Scudo Sports

Shimano Tourney ile nereye kadar?

Çalınan Mtb'mde vardı arka vites ve zincir kırılmıştı galiba en son arabayı geçiyim derken :D

Scudo
Shimano almak yerine Saiguan kullanıyorum. Çin ürünleri birbirini de taklit ettiği için başka markalar da kullanıyorum. Alırken baktığım hususlar: Sağlamlık (kullanılan çelik malzemenin et kalınlığı, Tourney'leri bu yüzden eliyorum), yapısının gözüme rigit gözükmesi, paralelogramın kalınlığı (pivotlar ne kadar uzunsa o vites o kadar uzun ömürlü olur), plastik kullanılmamış olması (Shimano gergi yayının olduğu bölümü eskiden alüminyum yapardı artık hep plastik, daha üst serilerde bile böyle) ve elbette maliyeti (Çin ürünleri bu konuda açık ara birinci). Ön viteslerde Sunrun da denedim ve çok memnun kaldım. Sebepler aynı, kusursuz mekanizma, çok uzun pivot aralığı, top swing çalışma, ve çok çok ucuz olması. Down swing mekanizmaları çok kısa pivot boyu olması nedeniyle eliyorum. İyi olanları da en az 10 kat pahalı fiyat farkını hak etmiyor. 5-10 lira bandında bu vitesleri alıp sorunsuz kullanmak mümkün. Rahat geçiş konusunun dişli profili ile yakından ilgisi olduğuna ben de katılıyorum. Kullandığım Saiguan vites, Shimano kasetle index çalışırken Suntour kasetle çalışmadı (Shimano da çalışmadı) Şu an bisikletimde Suntour kaset ve göbek (3.zincirdeyim), Saiguan arka vites (2.zincirdeyim), Altus ön vites (6.zincirdeyim) ve friction ön-arka shifter kullanıyorum (3.zincirdeyim) ve el alışınca index'e yakın ve hatta bazen daha rahat geçişler yapabiliyorum. Sunrun ön vitesi diğer bisikletime taktım o da çok iyi çalışıyor. Friction shifter kullandığım için vites teli ve telkılıfı da önemini yitiriyor ancak index sistemlerde kaliteli tel ve tel kılıfı bir zorunluluk). Komponetlerdeki farklılıklar teker değişimi neticesinde kullandığım göbeklerin değişmesinden.
Son olarak vitesin pivotlarında bollanma varsa ayar zor tutar, geçişler güçleşir. Friction shifter kullanılıyorsa eklemlerdeki bollanma da önemini kaybediyor, el bunu rahatça telafi edebiliyor ve seri geçişi garantiliyor.

İkinci el aldığım bisikletle beraber tourneyle tanışalı 3,5 yıl oldu. Yağmur çamur her şartı gördüler. Vites geçişlerinde bazen takılsada ki o da bakımsızlıktan, gayet memnunum. Hele ayarları tam olup güzelce yağlandımı çatır çatır geçiyor vitesler. Daha iyisini altus acera alivo deore ............................. daha ne varsa işte, nasıl yapar nasıl hissettirir bilmiyorum. Benim işimi görüyor.

tourney sistemle tam 8 yıl bianchi mtb bisikletimde kullandım.bakım felan yapmadım en son yeni bisiklet alana kadar aktif kullandım 3 lü sistem gayet güzel çalışıyordu.7 li sistemde 6 dan 7 ye atlıyordu sanırım bu da bir ayar ile çözülüyordur.tourney sistem bence gayet yeterli bir sistem ülkemizde dolar ve euor fiyatlarının uçtuğu zamanlarda bisiklet fiyatları arttığı için gene tourney sistem almak zorunda kaldım.eminim uzun yıllar boyunca götürecektir

Bir hortlatalım konuyu
tourney tx 50 ön-aktarıcı ile 11 ay-2500 km oldu gidiyok gene :)
Bisiklet kurulumu yapıldıgında ayarlanmıştı hala ayarlarla devam,tabiki düzenli olarak yağlıyorum
bundan önceki bisikletim de tourneydi :)

@Desert Fox Valla o kadar güzel anlatmışsınki tourneyi, bisikletimin üzerindeki XT donanımı söküp tourney takasım geldi.Şaka bi yana öyle çok paralar vermeye gerek yok hepside iş görüyo şimdi bisiklet alsam Acera nın üstüne çıkmam.Geçtiğimiz aylarda yaptığımız Nevşehir turunda elemanın biri Fransa dan gelmiş kullandığı bisiklet bizim buradaki Bisan ların aynısı valla koçlar gibide turunu yapıyordu.Ben onu gördükten sonra anladım ki yeterki iste BİM de satılan bisikletlerle bile Türkiye turu yapılır her hangi bir sorun yaşamazsın.

