kadar elastik özellik gösterir, yani deplasman yapar, esner, uzar, kısalır ve tekrar eski haline döner. Bir değerin üzerinde plastik özellik gösterir, yani malzemede kalıcı deformasyon oluşur eski haline dönmez.

Şimdi çelik ve alüminyumun onlarca malzeme sınıfı vardır. Bu sınıflar malzemenin akma ve kopma dayanımını ve hangi sıcaklık değerleri arasında malzemenin elastik özellik göstereceğini belirtir. Örneğin; S235JR, S355J2 birer Euronorma göre tanımlanmış çelik sınıflarıdır. 'S' steel yani çelik demektir. 235 ve 355 mpa cinsinden akma dayanımını, JR ve J2 ise malzemenin içeriği için bilgi verir.

JR sınıfı çelik 0 dereceye kadar elastik özellik gösterir. 0 derecenin altinda ise elastik özelliğini kaybeder kırılgan özellik gösterir. J2 ise -20 dereceye kadar elastik özellik gösterir.

Bir konuya değinmek isterim. JR çeliği ile J2 çeliği arasında ciddi fiyat farkı vardır. Aynı şekilde 235mpa ile 355mpa dayanım gösteren çelikler arasında da ciddi fiyat farkı vardır. Bu farklar satın aldığımız kadronun hafifliğine (yüksek dayanımlı çelik kullanarak daha hafif kadro elde edilir) ve kullanım sıcaklık aralığına etki eder.

Özetle belli sıcaklık altında kadronuza zarar verebilirsiniz. Kırabilir, çatlatabilirsiniz.

Buradan bir başka sonuca daha ulaşabiliriz. Yüksek dayanımlı bir çelikten imal edilmiş bir bisiklet parçası, birçok alüminyum veya karbon giydirmeli parçadan hafif olabilir. Yani bir parçaya karbon diye atlamamak, çelik diye pis kaka dememek gerekir. Arkasındaki mühendislik ve malzemeye bakmak gerekir.

Soguk havalarda bisikletim çok gergin oluyor , boyle bi havalar afralar tafralar , ustumden in tarzi tripler atıyor . Battaniyeye sarmak lazim

Sonra dinlemeyenleri buzlu ve kırağılı ilk virajda yere seriyor.:D

Karli ve soğuk bir günde sürerken arka aktarici donmustu. Islemiyordu. Belki de Tel, buzlardan sıkısmıs olabilir. Ama islemiyordu aktarici.Benim böyle bir hatiram var.

@10urr

Peki soğuğa dayanıklılık açısından (kırılgan özellik göstermemesinden bahsediyorum) alüminyum ve çelik arasında genel bir kıyaslama yapabilir miyiz?

• Beğen
Tepkiler: Serrchi
Benim gibi donma olayını değilde küflenme olayını kafaya takan varsa üzerine naylon veya bisiklet için yapılan brandalardan atabilir. Bende bunlardan olmadığı için ertesi gün kullanmayacaksam direk içeri alıyorum orası ayrı konu :D

Soğuk hava frenlerin ısınmasını zorlaştıracağından ve fren tellerini sıkılaştırıcı gerginleştireceğinden fren mesafesine olumlu etkide bulunur. Havalar soğuyunca bisikletimin durması hissedilir derecede kolaylaştı. Büzüşmeden dolayı vites ayarları kaçabilir. Yaz olsun, kış olsun mevsim geçişlerinde mutlaka vites ayarı yaptırın. Bu yazdıklarım kendi bisikletimden edindiğim tecrübeler.

@Knight Rider
V freni bilmem diskte tam tersi. Frendeki sıvı alışkanlığını kaybeder soğukta.

Bisikleti bilmiyorum da ben bir gün sürüp iki hafta hasta yatıyorum.

15941205_1198863423543701_5222754134296196557_n.jpg
(link) genelde en buyuk sıkıntı sele oluyor :p
e üşengeçlik diyelim buna normalde lastikleri lastik battaniyesi koltuğu poşete koruyorum

Biskletimle okul dolayısıyla yaklaşık 4 aydır ayrıyız. Alüminyum kadrolu bir bisiklet 4 aydır bodrum katında beton üzerinde duruyor. Denizli'de bu yıl sıcaklık hiç 0'ın altına düşmedi desem yeridir. Bu durum bisikletimde olumsuz bir etkiye sebep olur mu? Olduysa ne yapmalıyım?

@Görkem ÜNLÜ

Lastikler soğuk betonun üstünde yatarsa yere değen kısmının yapısı bozulur, lastikler çöp olur. Onun dışında bir zararı yoktur. Lastikler hala iyi durumdaysa bisikleti ters çevirerek yatır. Benim sana tavsiyem okula bisikletle gitmen, küçük şehirdesin nasılsa, sabah sporunu da yolda gelirken yapmış olursun ;) ben her gün İstanbul Anadolu yakasının meşhur minibüs yolunda pedallıyorum hala yaşıyorsam Denizli'de hiç bir şey olmaz.

@Knight Rider
Okula bisikletle gitmeyi bende çok istiyorum ama ne yazık ki okulumla evim arası 800 metre. Bu yüzden bisikleti sabah 7'de çıkarmama değmeyeceğini düşündüğümden arabaya muhtacım.:) Tavsiyeniz için de çok teşekkürler. Hemen uygulayacağım. Ama sizce iş işten geçmiş midir?

@Görkem ÜNLÜ 800 metre az hocam bence isterseniz cesaret ederseniz gidilir.

@Desert Fox
İşte bende bu yüzden motivasyon sorunu yaşıyorum. 800 metre için bisikleti iki kat merdivenden çıkarmak gereksiz geliyor da.:)

@Görkem ÜNLÜ ben bisiklet sogukta kalnasin diye 1 kat indirip cikariyorum 14.5 kg bence bahane ariyorsunuz kendinize

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Geri