Scudo Sports

Sırt çantası ve sırt terlemesi

olgun şenel

Forum Demirbaşı
Tepki
220
Bisiklet
Specialized
Merhaba arkadaşlar.

Bisiklet kullanırken bagaj olmadığı için ve uzun yolculuklara çıkılmadıkça sırt çantası ile idare ediyorum yada ediyoruz doğal olarak. Bende Adidas Clima 365 diye bir model var fakat ne clima ne clima!

Sanki clima ayarı 35 dereceye ayarlanmış gibi yaz kış sırtım ter içinde. Hem de öyle böyle değil. Kışın ciddi sıkıntı oluyor ve varacağım yere varınca üzerimi tamamen değiştirmem gerekiyor. Yine adidasın NBA modeli var o da aynı şekilde. Hatta daha feci.

Bu olay genel sırt çantaları için normal mi? Sırt çantasında terleme yapmayan yada ciddi nefes alan bir model tavsiyeniz var mı?

Teşekkürler...

Scudo
Bende sırt çantası kullanıyorum ve her seferinde sırılsıklam oluyorum. Çantada yedek kıyafet taşıyorum. Kaç tane çanta değiştirdim ama hiç işe yaramadı. Aynı çantadan başka bir arkadaşımda var o terlemiyor ne hikmetse. Bunun bana göre çözümü port bagajlı bisiklet kullanmak :)

• Beğen
Tepkiler: olgun şenel
@olgun şenel

Bisikletinize hafif bir bagaj alırsanız.Bagaja da hafif çanta takarsanız.Yukardaki dertlerden kurtulur.Hem giysileriniz aşınmaz bagaja da daha ihtiyaç duyduğunuz eşyalarınızı koyarsınız derim:)

bende artık çanta taşımıyorum zorunlu kalmadıkça anında sırtım terliyor, ama mecbur kaldığımda da tshirtin içine havlu yerleştiriyorum çok faydası oluyor :)

• Beğen
Bisiklete bagaj takma ayrı bir mesele. Sırt çantası olarak bu meseleye çözüm bulan var mı bunu tartışalım, bilgilendirelim, bilgilenelim. Bagaj takmak her zaman mümkün olmaya biliyor çünkü...

Nike'ın Air modelleri var içi hava dolu şişme torbacıkları var mesela. Bu tarz çantalar kullanan var mı ve etkili oluyor mu mesela?

• Beğen
Tepkiler: Alper Onur ARSLAN
Evet, sanırım almamız gereken çantalar bunlar. (link)de belli oluyor. Adam ter olayını %80 oranında halletmiş görünüyor. Fakat fiyatta ortada.

Terleme sorununu çözmek için bu rakamı ödememiz mi gerek şimdi? Sırtımıza havlu sokmaya devam mı? :)

@sercanczo

Bende çanta kullanmama rağmen, bu tür bisiklet için üretilmiş çantaları kullanmış değilim, ama görünüşleri itibariyle sırtı sardıkları için yine terleceklerdir bence.. Sonuçta spor yapılıyor bisiklet kullanırken ve sırtın sucuk gibi olması çok normal..

• Beğen
Sırtımız her sekilde terler zaten canta olmasada terler. Fakat hava aldıgı için ve üzerimizdeki kıyafetlerdende kaynaklanan cabuk kuruması vardır yani bi yandan terlerken bi yandanda o teri dısa atarak kurutur.

Fakat canta takınca , takılan canta nekadar hava alan bir modelde olsa içine birseyler koyuyoruz.Örnegin file canta bile olsa delikli içine cesitli malzemeler koyunca yine hava almayacak duruma geliyor. Sırt tamamen hava almayınca ter orda kalıyor malesef kurumuyor. Ve sogukca havalarda rüzgarlı havalarda o ter soguyarak böbrekleri ,sırtı üşütüyor siz farkında olmadan.

İleri dönük rahatsızlıklar ve hem o anlık hem daha sonrasında sırt agrılarına sebep oluyor malesef.

Bende genel olrak canta kullanıyorum bundan muzdaripim ama sürekli kulanmadıgım için bagaj takmak istemiyorum görsel acıdan. Ama hem rahatlık hem de saglık acısından sırt cantasının yerine bagaj kullanmak cok daha iyi gibi.

Sonuçta çanta sırtı kapatıyor hava giriş çıkışı olmuyor ve sonuç olarak terliyor.Arkadaşın gönderdiği linkte ki çantalar fayda eder mi bilmem ama ben alıştım.

• Beğen
Bence çanta kullanacaksanız çözüm çantayla sırtınız arasına hava sirkülasyonuna imkan verecek yükseltici bir aparat koymanız. Arabalardaki koltuklara konulan ter önleyici şeylere benzer birşey olabilir. Veya başka bir malzeme olabilir, sonuçta çantanın sırtınıza temasını engelleyecek veya azaltacak aynı zamanda sizi rahatsız etmeyecek birşey. Strafordan temas yüzeyini azaltacak bir şekilde birşey yapılabilir mesela. Özellikle mantolamada kullanılan yüksek yoğunluklu straforlar daha dayanıklıdır, hemen deforme olmaz, ve falçatayla şekil verebilirsiniz.