@Desert Fox hocam hangi tourney modelini kullanıyorsunuz ? Ben tz-50 arka attırıcı kullanıyorum pek ayar tutmuyor . Çok atlıyor zıplıyorum belki o yüzdendir . Yağlamayı nasıl yapıyorsunuz ?

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Arkada 6 lı 14/28 kaset var... sadece öndeki orta dişliyi kullanıyorum. Ön 3 lü aynakolu 34 dişli tek aynakolla değiştireceğim ilerde.
Çapraza düşme derdide yok, mis gibi bütün işimi görüyor.
Hız istemiyorum zaten ortala süratim 10-15 km/h. civarı. Yavaş sürmekten daha fazla keyif alıyorum.
Herkese mutlu, yavaş, sağlıklı sürüşler dilerim.

@bhr42 napalım hocam bi deore li bir acera lı bisiklet alamayınca elimizdeki tourney in değerini bilmek zorundayım,iyi bakmak zorundayım :)

• Beğen
Tepkiler: ollo ve A.l.t...
@bhr42 içinde pedallama isteğin olsun altındaki bisiklete bakmazsın hocam. Geçen çift amortisörlü mtbm le orta göbeğinde boşluk , pedalları yarım , frenleri az tuttuğu halde 11 km falan yokuş yukarı bir baraja gittim .(Fotoğrafları bölgesel turculuk konusunda var) Manzaranın zevkini çıkardım yokuşlardan tat almaya baktım . Altımdaki bisiklete takılmadım. Hayallerinin peşinde koşmak için imkanının on numara olmasına bakmazsın kısaca hocam .

şuna benzer bir şeyi yaklaşık 6 ay kadar kullandım tıkır tıkır çalıştı hiç sorun yaşamadım.

(link)

@Desert Fox
Hocam baktım hoşuma gitti . Tz lerden daha teknolojik duruyor . Bahara doğru alabilirim Sorularım olursa size danışabilir miyim ?

@MAERKEK olabilir hocam bildiğim kadar yardım etmeye çalışırım

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
@MAERKEKBiz, her konuda hep araca takılıyor, amaca giden yolda engel üstüne bir engel de kendimiz koyuyoruz... Ne mutlu engelleri üst üste biriktirmeden aşabilenlere...

20180911_230921.jpg Tur bisikletime arka aktarıcı alıyordum, kırmızı plastik dişlisiyle makara sistemi dikkatimi çekti ve marka/model sormadan aldım. 2013 senesinden beri 18 ülke, sayısız geçit, yaz kış şehir içi ulaşım, 30 bin küsür km yol... Hala tıkır tıkır çalışıyor ve yarın sabah uzun yola yine Tourney ile çıkacağım.

@can onur Nasipse yolculuk nereye hocam?

Forumdaşlarım ben iki senedir markasız vites kullanıyorum toplamda 1000 km devirmişimdir belki sanmıyorum ama olsun hiçbir sıkıntı yaşamadım sadece bir kere ayar yaptırdım şu anda ön aktarıcım sorunlu sadece yani forumun bir konusunda bir arkadaş demişti bisikleti internetten araştırırsak kafayı yeriz hangisini alalım diye en iyisi bisikletçiye gidip beğendiğiniz bisikleti alıp gelmek tourneyi cartı curtu profesyonellerin takıntısıdır sprinterların yarışçıların takıntısıdır

@bhr42 Güneydoğu'ya doğru yola çıkacağım bakalım. Gittiği yere kadar. Net bir plan yok şimdilik.

@Desert Fox @MAERKEK Ayar tutmaması mümkün değil. Aktarıcıları çıkar, aç, içlerini temizle, gres yağı sür ve kapat. Bağlantı yerlerine zincir yağı sür, sonra bisiklete monte et. Tel gerginliklerini doğru ayarlarsan milim şaşmaz. Arka aktarıcının telini çok gerersen yukarı doğru atlama eğilimi gösterir, gevşek olursa da tam tersi... Bu dediğim, Ultegra'da da olur, Tourney'de de... Orta aktarıcı için de aynı şekilde ayar yap. Ne çok sıkı ne çok gevşek. Tel sallanmasın; yeter.
Aktarıcı bakımını sık sık yaparım. Herkese öneriyorum.

(link)

(link)

Geri