• Beğen
Yaz için önerim, sırt çantası yerine kadronun ortasına cırtcırt ile bağlanan ince üçgen çantalar kullanmanız,Bİr kaç bisikletçide görmüştüm isterseniz insan kendisi de yapabilir..kış için ise kesin polar mont giyin, bütün ter inanamazsınız ama,montun sırtından eteklerine doğru akar gider , sırtınız sürekli kuru kalır ..İçinizde sadece kalınca bir sweatshirt olması yeterli..Bu arada polar mont kesinlikle astarsız olsun

Polar kumaş teri olduğu gibi dış yüzeylerine buharlaştırıp atarlar..Deneyin sonuca inanamayacaksınız..Hem çok hafiftirler hem de dış soğuğa rağmen kuru sıcaklığın verdiği huzuru başka hiç bir şey veremez..:in:

@olgun şenel

Ben bisiklet kullanıcıları için yapılmış çanta kullanıyorum ama sonuçta efor yapıyoruz ve herşekilde terleniyor zaten çanta kullanmaktaki amacım yanımda havlu ve çamaşır taşımak
hatta çantanın bir iyiliği var
çantanız eğer çok büyük değilse soğuk havalarda işe yarıyor göğsüme doğru takıyorum sıcak tutuyor

@ootkn

Öneri için teşekkürler, bunu ben de deneyeceğim. Mantıklı görünüyor.

• Beğen
bende bu sıkıntıdan çok şikayetçiyim. Bunun için eminönünden 20 tl ye aldığım çantayı linkte gösterdiğim gibi yapmaya çalışacağım. olumlu sonuç alırsam burada yayınlarım zaten. :)

(link)

• Beğen
Daha önce forumda bu konuyu yazmıştım.İlla bagajı sırtınızda taşımak istiyorsanız uygun ekipman kullanmalısınız.Yukarıda verilen çanta örneklerini tercih edebilirsiniz.Yada sert kalıp ile sırtınızdan bir miktar uzakta duran marka ve modelleri tercih edebilirsiniz.Sırtınıza sadece çok büyük delikli bir file temas etmekte ve çantanın kendisi bu çok hafif malzemelden yapılmış kalıp sayesinde sırtınızdan uzakta (3 cm kadar) durmaktadır.Gerekli hava sirkülasyonu sağlandığından olması gerekenden daha fazla terlemezsiniz.

Ayrıca bu bahsettiğim çantaların yan fonksiyonlarıda çok cezbedici : Gizlenebilen yağmurluktan tutunda, su torbası koymak için hazbe ve hortum kanallarına ve kask taşıma filesine kadar çok kullanışlı...

Madem yukarıda örnek verilmiş bende kullandıklarımı sizinle paylaşayım belki faydası olur.

Günlük ve kısa turlar için;

Timberline - Pony 23

http://www.velespit.com/content_files/prd_images/%C3%87ANTA/pony.jpg

Uzun ve konaklamalı turlar için;

Timberline - Toscana 30

http://www.dagbisiklet.com/wp-content/uploads/2011/03/Toscana-30.jpg

http://www.maceracumhuriyeti.com/images_buyuk/f32/390507120639944333.jpg

Outdoor malzeme satan birçok mağazadan temin edebilirsiniz...

• Beğen
sırtı fileli bir çanta kullanıyorum gerektiğinde. şikayetçi değilim.

çok fazla bir şey taşımayacaksanız ki genelde öyle oluyor.
belinize takılan bir çanta kullanın. yani ben öyle yapıyorum.

şöyle bir şey

http://i.imm.io/aiSb.png

• Beğen
deuter ın air stripes air ventilation diye bir grup çantası var. sırtınızda çok az bir yer terliyor. askıları da delikli plastik. terleme olabildiğince azalıyor. ben bagaj takmayı sevmiyorum. sırt çantasında salomonun da benzer çözümleri var.

• Beğen
@ootkn

Sırt çantası noktasında giyeceğimiz termal içlik yada gore-tex içliklerin de çok bir faydası olmayacak doğal olarak değil mi? Asıl sorun sırtımıza yapışan çanta ve bu nedenle nefes alamayan sırtın terlemesi.

Yurtdışından biçok alışveriş yaptım. Dertsiz tasasız geldiler. Bir sırt çantası alsam o da gelir mi acaba? Biraz büyükçe ve pahalı olacağı için...

@olgun şenel

Sırtınızdan kalıp ile uzakta tutulan çanta modeli ile giydiğiniz ekipmanın nefes alma özelliğini kaybetmemiş olursunuz.Ben, yukarıda örneğini verdiğim ufak çantayı kayaktada giyiyorum ve sırtım diğer bölgelerden fazla terlemiyor.

Ayrıca çantaları yurtdışından almanıza gerek yok.Türkiye'de bisiklet için kullanılabilecek bolca çanta çeşidi var...

• Beğen
Geri